GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΠώς θα ζήσεις την άγρια γοητεία της Τανζανίας!

Πώς θα ζήσεις την άγρια γοητεία της Τανζανίας!

Με ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, η Τανζανία αρχίζει να βγαίνει από τη σαρωτική σκιά του Κιλιµάντζαρου και να αξιοποιεί τα πολλά θέλγητρά της! Αξίζει, λοιπόν, να φτάσεις και εσύ µέχρι το ανατολικό άκρο της αφρικανικής ηπείρου και µάθε ακριβώς γιατί!

Mε τη Νότια Αφρική και το υπερπροβεβληµένο κοµµάτι στα βόρεια της αφρικανικής ηπείρου να µονοπωλούν αµφότερα το τουριστικό ενδιαφέρον, δύσκολα κάποιος mainstream ταξιδιώτης θα διάλεγε να κατευθυνθεί ανατολικά της ηπείρου και να βρεθεί στο κράτος της Τανζανίας. Και αυτό όχι γιατί βέβαια η συγκεκριµένη χώρα των περίπου 41.000.000 κατοίκων, µε την αύρα του Ινδικού στα ανατολικά της, υπολείπεται σε οµορφιά.

Tanzania1

Tanzania5

Απλώς ο εναλλακτικός της χαρακτήρας συνήθισε να ζει στη σκιά του επιβλητικού όρους Κιλιµάντζαρου, που είναι και αυτό που κυριαρχεί απόλυτα όταν κάποιος θέλει να ορίσει το προφίλ της. Κι όµως… Αυτό το κοµµάτι γης που συνορεύει µε την Ουγκάντα και την Κένυα (βόρεια), τη Ρουάντα, το Μπουρουντί και τη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό (δυτικά) και τη Ζάµπια, το Μαλάουι και τη Μοζαµβίκη (νότια) αρχίζει δειλά δειλά να αντιλαµβάνεται πως στα 945.087 τ.χλµ. της έκτασής του κρύβει µια σπάνια αφρικανική Εδέµ.

Tanzania2

Tanzania4

Η πολιτισµική της ποικιλία (πάνω από 100 διαφορετικές εθνότητες και τρεις θρησκείες, µε επικρατούσα αυτή του Ισλάµ) συνοδεύεται από σηµαντικά φυσικά αξιοθέατα, µε το 1/3 της επιφάνειάς της να καλύπτεται από αξιόλογα εθνικά πάρκα, αλλά και τις λίµνες Βικτώρια (βόρεια) και Τανγκανίκα (δυτικά), τις οποίες βέβαια έχει… εξ αδιαιρέτου µε τις γειτόνισσες χώρες. Στα δυνατά χαρτιά της συµπεριλαµβάνονται κορυφαίοι προορισµοί για σαφάρι ( Serengeti, Ngorongoro), κοραλλιογενείς ύφαλοι, παρθένα δάση βροχής µε µεγάλους πληθυσµούς πιθήκων, αχανείς σαβάνες, αρχαίες πόλεις-κράτη (όπως η Stone Town), το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, 50 χλµ. από την ακτή, αλλά και παραλίες µε ολόλευκη άµµο και κοκοφοίνικες.

Tanzania6

Tanzania3

Είναι βέβαιο πως η Τανζανία έχει όλα τα θέλγητρα για να αποτελέσει το next best thing του ταξιδιού στη «µαύρη ήπειρο».

Η φυσική της υπεροχή είναι ο αδιαµφισβήτητος σύµµαχός της, ενώ σταδιακά και οι επιχειρηµατίες αρχίζουν να ρίχνουν τα µάτια τους πάνω της. Στοίχηµα πως σε 5 χρόνια από τώρα η χώρα δεν θα είναι ίδια. Και ευχή όλων είναι αυτή η αλλαγή να είναι µόνο προς όφελός της.

Tanzania4

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

1.Εθνικό Πάρκο Arusha
Παρόλο µικρό (µε έκταση µόλις 137 τ.χλµ., το γυρνά κανείς σε µία µέρα), µην το παραβλέψετε, καθώς φιλοξενεί αρκετά ενδιαφέροντα είδη. Μέσα στο χώρο του υπάρχουν 3 διαφορετικές περιοχές: το δάσος που περιτριγυρίζει τον Κρατήρα Ngurdoto, οι ανοιχτόχρωµες «πισίνες» των λιµνών Momella και οι πανύψηλες κορυφές του όρους Meru. Οι Μασάι ζούσαν κάποτε εδώ, γι’ αυτόν το λόγο αρκετά από τα ονόµατα των αξιοθέατων είναι στα Σουαχίλι.

Tanzania7

2.Βουνό Κιλιµάντζαρο
Το Κιλιµάντζαρο, το ανενεργό ηφαίστειο στη «στέγη» της Αφρικής και υψηλότερη κορυφή στην ήπειρο, µε τα 5.895 µ. ύψους του µοιάζει να θέλει να αγγίξει τον ήλιο! Περίπου 12.000 άνθρωποι ετησίως αποπειρώνται να προσπελάσουν τον αγέρωχο ορεινό όγκο του και να κατακτήσουν την κορυφή Uruhu Peak. Αυτός ο πέτρινος γίγαντας καλύπτει µια έκταση περίπου 750 τ.χλµ., ενώ είναι ορατός ακόµα και από απόσταση 150 χλµ.!

Tanzania8

Υπάρχουν 8 διαδροµές που οδηγούν στην κορυφή στα σηµεία Marangu, Rongai, Shira, Lemosho, Machame, Umbwe και στο βόρειο δίκτυο. Το γεωλογικό του προφίλ απαρτίζουν ανεβαίνοντας καλλιεργήσιµες αγροτικές εκτάσεις (κυρίως στα ριζά του βουνού), πυκνές δασώδεις περιοχές, θαµνώδεις περιοχές γεµάτες λουλούδια, η λεγόµενη «αλπική έρηµος», γεµάτη από δύσβατους ηφαιστειακούς βράχους, και τέλος στην κορυφή εντυπωσιακοί παγετώνες.

Tanzania9

3.Κρατήρας Ngorongoro
Ως ένας από τους συνολικά 3 προστατευόµενους τόπους παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO στην περιοχή (µαζί µε το Serengeti και το καταφύγιο Selous Game), συχνά ο κρατήρας αποκαλείται και το «Όγδοο Θαύµα του Κόσµου». Βρίσκεται στην προστατευόµενη ζώνη της ευρύτερης οµώνυµης περιοχής, η οποία καλύπτει περίπου 8.300 τ.χλµ. στη βόρεια Τανζανία. Το ανθρωπογεωγραφικό του κοµµάτι απαρτίζουν χωρικοί Μασάι που βόσκουν τα γελάδια και τα πρόβατά τους σε όλη την περιοχή. Ο Ngorongoro βρίσκεται σε ένα σύµπλεγµα από άλλα ηφαίστεια, που συνορεύει µε το Εθνικό Πάρκο Serengeti βόρεια και δυτικά και αποτελεί το αποµεινάρι που προήλθε από την κατάρρευση του αρχικού ηφαιστείου, που υπολογίζεται πως ήταν ψηλότερο από το ίδιο το Κιλιµάντζαρο. Μέσα στον κρατήρα ενδηµεί µια φαντασµαγορική ποικιλία οικοσυστηµάτων από δάση, κοιλάδες, λίµνες, ποτάµια και πεδιάδες, ανάµεσα στα οποία κυρίαρχη θέση έχει το φαράγγι Olduvai.

4. Ζανζιβάρη
Σε αυτό το αρχαίο νησί κάποτε οι δουλέµποροι είχαν το πρώτο λόγο, ενώ αποτελούσε και το κοµβικό σηµείο µετάβασης προς την αφρικανική ήπειρο για πολλούς ιεραπόστολους και εξερευνητές. Σήµερα, πολλοί επισκέπτες έρχονται ως εδώ για τις αµµώδεις παραλίες, τα τροπικά δάση ή τους πολύχρωµους κοραλλιογενείς υφάλους. Άλλοτε ξακουστή για το εµπόριο µπαχαρικών, η Ζανζιβάρη χωρίζεται από την ενδοχώρα µε ένα κανάλι 35 χλµ., ενώ στο αρχιπέλαγός της ανήκουν επίσης τα νησιά Unguja και Pemba. Το νησί διαθέτει τη µητρόπολη Stone Town, εκπληκτικές παραλίες, resorts και απίστευτα σηµεία για καταδύσεις, εντούτοις έχει κατορθώσει να διατηρήσει σχετικά αναλλοίωτο τον εξωτισµό του. Must see είναι το παλάτι Σπίτι των Θαυµάτων και το Κέντρο Πεταλούδας, όπου µέσω µιας οργανωµένης ξενάγησης, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το πλήθος των πολύχρωµων πεταλούδων.

Tanzania10

5.Μνηµείο Askari
Η λέξη «askari» σηµαίνει «στρατιώτης» στα Σουαχίλι και όντως αυτό το χάλκινο άγαλµα ανεγέρθη από τους Βρετανούς το 1927, στην περιοχή Dar es Salaam, σε ανάµνηση των αφρικανικών στρατευµάτων που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Α’Π.Π.

Tanzania11

6. Αγγλικανικός Καθεδρικός
Αυτός ήταν ο πρώτος Αγγλικανικός Καθεδρικός στην ανατολική Αφρική, ανεγερµένος το 1817 στη Ζανζιβάρη για να σηµατοδοτήσει το τέλος του σκλαβοπάζαρου. Γι’ αυτόν το λόγο, ο βωµός του κατασκευάστηκε εκεί όπου άλλοτε υπήρχε ένα σηµείο µαστιγώµατος. Το εισιτήριο (€2,20) περιλαµβάνει οργανωµένη ξενάγηση στα δώµατα, την εκκλησία και το µνηµείο. Καθηµερινά 08:00-18:00.

Tanzania12

7.Beit el-Ajaib
Γνωστό και ως House of Wonders («Σπίτι των Θαυµάτων»), επειδή ήταν το πρώτο κτήριο στη Ζανζιβάρη µε ηλεκτρικά φώτα, αυτό το τετραώροφο παλάτι εξακολουθεί να είναι ένα από τα µεγαλύτερα οικοδοµήµατα της πόλης. Χτισµένο στα τέλη του 1800 για τον Σουλτάνο Barghash, βοµβαρδίστηκε από τους Βρετανούς το 1886, αναγκάζοντας τον Σουλτάνο να παραιτηθεί από το θρόνο του. Σήµερα, θα βρείτε κανόνια να φρουρούν τις όµορφα σκαλιστές πόρτες στην είσοδο. Θαυµάστε τα δωµάτια µε τα µαρµάρινα δάπεδα, όπου θα βρείτε εκθέµατα που περιγράφουν λεπτοµερώς τη µάχη της χώρας για ανεξαρτησία. Είσοδος: €3. Καθηµερινά 09:00-18:00.

Tanzania13

8.Νησιά Changu & Chumbe
Το µικροσκοπικό νησί Changu στη Ζανζιβάρη, µόλις 20΄ µε το καραβάκι από Stone Town, ήταν κάποτε φυλακή. Τώρα είναι ένας τροπικός παράδεισος-σπίτι της γιγάντιας χελώνας Aldabra (µπορείτε να επισκεφθείτε τις χελώνες έναντι €3), της αντιλόπης duiker και µια ποικιλίας από πουλιά και πεταλούδες. Το 70% του νησιού είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ µπορείτε να γνωρίσετε και το Changu στο πλαίσιο µιας εκδροµής. Το νησί Chumbe από την άλλη βρίσκεται µεταξύ της τανζανικής ακτής και τα νησιά της Ζανζιβάρης και είναι το πρώτο θαλάσσιο εθνικό πάρκο της χώρας, µιας και φιλοξενεί 400 είδη κοραλλιών και 200 είδη ψαριών. Σε όσα µπορείτε να κάνετε εκεί προσθέστε καταδύσεις, κολύµβηση µε αναπνευστήρα, πεζοπορίες και βόλτες µε βάρκα. Οι επισκέψεις σε αυτό γίνονται µονάχα κατόπιν οργανωµένης εκδροµής.

Tanzania14

9.Αγορά Darajani
Χτίστηκε το 1904 στη Ζανζιβάρη και στεγάζει µια εκτεταµένη αγορά από φρούτα, ψάρια, κρέας και λαχανικά. Εµπορεύµατα κάθε λογής, πολύχρωµα υφάσµατα, ξύλινα µπαούλα και όλα τα είδη των κοσµηµάτων πωλούνται στα καταστήµατα που βρίσκονται στους γύρω δρόµους. Την Τετάρτη και το Σάββατο υπάρχει παζάρι µε αντίκες. Η αγορά είναι πιο δραστήρια το πρωί µεταξύ 09:00-11:00.

Tanzania15

10. Κήποι Forodhani
Πρόσφατα ανακαινισµένο, αυτό το ευχάριστο παραθαλάσσιο πάρκο συνιστά αγαπηµένο µέρος για βραδινή βόλτα στη Ζανζιβάρη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Δεκάδες πωλητές πωλούν φρέσκα ψητά ψάρια κάτω από το φως των φανών αερίου. Υπάρχει επίσης µια παιδική χαρά.

Tanzania16

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγει κάποιος το ταξίδι αυτή την περίοδο. Πιο ευχάριστος είναι ο καιρός από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, παρόλο που δεν είναι η καλύτερη εποχή για σαφάρι, αφού τα ζώα δεν αναγκάζονται να κατέβουν για να βρουν νερό, όπως συµβαίνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο µε την αφόρητη ζέστη.

Tanzania

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Πετάξτε µε την Qatar Airways
(www.qatarairways.com) µέχρι την Ντόχα και από εκεί µέχρι το Dar es Salaam. Aπό εκεί η Precisionair (www.precisionairtz.com) θα αναλάβει να σας φέρει µέχρι την Arusha. Στην επιστροφή, θα αναχωρήσετε από την Arusha πάλι µε Precisionair για τη Ζανζιβάρη και από εκεί µέχρι το Dar es Salaam. Από την πόλη αυτή θα αναλάβει να σας φέρει µέχρι την Αθήνα (µε ενδιάµεσο σταθµό το Κάιρο) η Egyptair (www.egyptair.com). Συνολική τιµή δροµολογίου µε επιστροφή: €1.236/άτοµο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Αγγελική Παναγοπούλου ([email protected])

Πηγή: https://www.travelstyle.gr/

ICONS TRAVELLERS

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS