GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΠάρος: Παρεΐστική, οικογενειακή, ρομαντική

Πάρος: Παρεΐστική, οικογενειακή, ρομαντική

Κανένας προορισμός στον κόσμο δεν συγκρίνεται με τα κυκλαδίτικα νησιά. Το άσπρο των σπιτιών, αυτό το μοναδικό γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, οι άνθρωποι, το φαγητό, η αύρα που σε παρασέρνει σε τόπους μαγικούς. Η Πάρος τα έχει όλα. Παρεΐστική, οικογενειακή, ρομαντική, θα σας χαρίσει απλόχερα όλους τους θησαυρούς της.

Πού να πάτε
Βόλτα στην Παροικία, την πρωτεύουσα του νησιού, με το γραφικό λιμάνι, την κεντρική πλατεία, την παραλιακή οδό Γιάννη Πάριου με τους αιωνόβιους φοίνικες, τα κάτασπρα δρομάκια, την Παναγία την Εκατονταπυλιανή του 4ου αιώνα, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα όλου του ελληνικού χώρου, μετά το συγκρότημα του Αγίου Όρους, το πευκόδασος, τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το Φραγκοκάστελο, τον λόφο της Αγίας Άννας, με τους δύο μύλους, όλων των ειδών υπηρεσίες και πάμπολλες προτάσεις για διαμονή, φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Αναχώρηση για τη Νάουσα, το παραδοσιακό ψαροχώρι με το θεσπέσιο λιμανάκι, που έχει μετατραπεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο. Θα λατρέψετε την απίστευτη ατμοσφαιρικότητά της, περιπλανώμενοι στα δαιδαλώδη σοκάκια με τις φούξια βουκαμβίλιες και τα κρεμασμένα, στον ήλιο, χταπόδια. Θα θαυμάσετε το Ενετικό Κάστρο στην παραλία, το τρίτοξο Γεφύρι στο λιμάνι και θα καθίσετε σε κάποια από τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες της, για να απολαύσετε ρεβιθάδα, γούνα, σαλάχι σαλάτα, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, καράβολους, μαρίδα, γόπες, χταπόδια και παλαμίδες. Οι τυροφάγοι θα ξετρελαθείτε με τα διάσημα παριανά τυριά, όπως την ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τουλουμίσιο και το ανθότυρο, τα οποία συνδυάζονται μούρλια με τοπικά κρασιά, σούμα και τσίπουρο. Οι πιο ψαγμένοι, ήδη θα ξέρετε ότι η πραγματική ομορφιά και χαρακτήρας κάθε νησιού, κρύβονται στα λιλιπούτεια χωριά του. Οι Λεύκες, η Μάρπησσα, τα Μάρμαρα, η Αγκαιριά, ο Πρόδρομος και ο Δρυός θα σας κόψουν την ανάσα, με τις καρτποσταλικές τους εικόνες.

Πού να κολυμπήσετε
Με την ακτογραμμή της να εκτείνεται σε μήκος 55 χιλιομέτρων, οι παραλίες του νησιού είναι φανταστικές. Χρυσή άμμος, άγριο τοπίο, ερημικές και πολύβουες, απάνεμες και ανεμοδαρμένες. Στις τρεις μικρές πλήρως οργανωμένες παραλίες που αποτελούν τις Κολυμπήθρες, έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα νερά και να αποτελέσετε μέρος του καλλιτεχνικού τοπίου. Οι Χρυσή Ακτή, Μαρτσέλο – Κριός, Σάντα Μαρία, Λάγγερη και Αλυκή έχουν όλες χρυσαφένια αμμουδιά, ενώ στην Πούντα θα πάτε για kitesurfing και windsurfing, φημισμένα θαλάσσια σπορ του νησιού. Η παραλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kitesurfing, με τον ουρανό να γεμίζει με πολύχρωμους αετούς και τους surfer από όλο τον κόσμο να επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους.

Τι να δείτε
Το περίφημο μάρμαρο της Πάρου, η «Πάρια λίθος», ένα από τα διασημότερα στον κόσμο, ειδικά για τη λευκότητα, τη διαύγεια και τη διαφάνειά του. Αριστουργήματα της γλυπτικής κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο είναι η Αφροδίτη της Μήλου, οι Κούροι της Θάσου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, πολλά από τα οποία εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Στην περιοχή Κολυμπήθρες, οι βράχοι λόγω της αποσάθρωσης, δημιουργούν φυσικές κοιλότητες γεμάτες με θαλασσινό νερό που μοιάζουν με κολυμπήθρες, και έχουν πάρει απίθανα σχήματα, κάνοντάς τους να μοιάζουν με θαλασσινά γλυπτά. Κρυμμένο μυστικό της Πάρου αποτελεί η τοποθεσία Πεταλούδες, ένας μοναδικός βιότοπος για πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth, με τα υπέροχά τους χρώματα, σκαρφαλωμένες στους κορμούς των δέντρων. Αν βρεθείτε τον Αύγουστο στο νησί ατυχήσατε: είναι ο μήνας που εξαφανίζονται!

MUST VISIT: Φυσικά, στη γειτονική Αντίπαρο, το νησί που παραθερίζει η Madonna, ο Tom Hanks και οι διάσημοι καλεσμένοι τους!

Περιοδικό Go, τεύχος 73.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS