GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΤι αξίζει να δείτε στο Άμστερνταμ

Τι αξίζει να δείτε στο Άμστερνταμ

Η πόλη με το πολυπολιτισμικό προφίλ έχει την ικανότητα να ξεπερνά τη φήμη της, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις σε κάθε γραφικό της δρόμο και στις κρυμμένες γειτονιές της. 

Προτιμήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών για πολλούς λόγους, που δεν είχαν να κάνουν τόσο με τη μοναδική αρχιτεκτονική, την ομορφιά και τα σημαντικά μουσεία. Όπως η ελεύθερη αγορά χασίς στα φημισμένα coffee shops και ο δρόμος με τα κόκκινα φανάρια, που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στο κανάλι, τις γέφυρες, τα ποδήλατα, τον Βίνσεντ βαν Γκογκ και την Χάινεγκεν, αλλά και τις τουλίπες, τις τηγανητές πατάτες και την Άννα Φρανκ για να δώσουν στο Άμστερνταμ το σημερινό του προφίλ.

Amsterdam1

Σ’ αυτή τη φιλόξενη πόλη που… όλοι λένε σ’ αγαπώ – έναν εύστοχο τίτλο που είχα διαβάσει πολύ παλιά και θυμάμαι κάθε φορά που αναφέρομαι σ’ αυτό, αφού ακόμα και σήμερα διαθέτει μια δόση αλήθειας – θα συναντήσει κανείς ένα μοναδικό κράμα εθνοτήτων. Στο Άμστερνταμ με τις συστάσεις του wikipedia εξάλλου, ζουν οι άνθρωποι με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο. Το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ολλανδίας που έγινε τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης και πολλών φοιτητών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία, είναι αρχικά μια υπέροχη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τη δική της ιστορία.

Winter In Amsterdam Things To Do Finduslost 5040

Μια ιστορία που ξεκινά στα τέλη του 12ου αιώνα ως ένα μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του, για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως στον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας.

Central Station

Την πόλη με το παραμυθένιο σκηνικό, ανάμεσα σε σπίτια και κανάλια μπορείς να την ανακαλύψεις, είτε περπατώντας, είτε ποδηλατώντας (μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατα), αλλά και κάνοντας μια κρουαζιέρα στο κανάλι. Εισιτήρια είναι εύκολο να βρεις, (ψάξε γι’ αυτά έξω από το Central Station Stationsplein, 1012 AB). Συμφέρει να πάρεις το εισιτήριο που θα αγοράσεις για 18 ευρώ, έχει διάρκεια τριών ημέρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε μέσο κυκλοφορίας (ferry, τραμ, τρένο).

Rijksmuseum

Κατά μήκος λοιπόν του καναλιού βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά. Όσα από αυτά δεν είναι γραφεία και δημόσια κτήρια, κατοικούνται. Τα πολύχρωμα σπίτια μάλιστα, είναι τόσο διάσημα ώστε πωλούνται σε… συσκευασία τουριστικού μαγνήτη. Να πας στην περιοχή Spaarndammerplantsoen αν σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική (να έχεις υπόψη σου πως ότι εδώ γεννήθηκε η Σχολή του Άμστερνταμ, ένα καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου).

Bloemenmarkt στο Singel 1

Η πόλη είναι γνωστή για τα πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Rijksmuseum: Museumstraat 1, 1071 XX), τo Μουσείο Βαν Γκογκ (Museumplein 6, 1071 DJ), το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum: Museumplein 10, 1071), την οικεία και Μουσείο του Ρέμπραντ (Jodenbreestraat 4, 1011) και το Σπίτι της Άννας Φρανκ (Westermarkt 20, 1016 GV). Βάλε στο πρόγραμμά σου οπωσδήποτε το Μουσείο του Βαν Γκογκ. Πολύ πιθανόν να στηθείς στην ουρά για να περάσεις την είσοδό του, αλλά αξίζει και με το παραπάνω. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας το Rijksmuseum.

Van Gogh Museum Amsterdam

Είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου και εκθέτει 8.000 καλλιτεχνικά και ιστορικά έργα της περιόδου 1.200-2.000, από τη συλλογή 1 εκατομμυρίου κομματιών που διαθέτει. Πέρα από τα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής, σημείωσε ότι στις 14 Φεβρουαρίου ανοίγει εκεί η έκθεση «Caravaggio-Bernini. Baroque in Rome», που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουνίου. Αν θες κάτι πολύ εναλλακτικό τότε σπεύσε στο Fashion for Good (https://fashionforgood.com/, Rokin 102, Amsterdam), με δωρεάν είσοδο. Ένα μουσείο που μοιράζεται μαζί σου τις οικολογικές του ανησυχίες για τη μόδα, προωθώντας και παρουσιάζοντας εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας υφασμάτων. Εδώ θα δεις πως μια φλούδα μήλου μπορεί να αντικαταστήσει δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ!

Amsterd Fashion For Good 2

Να ξέρεις πως η κεντρική πλατεία Νταμ, με τις πολλές καφετερίες και τα εστιατόρια φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Άμστερνταμ. Θα δεις το βασιλικό παλάτι (πρώην δημαρχείο) και δίπλα τη Γοτθική Neuwe Kerk (Νέα Εκκλησία) του 15ου αιώνα. Όπως επίσης και το Εθνικό Μνημείο Μνήμης των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Αναρωτιέσαι τι ιδιαίτερο θα βρεις στις τηγανητές πατάτες που θα δεις να πουλάνε στον δρόμο; Αν ρίξεις μια καλύτερη ματιά στον κώνο που τις σερβίρουν θα καταλάβεις πως αυτό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές είναι οι αμέτρητες επιλογές των topping που έχεις να διαλέξεις. Στα μικρά καταστηματάκια με βάφλες, τα γνωστά stroopwafel, θα κάνει στάσεις όταν σε πιάνει η λιγούρα για γλυκό.

Amsterd

Η πολυπολιτισμική κουλτούρα των Ολλανδών θα σε οδηγήσει στις φημισμένες αγορές της, οι οποίες διαθέτουν τα πάντα. Προτείνουμε το Food Hallen (De Hallen Bellamyplein 51). Θα χρειαστείς μόνο 10 λεπτά από το κέντρο. Εννοείται πως θα πας και στο πολύ γνωστό Albert Cuypmarkt (Albert Cuypstraat, 1073 BD), την υπαίθρια αγορά στην περιοχή De Pijp της συνοικίας Oud-Zuid.
Αν βρεθείς στο κέντρο και ψάχνεις value for money φαγητό, προτείνουμε το κινέζικο Sea Palace, μια τριώροφη παγόδα στο κανάλι (Oosterdokskade 8, +31 20 626 4777). Για θέα από ψηλά και κοκτέιλ, τότε πήγαινε στο Sky Lounge Amsterdam στο Hilton Digital Tree Hotel.

Amsterdam

Μη φύγεις αν δεν επισκεφτείς τη μοναδική πλωτή αγορά λουλουδιών Bloemenmarkt στο Singel (µεταξύ Koningsplein και Muntplein).

Bloemenmarkt στο Singel

Φωτεινή Κοσμά, Περιοδικό “Go”, τεύχος 99.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS