GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙLake District: Στις λίμνες των ποιητών

Lake District: Στις λίμνες των ποιητών

Η περιοχή της Αγγλίας με τις 16 λίμνες, τα ψηλά βουνά, τις αμέτρητες προστατευόμενες κοιλάδες, τους χερσότοπους και τα θαλάσσια τοπία είναι η απόδειξη πως ο παράδεισος δεν βρίσκεται τελικά και τόσο μακριά.

Της Νταϊάνας Αζά

Ο William Wordsworth την έκανε γνωστή μέσα από τους στίχους του, η Beatrix Potter τα παιδικά βιβλία και τις εικονογραφήσεις της και ο Ernest Hemingway μέσα από τη νουβέλα του The Torrents of Spring. Η Lake District που έχει εμπνεύσει και γοητεύσει δεκάδες συγγραφείς και τους ξακουστούς «ποιητές της λίμνης», βρίσκεται στο βοριοδυτικό τμήμα της Αγγλίας. Όποια πόλη κι αν επιλέξεις για τη διαμονή σου, η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη. Η Windermere, που είναι κτισμένη ένα χιλιόμετρο μακριά από την ομώνυμη λίμνη (τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Αγγλίας) αποτελεί από τους προηγούμενους αιώνες ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών. Εκεί θα απολαύσεις ρομαντικές βαρκάδες με φόντο το ηλιοβασίλεμα, τα 18 νησάκια και τα βουνά, ενώ ούτε και τα μουσεία πρόκειται να σε απογοητεύσουν, αφού έχει μια συναρπαστική πολιτιστική κληρονομιά- από πέτρινους κύκλους και ρωμαϊκά οχυρά, μέχρι ιστορικά σπίτια και μουσεία.

Στο Keswick θα απολαύσεις τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται δίπλα στη λίμνη, ενώ σε μικρή απόσταση θα βρεις το Old Crown Pub [www.theoldcrownpub.co.uk], διάσημο για τις σπάνιες μπίρες που προσφέρει, οι οποίες παρασκευάζονται στο μικροζυθοποιείο του. Η πόλη Ambleside είναι ιδανική για τους λάτρεις του κινηματογράφου και της jazz, αφού εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια, το Zeffirelli [www.zeffirellis.com], που προσφέρει απολαυστικά πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα, διαθέτει κινηματογραφικές οθόνες που προβάλλουν τις τελευταίες ταινίες, καθώς και jazz bar με ζωντανή μουσική. Η Ullswater αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη, γι΄αυτό και είναι ιδανική για ολοήμερες βαρκάδες. Στο Bowness-on-Windermere θα βρεις το The World of Beatrix Potter [www.hop-skip-jump.com], ένα πολυχώρο αφιερωμένο στη συγγραφέα και εικονογράφο που έζησε στην περιοχή, και θα νιώσεις και πάλι παιδί ανάμεσα σε τρισδιάστατα ποντικάκια, κουνέλια, γουρουνάκια, πάπιες και σκαντζόχοιρους- βγαλμένα από τις 23 ιστορίες της Potter. Αξίζει να το επισκεφτείς κατά τη διάρκεια των πρωινών ή μεσημεριανών ωρών, αφού το Tea Room του έχει βραβευτεί για το εξαιρετικό του πρόγευμα και μεσημεριανό, ως άριστο δείγμα της τοπικής κουζίνας. Η Lake District όμως δεν έχει μείνει κολλημένη στο παρελθόν. Χωρίς να χάσει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, εισήλθε σε μια καινούρια εποχή.

Πρόσφατα έκανε την πρώτη της δυναμική είσοδο σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και ως γαστρονομικός προορισμός. Το 2011 πανηγύρισε το πρώτο του αστέρι Michelin, με το οποίο έχει τιμηθεί το εστιατόριο του ξενοδοχείου Sharrow Bay Hotel [Lake Ullswater, Penrith, Cumbria, τηλ. +441768486301, www.sharrowbay.co.uk]. Το ξενοδοχείο, από τα ελάχιστα πεντάστερα της περιοχής, που είναι κτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στις όχθες της λίμνης έχει χτιστεί το 1948 και είναι το πρώτο country house hotel. Ιδανική επιλογή διαμονής αποτελεί και το Gilpin Hotel and Lake House [Crook Road, Windermere, The Lake District, +441539488818, www.gilpinlodge.co.uk], ένα στιλάτο και πολυτελές καταφύγιο, όπου τίποτα δεν παραβιάζει τους κανόνες της απόλυτης ηρεμίας. Εκτός από τις πρωτοκλασάτες υπηρεσίες που προσφέρει (όπως το σπα δωματίου) διαθέτει ιδιωτικούς κήπους, τζάκια και γήπεδα golf.

GETTING THERE
Η Lake District απέχει λιγότερο από δύο ώρες με το τρένο από το σταθμό Piccadilly του Manchester και τρεις περίπου ώρες από το σταθμό Euston του Λονδίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS