GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΧριστούγεννα στη Βιέννη

Χριστούγεννα στη Βιέννη

Τα σπουδαία μνημεία, τα μεγάλα πάρκα και οι πλατείες, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το μπαρόκ σε συνδυασμο με το μοντέρνο στοιχείο στην αρχιτεκτονική και πολλά άλλα που ξετυλίγονται σε κάθε γωνιά της Αυστριακής πρωτεύουσας, υπόσχονται να σε κάνουν να την ερωτευτείς.

Το να πει κανείς ότι η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι μια από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πόλεις του κόσμου, δεν είναι υπερβολή. Η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» συνδυάζει το σύγχρονο με το παλιό στοιχείο, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα αισθήσεων σε κάθε της σημείο, παντρεύοντας χαρακτηριστικά της μοντέρνας αλλά και της νεότερης ιστορίας. Η γοητεία που αποπνέει, η ζωντάνια και το στυλ της, οι τουριστικές υποδομές αλλά και οι πλούσιοι θησαυροί της γαστρονομίας, καθιστούν τη Βιέννη τον ιδανικό προορισμό για τον κάθε ταξιδιώτη.

Vienna

Αν δεν έχεις βάλει τη Βιέννη στο bucket list σου, καλό είναι να το κάνεις άμεσα, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η πρωτεύουσα της Αυστρίας «φοράει» τα γιορτινά της και υποδέχεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τους επισκέπτες της. Το πνεύμα των ημερών είναι διάχυτο σε κάθε σημείο με  τα γραφικά δρομάκια, τις υπαίθριες αγορές, τα πάρκα και τους εμπορικούς στολισμένους δρόμους που δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Κι όλα αυτά υπό τους ήχους  κλασικής μουσικής.

Vienna Christmas Markets 19579

Η Βιέννη είναι κτισμένη στις όχθες του Δούναβη και αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η γενέτειρα και πατρίδα δύο εκ των μεγαλύτερων συνθετών κλασικής μουσικής στην ιστορία, του Mozart και του Strauss θα σε παρασύρει με την αστείρευτη γοητεία της, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα. Αφιέρωσε μπόλικο χρόνο για περιπλάνηση αλλά και για να ανακαλύψεις τις αθέατες πλευρές της πόλης. Να χαθείς μέσα στις απολαύσεις της και να παρασυρθείς από την ομορφιά των μνημείων και των τοπίων που συνθέτουν το σκηνικό της. Στα περισσότερα σημαντικά αξιοθέατα μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια, μιας και βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κεντρικό σημείο της πόλης. Ξεκίνα την περιπλάνηση με αφετηρία τον εντυπωσιακό Ναό St. Stephen’s Cathedral που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία Stephansplatz, εκεί όπου συναντιούνται οι εμπορικοί πεζόδρομοι και τα πολυσύχναστα καταστήματα. Πρόκειται για μια γοτθική μεσαιωνική εκκλησία που αποτελεί σύμβολο της Αυστριακής πρωτεύουσας.

Sacher

Η Βιέννη διαθέτει εξίσου ενδιαφέροντα μνημεία όπως το Vienna Secession, το εμβληματικό κτήριο με τον εντυπωσιακό χρυσό τρούλο όπως και αυτό που θα συναντήσεις στην πλατεία του Καρόλου όπου βρίσκεται ο ομώνυμος εντυπωσιακός ναός που ξεχωρίζει για το οικοδόμημά του.  Κάνε μια βόλτα μέχρι να συναντήσεις την αυτοκρατορική συνοικία όπου βρίσκεται το Ηofburg Imperial Residence & Palace of the Arts. Ένα σύμπλεγμα παλατιών και αυτοκρατορικών διαμερισμάτων, μουσείων και γκαλερί το οποίο στεγάζει μεταξύ άλλων το αυτοκρατορικό παρεκκλήσι, την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη το Μουσείο των Σφαιρών, τη Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και τα γραφεία του προέδρου της Αυστρίας. Μια επίσκεψη στην Κρατική Όπερα της Βιέννης (Staatsoper), επιβάλλεται αφού πρόκειται για έναν από τους πιο συβολικούς χώρους της Αυστρίας. Στη Βιέννη θα συναντήσεις και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά κέντρα του κόσμου. Η Συνοικία των Μουσείων (Museumsquartier) φιλοξενεί κλασικά μουσεία τέχνης, χώρους θεάτρου, αρχιτεκτονικής, κέντρα δημιουργικότητας όπως επίσης και διάφορα άλλα καταστήματα, καφετερίες και εστιατόρια στα οποία μπορεί κανείς να περάσει μια ολόκληρη μέρα. Ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της χώρας που αξίζει να δεις είναι και το Schonbrunn Palace. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσεις μπόλικο από το χρόνο σου, ωστόσο αξίζει πραγματικά τον κόπο μιας και εκεί θα έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς και να δεις από κοντά εντυπωσιακά κτήρια μεσαιωνικού χαρακτήρα, όπως επίσης και το μουσείο, τον ζωολογικό κήπο και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά εκθέματα. Σημείωσε πως ο καθεδρικός ναός του St. Leopold και το Μουσείο Φρόιντ, θα πρέπει να βρίσκονται στη λίστα σου.

Staatsoper

Επιβάλλεται να δεις το Αυστριακό Κοινοβούλιο που κοσμεί την πόλη και βρίσκεται στην λεωφόρο Ringstrasse και χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Το κτίσμα του 1874 θυμίζει πολύ κάτι από…Ελλάδα κι αυτό οφείλεται στον αρχιτέκτονα, Theophil von Hansen, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα και ήταν φανερά επηρεασμένος.

St. Stephens Cathedral 2

Δεν νοείται να έχεις επισκεφθεί την Αυστριακή πρωτεύουσα και να μην έχεις δει από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα εικαστικά «θαύματα» του κόσμου. Το μουσείο Albertina διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές χαρακτικών στον κόσμο, με έργα του Ντίρερ και του Κλιμτ αλλά και αριστουργήματα του μοντερνισμού. Από την άλλη, το Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum) είναι από τα πιο επιβλητικά και ατμοσφαιρικά του κόσμου στο οποίο έχεις πολλά να δεις και να μάθεις. Τα κρυστάλλινα κηροπήγια Βοημίας και οι σπάνιες πορσελάνες φυλάσσονται στο Schloss Schonbrunn ενώ στο μουσείο Schloss Belvedere εκτός από πολλά σημαντικά έργα Βιεννέζων μοντερνιστών, θα έχεις την ευκαιρία να δεις τον περίφημο πίνακα του Κλιμτ, το «Φιλί».

Albertina

Το στοιχείο της μουσικής στη Βιέννη έχει την τιμητική του κι αυτό οφείλεται βεβαίως στην ιστορία της πόλης που «γέννησε» τους μεγαλύτερους δημιουργούς της κλασικής μουσικής. Το Haus der Musik θα σου χαρίσει μια πραγματική εμπειρία ζωής, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συναντήσεις και σε ένα από τα σπίτια που έζησε κάποτε ο Μότσαρτ που διασώζεται μέχρι σήμερα. Το Mozarthaus Vienna αναβιώνει την ατμόσφαιρα του 18ου αιώνα εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές της ζωής και του έργου του συνθέτη. Το αρχιτεκτονικό «διαμάντι» του Vienna State Opera δεν πρόκειται με τίποτα να περάσει απαρατήρητο. Ακόμα κι αν δεν μπορέσεις να μπεις στο εσωτερικό του, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη συμφωνική ορχήστρα από το προαύλιο όπου βρίσκεται τοποθετημένη μια μεγάλη οθόνη και καθίσματα για τους περαστικούς.

Vienna Christmas Lights

Αν έχεις διάθεση για βόλτα σε μια υπαίθρια αγορά, το Naschmarkt συστήνεται ανεπιφύλακτα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και εκεί θα βρεις τα πάντα. Από φαγώσιμα και μπαχαρικά έως και παλιά αντικείμενα και αναμνηστικά. Στην υπαίθρια αγορά με τους δεκάδες πάγκους, μπορείς να βρεις μεταξύ άλλων υπέροχες γευστικές επιλογές, τοπικά εδέσματα και διάφορες άλλες λιχουδιές από κάθε άκρη του κόσμου.

Vienna Secession

Τα χαρακτηριστικά βιεννέζικα cafés που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού στην Αυστρία, θα τα συναντήσεις σε πολλά σημεία της Βιέννης κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης. Τα περισσότερα εξ αυτών στεγάζονται σε εντυπωσιακά κτίσματα και Μνημεία με μοντερνιστικό χαρακτήρα που συνδυάζουν μπαρόκ στοιχεία στην αρχιτεκτονική,  τα οποία προστατεύονται από την UNESCO ως Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Vienna Christmas Markets 19579 1

Ένα από τα ωραιότερα θεματικά πάρκα θα έχεις την ευκαιρία να δεις στην Βιέννη. To Prater (Wurstelprater) συστήνεται ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους μιας και πρόκειται για μια πράσινη όαση στην καρδιά της πόλης, που συνδυάζει ψυχαγωγία και διασκέδαση σε ένα υπέροχο υπαίθριο τοπίο. Το εντυπωσιακό λούνα παρκ, το μουσείο Madame Tussauds, το πλανητάριο και ένα από τα σύμβολα της πόλης, τον γιγάντιο τροχό Giant Ferris Wheel είναι μόνο μερικά από αυτά που θα συναντήσεις.

Viennawinter Theviennablog 8

Προτού αποχαιρετήσεις την Αυστριακή πρωτεύουσα, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις δοκιμάσει – τουλάχιστον – μερικά από τα πιο διαδεδομένα πιάτα της ντόπιας κουζίνας. Στη βιενέζικη γαστρονομία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει φυσικά το περίφημο Schnitzel. Αυθεντικό και αρωματισμένο όπως πρέπει, που συνοδεύεται τις πλείστες φορές με βραστές πατατούλες και σαλάτα. Το Tafelspitz (μοσχάρι με σπανάκι και λαχανικά) και άλλες διεθνείς γεύσεις συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Εκτός από τις υπέροχες βιεννέζικες σοκολάτες, η Αυστριακή πρωτεύουσα φημίζεται και για την εξαιρετική οινοποιία της, αφού παράγει αυθεντικά κρασιά που υπόσχονται να κάνουν την κάθε μπουκιά ακόμα πιο απολαυστική.

Sfs Pork Schnitzel 004

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS