GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΟινοτουρισμός και wine bars: Οι τάσεις που ήρθαν για να μείνουν

Οινοτουρισμός και wine bars: Οι τάσεις που ήρθαν για να μείνουν

Ο οινοτουρισμός που αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους φίλους και η εμφάνιση των wine bars, που αποτελούν πλέον μια δημοφιλή επιλογή για έξοδο, αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις νέες τάσεις στον κόσμο του κρασιού στο νησί μας. Μόνο που ο κυπριακός οινοτουρισμός ως τάση είναι ακόμη μια άπιαστη οπτασία ενώ η εμπειρία που προσφέρεται είναι αποσπασματική και όχι ολοκληρωμένη.

Οινοτουρισμός δεν είναι μόνο το οινοποιείο, τα αμπέλια και το κρασί. Στο σύνολό της η οινογευστική εμπειρία είναι πολυδιάστατη και συμπεριλαμβάνει το φαγητό που σερβίρεται, την αρχιτεκτονική του οινοποιείου, το φυσικό περιβάλλον, τους υπαλλήλους, τους επισκέπτες, τη γοητεία της οινοπαραγωγού περιοχής και την πολιτιστική κληρονομιά της.
Πάντως παρά την απουσία εθνικής στρατηγικής, όλο και περισσότερα κυπριακά οινοποιεία επενδύουν στις άρτιες υποδομές, διεκδικώντας θέση σε ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.

Tsiakkas

Ο οινοτουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται δειλά δειλά στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, από οινοποιεία που από μόνα τους αποτελούν αφορμή για εκδρομή. Σε οργανωμένες μορφές ο οινοτουρισμός φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή με τον κόσμο του κρασιού προσφέροντας τη δυνατότητα της ξενάγησης στα αμπέλια και στο οινοποιείο και αγορά κρασιών επί τόπου. Σε άλλες χώρες ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στον τρύγο αλλά και να φιλοξενηθεί σε ξενώνες εντός του οινοποιείου. Μερικά οινοποιεία στην Κύπρο διαθέτουν εστιατόρια (Οίνου Γη στο Όμοδος, Κολιός στον Στατό, Βασιλικόν στον Κάθηκα, Βουνί στην Παναγιά, Santa Irene στον Φαρμακά). Κάποια άλλα οινοποιεία διαθέτουν οργανωμένες αίθουσες και προγράμματα γευσιγνωσίας με τη συνοδεία εδεσμάτων (Βλασίδης στο Κοιλάνι, Ζαμπάρτας στον Άγιο Αμβρόσιο, Τσιάκκας στο Πελένδρι, Οινοποιείο Αργυρίδης στη Βάσα Κοιλανίου, Τσαγγαρίδης στη Λεμόνα, Κτήμα Γερόλεμο στο Όμοδος, Άης Αμπέλης στην Κλήρου, Κτήμα Δαφέρμου στον Κάτω Δρυ, Χριστούδιας στον Κάτω Δρυ και άλλα).

Η νέα τάση των wine bars
Τα wine bars είναι μια καινούρια τάση στην Κύπρο που άρχισε να εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία. Η αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης και η αυξανόμενη αγάπη των καταναλωτών για το κρασί ευνόησαν τη διάδοσή τους. Η εμφάνισή τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των πελατών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χώρο του κρασιού και να δοκιμάσουν οίνους από τον κυπριακό και παγκόσμιο αμπελώνα με τη βοήθεια του οινοχόου. Τα περισσότερα επενδύουν με αξιοπρόσεκτο τρόπο στην κουζίνα διαθέτοντας εξαιρετικά μενού για όλα τα γούστα.

Vino Cultura1Vino Cultura

Το Vino Cultura είναι από τα πρώτα wine bars που εμφανίστηκαν στην Λευκωσία. Η μεγάλη αποδοχή και επιτυχία του ενέπνευσε πολλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο χώρο αυτό εξελίσσοντας συνέχεια τις υπηρεσίες που προσφέρουν με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ορισμένα wine bars που σερβίρουν σε ποτήρι κρασιά από τρία ευρώ έως μερικές δεκάδες. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού.

Barrique1Barrique

Αναφέρω επίσης ενδεικτικά το Vintage Wine Bar & Bistro και το Barrique στη Λευκωσία , Vinaria στη Λάρνακα, Le Bordeaux Bistro and Winebar και Vinylio στη Λεμεσό και το Labyrinthus by Wine and More στην Πάφο. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν επίσης μερικά αξιόλογα εστιατόρια με ζηλευτή λίστα κρασιών όπως το Pralina Experience και το Ρούς στη Λευκωσία, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων Parklane, Amathus, Four Seasons, Amara στη Λεμεσό, τα εστιατόριο Dionysos Mansion και Wolfgang’s Steakhouse στη Λεμεσό και τα ξενοδοχείο Elysium και Anassa στον Ακάμα.

VinariaVinaria

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πώς αρκετές φορές οι παραγωγοί παρουσιάζουν οι ίδιοι τα κρασιά τους σε εκδηλώσεις σε διάφορες κάβες και μπαράκια και έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, λύνοντάς τους κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας οίνων.

LabyrinthusLabyrinthus by Wine and More

Περιοδικό “Taste”, τ.141.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS