GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙDubai: Skyscraper City

Dubai: Skyscraper City

Το οικονομικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μένει προσηλωμένο στον στόχο που είχε θέσει από την πρώτη ημέρα που έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξή του: Να γυρίσει την πλάτη στο χθες και να μετατραπεί στο πιο κοσμοπολίτικο, το πιο ψηλό και το πιο μεγάλο εμπορικό σημείο στον πλανήτη.  Σήμερα, τα πάντα στο Ντουμπάι θυμίζουν φουτουριστική ταινία και η EXPO2020 αποτελεί μόνο μια (καλή) αφορμή, για να το επισκεφτείς.

Κείμενο, φωτογραφίες: Νταϊάνα Αζά

Το αεροπλάνο της Emirates πλησιάζει στο έδαφος και η πρώτη εικόνα που φανερώνεται από ψηλά επιβεβαιώνει όλα όσα είχες στο μυαλό σου γι’ αυτή τη μητρόπολη, που σε μερικές μόνο δεκαετίες κατάφερε να σπάσει τα κοντέρ, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και να κερδίζει τον τίτλο του «Μανχάταν της Μέσης Ανατολής». Χαζεύοντας απ’ το παράθυρο τα επιβλητικά φώτα από τους εκατοντάδες ουρανοξύστες που υψώνονται στον ουρανό και που αντικατοπτρίζονται στα ποτάμια και τις αχανείς λεωφόρους, το βλέμμα χάνεται στην προσπάθεια να εστιάσει στις ανεξάντλητες λεπτομέρειες της τεχνητής όασης, που μοιάζει να ξεφύτρωσε από θαύμα στη μέση μιας ερήμου. Η άφιξη στο αεροδρόμιο δεν θα μπορούσε να ήταν υποδεέστερη της πανοραμικής θέας. Ένα επιβλητικό οικοδόμημα, με ψηλά ταβάνια, που έβαλε στο mute τα μεγάφωνα, τα αντικατέστησε με οθόνες και έγινε ένα από τα μοναδικά silent airports στον κόσμο. Καθώς επιβιβαζόμαστε στο ταξί με προορισμό το ξενοδοχείο, το ρολόι δείχνει 10 το βράδυ – οι παλμοί της πόλης όμως φαίνεται πως χτυπούν ακόμα δυνατά. Και το διαπιστώνεις στον πολύβουο αυτοκινητόδρομο: Το λεωφορείο δίνει την αίσθηση πως κινείται με ρυθμούς καμήλας, δίπλα από Lamborghini και Ferrari που το προσπερνούν με ταχύτητα φωτός, που αγγίζει τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, που αποτελεί και το όριο ταχύτητας για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα στην αριστερή λωρίδα!

Dubai

Οικονομικό θαύμα
Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από την Εποχή του Χαλκού, ενώ τον 5ο ‑ 7ο αιώνα μ.Χ., η περιοχή Jumeirah του Ντουμπάι γίνεται σταθμός στο δρόμο των καραβανιών που συνέδεε το Ομάν με το σημερινό Ιράκ, με την κατασκευή πλεούμενων και την αλιεία μαργαριταριών να αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων. Τη δεκαετία του 1870 το Ντουμπάι γνωρίζει ευημερία και γίνεται το κύριο λιμάνι στην ακτή του Περσικού κόλπου, λόγω της ακμάζουσας βιομηχανία μαργαριταριών. Το οικονομικό θαύμα ωστόσο, συμβαίνει στη δεκαετία του 1950, όταν εντοπίζεται πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή, ενώ το 1966 με την ανεύρεση του μαύρου χρυσού στο πεδίο Fateh του Ντουμπάι σηματοδοτείται και επίσημα η νέα εποχή της σύγχρονης ιστορίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σειρά από φιλόδοξα αρχιτεκτονικά έργα, όπως το λιμάνι Jebel Ali και το Dubai World Trade Centre, τον πρώτο ουρανοξύστη της πόλης.

Dubai4

Το 1971, γίνεται ένα από νεοϊδρυθέντα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προσχωρούν στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και η εξέλιξη από τότε μέχρι σήμερα, προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ουρανοξύστες να ξεπηδούν κατά δεκάδες και με τους χαρακτηρισμούς «το πιο ψηλό», «το πιο πολυτελές» και «το πιο μεγάλο» να κλέβουν την πρωτοκαθεδρία από τις υπόλοιπες ηπείρους. Όλη αυτή η κατασκευαστική και τουριστική μηχανή κατάφερε να υλοποιηθεί και να λειτουργεί μέχρι και σήμερα χάρη στο άοκνο εργατικό δυναμικό, με άτομα 200 και πλέον εθνικοτήτων να ζουν και να δουλεύουν σήμερα στην περιοχή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στο 80% (με τους ντόπιους να αποτελούν μόλις το 20% του πληθυσμού). Ως αμιγώς Ισλαμική χώρα, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραδοξότητες και οι αναπόφευκτες αντιφάσεις. Σε αντίθεση με τους τουρίστες και τους ξένους κατοίκους, οι  ντόπιες γυναίκες υποχρεούνται να είναι καλυμμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια, αποφεύγοντας εμφανώς τη βλεμματική επαφή με τους άντρες, ενώ δωμάτια προσευχών βρίσκονται σε κάθε κτίριο, ανάμεσα καταστήματα διεθνών οίκων υψηλής ραπτικής και φινετσάτα εστιατόρια, όπου πέντε φορές την ημέρα η μουσική υπόκρουση σταματά για να δώσει τη θέση της στον Ιμάμη, που ωθεί τους πιστούς σε θρησκευτική κατάνυξη, μέσω high-tech μεγαφώνων.

Dubai1

Sky is the limit
Η περιπλάνησή μας στην πόλη ξεκινά από νωρίς το πρωί, με την εξωτερική θερμοκρασία τον Οκτώβρη να παραπέμπει στον κυπριακό Ιούλη, το ίδιο και οι πλήρως κλιματιζόμενοι χώροι. Μέσα από το λεωφορείο, τα μάτια ψάχνουν ουρανό ανάμεσα σε πανύψηλες κορυφές κτιρίων. Αφετηρία το Al Habtoor City στο Business Bay, στις όχθες του καναλιού, με την ξεναγό να μας διαβεβαιώνει πως μπορούμε να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς στον δρόμο, αφού η εγκληματικότητα βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα.

Dubai5

Το πρώτο κλικ της φωτογραφικής μηχανής ακούγεται με το που αντικρίζουμε  το Dubai Frame: μια γιγάντια κορνίζα ύψους 150 μέτρων στο Zabeel Park, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στην παλιά πλευρά του Ντουμπάι όσο και στη νέα. Συνέχεια με το ασύλληπτης χλιδής Burj Al Arab, που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων παγκοσμίως, τη Dubai Marina, τη μεγαλύτερη τεχνητή μαρίνα στον κόσμο, όπου κατά μήκος του καναλιού των 3 χιλιομέτρων, υψώνονται ορισμένοι από τους ψηλότερους και πιο ιδιαίτερους οικιστικούς πύργους στον κόσμο και το The Pointe, ένα παραλιακό συγκρότημα με πολυτελή καταστήματα, εστιατόρια και επιλογές ψυχαγωγίας, καθώς και έναν παραθαλάσσιο πεζόδρομο μήκους 1,5 χιλιομέτρων.

Dubai8

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα καινοτομίας στον πλανήτη, είναι το κατασκευασμένο από άμμο και πέτρα νησί Palm Jumeirah, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία, καθώς και τα παλάτια των Σεϊχηδων, το Τζαμί της Jumeirah και το Σπίτι της Ένωσης, το σημείο όπου υπογράφτηκε η συνθήκη ένωσης των Εμιράτων το 1971. Με περισσότερα από 1.300 καταστήματα, το Dubai Mall δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα κομβικό σημείο κατά την ξενάγηση στην πόλη. Με δαιδαλώδεις διαδρόμους, θεαματικά σιντριβάνια, κλειστά θεματικά πάρκα και ενυδρεία, να είσαι βέβαιος ότι μια μέρα δεν είναι αρκετή για να καλύψεις την έκτασή του.

Dubai11

Εκτός όμως από χώρος για ατέλειωτα ψώνια, αποτελεί το σημείο από το οποίο θα οδηγηθείς στην κορυφή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ύψους 828 μέτρων, το Burj Khalifa. Κι αν η περιήγηση στα αξιοθέατα δεν κατάφερε να σε πείσει για το μέγεθος και τεχνητό χαρακτήρα της οικοδομικής ανάπτυξης του Ντουμπάι, η θέα από την κορυφή του ουρανοξύστη δεν θα αφήσει περιθώρια αμφιβολίας. Όχι μόνο με τους πύργους που απλώνονται μπροστά σου, αλλά και για τη θέα της ερήμου στο βάθος, που σε ταξιδεύει στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν. Τότε, που τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε και που αν βρισκόσουν στο ίδιο σημείο, 70 χρόνια πριν, το μόνο που θα έβλεπες μπροστά σου θα ήταν μια αχανής έκταση από άμμο.

Dubai13

Μια (όχι και τόσο) παλιά πόλη
Ονομάζεται Μπαστακίγια, προς τιμήν της πόλης Μπαστάκ της Περσίας, από όπου προέρχονταν και οι ιδρυτές της, οι Ιρανοί ψαράδες και έμποροι, που στα τέλη του 19ου αιώνα πέρασαν από τον Περσικό κόλπο και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Μια από τις ομορφότερες και πιο αυθεντικές γειτονιές του Εμιράτου, που παρέμεινε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα ακόμα και μετά την εγκατάλειψη από τους πρώτους κατοίκους της, χάρη στην αναπαλαίωσή της από την κυβέρνηση.

Dubai14

Πλήρως πεζοδρομημένη, αποτελείται από στενά δρομάκια, κτίσματα καλάμια και φοίνικες, αρχοντικά με εντυπωσιακές εσωτερικές αυλές, μπουτίκ ξενοδοχεία, γκαλερί και γραφικά καφέ που σερβίρουν τσάι και αραβικό καφέ. Μια γεύση (ή μάλλον μυρωδιά) από το παρελθόν της πόλης, θα νιώσεις και στα παραδοσιακά παζάρια, τα souq, όπου οι Ιρανοί και Άραβες έμποροι εξέθεταν κάποτε την πραμάτεια τους. Μην παραλείψεις να πάρεις ένα από τα θαλάσσια ταξί που θα σε μεταφέρουν στο souq, θαυμάζοντας το παρελθόν να σμίγει με το παρόν και το μέλλον, μέσα από την ξύλινη βάρκα. Μην παρασυρθείς από τις εξωφρενικά ψηλές τιμές που θα πρωτοακούσεις στο παζάρι. Διαπραγματεύσου, δείξε επιμονή, υπομονή, στην ανάγκη αποχώρησε από το κατάστημα και να είσαι βέβαιος πως θα οι υπάλληλοι θα σε ακολουθήσουν, αποδεχόμενοι τους όρους σου – it’s part of the game!

Dubai7

Κάν’ το όπως οι βεδουίνοι

Είναι στη λίστα με τα κορυφαία must-do για τον κάθε τουρίστα στα Εμιράτα – και όχι άδικα. Ένα ψηλό αυτοκίνητο θα σε οδηγήσει στη μέση μιας απέραντης ερήμου, όπου κάποτε ζούσαν οι βεδουίνοι. Δέσε σφιχτά τη ζώνη, γιατί η βόλτα δεν θα είναι εύκολη. Οι έμπειροι οδηγοί θα φροντίσουν ώστε να διασχίσεις τον κάθε αμμόλοφο σαν να πρόκειται για πίστα του σκι, προσγειώνοντάς σε απότομα μέχρι να ανέβεις ξανά στον επόμενο, ανεβάζοντάς την αδρεναλίνη στα ύψη. Πάρε βαθιές ανάσες, απόλαυσε την κατάβαση και ετοιμάσου για την πρώτη στάση, στη μέση της ερήμου, την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ειδυλλιακή στιγμή για ατελείωτα κλικ με τον ήλιο να δύει πίσω από τους αμμόλοφους σε ένα απολαυστικό παιχνίδι με τα χρώματα του τοπίου και τις καμήλες να κάνουν τα σύντομα περάσματά τους, συμπληρώνοντας την καρτποσταλική εικόνα. Επόμενη στάση, οι τέντες, κάτω από τις οποίες στήνονται οι μαξιλάρες, τα χαμηλά τραπέζια και το πλούσιο μπουφέ. Στον χώρο μπορείς να αγοράσεις τα σουβενίρ σου, τις μαντίλες σου, να κάνεις τατουάζ χέννα και να απολαύσεις από χορό της κοιλιάς και παιχνίδια με τη φωτιά, μέχρι και έναν Δερβίση. Τα tour πραγματοποιούνται από την Arabian Adventures, που ανήκει στο Emirates Group και οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν την εμπειρία της επιλογής τους μέσω της ιστοσελίδας emirates.com, επιλέγοντας την υποκατηγορία tours & activities.

Dubai6

Παράδεισος των foodies
Η γαστρονομική σκηνή του Ντουμπάι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, με αστεράτα εστιατόρια να κάνουν την εμφάνισή τους  σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία,  αλλά και σε άλλες περιοχές της πόλης. Ένα από αυτά, το πολυβραβευμένο Masti Dubai στην κοσμοπολίτική περιοχή La Mer (https://www.mastidubai.com), που διαθέτει εκλεπτυσμένη διακόσμηση με μοντέρνα patterns στα μαξιλάρια και μίνιμαλ διάθεση.

Dubai12

Εκτός όπως από το ιδανικό περιβάλλον, διαθέτει και ένα ψαγμένο μενού που ακροβατεί ανάμεσα στην μοντέρνα Ινδική κουζίνα και την διεθνή, με γκουρμέ πινελιές και ινσταγκραμική παρουσίαση. Αν προτιμάς κάτι πιο πολυτελές, τότε το Siraj Restaurant (http://sirajrestaurant.com) είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Βρίσκεται στoν εξωτερικό χώρο δίπλα από το Dubai Mall, ανάμεσα σε λίμνες και σιντριβάνια που χορεύουν στον ρυθμό της μουσικής (τα λεγόμενα fountain shows). Στον κατάλογο θα βρεις από παραδοσιακά μεσανατολικά ορεκτικά (μην προσπεράσεις το μουχαμάρα και το χούμους), σαλάτες και κρεατικά, από βοδινό και αρνί, μέχρι κρέας καμήλας.

Dubai9

EXPO 2020
Χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο ή τρεις μέρες, ώστε να κατορθώσεις εξερευνήσεις όλα τα περίπτερα της μεγαλειώδους έκθεσης του Dubai, για την οποία κτίστηκε ένα ολόκληρο χωριό για να τη φιλοξενήσει. Όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, φρόντισε να συμπεριλάβεις στη λίστα αυτό της Emirates που απλώνεται σε δύο ορόφους, είναι ντυμένο στα λευκά και ατενίζει με υψηλή τεχνολογία το μέλλον των πτήσεων. Για να το επιτύχει, επιστρατεύει διαδραστικές εγκαταστάσεις, που εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις που δίνουν μία εικόνα για το μέλλον των εμπορικών αερομεταφορών και το ρόλο που θα παίζει η επιστήμη και η τεχνολογία κατά τα επόμενα 50 χρόνια στον τομέα. Παράλληλα, υπάρχει η συλλογή «σπόρων» και η εκπαιδευτική απεικόνιση πτήσεων «Επιστήμη της Πτήσης» με ολογραφικά μοντέλα, ενώ η καθηλωτική εμπειρία «Καθαρότεροι Ουρανοί», σου δείχνει πώς οι μελλοντικές καινοτομίες συνδέονται άμεσα με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου: τη βιωσιμότητα, την αύξηση του πληθυσμού και την τεχνολογική πρόοδο. Στο «Εργαστήριο του Μέλλοντος», γίνονται πειράματα που καταδεικνύουν τις τεχνολογίες που θα κάνουν τα αεροσκάφη του μέλλοντος πιο γρήγορα, ελαφρύτερα και ισχυρότερα.

Dubai2

 INFO: Η Emirates συνδέει την Κύπρο με το Ντουμπάι 5 φορές την εβδομάδα και διαθέτει πτήσεις με Boeing 777.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 183.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS