GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΔιακοπές τον χειμώνα στο Ζαγόρι: Στη λίστα με τα πολιτιστικά τοπία της...

Διακοπές τον χειμώνα στο Ζαγόρι: Στη λίστα με τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO

Αν ψάχνεις ένα μέρος γραφικό και με απόλυτη ηρεμία, τότε αυτό είναι το Ζαγόρι, το οποίο πρόσφατα γράφτηκε ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η περιοχή του Ζαγορίου περιλαμβάνει ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.

Η οριστική κρίση και η εγγραφή του Ζαγορίου ως Zagori Cultural Landscape στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της 45ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο Ριάντ.

Το Ζαγόρι είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 46 μικρά χωριά, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι στα Ιωάννινα ή μπορείς να πας από Αθήνα ή από Θεσσαλονίκη.

Για τον περισσότερο κόσμο, ο ιδανικός καιρός είναι ο Χειμώνας γιατί χιονίζει και τα περισσότερα πέτρινα καταλύματα ή οι ξενώνες διαθέτουν τζάκι και η διαμονή εκεί φαντάζει ειδυλλιακή.

1200px Gr Vikos Br 2 2
Img 01651634201945 2
Img 06451634202007 2

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS