ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΓαστρονομικές εξορμήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική

Γαστρονομικές εξορμήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική

Τρυγήσαμε μέλι στην Αρναία, απλώσαμε τραχανά στον Στανό, φτιάξαμε λουκάνικα και πρόβειο γιαούρτι, φάγαμε μπέργκερ άγριων μανιταριών, δοκιμάσαμε Ακάνθιο οίνο, περπατήσαμε στο Άλσος του Αριστοτέλη αλλά το πιο σημαντικό νιώσαμε τι θα πει αυθεντική ελληνική φιλοξενία!

Από την Φλωρεντία Κυθραιώτου

Στο άκουσμα της λέξης Χαλκιδική, το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς τους Κυπρίους πάει στα δύο της πόδια, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, με τις ονειρικές παραλίες και τα τιρκουάζ νερά. Όμως και η ορεινή ελατοσκέπαστη Χαλκιδική έχει αμέτρητες χάρες. Είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς με παραδοσιακά χωριά και πλούσια και πολύ ιδιαίτερη πρωτογενή παραγωγή, ίσως μοναδική για την ποικιλία και τον πλούτο της. Στην κεντρική και ανατολική πλευρά της δεσπόζει το βουνό Χολομώντας και ένα μεγάλο κομμάτι του έχει ενταχθεί στις περιοχές Natura.

Xalkidiki

Βρεθήκαμε εκεί με πρόσκληση του ΕΟΤ για να λάβουμε μέρος στην έναρξη της επιτυχημένης διοργάνωσης KOUZINA. Πρόκειται για μια διοργάνωση που διαρκεί ένα μήνα και πραγματοποιείται από τον Δήμο Αριστοτέλη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη και υποστηρίζεται από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών, τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού, τοπικούς chef και guest chefs καθώς και πάνω από 1000 εθελοντές, σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη. Φέτος η KOUZINA, που δεν αποτελεί μόνο γαστρονομική ενότητα, αλλά συνθέτει κύριο λόγο προβολής και τουριστικής προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο), είναι πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα».

Xalkidiki 1

Η πρώτη θεματική ενότητα της διοργάνωσης είχε τίτλο «η αρχαιοελληνική κουζίνα» και ξεκίνησε στις 15 Μαΐου στο παραδοσιακό χωριό Στανός, έναν από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη. Εκεί γιορτάσαμε την παραγωγή του παραδοσιακού τραχανά, φτιαγμένου από σιτάρι και φρέσκο κατσικίσιο γάλα και του τοπικού λουκάνικου που είναι ζυμωμένο με χοιρινό κρέας, λίπος, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια και αρωματικά.

Xalkidiki2

Αρναία, η ωραία της Χαλκιδικής: Φιλοξενηθήκαμε στον παραδοσιακό ξενώνα «Χοροστάσι» στην Αρναία. Όχι άδικα, η Αρναία είναι γνωστή ως «η ωραία της Χαλκιδικής» και χαρακτηρίζεται ως «Ιστορικός Τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός». Φημίζεται για την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων που παράγει, όπως το μέλι, το κρασί, τα λουκάνικα και άλλα, ενώ αποτελεί σημαντικό οινικό και γαστρονομικό σταθμό από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα.

Xalkidiki 2

Η κεντρική πλατεία, το Λαογραφικό Μουσείο, το μουσείο Υφαντικής, το περίφημο σχολείο του 1871, η λεγόμενη «αστική σχολή Λιαριγκόβης», που από το 1990 στεγάζει το Δημαρχείο, το άλσος της Αγίας Παρασκευής, ο σταυροειδής με τρούλο ναός των Αγίων Αναργύρων (1919) και ο Ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου που χτίστηκε το 1812 (το καμπαναριό του χρονολογείται από το 1889), είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που είδαμε.

Xalkidiki 4

Περιβαλλόμενη από πυκνά δάση, με δυνατότητα περιπάτων σε μαγευτικές εξοχές, θεωρείται ιδανικός τόπος παραθερισμού, αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού για όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη και περίπου σε μια ώρα να απολαμβάνετε τον καφέ σας στην γραφική πλατεία, μαζί με λαχταριστές τοπικές πίτες ή και τα φημισμένα τουλουμπάκια του Κοσμά. Μετά μπορείτε να επισκεφθείτε όποια παραλία σας αρέσει. Ή αντίστροφα… Μετά τις βουτιές, ανηφορίζετε στην Αρναία για ανάσες δροσιάς τρώγοντας ντόπια κρεατικά στα κάρβουνα ή ένα εξαίσιο μπέργκερ άγριων μανιταριών στον πολυχώρο Αριστοτέλους στην κεντρική πλατεία όπως κάναμε εμείς. Επισκεφθείτε επίσης το ταβερνάκι/καφενείο Λανάρα στην καρδιά του Αρνιώτικου παραδοσιακού ιστού σε μια πέτρινη πλατεία. Εκεί μας μαγείρεψε η χαρισματική guest chef της διοργάνωσης, Σοφία Γεωργακάκη των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360. Το μενού ήταν βασισμένο στη φέτα και το μέλι. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το γεύμα σας στο εστιατόριο του παραδοσιακού ξενώνα Πράσινο Χωριό. Εκεί φάγαμε ντόπιες σπεσιαλιτέ και τους πιο νόστιμους λουκουμάδες.

Xalkidiki 5

Είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε στη γενέτειρα του σημαντικότερου από τους διαλεκτικούς φιλοσόφους της αρχαιότητας τον Αριστοτέλη και να μην αποτίσουμε φόρο τιμής σ΄αυτόν; Γι’ αυτό και επισκεφθήκαμε το Άλσος του Αριστοτέλη το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Εκεί οι γυναίκες του γειτονικού χωριού Στρατονίκη μας μαγείρεψαν μοσχομυριστούς κεφτέδες. Γευματίσαμε κάτω από τα δέντρα απολαμβάνοντας τη θέα στον Ακάνθιο Κόλπο και τον Άθωνα.

Xalkidiki 6

Τα οινικά διαμάντια της Ανατολικής Χαλκιδικής

Το ποικιλόμορφο οινικό τοπίο της Ανατολικής Χαλκιδικής περιλαμβάνει 16 περίπου οινοποιεία, σε λόφους που αγναντεύουν τον Άθωνα, μέχρι οινοποιεία στο Αριστοτελικό όρος που βλέπουν προς τη θάλασσα. Επισκεφθήκαμε το Domaine Claudia Papayianni στην Αρναία και δοκιμάσαμε σχεδόν όλη τη σειρά των βραβευμένων κρασιών του οινοποιείου. Ξεχωρίσαμε το Λευκό Alexandra από Μαλαγουζιά, το Λευκό και Ερυθρό  Εξ’ Αρνών, το Λευκό Viognier με Ασσύρτικο αλλά και το ερυθρό από ανάμειξη Ξινόμαυρου, Syrah και Cabernet Sauvignon. Στο κεφαλοχώρι Μεγάλη Παναγία, που βλέπει την αθωνική κορυφή και τις αμπελόφυτες πλαγιές του οικισμού, επισκεφθήκαμε το Κτήμα Ταραζά των αδελφών Γιώργου και Διαμαντή Ταραζά. Εκεί στήθηκε μια γιορτή μέσα στον βιολογικό αμπελώνα, κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες μας έστησαν ένα μεγάλο τραπέζι με άφθονα κρεατικά, λουκάνικα, άζυμο ψωμί και ποιοτικό κρασί. Δεν είναι όμως μόνο για τα οινοποιεία της που αξίζει να επισκεφθείτε την Ανατολική Χαλκιδική αλλά και τα φημισμένα της τσιπουροκάζανα.

Xalkidiki 7

Συμπόσιο στην Ιερισσό με Ακάνθιο Οίνο!

Η κορύφωση της οινογαστρονομικής μας διαδρομής στην Ανατολική Χαλκιδική ήταν ένα ονειρικό συμπόσιο στο οινοποιείο Agrovision το οποίο βρίσκεται, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άγιο Όρος. Τους εκλεκτούς τοπικούς οίνους του οινοποιείου συνόδευσαν θαλασσινά πιάτα, παρμένα από την παράδοση της Αρχαίας Ακάνθου. Το εξαιρετικό φαγητό, μαγειρεμένο από δύο σπουδαίους τοπικούς chef, τον Τάσο Παρασκευαΐδη του Mount Athos Resort και το Στέφανο Ιωαννίδη του Alexandros Palace Hotel & Suites, ήταν εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική γαστρονομία. Περιείχε θαλασσινά, οσπριάδες, κοτόπουλο, κατσικίσιο τυρί, σάλτσες οίνου, αρνί ψητό, μανιτάρια, πίτες με συκωτάκια, χόρτα βραστά, ελιές, παξιμάδια βουτηγμένα στο κρασί, παντσέτες με μέλι και πολλά άλλα!

Αποχαιρετίσαμε την Ανατολική Χαλκιδική και τους αυθεντικούς της ανθρώπους, νοιώθοντας ότι αξίζει να ξαναπάμε, όχι μόνο μια φορά!

Ευχαριστούμε τον ΕΟΤ για την πρόσκληση.

Xalkidiki 8

Xalkidiki 9

Xalkidiki 10

Xalkidiki 11

Xalkidiki 12

Xalkidiki 13

Xalkidiki14

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS