GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΤαξιδέψαμε στο Μυθικό Αρχιπέλαγος με τη Celestyal Cruises

Ταξιδέψαμε στο Μυθικό Αρχιπέλαγος με τη Celestyal Cruises

Η κίτρινη βαλίτσα…

…Και άλλες μικρές ιστορίες που συνέβησαν στην εφταήμερη κρουαζιέρα της Celestyal Cruises με εκκίνηση το λιμάνι Λεμεσού και προορισμό το Μυθικό Αρχιπέλαγος. Άγιος Νικόλαος Κρήτης- Λαύριο- Θεσσαλονίκη- Μύκονος- Σαντορίνη- Ρόδος, έγιναν πατρίδες των ονείρων μας, σε ένα ταξίδι, που τα είχε (κυριολεκτικά) όλα.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Η κίτρινη βαλίτσα, έχει δεν έχει δύο χρόνια να «αποδράσει» από τη φυλακή της. Σκοτεινή φυλακή, εκεί που κάτι μικρά αδέσποτα κουρνιάζουν τα βράδια για να γλυτώσουν από τα μποφόρια του χειμώνα και το καμίνι του καλοκαιριού. Ήταν τυλιγμένη μέσα σε ένα διάφανο, τρύπιο σελοφάν. Σκόνη παντού, χιλιάδες κόκκοι σκόνης, σαν ένα καφετί φίλτρο στο έντονο, κίτρινο χρώμα της με τις αμέτρητες χαρακιές και τις μαύρες μουτζούρες της, από τα δεκάδες χτυπήματα που έφτιαξαν με τα χρόνια το δικό της παραμύθι. Ήρθε και πάλι η στιγμή να την ταξιδέψω. Να μαζέψω κάθε κόκκο από τη σκόνη που την πνίγει και μαζί με δεκάδες άλλες αναμνήσεις να προσθέσω άλλη μια εμπειρία στα αμέτρητα χιλιόμετρα που έχει διανύσει. Στην αρχή, ήμουνα λίγο διστακτικός γι’ αυτό το ταξίδι. Βλέπεις, η κλεισούρα του τελευταίου χρόνου, κλείδωσε μαζί της και κάθε επιθυμία μου για διακοπές. Από την άλλη, όμως, είχα ανάγκη γι’ αυτή την αλλαγή. Ν’ ανοίξω λίγο το παράθυρο της σιωπής μου, να μπει μέσα το φως, καθαρός αέρας -να αναπνεύσω ρε παιδί μου, να ακούσω και πάλι φωνές – κι ας με εκνευρίζει το πολύ βουητό, να δω καινούριες φάτσες, να χαιρετήσω ανθρώπους -ξένους και γνωστικούς. Να πιάσω στα χέρια μου, επιτέλους, αυτή την κίτρινη βαλίτσα, να την ξεβολέψω από την καταχνιά της, μπας και «ξεμουδιάσει», μαζί της κι εγώ. Να ταξιδέψω σε νέους προορισμούς. Να καταγράψω καινούριες εμπειρίες, να ζήσω μοναδικές στιγμές. Κι εκεί που είχα χωνέψει ότι κι αυτή η χρονιά θα πάει χαμένη, η πρόσκληση της Action Global Communications, να ταξιδέψω μαζί με τη Celestyal Cruises, για εφτά μέρες στα ελληνικά νησιά ήταν σαν μια πρέζα από αλάτι στο άγευστο φαγητό μου. Αυτό το ταξίδι ήταν πρόκληση-πρόσκληση για μένα να σαλπάρουμε παρέα στο «Μυθικό Αρχιπέλαγος». Επτά μέρες ατέλειωτης αναζήτησης σε μια all inclusive κρουαζιέρα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που οι Ολύμπιοι θεοί (κατ)έκτισαν με τέχνη και μαεστρία. Άγιος Νικόλαος Κρήτης-Ελούντα, Λαύριο-Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος… Ε, δεν λες κι εύκολα «όχι» σε μια σοκολάτα γάλακτος, όταν αισθάνεσαι τον γλυκαιμικό σου δείκτη να πιάνει πάτο.

Λέω «ναι», λοιπόν, «φορτώνω» με καμιά εικοσαριά -άντε και κάτι τις παραπάνω- ρουχαλάκια την κίτρινη βαλίτσα, προβαίνω στους απαραίτητους μοριακούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια η δική μου αλλά και των γύρω μου κι επιβιβάζομαι στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Olympia της Celestyal. Το ταξίδι, παρέα με φίλους ξεκινάει με ένα freddo espresso στο κατάρτι. Άνθρωποι, γεύσεις, εικόνες, μουσικές και όλα όσα ανακαλύπτεις ταξιδεύοντας, είναι εμπειρίες που κάποιοι απλά τις αφήνουν να γίνουν αναμνήσεις και άλλοι τις καταγράφουν, για να τις μοιραστούν με τον κόσμο όλο. Κι αυτό θα επιχειρήσω τώρα μαζί σου. Να σε ταξιδέψω στον κόσμο της Celestyal. Σε έναν κόσμο που ξημερώνει και βραδιάζει σε ένα αλλιώτικο, κοσμοπολίτικο προορισμό με την ευγένεια του Ανγκούς από το Μπαλί, τη θερμή φιλοξενία του Γιόχαν από το Νεπάλ, της Κριστίνας από τη Βουλγαρία και της Ειρήνης από τα Σεπόλια, έτοιμους να κάνουν το ταξίδι σου ακόμα πιο ευχάριστο και φιλόξενο.

 

#1- Πρώτος προορισμός μας ο Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη. Η πρωτεύουσα του Λασιθίου, του πιο ανατολικού νομού του νησιού, είναι μια όμορφη και ήρεμη πόλη, που θεωρείται εξαιρετική επιλογή για διακοπές, που συνδυάζουν την κοσμική ζωή και τον παραδοσιακό χαρακτήρα. Χτισμένος πάνω στον κόλπο του Μιραμπέλλου, ο Άγιος Νικόλαος σού δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τις διακοπές σου με θέα τα υπέροχα τοπία. Είναι, επίσης, η ιδανική αφετηρία, για να εξερευνήσεις την κρητική ομορφιά. Σε σχετικά μικρές αποστάσεις από την πόλη υπάρχουν πολλοί προορισμοί και αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφτείς, όπως η Ιεράπετρα, η Ελούντα, η Σπιναλόγκα…  Σήμα κατατεθέν στην πόλη, η λίμνη Βουλισμένη, φημισμένη για τους αστικούς μύθους, που υπάρχουν γύρω από αυτήν, όπως για παράδειγμα ότι στα νερά της λούζονταν οι θεές Αθηνά και Άρτεμις.

#2- Το καράβι σηκώνει άγκυρα και ταξιδεύει για το λιμάνι του Λαυρίου. Το τρίτο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι του νομού Αττικής, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο στα Σπάτα. Ένας άγνωστος προορισμός για τους πολλούς. Αποτελεί, όμως, ένα κοινό μυστικό για τους πιο ψαγμένους, όσους επιλέγουν κάτι διαφορετικό μέσα στην Αττική. Και για όσους θέλουν να περάσουν μια χαλαρή ημέρα σε απόσταση αναπνοής από τον Παρθενώνα. Εμείς επιλέγουμε να πιούμε τον καφέ μας στα στενά της Πλάκας, στα Αναφιώτικα – μία αίγλη αυθεντικότητας και απλότητας με άρωμα γιασεμιού και με στολίδια, κληματαριές και βουκαμβίλιες να την τυλίγουν. Το «νησί», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι, με χρώματα που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.

 

#3- Μετά από σχεδόν οκτώ ώρες μαγευτικής περιπλάνησης στα στενά της Αθήνας και στον πολυσύχναστο κεντρικό πεζόδρομο της Ερμού, το καράβι αναχωρεί για τον τρίτο του προορισμό, το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς αυτή την πόλη. Έχει ομορφιά, ιστορία και πολιτισμό, εκπληκτική κουζίνα και φυσικά καταπληκτική θέα στη θάλασσα του Θερμαϊκού Κόλπου. Να περπατήσεις στο παραλιακό μέτωπο και να δεις το σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, τα θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία, τα σιντριβάνια και τα γλυπτά, όπως τις περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Μοναδικός και ο περίπατος στα «Κάστρα», τα παλιά οχυρωματικά τείχη της πόλης, από όπου η θέα της πόλης είναι μοναδική και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική. Φυσικά δεν μπορείς να βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη και να μην επισκεφθείς τα φημισμένα μεζεδοπωλεία της στα Λαδάδικα, στην αγορά Μοδιάνο στο Μπιτ Παζάρ και στην Άνω Πόλη. Η Θεσσαλονίκη αγαπούσε πάντα το φαγητό και η κουζίνα της είναι επηρεασμένη από τα στοιχεία των πολλών πολιτισμών. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την εκπληκτική κουζίνα του «Μαμαλούκα»- ενός σύγχρονου εστιατορίου, που αγαπά τις μαγειρικές παραδόσεις, τις μουσικές και τις αγαπημένες συνήθειες του τόπου και τις επανερμηνεύει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Να φας μπουγάτσα και κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγιουρντί, πίτα γύρο ή πίτα σουβλάκι, σουτζουκάκια σμυρνέικα και φυσικά για επιδόρπιο τρίγωνα πανοράματος και τσουρέκι. Για τις μετακινήσεις σου στην πόλη, δύο από τις επιλογές που βρίσκεις σε αφθονία είναι η δημόσια συγκοινωνία μέσω των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. αλλά και το ταξί. Εγώ, σου προτείνω, με το που θα κατέβεις από το καράβι, να την περπατήσεις.

#4- Δύσκολο να αποχωριστείς αυτή την πόλη αλλά πιο δύσκολο να πεις όχι στον επόμενο, τέταρτο προορισμό μας. Τέταρτη στάση; Μύκονοοοοοοοοος!

Ο προορισμός που λίγο-πολύ όλοι αναμέναμε από την πρώτη στιγμή. Η Μύκονος είναι ίσως το πιο γνωστό ελληνικό νησί, φημισμένο για τη νυχτερινή ζωή της. Το «νησί των ανέμων», είναι ιδανικό για τις αποδράσεις σου. Κοσμοπολίτικη και άκρως γραφική, με πανέμορφα στενά δρομάκια της Χώρας και πασίγνωστες παραλίες, όπως η Ψαρού, η Ελιά και ο Ορνός που επιλέξαμε εμείς για τις βουτιές μας και για ηλιοθεραπεία, η Μύκονος θα σε μαγέψει με την όμορφη αρχιτεκτονική της, τους ανεμόμυλους, τη μεγάλη αγορά, την ξέφρενη διασκέδασή της αλλά και την πιο φωτογραφημένη, ρομαντική γειτονιά της Ευρώπης, στολίδι του νησιού, τη «Μικρή Βενετία»- μια ωδή στο βενετσιάνικο παρελθόν της. «Σήμερα για να σε παραδεχθεί η Αθήνα πρέπει πρώτα να σε παραδεχθεί η Μύκονος με τη διεθνή της αριστοκρατία», λέει ο Πολυχρόνης Έξαρχος, σε μια από τις ατάκες που έγγραψε γι’ αυτόν ο Γιάννης Δαλιανίδης στην «Παριζιάνα».

#5- Αποχαιρετάμε τους ξέφρενους ρυθμούς της Μυκόνου και αγκυροβολούμε ανοικτά της Σαντορίνης. Ό,τι κι αν ακούσεις γι’ αυτό το νησί, είναι λίγο μπροστά σε αυτά, που θα δεις. Με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, έντονη νυχτερινή ζωή και ασύγκριτες ομορφιές η Σαντορίνη είναι διάσημη για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Ευρώπης. Το νησί των ηφαιστείων συνδυάζει τη νησιώτικη αρχιτεκτονική με μια κοσμοπολίτικη σοφιστικέ νότα και είναι πραγματικά ένα από τα διαμάντια του Αιγαίου και τα αξιοθέατα είναι τόσα πολλά, που η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη. Μόλις φτάσει το πλοίο στο λιμάνι, εκεί καταλαβαίνεις πως ξεκινάς για να περπατήσεις στο όνειρο. Είναι από τα λίγα νησιά, που δεν θα σε απασχολήσει, εάν θα μπεις στη θάλασσα, για να απολαύσεις τις βουτιές σου στο Αιγαίο, παρόλο που εμείς βουτήξαμε στα μεθυστικά, παγωμένα νερά της Περίσσας με την ψιλή μαύρη άμμο που κολλάει σαν «μαγνήτης» πάνω σου. Το νησί αυτό έχει μια απόκοσμη ομορφιά, που δεν θα τη βρεις αλλού στον κόσμο. Το καλοκαίρι στη Σαντορίνη επιβάλλει βόλτες και εξερευνήσεις. Εάν σ’ αρέσει το περπάτημα, επέλεξε να «χαθείς» στο μονοπάτι από τα Φηρά μέχρι το Φηροστεφάνι. Αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, όπου την ημέρα θα μπορέσεις να απολαύσεις τη θέα προς το ηφαίστειο, να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια του νησιού και να εξερευνήσεις μουσεία και εκκλησίες, που θα βρεις στο πέρασμά σου. Επιβάλλονται οι απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση με φωτογραφίες και αναπλήρωση δυνάμεων στα κοντινά μαγαζάκια. Εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ανάμεσα τους κι εμείς, συρρέουν στη Σαντορίνη, για να απολαύσουν το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Ειδικότερα, ο λόγος για την Οία, τη διάσημη κυρία της Σαντορίνης, που πλημμυρίζει κυριολεκτικά από ταξιδιώτες όλων των εθνικοτήτων, που δεν αρκούνται απλά να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, αλλά να το απαθανατίσουν με κάθε τίμημα.

#6- Λίγο πριν το ταξίδι μου ολοκληρωθεί, μαγεύομαι από το γέννημα του ήλιου σε μια από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, τη Ρόδο. Με τα δύο ελαφάκια στην είσοδο του λιμανιού να με καλωσορίζουν, περιπλανιέμαι στους ωραίους δρόμους και τα εντυπωσιακά κτίρια του Δημαρχείου και του διοικητηρίου, στο Εθνικό Θέατρο και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο των Ρόδων, που σήμερα φιλοξενεί το Καζίνο, έως ότου καταλήξω στο Ενυδρείο. Η στάση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Νικηφόρου Μανδηλαρά, για καφέ και για την περίφημη σοκολατόπιττα στον «Κούκο» με αποζημιώνει και με το παραπάνω. Στον δρόμο για την επιστροφή προς το καράβι χάνομαι στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης των Ιπποτών, τα οποία βρίθουν από κάθε λογής τουριστικά μαγαζάκια, καφενεία και εστιατόρια.

Έχοντας στις αποσκευές μου έξι καινούρια μαγνητάκια, ένα από κάθε προορισμό που επισκεφθήκαμε κατά τις προηγούμενες μέρες, βγαίνω χαμογελαστός από τη «Θαλασσινή Πύλη», επικυρώνω για τελευταία φορά την κάρτα εισόδου μου στο πλοίο και το ταξίδι για την επιστροφή, ξεκινάει. Γεμάτος από εικόνες, εμπειρίες, πολλές-πολλές γνωριμίες, φωτογραφίες και βίντεο  για stories στο Instagram (ακολουθήστε με Constantinos_Champalis), επιβεβαιώνω πλήρως ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Γνωστοί ή άγνωστοι, φίλοι ή και κάτι παραπάνω σε μια μεθυστική περιδιάβαση σε μέρη που δεν μπορείς να τα «παγιδεύσεις» σε μια φωτογραφία ή να τα ταχυδρομήσεις σε μια καρτ ποστάλ. Σε αυτό το ταξίδι οι επιλογές σου είσαι εσύ. Και η καλύτερη πόζα σε αυτή τη διαδρομή είναι αυτή που μόνο το μυαλό μπορεί να αποθηκεύσει κι αυτή η κίτρινη βαλίτσα σου να κουβαλήσει. Καλό ταξίδι. Στο επανιδείν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS