ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΜπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη «τροφαντή» της Ιταλίας!

Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη «τροφαντή» της Ιταλίας!

Καλλιεργημένη, φινετσάτη και ατμοσφαιρική, η ιστορική πρωτεύουσα της Εμίλια-Ρομάνια με καταγοήτευσε με τη ξεχωριστή της προσωπικότητα, τη γαστρονομία και τα κρασιά της.

Από την Φλωρεντία Κυθρεώτου

Δεν είναι τυχαίο που οι Ιταλοί την αποκαλούν «Λόγια, Παχιά, Κόκκινη» (La Dotta, La Grassa, La Rossa). Η πόλη με τις ετρουσκικές και ρωμαϊκές ρίζες, τη ζηλευτή γαστρονομική κουλτούρα και την έντονη πολιτική ταυτότητα ως διαχρονικό προπύργιο της αριστερής διανόησης, ξέρει να συνδυάζει την πνευματική ζωή με το καλό φαγητό Η κουζίνα σ’ αυτή την πόλη είναι στάση ζωής, είναι καλή πληθωρική, γι’ αυτό και η πόλη κέρδισε το επίθετο «Grassa» (χοντρή). Το «Rossa» (κόκκινη), το κέρδισε όχι μόνο χάρη στις πολιτικές πεποιθήσεις που επικρατούν εδώ, αλλά και για τα χαρακτηριστικά κόκκινα κτήρια της. Τέλος είναι και «Dotta», (λόγια), λόγω της αγάπης της για τη γνώση και την τέχνη.

Adobestock 47254047

Την Μπολόνια επισκιάζουν συχνά άλλα «hotspots» της Ιταλίας, αν όμως είστε όπως κι εγώ ταξιδιώτης που αναζητά την «αληθινή Ιταλία», η πόλη έχει να προσφέρει ένα πολύ πλούσιο πακέτο. Περιτριγυρισμένη από τους καταπράσινους λόφους της εύφορης κοιλάδας του Πάδου, η Μπολόνια είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με πανύψηλους μεσαιωνικούς πύργους, αναγεννησιακά palazzos, περίτεχνες εκκλησίες και το μεγαλύτερο σε μήκος σύμπλεγμα αψιδωτών στοών (porticos) στον κόσμο. Στο θρυλικό της πανεπιστήμιο, το πρώτο στην ιστορία του Δυτικού Κόσμου (1088), φοίτησαν εμβληματικές μορφές του ευρωπαϊκού πνεύματος όπως ο Δάντης και ο Κοπέρνικος. Από την πολυσύχναστη κεντρική Piazza Maggiore με την επιβλητική Fontana di Nettuno και τους δίδυμους κεκλιμένους πύργους της Piazza di Porta Ravegnana έως την μεγαλοπρεπή Portico di San Luca και τις ανυποψίαστες ματιές στα μυστικά κανάλια της αλλοτινής «Μικρής Βενετίας» μέσα από το κουκλίστικο παραθυράκι της Finestrella de la Piela, η γοητεία της Μπολόνια είναι ασυναγώνιστη.
Πέρα από αυτά όμως είναι και μια μοντέρνα, νεανική πόλη που σφύζει από ζωή, μαγαζιά και φοιτητές, γεμάτη νέα urban στέκια, με έντονη νυχτερινή ζωή, φεστιβάλ, πολυτελή κτήρια και μεγάλες εταιρείες.

Adobestock 47735319

Μπολονέζικες λιχουδιές
Είναι η γενέτειρα του tortellini και όχι μόνο. Από τη Μπολόνια κατάγονται μερικά απ’ τα πιο κλασικά ιταλικά πιάτα: ταλιατέλες ραγού μπολονέζ, κοτολέτα αλά μπολονέζ, bollito misto (μικτό βραστό με κρέατα και λαχανικά), τορτελίνι σε ζωμό, η torta di riso (αρωματική και ντελικάτη ρυζόπιτα με αμυγδαλόσκονη, ξύσμα λεμονιού και αμαρέτο), η zuppa inglese (στην ουσία κάτι μεταξύ του τιραμισού και του τράιφολ). Τα πιο διάσημα και αγαπημένα πιάτα της Μπολόνια περιέχουν όλα κρέας, ενώ η ιδέα της χορτοφαγίας είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή για ορισμένους ντόπιους. Το BBC έγραψε κάποτε και ένα άρθρο με τίτλο «Μπολόνια, όπου η χορτοφαγία είναι μια εξωτική ασθένεια». Αλλά η Μπολόνια, ως προοδευτική και φιλελεύθερη πόλη, έχει επιλογές και για χορτοφάγους απλά πρέπει να ξέρετε πού να ψάξετε.

Adobestock 61094254

Το μενού της Τιτσιάνα
Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ δύο βραδιές στο σπίτι μιας μπολονέζικης οικογένειας, της Τιτσιάνα και του Αντρέα, και να δοκιμάσω αυθεντικό τοπικό φαγητό. Ο Αντρέας με ειδικότητα στις αγορές έργων τέχνης αλλά και καλός γνώστης του κρασιού, μερίμνησε να φέρει στο τραπέζι μας εξαιρετικά Lambrusco κρασιά την πρώτη βραδιά και τα καλύτερα λευκά Pignoletto τη δεύτερη. Και τα δύο παράγονται στην Εμίλια Ρομάνια της οποίας η φήμη για την ποιότητα του κρασιού της, όχι μόνο αυξάνεται, αλλά έχει στην πραγματικότητα αναπτύξει και ισχυρούς οπαδούς, ειδικά μεταξύ των Ιταλών. Η Τιτσιάνα, γιατρός στο επάγγελμα, είναι εξαιρετική μαγείρισσα και οικοδέσποινα.

Adobestock 231630481

Πρώτη βραδιά με Lambrusco
Καλωσόρισμα: Cavicchioli, Vigna del Christo
Ορεκτικό: Μους μορταδέλλας με πιστάκιο, αλμυρή κρέμα και τσιπς παρμεζάνας με κρασί Sorbara, Vigna del Christo
Πρώτο πιάτο: Τορτελίνι σε ζωμό με κρασί Venturini Grasparossa
Κυρίως πιάτο: Μοσχαρίσιο ρολό φούρνου (Polpette) με μανιτάρια πορτσίνι με κρασί Verdi Grasparossa
Επιδόρπιο: κρέμα σοκολάτας Μπονέτ με κυπριακή Κουμανδαρία Alasia

Adobestock 485927538 Editorial Use Only

Δεύτερη βραδιά με Pignoletto
Moυς μορταδέλλας για ορεκτικό και για κυρίως τα υπέροχα πράσινα λαζάνια της Τιτσιάνα. Όλα συνδυασμένα με λευκό Pignoletto. Για επιιδόρπιο φάγαμε τη μπολονέζικη Torta di Riso με αφρώδες ημίγλυκο Pignoletto. Ήπιαμε επίσης λικέρ καρυδάκι και δοκιμάσαμε παρμεζάνα με το σπιτικό Μπαλσάμικο της οικογένειας του Αντρέα από την Μόντενα αλλά και αυτό του βραβευμένου με αστέρια Μισελέν Massimo Batturo της Osteria Francescana. Του Αντρέα ήταν καλύτερο.

Adobestock 62872548

Τα κατοχυρωμένα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπολόνια, έχει δεκάδες προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, μερικά από τα πιο εκλεκτά της Ιταλίας που αξίζει να δοκιμάσετε όπως: Mortadella Bologna, Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Προβολόνε Emilia Romagna, Prosciutto di Parma, Traditional Balsamic Vinegar της Modena και Reggio Emilia, Μανιτάρια Borgotaro (είδος πορτσίνι), Zampone και Cotechino της Modena, Culatello di Zibello και πολλά άλλα. Να σημειώσουμε και την συμβολή της Μπολόνια στην φήμη του Ιταλικού artisanal gelato. Απολαύστε το παγωτό σας στο αγαπημένο μαγαζί του Ουμπέρτο Έκο το Il Gelatauro (Via San Vitale 98).

Bologna Gelato Tour 1 768x1024

Αγορές τροφίμων
Στην Μπολόνια, η ιταλική λέξη Quadrilatero (που σημαίνει «τετράπλευρο») παραπέμπει σε μια γειτονιά της πόλης που από τα μεσαιωνικά χρόνια είναι ταυτισμένη με το φαγητό. Από τη Via Rizzoli στα βόρεια, μέχρι τη Via Farini στα νότια, και από τη Via dell’ Archiginnasio στα δυτικά, μέχρι τη Via Castiglione στα ανατολικά, θα βρείτε delicatessen, αρτοποιεία, μανάβικα, ψαράδικα και βέβαια πολλά εστιατόρια, οστερίες και στέκια για φαγητό στο χέρι. Εδώ λειτουργεί και η σταγασμένη αγορά τροφίμων Mercato di Mezzo, με δεκάδες μικρά μαγαζάκια, ανοιχτά κάθε μέρα από τις 8.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Σταματήσαμε στην Osteria del Sole μια παμπ ακριβώς πίσω από το Palazzo dei Bianchi στην Piazza Maggiore που είναι ανοικτό από το 1465. Είναι συνήθως γεμάτη και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείτε αν θέλετε να συναναστραφείτε με ένα φιλικό, ντόπιο πλήθος. Μπορείτε να φέρετε τα δικά σας αλλαντικά και καλούδια που αγοράζετε από τα διπλανά ντελικατέσσεν. Ήπιαμε αφρώδες Pignoletto και φάγαμε Mordatella, κρεμώδες Squacquerone και διάφορα αντιπάστι. Την επομένη φάγαμε στο Eataly και δοκιμάσαμε την σπάνια τις μέρες μας λευκή ποικιλία της Μπολόνια Albana. Αγοράσαμε αλλαντικά, τυριά και άλλα προϊόντα από τα φημισμένα Salumeria Simoni, La Baita Vecchia Malga και Mortadella Shop.

Gigantografia 5 1024x0 Ba12f8af72773d32d7955508204d56d6

Εξορμήσεις από την Μπολόνια
Η Μπολόνια αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή και φημισμένες πόλεις, που είναι πιο ακριβές και τουριστικές, αλλά βρίσκονται τόσο κοντά, που προσφέρονται και για μονοήμερη εκδρομή. Η Φλωρεντία απέχει μόλις 106 χλμ., η Βενετία 155 χλμ. και σε κοντινή απόσταση είναι και η Βερόνα (145 χλμ.) και η Φεράρα (50 χλμ.). Πήγαμε στη Φλωρεντία με τραίνο High Velocity μέσα σε 35 λεπτά. Επισκέφθηκα το Ουφίτσι, ήπια καφέ στο ιστορικό καφέ/σοκολατερί Rivoir στην Piazza della Signoria, έφαγα την πιο νόστιμη Fiorentina στην μικροσκοπική τρατορία του Mario στη Via Rosina στην καρδιά της Φλωρεντίας, πίσω από την Κεντρική Αγορά και παγωτό στη La Strega Nocciola Gelateria Artigianale στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Img 20220326 165936

Διαμονή στην Μπολόνια
Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερή γιατί ταξίδεψα με φίλους που διατηρούν διαμέρισμα στην Μπολόνια, δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια ωστόσο η Μπολόνια δεν θεωρείται φθηνή πόλη. Μπορείτε να επιλέξετε AirBNB. Δύσκολα βρίσκετε διαμονή κάτω από €100 τη βραδιά.

Img 20220329 202527

Πώς πάτε στην Μπολόνια
H Ryanair έχει απευθείας πτήσεις στη Μπολόνια με τιμές που ξεκινούν από… €9.99. Η απευθείας πτήση διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες. Πτήσεις για Μπολόνια (με σταθμό) προσφέρουν επίσης η Aegean, Wizz Air, Lufthansa και Εasy Jet.

Img80212

Img 20220329 124100

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS