GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΌλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάφο

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάφο

Μια πόλη κουκλίστικη για τους λόγους που σας παραθέτουμε πιο κάτω, και για άλλους τόσους, για τους οποίους απλά δεν έχουμε χώρο και θα πρέπει να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι!

Η ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφω για τη μικρότερη – και πιο χαριτωμένη – πόλη  της ελεύθερης Κύπρου – στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, έγκειται σε ένα συνδυασμό αταίριαστων παραγόντων: η απόλαυση να οδηγώ για περισσότερο από μισή ώρα για να φτάσω κάπου, το οικογενειακό ραντεβού που δίναμε με το αυγουστιάτικο ηλιοβασίλεμα στην Πέτρα του Ρωμιού τα παιδικά μου χρόνια, τα ατέλειωτα καλοκαίρια που περνούσα με τους Πάφιους φίλους μου στις επαύλεις του κ. Ρίκκου και στο υπαίθριο Summer Club, και αν και κρύο, το χιούμορ των πρωτευουσιάνων για το διαβατήριο που χρειάζεσαι για την είσοδό σου σε αυτή την ξένη χώρα!

Όντας η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, το facelift το οποίο υπέστη, καταφέρνοντας να μη διαταράξει τις ισορροπίες με τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, της έδωσαν νέα όψη και ανανεωμένο αέρα. Περατείστε στον παραλιακό πεζόδρομο κατά μήκος της ακτογραμμής της Γεροσκήπου και των ξενοδοχείων της Κάτω Πάφου, απ’ όπου η βόλτα συνεχίζεται μέχρι το επιβλητικό Κάστρο και το γραφικό Λιμανάκι, που αποτελούν και τα δύο σημείο αναφοράς για τους χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους.

Περπατήστε γύρω από την καρδιά της πόλης, όπου βρίσκονται ο Δημόσιος Κήπος, το Μνημείο των Πεσόντων, οι πλατείες Σολωμού, Κωστή Παλαμά και 28ης Οκτωβρίου, το Δημοτικό Μεγάρο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα νεοκλασικά δημόσια σχολεία. Στα στενά, πεζοδρομημένα δρομάκια θα βρείτε καφετερίες, εστιατόρια και μπαράκια, αρκετά με ζωντανή μουσική και κόσμο όλων των ηλικιών να απολαμβάνει το ποτό του. Επισκεφθείτε απαραίτητα το εντυπωσιακό Χάνι του Ιμπραήμ, κοντά στη Δημοτική Αγορά και το εξαιρετικό του εστιατόριο, Honey.

Είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζετε ότι η Πάφος, στο σύνολό της, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Το Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου με την Αγορά, το Αρχαίο Ωδείο Πάφου, το Φρούριο των Σαράντα Κολώνων, το Ασκληπιείο, τους Τάφους των Βασιλέων, τα περίφημα ψηφιδωτά στις ρωμαϊκές επαύλεις Οικία του Διόνυσου, του Θησέα, του Αίωνα και του Ορφέα, καθώς και η περιοχή της Παλαίπαφου, τα σημερινά Κούκλια, με τον Ιερό Ναό της Αφροδίτης, την οικία της Λήδας, την εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής και το ανάκτορο στη θέση Χατζή Απτουλάχ, ανάμεσα σε άλλα, αναδεικνύουν τη σπουδαία αρχαιολογική σημασία της πόλης. Πληροφοριακά, οι Τάφοι των Βασιλέων δεν ανήκουν σε βασιλείς!

Το να μπορείς να αποκαλείς τη χερσόνησο του Ακάμα κομμάτι σου, είναι λόγος να υπερηφανεύεσαι επί 24ώρου βάσεως. Περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπου συναντάμε σπάνια χλωρίδα και πανίδα, φωλιές των θαλάσσιων χελώνων καρέτα – καρέτα και των πράσινων χελώνων και φυσικό περιβάλλον, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το Φαράγγι του Άβακα, τα Λουτρά της Αφροδίτης, ο Πύργος της Ρήγαινας, τα μονοπάτια της φύσης και η εξωπραγματική ομορφιά των παραλιών Blue Lagoon, Fontana Amorosa και Λάρας θα σας κόψουν την ανάσα.

Το 2011, το φορτηγό πλοίο EDRO III, που σάλπαρε την προηγούμενη μέρα από το Λιμάνι της Λεμεσού, με προορισμό τη Ρόδο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, σφηνώθηκε στα βράχια στα ρηχά, στην περιοχή της Πέγειας και εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, από το… ονειρικό Oniro by the Sea, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικές εικόνες, με θέα το ναυάγιο και τις θαλάσσιες σπηλιές.

Η θεά Αφροδίτη δεν θα καταδεχόταν να αναδυθεί σε οποιονδήποτε χώρο που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μαγικός. Στην Πέτρα του Ρωμιού, τον τεράστιο βράχο, που σύμφωνα με τον θρύλο πέταξε ο Διγενής Ακρίτας ενάντια στους πειρατές, τα χρώματα με τα οποία βάφεται ο ουρανός όταν ο ήλιος πάει για ύπνο στη θάλασσα, θα μείνουν αποτυπωμένα στη μνήμη σας για πάντα.

Τα χωριουδάκια της επαρχίας Πάφου είναι ίσως τα μόνα στην Κύπρο όπου πραγματικά μεταφέρεσαι πίσω στο χρόνο. Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα για περιήγηση σε μερικά από αυτά, όπου θα ανακαλύψετε πρώτης τάξεως ταβερνούλες, καφενέδες και αγνούς ανθρώπους, είδος προς εξαφάνιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS