GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΚολωνία: Bottoms Up

Κολωνία: Bottoms Up

Το Happy Hour στις μπιραρίες διαρκεί μια ολόκληρη μέρα, το καρναβάλι κρατάει σχεδόν πέντε μήνες, ενώ ο καθεδρικός της κτιζόταν για έξι αιώνες. Ο χρόνος στη γερμανική πόλη αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια αφηρημένη έννοια.

Με την Νταϊάνα Αζά

Το βλέμμα τριγυρνάει σαν δαιμονισμένο γύρω-γύρω από τον περίφημο Dom. Οι πύργοι υψώνονται στον ουρανό, τα φώτα αντικατοπτρίζονται στον ποταμό και το βλέμμα χάνεται στην προσπάθεια να εστιάσει στις ανεξάντλητες λεπτομέρειες αυτού του αριστουργήματος της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η μεσαιωνική εκκλησία που επιβίωσε από 14 βομβαρδισμούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, «η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία στην Ευρώπη, με τους δεύτερους ψηλότερους πύργους στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη αναλογία ύψους-πλάτους». Η καθολική εκκλησία, μάλιστα, ενισχύει το μύθο γύρω του, διαρρέοντας ότι εκεί φυλάσσονται τα οστά των τριών… μάγων της χριστιανικής λαϊκής παράδοσης… Όποια κι αν είναι η αλήθεια, ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας είναι το μοναδικό έμβλημα που όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά καταφέρνει να επισκιάσει την ίδια την πόλη του.

Βόλτα στα ενδότερα
Ενώ απομακρύνεσαι από το ναό, όλα σου φαίνονται μικρά και ασήμαντα. Ωστόσο, το σκηνικό ανατρέπεται όταν διασχίζεις την εντυπωσιακή Hohenzollernbrücke, τη γέφυρα με τις αψίδες που διασχίζει το Ρήνο.

Συνεχίζεις με βόλτες στην παλιά πόλη, που εκτείνετε στα νότια, με τα στενά και φτιαγμένα από πέτρα σοκάκια, τις πλατείες και τα κτίρια που αναστηλώθηκαν μετά από τις καταστροφές του πολέμου, στα πάρκα που βρίσκονται μέσα στην πόλη και στους αμέτρητους ναούς και πραγματοποιείς μια σύντομη βόλτα πάνω σε ένα καραβάκι που πλέει κατά μήκος του ποταμού.

Παρόλο που η Κολονία έγινε παγκοσμίως γνωστή από το διάσημο άρωμά της, διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία της Ευρώπης. Το Wallraff-Richartz εκθέτει έργα τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα, ενώ το διάσημο Ludwig διαθέτει έργα μοντέρνας τέχνης, ανάμεσά τους και αυθεντικούς πίνακες του Andy Warhol.

Νερό της Κολονίας
Δεν είναι και μεγάλος φαν των καλών τεχνών; Κανένα πρόβλημα. Η φαντασία των ντόπιων και η ικανότητά τους να αξιοποιούν το καθετί που τους κάνει να νιώθουν περηφάνια, συνέβαλε στη δημιουργία δύο μουσείων που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και ξυπνούν τις αισθήσεις. Η γνωστή σε όλους μας κολόνια (Eau de Cologne) οφείλει το όνομά του στην καταγωγή του διάσημου αρωματοποιού Johann Giovanni Maria Farina, ο οποίος καινοτόμησε δημιουργώντας ένα ελαφρύ άρωμα σε αντίθεση με τα βαριά και γλυκά αρώματα της εποχής.

Το μουσείο αρωματοποιίας στεγάζεται στο παλιό του εργοστάσιο και φέρει το όνομά του. Ενδιαφέρον προκαλεί μάλιστα το ότι η οικογένεια Farina συνεχίζει να παράγει το άρωμα αυτό βάσει της πρωτότυπης συνταγής, η οποία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Εκτός όμως από το μουσείο αρωματοποιείας, στην Κολονία θα εντοπίσεις και ένα μουσείο σοκολάτας, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του Ρήνου, πάνω από ένα από τα πιο γνωστά εργοστάσια σοκολάτας της Γερμανίας. Εκεί θα βρεις σοκολατο-δημιουργίες που θυμίζουν έργα τέχνης και θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία παρασκευής μιας σοκολάτας από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελευταίο. Και φυσικά, να φας όσες περισσότερες σοκολάτες μπορείς!

All you can drink
Τα ποτήρια στην Κολωνία έχουν τη «μαγική» ιδιότητα να μην αδειάζουν ποτέ. Και αυτό γιατί οι σερβιτόροι έχουν ρητή εντολή να τα ξαναγεμίζουν συνεχώς με μπίρα -χωρίς να τους ζητηθεί- μέχρι ο πελάτης να τοποθετήσει το σουβέρ του πάνω από το ποτήρι. Το εθνικό ποτό της Κολονίας, διαθέτει πολλές ποικιλίες, από διαφορετικά ζυθοποιεία και με διαφορετικές γεύσεις. Επισκέψου τα διάσημα ζυθοποιεία Päffgen, Gaffel Haus και Malzmühle και παρακολούθησε τη διαδικασία παρασκευής της, που μοιάζει με πραγματική ιεροτελεστία.

Στις μπιραρίες, τα εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης, θα σε εκπλήξουν και οι τιμές, αφού είναι πραγματικά χαμηλές, ενώ το αποκαλούμενο «Happy Hour» δεν κρατάει μόνο μια ώρα, αλλά μια ολόκληρη ημέρα κατά την οποία προσφέρεται έκπτωση σε όλα τα αλκοολούχα ποτά. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς περιοχές για bar hopping είναι το ιστορικό κέντρο, η περιοχή γύρω από την πλατεία της ιστορικής αγοράς, η πλατεία Heumarkt, οι συνοικίες Kwartier Latäng, Friesenviertel και Belgisches Viertel, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Ehrenfeld.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ
Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις στην Κολονία, αλλά μπορείς να φτάσεις εκεί είτε μέσω Βιένης με Αυστριακές Αερογραμμές, είτε με Κυπριακές Αερογραμμές μέσω Φρανκφούρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS