GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΤελ Αβίβ: Το διαμάντι της Μεσογείου

Τελ Αβίβ: Το διαμάντι της Μεσογείου

Είναι η πόλη που παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο, συνδυάζει τη διασκέδαση με τη χαλάρωση και εναρμονίζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό στοιχείο κατέχει δικαιωματικά μια ξεχωριστή και σημαντική θέση στον ταξιδιωτικό μας χάρτη!

Κάποιοι χαρακτηρίζουν το Tel Aviv ως το «Μαϊάμι της Μέσης Ανατολής» ή αλλιώς, τη «Νέα Υόρκη της Μεσογείου» κι αυτό, όχι άδικα αφού η παραθαλάσσια πόλη του Ισραήλ διανύει μια από τις καλύτερες φάσεις των τελευταίων χρόνων, κάνοντας τεράστια άλματα όσο αφορά στην ανάπτυξη και την προσέλκυση τουρισμού. Η νέα όψη της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το ανατολίτικο προφίλ των υπόλοιπων περιοχών, αφού πια υπάρχουν εντυπωσιακοί ουρανοξύστες, υπερπολυτελείς αρχιτεκτονικές κατασκευές και χλιδάτα ξενοδοχεία. Πρόκειται γα έναν προορισμό που αγαπά την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, μια πόλη που ζει έντονα, διασκεδάζει και συνυπάρχει με το στοιχείο της Ιστορίας της χωρίς να αποποιείται την πολιτισμική κληρονομιά της. Είναι με πιο απλά λόγια ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ανατολής που αξίζει να επισκεφθείς και να ανακαλύψεις.

Tel Aviv Museum Of Art

Ο «Ανοιξιάτικος Λόφος» -όπως σημαίνει το Τελ Αβίβ στα εβραϊκά- είναι μια μητρόπολη του πολιτισμού και της κουλτούρας, γεμάτη ιδιαιτερότητες που θα σε κάνει να την αγαπήσεις. Ανακάλυψε τη Λευκή πόλη (White city) του Tel Aviv και ξεκίνα την περιπλάνηση. Εντόπισε τα στενά σοκάκια ανάμεσα στα παλιά και τα μοντέρνα κτίρια και τη γραφική, παραθαλάσσια γειτονιά του Νεβέ Τσεντέκ (Neve Tzedek). Πρόκειται για μια παλιά συνοικία με μποέμικο στυλ που σήμερα έχει έναν εντελώς ανανεωμένο αέρα. Εκεί κτυπά και η καρδιά της νυχτερινής ζωής αφού υπάρχουν δεκάδες μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ένα από τα must see spot της πόλης αποτελεί αδιαμφισβήτητα και η Παλιά Γιάφα (Old Jaffa), μια από τις παλαιότερες συνοικίες και ένα από τα πλέον πιο τουριστικά σημεία. Η θέα της πόλης από το παλιό λιμάνι εκεί που βλέπει στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξίσου μαγευτική με τα παλιά σπίτια και τα πέτρινα κτίρια να δημιουργούν δίπλα από τη θάλασσα ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ιδανικό κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου τα χρώματα δημιουργούν ένα απόλυτα ρομαντικό σκηνικό. Στο βόρειο μέρος της πόλης, η γειτονιά της Noga, αποτελεί την επιτομή της ανάπτυξης και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας ενώ δεν είναι τυχαίο ότι εκεί κατοικούν και οι πλουσιότεροι Ισραηλίτες.

Tel Avivxxx

Χαριτωμένα μικρά café, κομψά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, νυχτερινά μαγαζιά και εμβληματικά κτίρια συνθέτουν τη συναρπαστική εικόνα και στην οδό Rothschild, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη. Η περιοχή είναι ιδανική για ανέμελες βόλτες ή για ψώνια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από τα μικρά μαγαζάκια. Κυρίως για τους λάτρεις της τέχνης, η όμορφη Shabazi Street θα τους δώσει την ευκαιρία να χαζέψουν αμέτρητες γκαλερί και καταστήματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης του τόπου, αλλά και άλλων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στην πόλη. Παρόμοιο σκηνικό θα συναντήσεις και στην περιοχή Florentine. Το νότιο προάστιο το οποίο κατά το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε κέντρο ελεύθερης έκφρασης από χιλιάδες καλλιτέχνες και διανοούμενους. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Κέντρο Bauhaus, το Tel Aviv Museum of Art, το TBeit Ha-Tfutzot, το Μουσείο Eretz Yisrael και το Helena Rubinstein Pavilion of Contemporary Art. Αξίζει τον κόπο να κάνεις μια στάση και στο μουσείο Διασποράς (Diaspora Museum) του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που περιλαμβάνει και την πλατεία Άλμπερτ Αϊνστάιν, για να θυμίζει σε όλους την καταγωγή του μεγάλου επιστήμονα.

Tel Aiv Israel 1852

Λίγο πιο έξω από τα στενά σοκάκια της πόλης βρίσκεται το Πάρκο Charles Clore. Πρόκειται για μια απέραντη όαση πρασίνου, ιδανικός προορισμός για ατέλειωτες βόλτες και στιγμές χαλάρωσης. Μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στην Πλατεία Rabin, την κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις και το όνομα της οποίας προέρχεται από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Itzhak Rabin εκεί όπου δολοφονήθηκε και ορθώνεται μέχρι σήμερα η προτομή του.

Tel Aviv Israel 1973

Το Πάρκο Hayarkon είναι μια αστική όαση στην καρδιά της πόλης. Ντόπιοι και τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά για πικ νικ ή ακόμα και για κάθε είδους activity και sports. Διαφορετικά, μπορείς να κατευθυνθείς προς την αγορά Levinsky που εκτείνεται στην ομώνυμη οδό και στους γύρω δρόμους. Από εκεί οι ντόπιοι προμηθεύονται μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και βότανα, οπότε, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις μια βόλτα για ψώνια ή ακόμα και για να δοκιμάσεις μερικά από τα αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Υπαίθριες αγορές υπάρχουν σε πολλά σημεία του Τελ Αβίβ όπως και άλλες σύγχρονες αγορές και mall.

Tel Aviv Neve Tzedek

Όσο για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, από το Τελ Αβίβ δεν φεύγει κανείς απογοητευμένος. Αντίθετα, η πόλη φημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο για το ξέφρενο night life προσφέροντας επιλογές για όλα τα γούστα, συνδυάζοντας πολλές και εναλλακτικές προτάσεις. Κουλτουριάρικα μπαρ και ήσυχα μέρη για ποτό, παραδοσιακές pub, μουσικές σκηνές αλλά και σύγχρονα club που φιλοξενούν διεθνούς φήμης Dj’s είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς στη νυχτερινή ζωή της πόλης του Τελ Αβίβ.

Tel Aviv Croud

Τέλος, το φαγητό στο Τελ Αβίβ έχει μια σημαντική θέση κι αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις από την πρώτη στιγμή της άφιξής σου στην πόλη. Τα νόστιμα πιάτα και οι πικάντικες γεύσεις με άρωμα Ανατολής θα σε παρασύρουν στα πιο απολαυστικά μονοπάτια που δύσκολα θα μπορέσεις να αντισταθείς. Στο μενού κυριαρχεί το χούμους που κατέχει μια περίοπτη θέση στις γαστρονομικές συνθέσεις των ντόπιων, όπως επίσης και το αυθεντικό φαλάφελ με τα υπέροχα αρώματα των μπαχαρικών. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις ζουμερό γύρο όπως επίσης και ένα από τα τοπικά τους εδέσματα, το sabich, το σάντουιτς με τηγανητές μελιτζάνες, βραστά αβγά, χούμους και ταχίνι. Έθνικ γεύσεις, ναπολιτάνικη πίτσα, γαλλικό ταρτάρ, μαροκινό κους κους και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πέρασμα των χρόνων από άλλους λαούς και κουλτούρες. Κλασικά street food της πόλης είναι ο γύρος shawama με πίτα και φρέσκια αραβική σαλάτα. Αν πάλι όλα αυτά σου φαίνονται υπερβολικά βαριά και δεν είναι του γούστου σου, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως στο Τελ Αβίβ θα βρεις εστιατόρια από τη διεθνή κουζίνα με επιλογές που σίγουρα θα σου αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις!

Tel Aviv Food

Tel Aviv Sophiagiesecketelaviv 21

Tel Aviv Fagito

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS