GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΗ Δανία στην κορυφή της γαστρονομίας

Η Δανία στην κορυφή της γαστρονομίας

Η κατάταξη των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα σε μια τελετή στην Αμβέρσα του Βελγίου, κάτι σαν «Όσκαρ γαστρονομίας». Η νέα μορφή του εστιατορίου Noma στην Κοπεγχάγη, υπό τη διεύθυνση του Δανού σεφ René Redzepi, κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin έχει ήδη κερδίσει την πρώτη θέση στην κατάταξη των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014. Η ηγεμονία των Γάλλων τελειώνει ανεπιστρεπτί ενώ η Κοπεγχάγη απέδειξε πως διατηρεί τον τίτλο της πιο σημαντικής γαστρονομικής μητρόπολης της Ευρώπης.

Από την Ιουλία Κυπρή

Noma: Αγνότητα, απλότητα και φρεσκάδα
Το 2016 και εκπλήσσοντας τους πάντες, το εστιατόριο Noma έκλεισε, για να ανοίξει ξανά δύο χρόνια αργότερα σε μια νέα τοποθεσία στην Κοπεγχάγη. Αυτή η αλλαγή του έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει στην κατάταξη των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο. Πράγματι, σύμφωνα με έναν νέο κανονισμό που ισχύει στον διαγωνισμό από το 2019, οι νικητές προηγούμενων ετών, δεν μπορούν να κερδίσουν για δεύτερη φορά την πρώτη θέση. Για τα εστιατόρια αυτά, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία που ονομάζεται “Best of the Best”. Το σημερινό μενού “Game & Forest Season” του Noma, κοστίζει 2.800 δανέζικες κορώνες, δηλαδή περίπου €376 ευρώ. Το κρασί που συνοδεύει το μενού, κοστίζει επιπλέον 1800 κορώνες (€242 ευρώ).

Geranium Dec18 22

Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη πήρε το εστιατόριο Geranium, ένα εστιατόριο τριών αστέρων και πάλι στην Κοπεγχάγη. Το Geranium ακολουθεί το υπερ-σκανδιναβικό στυλ του Noma, ακολουθώντας το τρίπτυχο «καθαρότητα, απλότητα, φρεσκάδα». Το μενού του Geranium χρησιμοποιεί τοπικά εποχιακά προϊόντα και αναβιώνει προγονικές συνταγές και τεχνικές όπως η μαρινάδα, το κάπνισμα ή το αλάτισμα.

Geranium 1

«Τα τοπικά συστατικά, όπως τα άγρια βότανα, τα σμέουρα και τα οστρακοειδή, συνδυάζονται με μεγάλη τέχνη με εξωτικές γεύσεις όπως το αίμα των άγριων ταράνδων, επιτρέποντας στο Noma να κερδίζει πρωτοσέλιδα του γαστρονομικού τύπου σε όλο τον κόσμο και να εμπνεύει άλλα εστιατόρια όπως το Geranium, που άνοιξε το 2007», αναφέρει η Guardian.

Το Geranium, που δημιουργήθηκε από τον σεφ Rasmus Kofoed, προσφέρει ένα μενού με 16 πιάτα, που ονομάζεται «Φθινοπωρινό Σύμπαν» με γεύσεις που η καθεμιά πιο ξεχωριστή από την προηγούμενη.

Kitchen Geranium Menu Review+(1+of+1)

Ανισότητες και άλλες αντιπαραθέσεις
Φέτος, ο θεσμός της κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο έχει δεχτεί και κάποιες κριτικές, ιδίως λόγω της «επαναβράβευσης» του Noma, ενώ άλλοι νικητές προηγούμενων ετών, όπως το Eleven Madison Park στη Νέα Υόρκη, το Fat Duck de Bray (Ηνωμένο Βασίλειο), η Osteria Francescana στη Modena (Ιταλία) και το Mirazur από το Menton (Γαλλία) αποκλείστηκαν.
Ένας νέος κανόνας που εισήχθη στα βραβεία του 2019 κατέστησε τους προηγούμενους νικητές του κορυφαίου τίτλου μη επιλέξιμους για τη λίστα, αλλά το εστιατόρια Noma μπόρεσε να περάσει, καθώς έκλεισε το 2016 και στη συνέχεια άνοιξε ξανά σε μια νέα τοποθεσία της Κοπεγχάγης δύο χρόνια αργότερα. Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή στους κανόνες αποκλείει το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το Fat Duck κοντά στο Λονδίνο, το Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και τον νικητή του 2019, το Mirazur στο Menton της Γαλλίας. Αυτά τα εστιατόρια έχουν πλέον εγγραφεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο «Best of the Best», στο οποίο το Noma είναι το νεότερο μέλος.

Noma 3

Οι υπόλοιποι από τους τοπ 20
Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, βρίσκουμε το Asador Etxebarri στο Larrabetzu, στη Χώρα των Βάσκων (Ισπανία), με επικεφαλής τον σεφ Victor Arguinzoniz. Επίσης στην Ισπανία, το εστιατόριο Disfrutar, στη Βαρκελώνη, έρχεται στην πέμπτη θέση, ενώ το Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν, πέφτει στη δέκατη τέταρτη θέση και το DiverXO στη Μαδρίτη σκαρφαλώνει στην εικοστή θέση.

Το Central στη Λίμα (Περού) έρχεται στην τέταρτη θέση και για άλλη μια φορά παίρνει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στη Νότια Αμερική χάρη στον σεφ Pίa Leόn.

Noma Restaurant Horizontal Large Gallery

Ένα άλλο περουβιανό εστιατόριο, το Maido, που βρίσκεται επίσης στη Λίμα και προσφέρει ιαπωνικά-περουβιανά πιάτα fusion, κατατάσσεται στην έβδομη θέση.

Στην έκτη θέση, υπάρχει ένα νεο-σκανδιναβικό εστιατόριο, το Frantzèn στη Στοκχόλμη. Το Odette στη Σιγκαπούρη, έρχεται στην όγδοη θέση.

00 Noma Gameforrest Maincoarse Tp

Το Le Pujol στην Πόλη του Μεξικού έρχεται στην ένατη θέση και ψηφίζεται ως το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική, ενώ το The Chairman στο Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.

Αυτή τη χρονιά, μόνο δύο γνωστά γαλλικά εστιατόρια έφτασαν στα κορυφαία 25. Και τα δύο βρίσκονται στο Παρίσι, το Arpège και το Septime, καταλαμβάνουν την 23η και την 24η θέση αντίστοιχα. Το Alléno, επίσης στο Παρίσι, βρίσκεται στην 41η θέση.

Περιοδικό “Taste” Gourmet, τεύχος 139.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS