GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΚαλοπαναγιώτης: Βολτάρουμε στο βουνό

Καλοπαναγιώτης: Βολτάρουμε στο βουνό

Φορέσαμε άνετα ρούχα και κατευθυνθήκαμε σε δυο από τα πιο αγαπημένα χωριά της Μαραθάσας, αποδεικνύοντας τους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τον Καλοπαναγιώτη και τον Πεδουλά!

Aν και δεν ακολουθώ τη μόδα ούτε τα trend της εποχής, οφείλω να παραδεχτώ ότι μια από τις λίγες φορές που παρασύρθηκα, ήταν εκείνη η πρώτη φορά που πείστηκα να επισκεφθώ τον Καλοπαναγιώτη. Ήταν πριν από αρκετό καιρό, όταν η τάση για αγροτουρισμό είχε αρχίσει πλέον να εξαπλώνεται σαν ίωση στην Κύπρο. Φίλοι και γνωστοί συμφωνούσαν όμως στο ίδιο πράγμα. Στο ότι, πρέπει οπωσδήποτε να οργανώσω αυτή την εκδρομή. Δίχως να το πολυσκεφτώ, άρπαξα τη φωτογραφική μηχανή και παρέα με δυο φίλους και δυο ζωηρά Jack Russell να περιστρέφονται ανάμεσα στα πόδια μας οργανώσαμε την πρώτη μας εξόρμηση.

Dam Of Kalopanagiotis Village Troodos Lrg

Από τη διαδρομή κιόλας, είχα καταλάβει ότι άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Ο αυτοκινητόδρομος από τη Λευκωσία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, δίνοντάς σου την αίσθηση πως η διάρκεια της διαδρομής είναι σύντομη (περίπου 40 λεπτά). Ένα χωριό που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα τόσο από την πρωτεύουσα όσο και από τη Λεμεσό, άλλωστε, δεν το λες και τόσο απομακρυσμένο. Ο καιρός εκείνη την Κυριακή ήταν με το μέρος μας, αφού μας επέτρεψε να απολαύσουμε όμορφα χρώματα. Το χωριό της Μαραθάσας μας υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο, προκαλώντας μας να το γνωρίσουμε περισσότερο, διασχίζοντας κάθε στενό δρομάκι και ανακαλύπτοντας τις γνωστές και άγνωστες πλευρές του…

Agios Ioannis Lampadistis Monastery Kalopanagiotis Village Troodos Lrg


ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ
Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στον Καλοπαναγιώτη, το φυσικό του περιβάλλον θα σε καταπλήξει. Επιβάλλεται να περπατήσεις στην παλιά γειτονιά, να δεις το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή – υπάρχουν επίσης άλλα 7 εκκλησάκια εντός του χωριού – να επισκεφθείς την οικία του Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου όπως επίσης και το Βυζαντινό μουσείο. Ακολούθως, αξίζει να κατηφορίσεις προς τις ιαματικές πηγές και αφού κάνεις μια στάση στο ενετικό γεφύρι για φωτογραφίες, να συνεχίσεις μέχρι να καταλήξεις στον νερόμυλο του Κύκκου. Μονοπάτια της φύσης και ενδιαφέρουσες διαδρομές εντός του χωριού και της γύρω περιοχής προσφέρονται για εξερεύνηση, πεζοπορία, ποδηλασία ή ακόμα και για τους πιο τολμηρούς, βόλτα με τετράτροχες μηχανές. Επίσης, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείς το Κέντρο Ευεξίας Myrianthousa Spa. Βρίσκεται στις όχθες του Σέτραχου ποταμού στο οποίο μπορείς να απολαύσεις διαφορετικών ειδών θεραπείες με βότανα της περιοχής.

Myrianthousa (kalopanagiotris) 4

Myrianthousa Kalopanagiotis

ΔΙΑΜΟΝΗ
Ένας από τους σημαντικότερους, ίσως και βασικότερους λόγους που ο Καλοπαναγιώτης τα τελευταία χρόνια έγινε πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους τουρίστες είναι φυσικά οι ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει. Ένα από τα διασημότερα θέρετρα της Μαραθάσας δεν είναι άλλο από το Casale Panayiotis (22952444) το οποίο, σύμφωνα και με το BBC, ήταν ο λόγος που επέστρεψε η ζωή σ’ αυτό το σχεδόν ξεχασμένο χωριό. Απ’ την άλλη, το Παλατάκι της Βασιλικής (22491365) διαθέτει μια εκπληκτική θέα από το ύψος του χωριού ενώ η cosy ατμόσφαιρα των δωματίων θα σε κάνουν να θες να μείνεις εκεί για πάντα! Ωστόσο οι επιλογές του για διαμονή, δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχουν επίσης τα Ξενοδοχεία Καστάλια (22952455), Αρχοντικό Η Μισιρλού (70009131), ATRATSA Mountain Apartments – Suites (99 464664), Το σπίτι της Πολυξένης (22497509, 99790723), Το Σπίτι της Αναστούς (99823009), Χάνι Χρυσομήλου (99530540), Άγιος Ανδρόνικος (99646151), Άγιος Κυριάκος (99819242), Maison Elena (99447871), Το Καστρί (99582802).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ
Στον Καλοπαναγιώτη θα φας καλά. Κι αυτό, δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά μπορείς να το διαπιστώσεις όταν επισκεφθείς τα μικρά γραφικά ταβερνάκια τα οποία προσφέρουν εκπληκτικό κυπριακό μεζέ και μαγειρευτά φαγητά της ημέρας. Το Παλιό Σινεμά (99130275, 99191026) είναι πλέον μια must επιλογή ενώ ξεχωρίζουν Τα Τσιμπιματούθκια (22952444) ένα καθαρά κυπριακό delicatessen, που σερβίρει μεζεδάκια της παρέας, όλα κυπριακά, παρασκευασμένα με ντόπια προϊόντα. Επίσης, στο Βυζαντινό και στο Λουτράκι του Casale Panayiotis, πέρα από την εκπληκτική θέα, θα εντυπωσιαστείς με τα εύγεστα πιάτα μιας και διαθέτουν ένα πάντρεμα μεταξύ κυπριακής και διεθνούς κουζίνας.

Kalopanangiotis Palio Cinema 1

Tsimpimatouthkia

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS