GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΤαξίδι στην ατμοσφαιρική Βαρσοβία

Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Βαρσοβία

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας αφήνει πίσω της το «γκρίζο» σοβιετικό παρελθόν της και μετατρέπεται σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και σύγχρονες πόλεις διατηρώντας τον μεσαιωνικό χαρακτήρα και τον ρομαντισμό που της αξίζει!

Πανύψηλα κτίρια, αριστοκρατικά παλάτια, μεσαιωνικές γειτονιές και γραφικά σοκάκια με μποέμ στοιχεία είναι μόνο μερικα από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η Βαρσοβία είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης που αξίζει να γνωρίσεις. Βρίσκεται τοποθετημένη στην καρδιά της Πολωνίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της χώρας όπως και στα περίχωρα ή σε άλλες πόλεις της Πολωνίας. Η περιπλάνηση στη γραφική Παλιά Πόλη (Stare Miasto) που βρίσκεται ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, μπορεί να σε συνεπάρει ευχάριστα. Παρόλο που δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το άσχημο παρελθόν της λόγω των ναζιστικών βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και αποκαταστάθηκε πλήρως με απόλυτο σεβασμό στα Ιστορικά μνημεία που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα. Η πόλη αποπνέει τον δυναμισμό της σε κάθε γωνιά κι αυτό μπορεί να το ανακαλύψεις μέσα από τα επιβλητικά κτίρια και την αρχιτεκτονική.

Varsovia Big Palia Poli

Meet point στο κέντρο της πόλης είναι φυσικά το Βασιλικό Κάστρο (Zamek Krolewski w Warszawie) που βρίσκεται τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού, μπροστά σε μια φασαριόζα πλατεία που αποτελεί και σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Από τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες στα απόκρυφα σημεία της παλιάς Πόλης, στους πελώριους καθεδρικούς. Πρόκειται για ένα πλέγμα από δρομάκια του 14ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από μια μοντέρνα-μποέμ αύρα. Η Αναγέννηση και το μπαρόκ συναντιούνται με γοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία στην κεντρική της πλατεία που είναι εξίσου γραφική με τα επιβλητικά και χρωματιστά κτίρια να επικρατούν. Τρεις μεσαιωνικές εκκλησίες, το δημαρχείο και η αγορά είναι τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής. Από εκεί θα ανακαλύψεις μικρά ιστορικά μνημεία όπως και μουσεία που αξίζουν την προσοχή σου ενώ λίγο πιο πέρα θα ανταμώσεις και τη γοργόνα της Βαρσοβίας, ένα άγαλμα που θυμίζει πολύ το αντίστοιχο της Κοπεγχάγης. Η κατεύθυνση προς τον Βασιλικό δρόμο που θα σε οδηγήσει στην παλιά πόλη, περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα όπως την εκκλησία της Αγίας Άννας του 1788, το νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz του 1792, την εκκλησία Carmelite, το προεδρικό παλάτι με το άγαλμα του Jozef Poniatowski και απέναντί του το παλάτι Potocki.

Vasiliko Kastro Varsovia

Τα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα σε οδηγήσουν στις πύλες του Barbican, του οχυρού των τειχών που τη χωρίζουν από τη Νέα Πόλη (Nowe Miasto). Εξίσου γραφική και εντυπωσιακή στην οποία θα απολαύσεις ανέμελες βόλτες ενώ αξίζει να περιπλανηθείς στην τεράστια πλατεία Rynek Nowego Miasta στην οποία συνήθως στήνεται υπαίθρια αγορά ενώ είναι γεμάτη με εστιατόρια και καφετερίες. Τα σπίτια της περιοχής έχουν έντονες τοιχογραφίες ενώ υπάρχουν και αρκετοί ναοί που αξίζει να επισκεφθείς όπως το Palac Sapiehow w Warszawie. Μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα από την  κεντρική οδό Freta στην οποία θα βρεις πολλών ειδών καφετέριες, εστιατόρια αλλά και καταστήματα με αντίκες και σουβενίρ.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα και σύγχρονα σημεία της Βαρσοβίας είναι το Srodmiescie, εκεί όπου χτυπά δυνατά ο ρυθμός της πόλης. Ο μοντέρνος χαρακτήρας τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην ατμόσφαιρα αποτελεί ένα από τα πλέον πιο εμπορικά σημεία. Βρίσκεται κοντά στον σταθμό Centrum του μετρό ενώ οι τεράστιες λεωφόροι πλαισιώνονται από εξίσου μεγάλα πεζοδρόμια και πανύψηλους ουρανοξύστες και επιβλητικά κτίρια. Εκεί δεσπόζει επίσης το Zbawiciela  – το ψηλότερο κτίριο της Πολωνίας. Ένα επιβλητικό μεγαθήριο κτίσμα του 1955 το οποίο δώρισε ο Στάλιν στον πολωνικό λαό. Γύρω του απλώνονται οι αγορές και τα μοντέρνα πολυκαταστήματα όπως και οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι κρύβεται στις στοές πίσω από τα βουλεβάρτα, όπου βρίσκονται υπαίθρια μπαράκια, μπιραρίες, χόστελ και χαριτωμένα μαγαζάκια στα οποία θα βρεις και θα δοκιμάσεις εξαιρετικό street food.

Pkin 1

Η Βαρσοβία συνδυάζει πολλές και εναλλακτικές επιλογές για κάθε γούστο. Ιδιαίτερα για τους λάτρεις των μουσείων και των τεχνών, η πολωνική πρωτεύουσα έχει πολλά να προσφέρει. Στο Palac w Wilanowie θα δεις μια συλλογή από πίνακες του 16ου και 19ου αιώνα. Το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας (Muzeum Powstania Warszawskiego) σε περιμένει να το γνωρίσεις και να παρασυρθείς στην ιστορία του μέσα από «ζωντανά» απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Umschlagplatz, το λεγόμενο γκέτο της Βαρσοβίας. Αξίζει να κάνεις μια στάση στο Αρχηγείο Γκεστάπο, το νυν Υπουργείο Παιδείας στην οδό Szucha 25 εκεί όπου κάποτε γινόντουσαν ανακρίσεις και βασανιστήρια. Μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη της Βαρσοβίας έχει και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της πόλης (Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego) όπως και το μουσείο Muzeum Fryderyka Chopina.

Το Πάρκο Lazienki αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου καθημερινά οι οποίοι απολαμβάνουν το ειδυλλιακό σκηνικό με τους υπέροχους κήπους, τα μνημεία, τις λίμνες με τους κύκνους και τα παλάτια. Εκεί μαζεύονται επίσης μποέμ καλλιτέχνες παρουσιάζοντας υπαίθριες εκθέσεις ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται διάφορα events για μικρούς και μεγάλους. Μεγάλο ενδιαφέρον θα συναντήσεις στους καλλιτεχνικούς χώρους της Πράγας (Praga). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη-underground συνοικία στην απέναντι πλευρά του ποταμού η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει καλλιτέχνες οι οποίοι αφού εγκαταστάθηκαν εκεί, μετέτρεψαν το «γκρίζο» σημείο της Βαρσοβίας, σε ένα πολύχρωμο και χαρούμενο spot που συνδυάζει πολυχώρους τέχνης, μπιστρό, εστιατόρια και hipster café και πολλά άλλα. Αν έχεις χρόνο κάνε μια βόλτα και από τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση προκειμένου να θαυμάσεις τα άγρια ζώα και τα σπάνια είδη πτηνών.

Varsovia 177438

Η πλατεία Zbawiciela ή αλλιώς «πλατεία των hipster» είναι το σημείο αναφοράς της Βαρσοβίας ιδανικό για περιπάτους και χαλάρωση, μιας και εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα δεκάδες hip brunch café, underground μπαράκια και αρτιστίκ wine bars. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα τεράστιο ουράνιο τόξο φτιαγμένο από λουλούδια, που αποτελεί και το gay friendly έμβλημα της Βαρσοβίας. Όσο για την πολωνική κουζίνα, μπορεί να μη φημίζεται για την πρωτοτυπία της, ωστόσο, αποτελεί ένα ενδιαφέρον συνονθύλευμα επιρροών από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον κράμα γεύσεων και απολαύσεων.

Ιδανική εποχή να επισκεφτεί κανείς την αρχοντική Βαρσοβία είναι αναμφίβολα η περίοδος των Χριστουγέννων όπου η ατμόσφαιρα και το κλίμα της πόλης δημιουργούν μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Στέφανη Μιχαήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS