GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΤαξιδεύοντας στο Αμμάν: Ο μαγευτικός κόσμος της Ιορδανίας

Ταξιδεύοντας στο Αμμάν: Ο μαγευτικός κόσμος της Ιορδανίας

Αλήθεια σας λέω: Ό,τι έβλεπα στις φωτογραφίες και στα videos πριν από το ταξίδι μου στην Ιορδανία, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είδα από κοντά. Ήταν όλα – ναι ΟΛΑ (!) ακόμη πιο όμορφα!

Από την Μαρία Ονησιφόρου

 Απόλαυσα καφέ με κάρδαμο (επιβάλλεται να τον δοκιμάσεις), τα χρώματα της (σκέψου μια παλέτα σε γήινους χρωματισμούς), τις καταπράσινες οάσεις μέσα στην έρημο, τις υπέροχες μυρωδιές από τα μπαχάρια τους, την κουζίνα τους, τους ανθρώπους, τη φιλοξενία τους αλλά και την Ιστορία! H Iορδανία είναι όντως ένα «κράμα πολιτισμών»!

Αν θες να «εξερευνήσεις» την Ιορδανία ή «Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας» όπως είναι και το επίσημο όνομα της χώρας, εφοδιάσου με πολλά GB μνήμης στο κινητό, αθλητικά παπούτσια και θα με θυμηθείς… θα μαγευτείς!

A View Of The Jordan River 5

Δεν θα κρύψω το γεγονός πως όταν ήρθε η πρόταση για το ταξίδι, είχα στο μυαλό μου ένα πράγμα, ή μάλλον ένα συγκεκριμένο τοπίο – πολυδιαφημισμένο στα social media. Την Πέτρα! Σήμερα και μετά την εμπειρία μου στη χώρα, με βεβαιότητα θα το πω, πως  η Ιορδανία δεν είναι μόνο η Πέτρα. Έχει πληθώρα μνημείων, ιστορία και πολιτισμό να περιηγηθεί και να έχεις να θυμάσαι!

Το Υπουργείο Τουρισμού της Ιορδανίας φρόντισε μέσα σε λίγες ημέρες να μας δείξει τόσο τη φιλοξενία όσο και τις ομορφιές του κράτους.

Iordania

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από την πρωτεύουσα, το Aμμάν. Όπως σε πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα συνονθύλευμα ανατολής και δύσης. Αυτές οι αντιθέσεις είναι ίσως και η αιτία που το κάνουν τόσο γοητευτικό. Η Φιλαδέλφεια (που με την άνοδο του Ισμάμ μετονομάστηκε σε Aμμάν) της οποίας το όνομα έδωσε ο Έλληνας Πτολεμαίος, έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.  Ο επισκέπτης με μια πρώτη ματιά, βλέπει ότι είναι μια σχετικά νέα πόλη. Χτίστηκε αρχικά πάνω σε 7 λόφους, όμως με τα χρόνια και την αύξηση του πληθυσμού εξαπλώθηκε σε παρακείμενους. Η δυτική πλευρά της πόλης είναι το σύγχρονο Amman. Eκεί θα θαυμάσεις τους ουρανοξύστες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Η ανατολική πλευρά  αφορά στην παλιά πόλη, με τα souq, τις αγορές και τον εμφανώς ανατολίτικο χαρακτήρα.  Η δε ανατολική πλευρά συγκεντρώνει τα περισσότερα αξιοθέατα, και ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Landscape Of The City 13

Προσκύνημα…

Aν αγαπάς τα «Προσκυνήματα» είσαι στο σωστό μέρος! Επιβάλλεται μια βόλτα στη πόλη Μάνταμπα! Εκεί θα βρεις πολλούς Ὀρθοδοξους ναούς κυρίως του 5ου και 6ου αιώνα. Στο δάπεδο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Ἁγίου Γεωργίου θα δεις τον περίφημο χάρτη της Αγίας Γής με Ελληνικά γράμματα. Αρχικά  ο χάρτης  είχε    μήκος   περίπου   15  –  25   μέτρα και πλάτος 6 μέτρα.  Παρόλο   που   μεγάλο  μέρος   του ψηφιδωτού   έχει  χαθεί,  παραμένει αρκετό  να   αισθανθεί   κανείς   την πολυπλοκότητα   του  συνόλου. Τότε ήταν ιδιαιτέρα χρήσιμος στους προσκυνητές που επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους.  Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ο χάρτης βρίσκεται κάτω από ένα κόκκινο χαλί το οποίο πατούν οι πιστοί για να προσκυνήσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις και χώρες αυτό το ανεκτίμητης «περιουσίας» ψηφιδωτό θα βρισκόταν σε κάποιο μουσείο προστατευμένο. Αφού πήρα την ευχή του πάτερ συνέχισα μαζί με τους συνταξιδιώτες μου προς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Εκεί θα βρεις ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψεις την «αναρρίχηση» στον πύργο και να δεις την πόλη από πολύ ψηλά!

Maria Onisiforou

«Ο Θεός αγάπη εστίν»!

Αυτό βλέπεις με το που φτάσεις στο Όρος Νέμπο – 10 λεπτά δυτικά της Μάνταμπα.  Η πανοραμική θέα (βρίσκεται περίπου 710   μέτρα   πάνω από  την   επιφάνεια   της   θάλασσας) θα σε ανταμείψει.  Αν ο καιρός είναι καλός από εκεί μπορείς να δεις τη Νεκρά Θάλασσα, τον Ποταμό Ιορδάνη ακόμη και την Ιερουσαλήμ. Θα δεις ψηφιδωτά του 6ου αιώνα αλλά και τον επιβλητικό σταυρό που συμβολίζει  το ερπετό (φίδι)   που    πήρε   ο   Μωυσής   στην    έρημο  και    τον   σταυρό   που σταυρώθηκε    ο   Ιησούς.  Το Όρος Νέμπο, αναφέρεται   στην   εβραϊκή  Αγία  Γραφή ως  τόπος   όπου ο   Μωυσής   και   τα   παιδιά  του   Ισραήλ   είδαν   για  πρώτη  φορά   τη γη της  επαγγελίας ,  στην    οποία   ο   ίδιος   απαγορευόταν  να   μπει.

Maria Onisiforou1

Η διαδρομή προς την «Πηγή του Χριστιανισμού»  κάνει τον επισκέπτη να νιώθει περίεργα. Ο ποταμός Ιορδάνης είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Αγίας Γης και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη-Ισραήλ. Χιλιάδες πιστοί, συρρέουν καθημερινά να δουν ακόμη και να βαφτιστούν  παίρνοντας την ευλογία της αναβίωσης.

Maria Onisiforou2

Μιλάμε για πολύ αλάτι…

Εννοείται πως δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να «κολυμπήσεις»  – βασικά να επιπλεύσεις στη Νεκρά Θάλασσα. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία αφού ουσιαστικά βρίσκεσαι στο χαμηλότερο σημείο με αρκετή υγρασία και ζέστη. Θα βρίσκεσαι 420 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και με περίπου 35%  περισσότερο αλάτι. Σε αυτήν την λίμνη – θάλασσα δεν ζει κανένας ζωντανός οργανισμός. Ειλικρινά εάν η Ιορδανία είναι στα πλάνα σου, μην χάσεις αυτή την διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία.

Maria Onisiforou4

Από το ταξίδι μας δεν θα μπορούσε να λείπει η έρημος! Και να το σαφάρι και οι πόζες με τα καπέλα ως άλλοι Ιντιάνα Τζόουνς και τα παιχνίδια με την άμμο… Wadi Rum γνωστή και ως «Η κοιλάδα του φεγγαριού».  Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό τοπίο – το οποίο αν είστε φαν του κινηματογράφου, σίγουρα το θαυμάσατε μέσα από αρκετές ταινίες του Hollywood – βλέπε Star Wars, Lawrence of Arabia και άλλες. Εκεί, μπορείς να ζήσεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, να μείνεις στο Camp, να ξεναγηθείς από τους ντόπιους με 4Χ4 σαφάρι, να δειπνήσεις μαζί τους, να πεζοπορήσεις σε φαράγγια και οάσεις και να πάρεις μια γεύση από την ζωή στον… «πλανήτη Άρη». Επιβάλλεται να δοκιμάσεις Mansaf, το εθνικό πιάτο της χώρας, αλλά και το Zarp (κάτι σαν το δικό μας κλέφτικο) και τσάι με φυτικά συστατικά.

Το Wadi Rum όπως και η Πέτρα είναι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO!

Maria Onisiforou4

Πέτρα

Την άφησα τελευταία, όχι για να την «πετάξω» αλλά για να δηλώσω με ειλικρίνεια πως μαγεύει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη. Είναι λες και βρίσκεσαι μέσα σε ένα τεράστιο σκηνικό και πρωταγωνιστείς σε ταινία. Η διαδρομή μέχρι το διάσημο Θησαυροφυλάκιο με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων – αν είδες την ταινία του “O Ιντιανα Τζοουνς και η τελευταία Σταυροφορία” σίγουρα το θαύμασες – είναι περίπου δυόμιση ώρες με τα πόδια. Θα σας πρότεινα να την κάνετε με τα πόδια. Αν όχι, οι βεδουίνοι είναι πάντα «παρά το πλευρό σας» και έτοιμοι να σας «βοηθήσουν». Να θυμάστε, η βοήθεια πληρώνεται! Προτού πάρετε άλογο, ή καμήλα ή ζητήσετε να σας βγάλουν έστω μια φωτογραφία, θα πρέπει να συμφωνήσετε το ποσό! Όλη η πόλη της Πέτρας είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε πως η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων.

Maria Onisiforou6

Η Ιορδανία δεν χορταίνεται… έχει πολλά να δεις και να κάνεις!

Εδώ, κάθε σημείο είναι και μια φωτογραφία. Τα κλίκς της φωτογραφικής μηχανής ασταμάτητα… Κάπως έτσι και η δικιά μου «μνήμη» γέμισε. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ρίξω πέτρα πίσω μου… ʾilā l-lāʾ (Στο επανειδήν)!

Maria Onisiforou2

Maria Onisiforou7

Moses's Staff 14

Tips

  1. Στην Ιορδανία, δεν ανοίγεις τα δεδομένα σου σε καμία περίπτωση και δεν απαντάς κλήσεις εξωτερικού – εκτός αν δεν σε νοιάζει ένας φουσκωμένος  λογαριασμός κινητού.
  2. Το “παζάρεμα” των τιμών είναι must!
  3. Φοράς άνετα αθλητικά παπούτσια, καπέλο και αντηλιακό.
  4. Είναι ιδανικός προορισμός  – χωρίς υγρασία – για όλο το χρόνο!
  5. Στην Πέτρα θα σε υποδεχτούν οι Βεδουίνοι. Είτε ανέβεις σε άμαξα, είτε σε άλογο ή γαϊδούρι θα πρέπει να συμφωνήσεις από πριν την τιμή χρέωσης. Οι ντόπιοι μπορούν να γίνουν πολύ πιεστικοί για λάβουν ένα καλό φιλοδώρημα. Σε χρεώνουν ακόμη κι αν σου βγάλουν μια φωτογραφία.
  6. Στη Νεκρά Θάλασσα δεν βουτάς το κεφάλι μέσα. Η οποιαδήποτε επαφή νερού με τα μάτια θα σε τσούξει αρκετά και αυτό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του νερού σε αλάτι (31%). Θα νιώσεις πως ζυγίζεις λίγα μόλις γραμμάρια!
  7. Μη ξεχάσεις τη λάσπη! Άπλωσε την στο σώμα σου και μετά ξεπλύσου στη Νεκρά Θάλασσα.
  8. Στο Wadi Rum, επιβάλλεται μια βόλτα στην έρημο με 4χ4.
  9. Βόλτα στην πόλη Μάνταμπα! Στην πόλη αυτή που φημίζεται για τον υπέροχο ψηφιδωτό του κόσμο. Εκεί θα δεις και τον παλαιότερο σωζόμενο χάρτη των Αγίων Τόπων γραμμένο στα Ελληνικά!
  10. Μπορείτε να βρείτε ξεναγό για ελληνόφωνη ξενάγηση (Προτείνω τον Ahmad – μιλάει άπταιστα ελληνικά)

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS