GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΚακοπετριά: Το διασημότερο ορεινό χωριό του τόπου μας!

Κακοπετριά: Το διασημότερο ορεινό χωριό του τόπου μας!

Οι πιθανότητες είναι ότι όλοι έχουμε επισκεφθεί το καταπράσινο χωριό έστω και μια φορά, μιας και αποτελεί ολόχρονα ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα του νησιού μας. Σε απόσταση μόλις 55 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, υψόμετρο 667 μέτρων και 1300 μόνιμους κατοίκους, το χωριό προσφέρει μια ποικιλία αξιοθέατων και δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους και πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους. 

Kakopetria4

Ντυθείτε ζεστά, φορέστε άνετα παπούτσια και ξεκινήστε την περιήγησή σας από το κομμάτι της Παλιάς Κακοπετριάς, εκεί όπου γεννήθηκε αρχικά το χωριό. Στην είσοδό του, ορθώνεται μια τεράστια πέτρα, η «Πέτρα του Αντρογύνου», που συνδέεται με μια σειρά από παραδόσεις αναφερόμενες στα νιόπαντρα ζευγάρια του χωριού και με μία όχι τόσο ευχάριστη εκδοχή σε σχέση με την ονομασία του, αφού λέγεται ότι κάποτε η πέτρα κύλησε και πλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι, κερδίζοντας τον τίτλο της «κακόπετρας», εξού και η Κακοπετριά. Λίγο πιο κάτω, συναντάμε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη τον 15o αιώνα, με αξιόλογες παραστάσεις του 16ου και 17ου αιώνα. Εδώ, λειτουργούν και τα δύο μουσεία του χωριού, ο «Ληνός», με τρεις θεματικές ενότητες, αφιερωμένες στο κρασί, το ψωμί και το λάδι και ο «Ελιόμυλος», με τον παλιό μύλο με τη χαρακτηριστική πέτρα.

Kakopetria Church Of St 4537991

Περπατώντας στα ανθοστόλιστα λιθόστρωτα δρομάκια, θα θαυμάσετε τα γραφικά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Στη διαδρομή, θα συναντήσετε την καφετερία Γαλήνη (22 922602), όνομα και πράγμα. Διασχίστε την εσωτερική αίθουσα και καθίστε στο μπαλκόνι, με θέα το δάσος και το κελάρυσμα του ποταμού Κλάριου να σας χαϊδεύει τα αφτιά. Το χωριό μπορεί να περηφανεύεται για τον ήχο των ρυακιών που συνεχώς απολαμβάνουν οι επισκέπτες, από τους παραπόταμους Καρκώτη και Γαρίλλη, οι οποίοι συναντιούνται στην καρδιά της Κακοπετριάς, σχηματίζοντας τον Κλάριο. Τα άφθονα νερά τους οδήγησαν στην κατασκευή και των δύο νερόμυλων του χωριού, με τις ονομασίες «Μύλος της Γωνιάς» και «Μύλος του Χατζησταυρινού». Σήμερα, σώζεται μόνο ο «Μύλος της Γωνιάς», ο οποίος αναπαλαιώθηκε και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, με τη μεγάλη τετράγωνη ξύλινη σκάφη, όπου αλέθονταν τα δημητριακά.

Kakopetria1

Ένας τέλειος τρόπος να καταναλώσετε αρκετές θερμίδες πριν επιλέξετε ένα από τα  ποιοτικά εστιατόρια για το μεσημεριανό σας, είναι η πεζοπορία σε κάποιο από τα μονοπάτια της φύσης. Οι τολμηροί και γυμνασμένοι, θα προτιμήσουν τα μονοπάτια «Καννούρες» και «Μνήματα των Πισκόπων», ενώ για τους πιο χαλαρούς και λίγο… τεμπέληδες, ιδανικό το εύκολο μονοπάτι της Βατερής, μήκους ενός χιλιομέτρου. Οι μικροί μας φίλοι θα λατρέψουν το Marina’s Adventure Park (99 998420), όπου μπορούν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους σε διαδρομές με σχοινιά και εμπόδια. Πεινασμένοι σαν λύκοι, καθόμαστε στους Μύλους για πέστροφα (22 922536), στον Άη Γιώρκη για μεζέδες (22 923600) και στο λατρεμένο Ποτζεί Ποδά (99 102810), με το οποίο τώρα τελευταία, έχω πάθει μια μικρή ψύχωση. Ποτζεί, ο μάστρος Παντελής κόβει και ψήνει το ολόφερσκο κρέας, που λιγουρευόμαστε ποδά. Θεωρώ ότι δεν βρίσκεις πουθενά τόσο απίθανα αρνίσια παϊδάκια! Όσο για τη διαμονή σας, φιλόξενα το Maritsa Lodge (22 923646), το Ενύπνιον (22 924500) και το Σπίτι της Ειρήνης (99 351974), όπου επιτρέπονται και τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Kakopetria

Αφού αποχαιρετήσετε την όμορφη εικόνα και την ηρεμία της Κακοπετριάς, κάντε μια στάση στη Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Μια σπουδαία εκκλησία του 11ου αιώνα, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Νατάσσα Γεωργίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS