GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΣαββατοκύριακο στο Βουνί

Σαββατοκύριακο στο Βουνί

Μια επίσκεψη σε ένα από τα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού θα σου μείνει αξέχαστη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους! 

H διαδρομή μας κράτησε περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά, διανύοντας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και ακολούθως από την έξοδο της Ερήμης που οδηγεί κατευθείαν στα κρασοχώρια. Η απολαυστική διαδρομή μάς αντάμειψε και με το παραπάνω, χαρίζοντάς μας όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι και την άφιξή μας στο Βουνί.

Vouni5

Το χωριό με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και την ηρεμία του μας υποδέχτηκε με μια τεράστια χρωματιστή αγκαλιά από ανθισμένες αμυγδαλιές. Μόλις λίγα μέτρα από την είσοδό μας στο χωριό, εντοπίσαμε με μεγάλη ευκολία και το «Οινοχώρι» (99649460). Ένα υπέροχο αρχοντικό στο ύψος του χωριού με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού, το οποίο έδειχνε ακόμα καλύτερο από κοντά σε σχέση με τις φωτογραφίες. Το ένθερμο και χαμογελαστό πρόσωπο της οικοδέσποινας ήταν η απόδειξη ότι από εκεί δεν θα φεύγαμε δυσαρεστημένοι. Μια υπέροχη γκαρσονιέρα με παραδοσιακά έπιπλα και πετρόχτιστο τζάκι, φρέσκα φρούτα στην πιατέλα και ένα χωριάτικο κόκκινο κρασί, με έκαναν αμέσως να αισθανθώ βέβαιος και ικανοποιημένος για την επιλογή μου!

Vouni2

Οι πρώτες συμβουλές που λάβαμε από τους ντόπιους, ήταν πως το Βουνί αξίζει να το γνωρίσεις καλύτερα με τα πόδια. Γι’ αυτό τον λόγο μας συνέστησαν να αφήσουμε το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο και να περπατήσουμε στο κέντρο του χωριού, να διασχίσουμε τα στενά δρομάκια και να δούμε τα παραδοσιακά σπίτια με τις πετρόχτιστες καμάρες. Και πράγματι, η απογευματινή βόλτα μάς έδωσε αυτό ακριβώς που επιζητούσαμε. Την εξαιρετική ηρεμία και γαλήνη σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Το καταπληκτικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον του είναι μόνο μερικά από αυτά που θα προκαλέσουν τον θαυμασμό του κάθε επισκέπτη, αφού με τις ιδιαιτερότητές του κρύβει όμορφους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψεις.

Εκτός από το περπάτημα και τις βόλτες, στο Βουνί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη θέα με τους αμπελώνες οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Άλλωστε, είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα κατεξοχήν αμπελουργικό χωριό. Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του ’90, ήταν το τρίτο σε έκταση αμπελουργικό χωριό της Λεμεσού μετά την Πάχνα και το Όμοδος. Παρόλο που η αμπελοκαλλιέργεια έχει μειωθεί αρκετά, σήμερα στο χωριό εξακολουθεί να έχει μια σημαντική θέση στο χάρτη των κρασοχωρίων.

Vouni3

Μια στάση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, επιβαλλόταν κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας. Στο διώροφο αναπαλαιωμένο σπίτι που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το καφενείο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα παλιά εργαλεία και έπιπλα και να γνωρίσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων. Στο χωριό υπάρχουν επίσης άλλα τρία μουσεία (Το Βυζαντινό Μουσείο, ο Ελιόμυλος και το Οινολογικό Μουσείο) τα οποία αξίζει να επισκεφθείς. Παράλληλα, εντοπίσαμε τις παραδοσιακές βρύσες, γνωστές και ως χαβούζες. Η Ενετική και η Οθωμανική Χαβούζα, είναι δυο από τα σημαντικότερα και ιστορικά σημεία στο Βουνί.

Το χωριό διαθέτει επίσης μονοπάτια της φύσης τα οποία μπορούν να σε οδηγήσουν σε κάποιο γειτονικό οικισμό. Η Λόφου, τα Μαντριά, η Ποταμιού και ο Άγιος Θεράποντας είναι μερικά από τα γύρω χωριά που μπορείς να επισκεφθείς μέσα από τα ειδικά δρομάκια που κατασκευάστηκαν και προσφέρονται για πεζοπορία. Ωστόσο, επειδή εκδρομή χωρίς καλό φαγητό, δεν γίνεται, εμείς προτιμήσαμε να αράξουμε σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής και να… γεμίσουμε το στομάχι μας με εύγεστα εδέσματα δοκιμάζοντας τοπικές γεύσεις και συνταγές.

Vouni1

Στο Βουνί μπορεί να μην υπάρχουν δεκάδες επιλογές, ωστόσο θα βρεις λίγες και καλές προτάσεις. Στο Εδεσματοπωλείο Η ωραία Ελλάς (25944328) θα φας ελληνικούς μεζέδες και μαγειρευτά φαγητά. Εμείς δοκιμάσαμε σπιτικό κοτόπουλο φιλέτο με πατατούλες, μπιφτέκια με ρύζι και μια φρέσκια χωριάτικη σαλάτα. Κι όλα αυτά σε ένα υπέροχο αρχοντικό με ατμόσφαιρα, τζάκι και φυσικά συντροφιά με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί της περιοχής.

Βεβαίως, στο Βουνί αξίζει να πας για να επισκεφθείς και την παραδοσιακή ταβέρνα Τάκης (25943631) μιας και εκεί θα φας καλά. Τα πιάτα που σερβίρει θα σε ικανοποιήσουν με το παραπάνω, ενώ οι μεζέδες είναι κάτι περισσότερο από εκπληκτικοί και σε πολύ καλές τιμές.

Vouni4

Για το τέλος αφήσαμε το παραδοσιακό καφενείο του χωριού το οποίο είναι και το μοναδικό στο Βουνί. Το εσωτερικό του δεν λέει και πολλά, ωστόσο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Εκεί απολαύσαμε αυθεντικό χωριάτικο βαρελίσιο κρασί παρέα με την οικοδέσποινά μας, κυρία Μαίρη και μερικούς συγχωριανούς, συζητώντας για ώρες μαθαίνοντας ιστορίες και νέα που αφορούν το Βουνί σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS