GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΘεσσαλονίκη: Η κοσμοπολίτισσα πόλη

Θεσσαλονίκη: Η κοσμοπολίτισσα πόλη

Η ελληνική συμπρωτεύουσα των χαλαρών ρυθμών και η πόλη που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει διασκέδαση. Η Θεσσαλονίκη σε περιμένει για μοναδικές στιγμές που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Estrella World Street Food: Εκτός από καφεδάκι, το πιο πλούσιο και γευστικό πρωινό/brunch θα το δοκιμάσεις στο Estrella, το στέκι που έφερε το πολυσυζητημένο πλέον bougatsan, δηλαδή το πάντρεμα του γαλλικού κρουασάν με την μπουγάτσα. Το μενού τους κρύβει όμως και άλλες μοναδικές προτάσεις, όπως τσουρέκι με διπλή σοκολάτα και κρέμα από ταχίνι, pancakes red velvet με κρέμα cheesecake και κόκκινα φρούτα, γλυκά και αλμυρά popovers, pizza σε ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης με bacon, σπιτική μαγιονέζα, γραβιέρα και δύο τηγανιτά αβγά, αλλά και πολλά άλλα. (Παύλου Μελά 48, Κέντρο Θεσσαλονίκης, 00302310272045)

Tyropitaki Thessaloniki

Κούκος: Το τυροπιτάκι του έχει μεγαλώσει μια ολόκληρη γενιά και το νέο κατάστημα Κούκος στο κέντρο της πόλης ήρθε για να εκσυγχρονίσει παλιές και αγαπημένες γεύσεις. Δοκίμασε κουλούρι με γέμιση φέτα, ταχίνι, κασέρι, ελιά και γαλοπούλα με κρέμα τυριού, brioche με αβγό και φέτα, το μοναδικό λουκούρι (λουκουμάς και κουλούρι) και μεγάλη ποικιλία από αλμυρά και σάντουιτς. Σημείωσε πως όλα τα προϊόντα είναι παρασκευασμένα από τους ίδιους στο εργαστήριο εντός του καταστήματος, το οποίο μπορείς να δεις μέσα από τη βιτρίνα. (Βογατσικού 10, 00302310242403)

Cover Koukos 1

TOMS Café: Σημείο συνάντησης, στο κέντρο της Τσιμισκή, έχει πλέον γίνει το underground καφέ του πρώτου TOMS Flagship Store της Ελλάδας. Στον ιδιαίτερο αυτό πολυχώρο, εκτός από τις αγορές σας, θα καθίσετε σε ένα πανέμορφο αίθριο café, στο ισόγειο του διατηρητέου κτηρίου γνωστό και ως Παλιό Ταχυδρομείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πίνοντας τα διαλεκτά blends από τη σειρά TOMS Roasting Co και απολαμβάνοντας τη μοναδική του ατμόσφαιρα. (Τσιμισκή 22, 00302310234222)

Τάσος: Το ψάρι θέλει τέχνη και μαεστρία και για καλή σου τύχη θα τα βρεις στο πρόσωπο τής σεφ και ιδιοκτήτριας Κυριακής Τοπτζή η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σκούφο για το 2017, ενώ η ταβέρνα απέσπασε και το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2015. Οι τοίχοι του μαγαζιού είναι γεμάτοι με ιστορικές φωτογραφίες από σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης αλλά και της πολιτικής που πέρασαν κατά τη διάρκεια των χρόνων για να γευτούν την κουζίνα του όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη κ.α.. Εδώ θα φας φρέσκο, νόστιμο και τραγανό τηγανιτό ψάρι, μερακλίδικους μεζέδες και αχνιστές σπεσιαλιτέ που θα κάνουν την επίσκεψη σου εκεί σκέτη απόλαυση. (Φαέθωνος 6, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Καλαμαριά, 00302310430523)ους, περάστε την Τσιμισκή και κάντε αριστερά στο πρώτο στενό. Στο δεξί σας χέρι, στη δεύτερη στοά θα βρείτε μια κλασική αξία στο χώρο της εστίασης, το Μπαζαγιάζι, που σημαίνει μπάζει αγιάζι. Με αναφορές στην πολίτικη παράδοση, η κουζίνα του συνεπαίρνει τους λάτρεις των θαλασσινών. (Βασιλέως Ηρακλείου 35, 00302310279006)

Thessaloniki Market 1751673

Vanilla Sky Rooftop Cocktail Bar: Πρόκειται πιθανότατα για την πιο εντυπωσιακή ταράτσα της πόλης που σου υπόσχεται μαγικές στιγμές καλοκαιρινής διασκέδασης με θέα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κάτω από τα άστρα, σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα όπου κυριαρχεί το λευκό θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί πίνοντας τα πιο trendy και ψαγμένα δροσιστικά cocktails της σεζόν. (Χάψα 2 και Καρατάσου, 00306985025359)

Μασσαλία: Ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο το οποίο τιμάει την κλασική θεσσαλονικιώτικη κουζίνα με νέα δημιουργική προσέγγιση και μπόλικη φαντασία. Το μενού, που φέρει την υπογραφή του έμπειρου executive chef Γιάννη Γιαννακάρα, προσφέρει ποικιλία από ορεκτικά, σαλάτες, κρέατα και θαλασσινά. Δοκίμασε τη μελωμένη παντσέτα με πουρέ μελιτζάνας και μους φέτας, το ριζότο σουπιάς με μελάνι, το καπνιστό χέλι, τα γιαπράκια και τις κροκέτες. (Μανουσογιαννάκη 6 και Φιλικής Εταιρείας, 00302314003714)

Brunch Thessaloniki

Ο Μαιτρ & Η Μαργαρίτα: Το εναλλακτικό wine bar/bistro, που δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του ρώσου συγγραφέα Μπουλγκάκοφ, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για ποιοτική και οικονομική έξοδο για καλό κρασί και φαγητό στην πόλη. Στο μενού του θα βρεις ελληνική κουζίνα, τυριά και αλλαντικά από μικροπαραγωγούς, μεγάλη ποικιλία σε κρασιά, ελληνικές μπίρες και αποστάγματα, μοναδικά πιάτα κρεατικών και ψαρικών. Δοκίμασε τη νέα άφιξη του καλοκαιρινού του μενού, ριζότο Mojito με κρέμα κοπανιστής Μυκόνου και φιστίκι Αιγίνης. (Βεροίας 2, Θεσσαλονίκη, 00302314007586)

Ombrelles Zoggolopoulos

Δεντρόσπιτο: Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, κρυμμένο μέσα στο πράσινο, θα βρεις ένα μοναδικό στέκι για υπέροχα cocktail, μπίρες, ρακή, μεζέδες και ψαγμένη progressive μουσική. Ειδικά το καλοκαίρι μετατρέπεται σε μια μικρή όαση του κέντρου και μια εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να αποφύγουν τα καφέ της πολύβουης Λεωφόρου Νίκης. (Πάρκο ΧΑΝΘ, 00302310251488)

Ουζερί Αριστοτέλους: Ένα από τα πιο διάσημα ουζερί/τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης που φημίζεται τόσο για τη ρομαντική του ατμόσφαιρα, όσο και για το ποιοτικό φαγητό. Στο πανέμορφο αίθριο ενός ιστορικού κτηρίου και στο art nouveau εσωτερικό του, με ψηλοτάβανες αίθουσες, μαρμάρινα τραπεζάκια και ξύλινες βιεννέζικες καρέκλες θα δοκιμάσεις καλομαγειρεμένα πιάτα ημέρας και εξαιρετικά εδέσματα θαλασσινών και κρεατικών. Ξεχωρίζουν οι σουπιές γεμιστές με διάφορα τυριά, το τρυφερό του ψαρονέφρι και τα τραγανά του κολοκυθάκια. (Αριστοτέλους 8, 00302310230762)

Ouzeriaristotelous2

Αίγλη – Γενί Χαμάμ: Το εντυπωσιακό Γενί Χαμάμ, ένα από τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια της Οθωμανικής Περιόδου, στη γωνία των σημερινών οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου, λειτουργεί σήμερα ως εστιατόριο – bar και χώρος εκδηλώσεων και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για υπέροχο φαγητό, τέλεια cocktails και απολαυστικά μουσικά ταξίδια. Το κτήριο εικάζεται ότι χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα και έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι θα επισκεφτείς την αυλή του που διαθέτει μια τεράστια οθόνη στην οποία προβάλλονται πρωτότυπα βίντεο καθώς παλαιότερα ο χώρος λειτουργούσε και ως θερινό σινεμά. (Αγ. Νικολάου 3 – Κασσάνδρου, 00302313059024)


 H ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΩΔΟΥ, PR/Communications Manager στο Sani Resort, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην πόλη της: «Ο οδηγός Lonely Planet την κατατάσσει στην 5η θέση της λίστας με τις ωραιότερες πόλεις για διασκέδαση στον κόσμο. Αλλά η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τα πάντα. Είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Στα μάτια μου είναι κοσμοπολίτισσα όσο λίγες, ένα πραγματικό χωνευτήρι λαών, πολιτισμών και θρησκειών που διακηρύσσει σταθερά μέσα στους αιώνες την πολυφωνία και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μερικά από τα σημαντικότερα ρεύματα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού γεννήθηκαν εδώ, ενώ ιδιαίτερα για την κουλτούρα του 20ου αιώνα θα μπορούσε να πει κανείς ότι στη μουσική, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο υπήρξε πραγματική έκρηξη. Εδώ γεννήθηκαν θεσμοί όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 1960, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει υψηλή θέση πλάι σε αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις, προσελκύοντας θρύλους του κινηματογράφου και ανοίγοντας πρωτοποριακές διαδρομές στην Έβδομη Τέχνη. Ακόμα, εδώ και χρόνια το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Reworks δημιουργεί μουσικά κύματα, συναυλίες, live εμφανίσεις, εργαστήρια, ομιλίες, δωρεάν δρώμενα, μετατρέποντας την πόλη σε σημείο συνάντησης φίλων της μουσικής και μια εστία καλλιτεχνικής δημιουργίας και φυσικά τα Δημήτρια, η μεγάλη πολιτιστική γιορτή της πόλης που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο με καταπληκτικές μετακλήσεις καλλιτεχνών, παραστάσεις, εκθέσεις κ.λπ. Η γοητεία της Θεσσαλονίκης τονίζεται βεβαίως και από τις μυρωδιές μιας φύσης υπέροχης, με την αύρα του Βαρδάρη να ενώνεται μεθυστικά με την αλμυρή ευωδιά της θάλασσας του Θερμαϊκού και απόλυτο επιστέγασμα τις ευωδιές που ξεχύνονται από ταβέρνες και ρεστοράν απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, περίφημης για τη γαστρονομική της κουλτούρα, με πολλές πολυ-πολιτισμικές αναφορές που την καθιστούν μοναδική στην απόλαυση του ουρανίσκου.

Bogatsikou3
Αγαπημένα μου μέρη:
Μούργα- ελληνικός μεζές with a twist. Το αγαπώ.
Το εστιατόριο του Μακεδονία Παλλάς γιατί ήρθε πίσω (ήταν ο σεφ του Grand Bretagne) ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου τον οποίο θεωρώ τον Πάπα της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη. Και όχι μόνο…
To μπαρ Βογατσικού 3 για το απόλυτο fine drinking

Thessal Gorilas
Το μπαρ Gorilas για τον ίδιο ακριβώς λόγο
Τον Νέο Γαλέριο γιατί είναι ένα εστιατόριο τόσο διασκεδαστικό σαν μπαρ.
Το εστιατόριο Duck. Ζητήστε σκορπίνα αχνιστή. Υπέροχη λίστα κρασιών. Μοναδικά γλυκά. Ιδανικό και για business lunch.

Duck3
Το Οψοποιών Μαγγανείαι. Όσο μικρό σε τετραγωνικά είναι, τόσο «μεγάλη» κουζίνα έχει.
Το Estrella και το Ergon Agora για brunch
Το BE στο Excelsior για business lunch. Και όχι μόνο
Το ΟΜΙΚΡΟΝ για μοναδικό φαγητό είτε μεσημέρι είτε βράδυ».

Be 2

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS