GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙCinque Terre: Τα πέντε διαμάντια

Cinque Terre: Τα πέντε διαμάντια

Τα Cinque Terre στην Ιταλική Ριβιέρα αποτελείται από πέντε κουκλίστικα χωριουδάκια που προσφέρονται για εναλλακτικό τουρισμό και ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας.

Από την Νταϊάνα Αζά

Έκτιζαν για αιώνες τα σπίτια τους πάνω στα απότομα βράχια, βάφοντάς τα με κάθε λογής χρώμα και μετέτρεπαν τη γη γύρω τους σε γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία αμπελώνων, λεμονιών και ελαιώνων. Απολαμβάνοντας τη συγκλονιστική θέα από το μπαλκόνι τους και τους καρπούς των δέντρων στο μεσημεριανό τους τραπέζι, οι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού τόπου νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρας του χρόνου. Τα Cinque Terre, δηλαδή τα πέντε χωριά Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore αποτελούνται από κόλπους, απόκρημνους βράχους, σπηλιές, στενά σοκάκια, μεσαιωνικά τείχη, πύργους και καμπαναριά που φτάνουν μέχρι τα ολοκάθαρα νερά της θάλασσας τα οποία σφύζουν από ζωή.


Manarola

Το αυτοκίνητο εδώ δεν έχει θέση. Τα χωριά μεταξύ τους συνδέονται σχεδόν όλα σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά, αλλά η πεζοπορία από το ένα χωριό στο άλλο είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να τα επισκεφθείς, ειδικά αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας. Περπάτησε 18 χιλιόμετρα σε υψώματα, γκρεμούς, βράχια, αμπελώνες και κόλπους και απόλαυσε το καλειδοσκόπιο των χρωμάτων να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Ξεκινώντας τη βόλτα σου από την πόλη La Spezzia, θα συναντήσεις το χωριό Riomaggiore με την περίφημη Οδό του Ερωτα-το διάσημο μονοπάτι του Εθνικού Πάρκου που θεωρείται ως ένα από τα πιο ρομαντικά στην Ευρώπη. Συνέχισε τη διαδρομή στο Manarola, που είναι το πιο παλιά από τις Cinque Terre, με την εκκλησία του San Lorenzo να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Monterosso

Το επόμενο χωριό που θα βρεις στο δρόμο σου είναι το Corniglia, το μόνο που δεν έχει πρόσβαση στην παραλία. Μην το πάρεις όμως στραβά, αφού η θέα του πρόκειται να σε αποζημιώσει. Το Vernazza είναι ένα ψαροχώρι με στενά δρομάκια και φυσικό λιμάνι, με μια υπέροχη παραλία και ένα μικρό κάστρο, από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη θέα προς το χωριό και προς τη θάλασσα. Τελευταίο από τα πέντε είναι το Monterosso, που χωρίζεται σε δύο μέρη- το μεσαιωνικό και το μοντέρνο. Μια από τις πιο συμφέρουσες και καλές επιλογές διαμονής είναι τα διαμερίσματα La Scogliera [Salita Castello, 178, Riomaggiore, www.la-scogliera.it] στο Riomaggiore που έχουν βραβευτεί ωε τα καλύτερα της περιοχής. Βρίσκονται σε ένα παραδοσιακό κτίριο της περιοχής, στον γκρεμό και με θέα τη θάλασσα και αποτελούν μια οικονομική επιλογή αφού οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 110. Αν θες κάτι πιο πολυτελές, το τετράστερο ξενοδοχείο Hotel Porto Roca [Via Corone 1, Monterosso al mare, www.portoroca.it] είναι η καλύτερη επιλογή.


Vernazza

Η κουζίνα των ντόπιων περιλαμβάνει θαλασσινά, τυροκομικά, ζυμαρικά και εκλεκτό κρασί. Μερικά από τα τοπικά εδέσματα είναι τα τρόφι, που είναι ένα είδος ζυμαρικού, το ριζότο με θαλασσινά, το ολόφρεσκο πέστο, η τοπική παρμεζάνα, οι αντζούγιες και ο τόνος, που μαγειρεύεται με σκόρδο και ελαιόλαδο. Οι ντόπιοι όμως καυχιούνται και για το παραδοσιακό τους γλυκό, το sacripantina που αποτελείται από μπισκότα, κακάο και ρούμι.

Riomaggiore

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS