GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΠελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο!

Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο!

Μια μοναδική οινοτουριστική εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε όσοι συμμετείχαμε στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο τον περασμένο Απρίλιο.

Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι μύησης στο κρασί, στην ιστορία και στις φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου που έγινε με αφορμή το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού, με θέμα «Ένα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο» τον Απρίλη που μας πέρασε. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αντικείμενο την ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας (γαστρονομικός, ποδηλατικός, πεζοπορικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, άυλη πολιτιστική κληρονομιά), για την ελληνική περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα και Μαντίνεια.
Στο 3ο Συνέδριο, το πρώτο του 2022, (το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στη Σαντορίνη και το 2ο το περασμένο φθινόπωρο στη Δυτική Μακεδονία), ανακοινώθηκε η ψηφιακή πύλη, το portal οινοτουρισμού, μέσω του οποίου θα απονέμονται ένα βραβείο για το καλύτερο οινοποιείο με επισκέψιμο σήμα και ένα ακόμα βραβείο για το οινοποιείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Σήμερα υπάρχουν 88 επισκέψιμα οινοποιεία στην Ελλάδα, που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων οίνου (Σ.Ε.Ο), του υπουργείου Τουρισμού.
Εκτός από την ημέρα του συνεδρίου που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από σημαντικές διαπιστώσεις και συζητήσεις πάνω στο θέμα του Οινοτουρισμού, το οδοιπορικό περιλάμβανε επισκέψεις σε οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντινείας αλλά και αυθεντικές οινοτουριστικές εμπειρίες.

Peloponissos8

Peloponnisos8Άρης Τσέλεπος, οινολόγος/οινοποιός

Μέρα πρώτη: Καλωσόρισμα στο Κτήμα Σκούρα
Πρώτος οικοδεσπότης της οινοτουριστικής μας εμπειρίας ήταν ο χαρισματικός και φιλόξενος οινοποιός Γιώργος Σκούρας. Μας μίλησε με πάθος για την Πελοπόννησο, την ιστορία της αρχαίας Νεμέας και τη μεγάλη του αδυναμία, τη Μαντινεία. «Πειραματίστηκα και έφτιαξα το πρώτο μου κρασί σ’ ένα γκαράζ. Έτσι ξεκίνησε ο Μέγας Οίνος. Ήμουν και εγώ λοιπόν ένας garagiste» ανέφερε ο Γιώργος Σκούρας ο οποίος έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο του πρωτοπόρου οινοποιού. Τη σκυτάλη πήρε ο γιός του Δημήτρης, ο οποίος μας ξενάγησε στο οινοποιείο και μας καθοδήγησε σε μια γευσιγνωσία στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου. Δοκιμάσαμε:
• Saltο από Μαυροφίλερο από άγριες ζύμες, που αποτελεί μια σύγχρονη ματιά της γηγενούς ποικιλίας με υπέροχα εκφρασμένο ανθικό, ποικιλιακό χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.
• Peplo ροζέ από 1/3 Αγιωργίτικο, 1/3 Syrah, 1/3 Μαυροφίλερο. Το στόμα είναι γεμάτο νεύρο και οξύτητα, λιπαρό, δροσερό, πολύπλοκο, πολυεπίπεδο (ακακία, πηλός, γλυκιά βανίλια, μέταλλο, δομή) ενώ τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με κυρίαρχη την παρουσία του γλυκολέμονου και των εσπεριδοειδών.
• Μέγας Οίνος το εμβληματικό κρασί του Κτήματος Σκούρα. Ήταν το πρώτο κρασί που εμπνεύστηκε ο Σκούρας ταυτόχρονα με την ίδρυση του οινοποιείου το 1986. Από 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvignon με συμπυκνωμένη μύτη, βάθος, πολυπλοκότητα, αλλά και φινέτσα. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων με μπαχαρένιο χαρακτήρα, καπνό και νότες δέρματος. Στο στόμα είναι μεταξένιο μα ρωμαλέο με ευγενικές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.
Έτσι φιλόδοξα ξεκίνησε λοιπόν το συνέδριο του Οινοτουρισμού. Ακολούθησε και επίσημα η έναρξη του τριημέρου με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Skouras

Peloponnisos11Κτήμα Σκούρας

Μέρα Δεύτερη: Κτήμα Τσέλεπου
Η διαδρομή από τη Βυτίνα στο ελατοσκέπαστο όρος Μαίναλος όπου διανυκτερεύσαμε προς το Κτήμα Τσέλεπος ήταν μαγευτική. Η μυθική Αρκαδία την Άνοιξη σε μαγεύει. Φθάνοντας στο Κτήμα Τσέλεπος μας υποδέχθηκε ο φίλος Γιάννης Τσέλεπος από την Πάφο και τα παιδιά του Άρη και Ανδριανή που είναι η νέα γενιά του οινοποιείου. Η βόλτα μέσα στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου είναι μια ασυναγώνιστη οινοτουριστική εμπειρία Κάναμε στάση στο γραφικό εκκλησάκι του κτήματος, ο «Άγιος Τρύφωνας», πάνω σε ένα μικρό ύψωμα ανάμεσα στα αμπέλια της Μελισσόπετρας και του Κοκκινόμυλου για ξενάγηση και κουβέντα. Ο Άρης Τσέλεπος στη συνέχεια μας υποδέχθηκε στην αίθουσα γευσιγνωσίας όπου δοκιμάσαμε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου.

Peloponnisos3
Δοκιμάσαμε:
• Amalia Vintage 2017: Πολύπλοκο αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας, λεπτά αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού & πασχαλιάς, με φόντο γοητευτικές νότες ζύμης και μελιού.
• Tselepos Μαντινεία 2021: Εξαιρετική φρεσκάδα, έντονη οξύτητα και λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης, από εσπεριδοειδή, λεμονανθούς, σπάρτα και τριαντάφυλλο
• Tselepos Gris de Nuit 2021: Απαλό ροδόχρωμο με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες τριαντάφυλλου και γιασεμιού.
• Tselepos Κτήμα Δρυόπη: Έντονο άρωμα κόκκινων φρούτων, ξηρών καρπών και γλυκών μπαχαρικών με μια χροιά βανίλιας στο τελείωμα.

Peloponnisos10

Το 3ο συνέδριο Οινοτουρισμού στο Κτήμα Λαφαζάνη
Απολαύσαμε ένα υπαίθριο workshop με τον MW Γιάννη Καρακάση με θέμα το terroir της Νεμέας και την ποικιλία Αγιωργίτικο. Διαπιστώσαμε ότι η Νεμέα είναι ένα μωσαϊκό αμπελοτοπιών διαφορετικών εκθέσεων, υψομέτρων και εδαφών και αυτή η σύνθεση εκφράζεται στο κρασί μέσα από μεγάλη ποικιλία στυλ και ποιοτήτων. Δοκιμάσαμε τη Γεωμετρία Νεμέα Λαφαζάνη 2021, τη Νεμέα Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, τη Νεμέα Παλυβού 2019, τη Δρυόπη Τσέλεπου 2019 και πειραματικά κρασιά από το Γυμνό, Αχλαδιά και Ασπρόκαμπο των οινοποιείων Μητραβέλας και Στροφιλιά. Ακολούθησε το συνέδριο στον πολυχώρο του Κτήματος Λαφαζάνη στις Αρχαίες Κλεωνές. Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε χαρακτηριστικά «Συνεχίζουμε το οδοιπορικό που έχουμε ξεκινήσει με ένα οινοτουριστικό ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο στην «αμπελόεσσα Πελοπόννησο», που διαθέτει το 1/3 των αμπελώνων της χώρας μας». «Ιδιαίτερη στιγμή αυτού του Συνεδρίου», όπως τόνισε και η ίδια μετά τη λήξη «ήταν η τοποθέτηση της νέας γενιάς των οινοποιών και συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης. Φρέσκιες ιδέες και βαθιά επιστημονική γνώση, αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ως χώρα για να υπερβούμε κάθε κρίση και αντιξοότητα». Στο συνέδριο επίσης παρακολουθήσαμε συζητήσεις ανάμεσα σε επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Arcadia, Champagne d’ Orient» του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου.

Peloponnisos9

Μέρα Τρίτη: Άμπελος Εμπειρία Φυτέματος
Η διαδρομή από τη Βυτίνα στο νέο αμπελώνα του κτήματος Λαφαζάνη στην τοποθεσία Τσούρκα, στον Άγιο Βασίλειο στις Αρχαίες Κλεωνές και πάλι ήταν μαγευτική με χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές και αχλαδιές. Εκεί μας υποδέχθηκαν ο Σπύρος Λαφαζάνης μαζί με την οικογένεια του και τον εξαιρετικό γεωπόνο Κώστα Μπακασιέτα. Δόθηκε σε όλους μας ένας νέος κλώνος Αγιωργίτικου με τον αρ. 1123, ο οποίος είναι έτοιμος να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και ένα καρτελάκι όπου γράψαμε πάνω το όνομα μας. Εκεί φύτεψα το πρώτο μου κλήμα φωνάζοντας «Άμπελος» όπως ακριβώς γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κύπρο.

NemeasxxxΘολωτή είσοδος στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας

Ξενάγηση στην Αρχαία Νεμέα
Η Αρχαία Νεμέα βρίσκεται σε ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μαζί μας στη ξενάγηση στο Ναό του Διός καθώς και το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, και η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη. Ιδιαίτερη συγκίνηση και ρίγος μας προκάλεσε η διάβαση μας μέσα από την Κρυπτή Έσοδο (κατά τον Παυσανία), την θολωτή είσοδο στο αρχαίο στάδιο, που με ασφαλή χρονολόγησή στα 320 περίπου π.Χ. ή και ενωρίτερα, θεωρείται από τις πρωιμότερες που συναντώνται στην Αρχαία Ελλάδα.

PeloponisosΑρχαία Νεμέα

Οινογνωσία στο Κτήμα Semeli
Ο τελευταίος μας σταθμός ήταν το Κτήμα Semeli, ένα σύγχρονο και πρόσφατα ανακαινισμένο οινοποιείο στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα στο Κούτσι Κορινθίας. Με ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωµα και την τεχνολογία να «δένει» αρµονικά µε την τέχνη και το συναίσθηµα, το ανακαινισµένο Semeli Estate προσφέρει μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία. Στο Κτήμα υπάρχουν δέκα διακριτικά πολυτελείς σουίτες και ξενώνες. Απολαύσαμε την υπέροχη θέα από τις βεράντες του, ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο και δοκιμάσαμε μερικά από τα κορυφαία κρασιά του οινοποιείου στην αίθουσα γευσιγνωσίας.

Peloponnisos7

Δοκιμάσαμε:
• Semeli Thea Mantinia: πολυπλοκότητα αρωμάτων, φρεσκάδα, γευστικός όγκος.
• Semeli Nemea Reserve: Λαμπερό, νεανικό, βαθύ πορφυρό χρώµα, έντονη μύτη με αρώματα από πλούσια μπαχαρικά, πολύπλοκες συνθέσεις φρούτων και ισορροπημένη δρυ. Γεμάτο σώμα και απαλό στο στόμα, καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση.
• Semele Nemea Grande Reserve: Ώριμα κόκκινα φρούτα στη μύτη, τα οποία αποτυπώνουν το χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου που αξίζει να παλαιωθεί. Πολύπλοκo στη μύτη, πυκνό και στρογγυλό στο στόμα με βελούδινες και φινετσάτες τανίνες με μακρά επίγευση.
Έτσι τελείωσε ένα γεμάτο οινοτουριστικές εμπειρίες τριήμερο στην Πελοπόνησο. Αποχαιρετίσαμε την ανθισμένη Πελοπόννησο και τις χιονισμένες κορυφές των βουνών της ανακαλύπτοντας ξανά την ιδιαίτερη της ομορφιά. Επόμενες στάσεις του Οδοιπορικού Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, θα είναι η Αττική και η Κρήτη.
Ευχαριστούμε τον E.O.T. για την πρόσκληση.

Περιοδικό “Taste”, τεύχος 141.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS