GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΌμοδος: Βουτιά στην παράδοση

Όμοδος: Βουτιά στην παράδοση

Κτισμένο στην πλαγιά του βουνού και περιτριγυρισμένο από καταπράσινα βουνά και αμπελώνες, το Όμοδος είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, που αξίζει να επισκεφθείτε.   

Νατάσσα Γεωργίου   

Στο Όμοδος περπατάμε. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης παρά την πλατεία και ξεκινούμε την περιδιάβασή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια του νησιού. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο χωριό, είναι η εντυπωσιακή λιθόστρωτη πλατεία, μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στο νησί. Περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά σπίτια, καφενεία, εστιατόρια και μικρά καταστηματάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, είναι ιδανική για μια μικρή στάση για καφεδάκι και σπιτικά γλυκά του κουταλιού, για τα οποία φημίζεται το χωριό.

Omodos1

Στην κορυφή της πλατείας βρίσκεται το επιβλητικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο, το 327 μ. X. και όπου, κατά την επίσκεψή της, άφησε κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Στο μοναστήρι μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής τέχνης, υπέροχες τοιχογραφίες και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, όπως ο Μεγάλος Σταυρός με τον Άγιο Κάνναβο και το κρανίο του Απόστολου Φίλιππου. Στις άλλες αίθουσες του μοναστηριού στεγάζονται διάφορα μουσεία, ανάμεσά τους και το Μουσείο Αγώνος 1955 – 59, πινακοθήκη και έκθεση φωτογραφίας. Η 14η Σεπτεμβρίου, μέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι, αποτελεί την τέλεια αφορμή για εκδρομή, αφού στο χωριό στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι.

Omodos3

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στα στενά δρομάκια, για να ανακαλύψουμε τα σημεία ενδιαφέροντος του χωριού. Λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Μοναστήρι, βρίσκεται ο μεσαιωνικός ληνός (πατητήρι σταφυλιών), το κρησφύγετο που χτίστηκε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του ’55, με οδηγίες του Γρηγόρη Αυξεντίου, διάφορα εργαστήρια βιτρώ και σπίτια εκατοντάδων ετών, τα οποία συντηρούνται ως ιδιωτικά μουσεία, με αρκετά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως το ψηλό κρεβάτι με το κεντημένο σκλουβέρι, τις τόνενες καρέκλες, χάλκινα σκεύη μαγειρικής, πιθάρια, οικογενειακά κειμήλια και πολλά άλλα, τα οποία μας δίνουν μια καθαρή εικόνα για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας στις αγροτικές περιοχές.
Προσωπικά, θεωρώ ότι το πιο ξεχωριστό αξιοθέατο, αποτελούν οι ίδιες οι γυναίκες του χωριού, που, καθισμένες έξω από τα σπίτια με τα πολύχρωμα λουλούδια, επιδίδονται εδώ και δεκάδες χρόνια, στησπουδαία τέχνη του κεντήματος της δαντέλας. Η περίφημη λεπτεπίλεπτη πιπίλα, που διδάσκεται από γενιά σε γενιά, αποτελεί μοναδικό δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού τα δημιουργήματα των γυναικών είναι πραγματικά έργα τέχνης.

Omodos4

Φυσικά, δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε κρασί και ζιβανία, που παράγονται στα τοπικά οινοποιεία, γλυκά, μαρμελάδες και φρεσκοψημένα αρκατένα κουλούρια από τους φούρνους του χωριού, που μας τρυπούν τη μύτη με το μοναδικό άρωμά τους!

TIP: Το ευχάριστο είναι ότι, σε αντίθεση με τα πλείστα χωριά, το Όμοδος διαθέτει μια ευρεία γκάμα από αγροτουριστικά καταλύματα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να διανυκτερεύσετε στο χωριό, καθώς και ποιοτικά εστιατόρια, όπου μπορείτε να δειπνήσετε με μεζεδάκια, κρασάκι και ζωντανή μουσική.

Omodos5
MUST VISIT: Στο Οίνου Γη, στο Κτήμα Βασιλειάδη. Μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα χαλάρωσης, ξεκινώντας από τo ιδιωτικό jacuzzi, το οποίο μπορείτε να κρατήσετε αποκλειστικά για εσάς και την παρέα σας, να ξαπλώσετε στα κρεβατάκια στην βεράντα με θέα το χωριό και τους αμπελώνες, να απολαύσετε ένα θαυμάσιο γεύμα στο εστιατόριο και να τελειώσετε τη μέρα σας με wine tasting. Θεϊκή εμπειρία!
Περιοδικό Go, τεύχος 79.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS