GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΧειμερινές αποδράσεις στο βουνό

Χειμερινές αποδράσεις στο βουνό

Αφού ο καιρός μας σιγά σιγά μυρίζει χειμώνα,  τι καλύτερο από μια απόδραση στο βουνό; Ένα weekend είναι η ιδανική επιλογή για χαλάρωση και ανανέωση. Τηρουμένων, πάντα,  των μέτρων που η πολιτεία αποφασίζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Library Hotel
Χτισµένο σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το Library Hotel (libraryhotelcyprus.com, 24817071) στην Καλαβασό αποτελείται από 11 σουίτες µε απαράµιλλη θέα προς το χωριό και το βουνό. Το εντυπωσιακό είναι πως καθεµία από αυτές έχει πάρει το όνοµά της από ποιητές και συγγραφείς. Εποµένως το δωµάτιό σου µπορεί να ονοµάζεται Oscar Wild, Σεφέρης, Καβάφης κ.ά. Σήµα κατατεθέν βέβαια του ξενοδοχείου αποτελεί το σαλόνι του µε την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και το τζάκι, εκεί όπου µπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεµία του χωριού παρέα µε ένα καλό βιβλίο και τσάι του βουνού. Εντός του ξενοδοχείου βρίσκεται και το εστιατόριο Mitos µε µεσογειακές γεύσεις ενώ αν θες κάτι διαφορετικό τότε να κατευθυνθείς προς την παραδοσιακή ταβέρνα The Bridge House Tavern (99542189) για παραδοσιακούς µεζέδες.

Library Hotelxxx

Library Hotel

Library Hotel4

Library2

Library1

Κάτω ∆ρυς
Όπως και τα προηγούµενα τρία σπίτια που αναπαλαιώθηκαν για να µεταµορφωθούν σε… Παλατάκια (palatakia.com, 99934807), έτσι και το νέο µέρος του συµπλέγµατος αγοράστηκε από τους Henri Corbaz και Αλεξάνδρα Κίκα, οι οποίοι αποφάσισαν όχι µόνο να περνάνε τις διακοπές τους στον σχεδόν εγκαταλελειµµένο από κατοίκους Κάτω ∆ρυ, αλλά και να βάλουν το χωριό στο χάρτη του εναλλακτικού τουρισµού. Με τη νέα αυτή προσθήκη το έργο ολοκληρώθηκε, αφού οι επισκέπτες θα έχουν πλέον έναν κεντρικό χώρο υποδοχής και συναντήσεων, παροχής προγεύµατος, αλλά και γευµάτων, αν το επιθυµούν. Μαζί προστέθηκαν ακόµα τέσσερα δωµάτια, ένα εκ των οποίων διαµορφωµένο και εξοπλισµένο ως σουίτα. Με την προσθήκη του «Παλατιού» το σύµπλεγµα αποτελείται σήµερα από 16 συνολικά καταλύµατα, κάποια ως δωµάτια και άλλα ως διαµερίσµατα. Να σηµειώσουµε πως η ονοµασία «Παλάτι» και «Παλατάκια» προήλθε από το χαρακτηριστικό δίχωρο µε την καµάρα, που στην περιοχή ονοµαζόταν παλάτι. Η κατοικία, αν και αποτελεί δείγµα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, φέρει έντονα στοιχεία αστικού αρχοντικού.

Palatakia 1

Palatakia

Λυσός
Στο όµορφο χωριό της Πάφου, βρίσκει κανείς το αγροτουριστικό συγκρότηµα Μαρµαράς (marmaras-lysos.com, 26221216), που αποτελείται από ένα παλιό, πέτρινο χτίσµα και µια νέα, µοντέρνα επέκταση. Πυρήνας του συγκροτήµατος είναι ένα πετρόχτιστο του 1880 ενώ σε αυτό έγινε προσθήκη, σαν συνέχεια του παλιού. Λίγο παραπέρα, σχεδιάστηκε µια διάφανη κατασκευή από γυαλί, µέταλλο και µπετόν. Σήµερα µε τέσσερα στούντιο δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας 12 ατόµων οι οποίοι συµµετέχουν σε δραστηριότητες των κατοίκων για να ανακαλύψουν τις φυσικές οµορφιές της περιοχής.

Marmaras1

Πεδουλάς
Στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόµετρο 1100 µέτρων συναντάει κανείς ένα χωριό περικυκλωµένο από πευκόδεντρα και πηγές φυσικών νερών, τον Πεδουλά. Σε ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1917, το Αριστοτέλειο (aristotelioboutiquehotel.com) αποτελεί την ιδανική διαµονή στο χωριό καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο µε 8 σουίτες και εστιατόριο. Το τριώροφο κτήριο είναι χτισµένο µε πέτρα της περιοχής ενώ οι περιµετρικοί ξύλινοι εξώστες παρέχουν πανοραµική θέα προς την κοιλάδα Μαραθάσας και την οροσειρά του Τροόδους. Σήµα κατατεθέν του ξενοδοχείου αποτελεί ο σκαλιστός πέτρινος διάκοσµος στην είσοδο, η ξύλινη πόρτα µε γεωµετρικά µοτίβα και η περίτεχνη σιδεριά πάνω από αυτή. Όπου κι αν βρεθείτε µέσα στο ξενοδοχείο, όποιο δωµάτιο κι αν επιλέξετε, η µατιά ταξιδεύει στο πράσινο ενώ κάθε γωνιά εκπέµπει τη ζεστασιά ενός αρχοντικού, φιλόξενου και φιλικού. Κάθε δωµάτιο διαθέτει δικό του τζάκι και µπαλκόνι µε τις δύο µεγάλες σουίτες να διαθέτουν, εκτός από ντουζ και τζακούζι υδροθεραπείας για δύο άτοµα.

Aristoteleio1

Aristoteleio

Καλοπαναγιώτης
Σε απόσταση 70 χιλιοµέτρων από τη Λευκωσία και τη Λεµεσό, ο Καλοπαναγιώτης είναι φηµισµένος για την αρχιτεκτονική του, τα λιθόστρωτα δροµάκια, τα γραφικά σπιτάκια, τα παρεκκλήσια και τις εκκλησίες του αλλά και το Casale Panayiotis (casalepanayiotis.com, 22952444), που σύµφωνα µε τη Guardian «έδωσε πνοή σε αυτό το ξεχασµένο χωριό». Εντυπωσιακά και άνετα δωµάτια µε υπέροχη θέα, που φτιάχτηκαν µε ιδιαίτερη αγάπη επενδύοντας και διατηρώντας την ορεινή κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της κοινότητας. Ουσιαστικά, 43 δωµάτια φτιαγµένα σε 8 σπίτια, ανάµεσα σε αυτά και σουίτες, αλλά και καφετέριες και εστιατόρια συµπληρώνουν το γνωστό κατάλυµα. Εκτός από τα πολυτελή δωµάτιά του, την υπέροχη θέα και το βουνίσιο αέρα παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα για µασάζ, σπα, σάουνα και εσωτερική πισίνα. Στο Casale υπάρχει και το Byzantino Restaurant, κοµψό, ροµαντικό µα ταυτόχρονα παραδοσιακό που σερβίρει συνταγές µε βουνίσιες επιρροές. Είναι αξιοπρόσεκτο το µοσχαρίσιο συκώτι µαριναρισµένο σε µαραθεύτικο κρασί της περιοχής, κόκκινα κρεµµύδια και τοπικά µούρα σχοίνου.

Casale Panayiotis Galleryroomls 50

Στον Καλοπαναγιώτη υπάρχει επίσης και το Παλατάκι της Βασιλικής (palatakivasilikis.com, 70000099) που µπορείς να επιλέξεις για τη διαµονή σου. Η οικοδοµή αποτελείται από τρία διαµερίσµατα-σουίτες: Στο επίπεδο του δρόµου είναι το διαµέρισµα της «Βασιλικής», στο µεσαίο επίπεδο το διαµέρισµα της «Ανδριάνας» και το κατώι είναι το διαµέρισµα της «Αντιγόνης». Τα ονόµατα των διαµερισµάτων υποδηλούν τις τρεις γενιές που έζησαν στο σπίτι. Όλα τα διαµερίσµατα είναι επιπλωµένα µε χειροποίητα έπιπλα σε παραδοσιακό ύφος και εξοπλισµένα µε σύγχρονη τεχνολογία. ∆ιαθέτουν κλιµατισµό, τηλεόραση, CD-DVD player, πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα, καθιστικό σαλονιού και βεράντας και άλλο εξοπλισµό για άνετη, πολυήµερη ή ολιγοήµερη διαµονή. Προσφέρεται επίσης δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους, ενώ και τα τρία διαµερίσµατα διαθέτουν υδροµασάζ-τζακούζι. Το διαµέρισµα της «Βασιλικής» και της «Ανδριανής» διαθέτουν δικές τους βεράντες, ενώ της «Αντιγόνης» διαθέτει µικρή αυλή. Υπάρχει επίσης κοινόχρηστη µεγάλη εσωτερική αυλή, καθώς και θερµαινόµενη πισίνα. Η εσωτερική αυλή είναι διακοσµηµένη µε πιθάρια του 1781, µε δέντρα και φυτά τα οποία ευδοκιµούν στην περιοχή της Μαραθάσας ενώ η µια πλευρά της οικοδοµής είναι προσανατολισµένη προς την κοιλάδα, προσφέροντας πανοραµική θέα του µοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαµπαδιστή και των γύρω καταπράσινων βουνών.

Palataki Tis Vasilikis

Ποταµίτισσα
Στην ανατολικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, λίγα µόνο χιλιόµετρα από τον Αγρό βρίσκει κανείς την Ποταµίτισσα, ένα πανέµορφο χωριό µέσα σε πεύκα, αµπέλια και περιβόλια. Το οικογενειακό σπίτι του ιδιοκτήτη, Τρύφωνα Κυριάκου, µαζί µε άλλα κτίσµατα του 1800, ανακαινίστηκαν για να συνθέσουν ένα ενιαίο συγκρότηµα, το Ambelikos Traditional Agrohotel (ambelikos.com, 25522211). Τα 15 δωµάτια που βρίσκονται σε τρία επίπεδα διαµορφώθηκαν σε παραδοσιακό ύφος, µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από τα µπαλκόνια και τα παράθυρα των δωµατίων το µάτι σας δεν θα χορταίνει να απολαµβάνει τη θέα µε τα πεύκα και τις όµορφες εικόνες από το χωριό. Μέσα στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους επισκέπτες είναι τα δυο εργαστήρια αγιογραφίας και υφαντικής, όπου µπορεί κάποιος να παρακολουθήσει µαθήµατα.

Ambelikos1

Λεύκαρα
Φηµισµένο για τα λευκαρίτικα κεντήµατά του αλλά και τα γραφικά σοκάκια του, τα Λεύκαρα δελεάζουν τον καθένα για µια απόδραση. Το Redblue Door (redbluedoor.com, 99420984), είναι ένας χώρος που συνδυάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα µε το µοντέρνο ενώ τα φωτεινά χρώµατα κυριαρχούν στα δωµάτιά του. Ουσιαστικά εδώ έχεις να επιλέξεις ανάµεσα σε δυο πόρτες: την κόκκινη και την µπλε. Στην πρώτη έχεις µια πιο… deluxe διαµονή. Ένα κοµψό δωµάτιο µε Jacuzzi, τζάκι αλλά και ιδιωτική πισίνα είναι µόνο µερικά απ’ όσα θα δεις. Η δεύτερη πόρτα προσφέρεται περισσότερο για οικογένειες αφού τα δωµάτια επικοινωνούν µεταξύ τους ενώ και εδώ θα βρεις τζακούζι και ιδιωτική πισίνα. Για καφέ µπορείτε να επισκεφθείτε τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143) όπου θα σας σερβίρουν παραδοσιακά ροφήµατα αλλά και γλυκά του κουταλιού. Άλλη µια επιλογή είναι το Tasties (24343411), ένα πανέµορφο αρχοντικό µε ενδιαφέρουσες επιλογές φαγητού.

Red Blue Door 1

Λόφου
Σε απόσταση µόλις 26 χιλιοµέτρων από τη Λεµεσό συναντάει κανείς ένα γραφικό πετρόχτιστο χωριό, τη Λόφου. Η αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα δροµάκια αποτελούν σήµα κατατεθέν του χωριού και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του. Εκεί συναντάµε το Apokryfo Hotel Boutique (apokryfo.com, 25813777) ένα πέτρινο αρχοντικό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα χωρίς να είναι µουσειακό µε τους χώρους του να είναι µοντέρνοι σε έθνικ στιλ. Στις σουίτες, τα στούντιο και τα σπιτάκια δόθηκαν ονόµατα όπως Αρχοντικό, Σπίτι της Στέρνας, Σπίτι του ∆ασκάλου, Ελιά, Ροδιά, Λεβάντα, Καρυδιά, Αµύγδαλο. Όλα αναφέρονται είτε στην ιστορία του κάθε χώρου είτε στη βλάστηση της περιοχής. Ο επισκέπτης µπορεί να περιδιαβάσει στα στενά, λιθόστρωτα δροµάκια του χωριού, να καθίσει στο καφενείο, να επισκεφτεί την εκκλησία µε τον… έναστρο θόλο, αλλά και να περπατήσει στα µονοπάτια της φύσης ή να κάνει ποδηλασία µέχρι το Τρόοδος. Μπορεί, βεβαίως, και να µην κάνει τίποτε από όλα αυτά. Μπορεί να… κρυφτεί στο Απόκρυφο και να χαρίσει στον εαυτό του την πολυτέλεια της απόλυτης απραξίας χαλαρώνοντας στη σάουνα ή το χαµάµ.

Το Oinoessa (oinoessa.com, 99373371), ένα συγκρότηµα δύο πολυτελών πέτρινων σπιτιών µε 6 διαµερίσµατα/στούντιο. Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και στεγάζεται σε ένα χτίσµα που φτιάχτηκε στα µέσα του 18ου αιώνα. Το καθένα από τα σπίτια φέρει ένα διακριτικό όνοµα που δεν είναι άσχετο µε το χαρακτήρα του ή την προηγούµενη χρήση του. «Ανώγειο», «Παλάτι», «Σώσπιτο», «Στέρνα», «Αρχοντικό», «Κάµαρη», ενώ το συγκρότηµα ονοµάζεται «Οινοέσσα» από το οίνος και το έσω, αφού οι πλείστοι κάτοικοι του χωριού, όπως και της γύρω περιοχής, είχαν τους αµπελώνες τους και έφτιαχναν το δικό τους κρασί. Μιας και θα είσαι εκεί δοκίµασε και τους µεζέδες της ταβέρνας Λόφου (25470202, 99468151) αλλά µην ξεχάσεις να ζητήσεις τις πίτες στα κάρβουνα, µε το λιωµένο τυρί. Είναι όπως το ακούς: Ποίηµα.

Oinoessa

Oinoessa2

Oinoessa1

Ασκάς
Η ιστορία του Λύχνου πάει δυο αιώνες πίσω και χρωστά το όνοµά του σε ένα γυάλινο λύχνο που ο άρχοντας Χατζιαννής έδωσε σαν προίκα, µαζί µε το σπίτι, στην κόρη του Γρουσή. Το σπίτι πέρασε από γενιά σε γενιά και µεγάλωνε ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες, παραµένοντας πάντα ένα από τα αρχοντικά του χωριού, µέχρι που κατέληξε παραδοµένο πια στη φθορά του χρόνου στους σηµερινούς ιδιοκτήτες οι οποίοι αποφάσισαν να το αναπαλαιώσουν και να το φωτίσουν µε έναν καινούριο, σύγχρονο λύχνο. Ο Λύχνος (lyhnos.com, 22642641) πλέον λειτουργεί ως ξενώνας και εστιατόριο. Ο αναπαλαιωµένος ξενώνας περιλαµβάνει τέσσερα δωµάτια διαµορφωµένα σαν σουίτες. Το ένα φέρει το όνοµα «Ξυλουργείο», λόγω του ότι χρησιµοποιήθηκε κάποτε ως εργαστήρι ξυλουργικής.

Lychnos Askas1

Σήµα κατατεθέν του είναι το επιβλητικό ντιβάνι του, φτιαγµένο στο χέρι από παλιά ξύλα που υπήρχαν στο σπίτι. Το «∆ίχωρο» είναι µια πολυτελής σουίτα που εκτείνεται σε δύο χώρους: Την παλιά µακρόστενη σάλα του σπιτιού, που φιλοξενεί την κρεβατοκάµαρα και το σαλόνι κι ένα βοηθητικό δωµάτιο, που µετατράπηκε σε µπάνιο µε γυάλινη πρόσοψη, που δίνει την αίσθηση της άµεσης επαφής µε τη φύση.

Lychnosxxx

Στη µοναδικότητα του δίχωρου συντείνει το κρεβάτι µε τα «σκλουβέρκα» και το επιπρόσθετο οικολογικό τζάκι βιοαιθανόλης που βρίσκεται στο χώρο του µπάνιου. Το «Μπακάλικο», που ήταν το µπακάλικο του χωριού, είναι ένας ζεστός χώρος σε γήινες αποχρώσεις, µε το πάτωµα που είχε απ’ όταν πρωτοφτιάχτηκε. Το «Σανιδωτό» χρωστά το όνοµά του στη σανιδωτή οροφή και ξεχωρίζει για το κοµψό αριστοκρατικό ύφος του και το µπαλκόνι του µε απεριόριστη θέα. Όλα τα δωµάτια διαθέτουν µπανιέρα µε υδροµασάζ, δωρεάν ίντερνετ, θέρµανση και κλιµατισµό καθώς και τζάκι (πλην του «Μπακάλικου»).

Lychnos Askas

Άντρια Κούρσαρου – Γιάννης Σιδέρης
Περιοδικό Taste, τεύχος 135.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS