GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΘεσσαλονίκη αγάπη μου!

Θεσσαλονίκη αγάπη μου!

Γαστρονομική απόδραση στην πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco!

Από την Φλωρεντία Κυθρεώτου

Δεν είναι κρυφή η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη και ούτε είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι. Κάθε φορά όμως που ταξιδεύω στην πολυτραγουδισμένη νύφη του Θερμαϊκού η γοητεία αναζωπυρώνεται με που πατώ το πόδι μου στο αεροδρόμιο της πόλης. Και δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό να επαναλάβω του στίχους του Ζαμπέτα «Θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι κι απόψε τα μεσάνυχτα θα ’ρθώ Θεσσαλονίκη». Κι ο Ζαμπέτας έλεγε την αλήθεια: Το κόστος του πενθήμερου ταξιδιού μου, συμπεριλαμβανομένων του αεροπορικού εισιτηρίου, της διαμονής, της διατροφής και των διακινήσεων εντός και εκτός της πόλης, ήταν περίπου όσο ένα φοιτητικό χαρτζιλίκι… Χωρίς όμως οι γαστρονομικές επιλογές μου να είναι φοιτητικές. Κάθε άλλο μάλιστα αφού έφαγα σε γαστροκαφενεία, σε ψαγμένες ψαροταβέρνες, ουζερί, σε ψητοπωλεία και μπουτίκ ξενοδοχεία. Επισκέφθηκα δύο οινοποιεία και ταξίδεψα και στην Καβάλα όπου με περίμεναν κορυφαίες γαστρονομικές εκπλήξεις.

Ombrelles Zogolopoulos


Αν είσαι foodie και θέλεις να είσαι όχι μόνο ενημερωμένος αλλά και να έχεις πραγματικά απολαυστικές εμπειρίες, τότε μην περιμένεις! Το γαστρονομικό hot spot της Ελλάδας σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη. Στην ανανεωμένη μου γνωριμία με την πόλη και τη γαστρονομία της, συνέβαλαν τα μέγιστα οι εισηγήσεις και συστάσεις του καλού συναδέλφου Γιάννη Παπαδημητρίου.

Brunch στο Caravan!
Στον πιο urban πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης, την Οδό Ρέμπελου, στο «σύγχρονο σεράγιο» Caravan Bed & Breakfast θα φάτε ένα αξέχαστο brunch με αναφορές στις παραδοσιακές λιχουδιές της Θεσσαλονίκης και το δημιουργικό άγγιγμα του σεφ. Δοκιμάσαμε παραδοσιακό πεϊνιρλί με κασέρι Θεσσαλονίκης, ψητές βιολογικές ντομάτες και χειροποίητο χώμα από μαύρες ελιές Χαλκιδικής καθώς και εικονικό αυγό με σάλτσα κίτρινης γλυκιάς ντομάτας σε προζυμένιο ψωμί, κρέμα πιπεριάς, ψητά βιολογικά σπαράγγια, τσαλαφούτι και prosciutto Cotto. Πολύ μας άρεσε και το κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυγό ποσέ, κρέμα Φιλαδέλφειας με μυρωδικά, τηγανητό Kale, καπνιστό σολομό, ξύσμα λεμονιού και πούδρα παντζαριού. Για γλυκές επιλογές δοκιμάσαμε αυγοφέτα από τσουρέκι Θεσσαλονίκης με μους λευκής σοκολάτας φιστίκι Αιγίνης και υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο της γιαγιάς, μπουγάτσα από αυγοφέτα τσουρέκι με κρέμα σιμιγδαλιού αφρό μπουγάτσας , άχνη και κανέλα και σπιτικό ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένη μπανάνα, φλέικς σοκολάτας και αλμυρή καραμέλα. Εύγε στον συνιδιοκτήτη και διευθυντή του κουκλίστικου ξενοδοχείου Γιώργο Κουρτίδη.
The Caravan B&B, Ρέμπελου 1, Θεσσαλονίκη 546 31, Τηλ.: +30 231 306 2780

Caravan 2

Βόλτα στην αγορά και η στάση για γλυκά!
Επισκεφθήκαμε το Καπάνι, την υπαίθρια αγορά της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Άθωνος αλλά δυστυχώς όχι την αγαπημένη μου αγορά Μοδιάνο στην Εβραϊκή συνοικία αφού ήταν κλειστή λόγω εργασιών ανακαίνισης. Αγοράσαμε μέλι, ελιές, εξαιρετικά τυριά, παστουρμά, αποξηραμένα μανιτάρια και αυγοτάραχο. Και επειδή από το πολύ περπάτημα νοιώσαμε υπογλυκαιμία επισκεφθήκαμε το Γαλακτοπωλείο του Χατζή και τιμήσαμε τα παραδοσιακά του γλυκά: εκμέκ κανταϊφι, τουλουμπάκια, καζάν ντιπί και ασουρέ. Την επόμενη φορά σίγουρα θα αναζητήσω και το αγαπημένο μου Αρμενοβίλ.
Ουζερί στου Μήτσου για μερακλήδες!
Πρόκειται για ένα ουζερί – αγαπημένο στέκι των ντόπιων, ένα κρυμμένο γαστρονομικό θησαυρό στην παραδοσιακή αγορά Καπάνι που με έκανε να παραμιλώ. Η γλυκοπατάτα με ταραμά και χταπόδι, ντολμαδάκια με σαρδέλα, ψητή λακέρδα, μοναστηριακό λουκάνικο θαλασσινών και τηγανητές κουτσομούρες. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες από την αγορά, μετατρέπονται σε πρωτότυπα γκουρμέ πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Το μενού με την υπογραφή του Μήτσου περιλαμβάνει εκλεκτούς μεζέδες, με φρέσκο ψάρι, θαλασσινά, κρεατικά και σαλάτες αλλά και τυριά από όλη την Ελλάδα και χειροποίητους μεζέδες όπως τουρσί και ποικιλία αλίπαστων. Με τη συνοδεία εξαιρετικών αποσταγμάτων όπως τσίπουρο και ούζο. Δοκιμάσαμε το τσίπουρο Mangus.
Παραδοσιακό Καφενείο «Στου Μήτσου», Βλάλη 11 στην αγορά Καπάνι, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: +30 231 551 5504

Agora Kapani

Ωδή στο ψάρι by Trizoni Exclusive
Αν είστε ψαροφάγος, τότε είστε και καλοφαγάς και σας αξίζει να δοκιμάσετε την «αφρόκρεμα» της καθημερινής ψαριάς της Χαλκιδικής. Ο Αστέριος Σούσουρας συνεχίζει την παράδοση της ξακουστής οικογενειακής ψαροταβέρνας της Κρυοπηγής και μας μαγεύει με τις πρώτες ύλες και τις συνταγές του. Περάστε πρώτα από τη «ψαριέρα» του εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη και θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα: μπαρμπούνια, τσαούσια, μουσμούλια, στείρες, σκαθάρια, γαρίδες και καλαμάρι, ροφούς, μαγιάτικα, κολιούς και πάει ..ψαρεύοντας. Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του Αστέριου παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας» όπως λέει κι ο ίδιος.
Φάγαμε φούσκες, τις σπάνιες βόμβες ιωδίου του βυθού, σαλάτα με κρίταμα, κιτρινόπτερο τόνο sashimi, καλαμάρια στη σχάρα, συκώτι ροφού στη σχάρα, κεφάλι ροφού στη γάστρα με πατατούλες και για επιδόρπιο σορμπέ λεμονιού.
Στο ποτήρι: Αφρώδες λευκό κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο του οινοποιείου Καρανίκα και βαρελίσιο Chardonnay
Trizoni Exclusive: Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Θεσσαλονίκη, 2310268880 & Κρυοπηγή Χαλκιδικής, 2374051945

Trizoni

Για κρέας στο ψητοπωλείο Βέργες και Λάγιες!
Προβατίνα, χοιρινό στη γάστρα, κοντοσούβλι, κοψίδια χοιρινά και πρόβεια, λουκάνικα, συκώτι μοσχαρίσιο, όλα σωστά και ζουμερά ψημένα στα κάρβουνα, με μεράκι σε ένα πολύ φιλικό παρεΐστικο περιβάλλον με ωραία μουσική. Τα φαγητά σερβίρονται σε ξύλινους δίσκους με πατάτες τηγανητές και χειροποίητες αλοιφές. Μια value for money επιλογή για ντόπιους κάθε ηλικίας που μένουν στην γειτονιά ή ήρθαν εκεί μόνο και μόνο για το καλό φαγητό. Νοιώσαμε πολύ τυχεροί που ακολουθήσαμε τη σύσταση του Γιάννη. Το επισκεφθήκαμε δύο φορές!
Βέργες Λάγιες, Βενιζέλου 63, Θεσσαλονίκη 546 31, Τηλέφωνο: +30 231 025 2584

Verges
Verges Kai Lages

Οινοτουρισμός: Θεσσαλονίκη και Δράμα
Αφιερώσαμε ένα πρωινό για να επισκεφθούμε το Κτήμα Γεροβασιλείου, στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, με θέα τον ιδιαίτερα φροντισμένο αμπελώνα περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι πρωτοπόρο και στο θεσμό της επισκεψιμότητας. Τη μέρα της επίσκεψής μας λάμβαναν χώρα πολλές ταυτόχρονες ξεναγήσεις σε ομάδες ή άτομα, από τάξεις δημοτικού σχολείου μέχρι φοιτητές του πανεπιστημίου από το ιταλικό πανεπιστήμιο γαστρονομίας του Slow Food. Συναντήσαμε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος συνεχίζει να είναι αθεράπευτα δημιουργικός και οινικά ανήσυχος. Και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τον δικαιώνει, διατηρώντας αυτήν τη στιγμή τέσσερα οινοποιεία στην Ελλάδα.

Gerovasiliou

Η δεύτερή μας επίσκεψη ήταν στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, που βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 650 στρεμμάτων. Στο σύγχρονο οινοποιείο, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού με υπέροχη θέα στους ιδιόκτητους αμπελώνες και στο βάθος τη θάλασσα, παράγονται όλα τα κρασιά του Κτήματος. Δοκιμάσαμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα το ερυθρό Αρετή, το Sole από Βιδιανό, το γλυκό Sole από Semillon, το ερυθρό Βίβλινος, το Όβηλος σε λευκό και ερυθρό.

Vivlia Chora


Καβάλα, ο παράδεισος του τροφοσυλλέκτη!
Αφού τρυγήσαμε τις λιχουδιές της Θεσσαλονίκης πήραμε τον δρόμο για την Καβάλα όπου μας περίμεναν ο Θανάσης και η Άντα στο φιλόξενο τους σπιτικό στην Νέα Ηρακλείτσα για ένα ξεχωριστό τσιμπούσι με φαγητά της φύσης Τα ξακουστά πορτσίνι ή βασιλομανίταρα της περιοχής μαγειρεμένα στο τηγάνι αλλά και ως σάλτσα για ταλιατέλες ως πρώτο πιάτο και για κυρίως φάγαμε άγρια ορτύκια τσιγαρισμένα σε φίνο ελαιόλαδο. Όλα ήταν λάφυρα από τις εξορμήσεις του Θανάση στα βουνά της γύρω περιοχής. Με συνοδεία του κόκκινου σπιτικού κρασιού είχαμε μια πραγματική πρόγευση παραδείσου! Και για επιδόρπιο δοκιμάσαμε το κατακόκκινο λικέρ της Άντα από άγρια κράνα , ακούγοντας με δέος τον Θανάση να μας διηγείται τις τροφοσυλλεκτικές του περιπέτειες.

Cavalla 2


Τι να γράψω τώρα για επίλογο στην ταξιδιωτική μου εμπειρία; Μόνο ότι θέλω να επισκεφθώ ξανά τη Θεσσαλονίκη. Και να φάω στο αγαπημένο μου γαστροκαφενείο Μούργα το οποίο αναγκάστηκα να αφαιρέσω από τη λίστα μου το τελευταίο βράδυ λόγω κρυολογήματος. Αλλά και την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο που υπόσχεται να γίνει ένα νέο ατμοσφαιρικό τοπόσημο της πόλης. Και όχι μόνο αυτά αφού ο εστιατορικός χάρτης της πόλης συνεχώς αλλάζει. Είναι γεμάτος μετακινήσεις, ανακατατάξεις, αλλά και συναρπαστικές νέες αφίξεις που δεν πρόλαβα να επισκεφθώ. Η πεντανόστιμη to-do list δεν τελειώνει ποτέ!

Cavalla Liquer

Περιοδικό “Taste”, τεύχος 142.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS