GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΘεσσαλονίκη: Η πόλη στα καλύτερά της

Θεσσαλονίκη: Η πόλη στα καλύτερά της

Τα Λαδάδικα, η Τσιμισκή, οι βόλτες στο παραλιακό μέτωπο, ο Λευκός Πύργος, οι μοναδικές μπουγάτσες και τα τρίγωνα πανοράματος θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να βρεθείς εκεί. Μόνο που αυτή η πόλη έχει πολύ περισσότερους λόγους για να την περπατήσει κανείς.

Έχει έναν τρόπο να σε γοητεύει η Θεσσαλονίκη. Κι όταν μια πόλη αποπνέει αυτή την αίσθηση, τότε οι λόγοι που συντρέχουν είναι πολλοί. Είναι η θάλασσα αρχικά, το παραλιακό της μέτωπο που περπατώντας το νιώθεις όμορφα χωρίς να έχεις κάνει τίποτα ιδιαίτερο. Πόσω μάλλον όταν αφεθείς στη μαγεία του κατά τη διάρκεια της δύσης του ήλιου… Το τοπίο με σκηνικό τον Θερμαϊκό κόλπο θα σε συνεπάρει. Λέγοντας Θεσσαλονίκη αυτό που στους περισσότερους έρχεται κατά νου είναι τα Λαδάδικα, η Τσιμισκή, η πλατεία Αριστοτέλους, ο Άγιος Δημήτριος…

Οι New York Times όταν έγραφαν για την πόλη πριν μερικά χρόνια της έδωσαν τον τίτλο ενός από τα 52 σημεία που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί, με έμφαση στη γαστρονομία. Στα εύσημα της σύγχρονης βιογραφίας της συγκαταλέγονται ακόμα τα εξής: είναι η πόλη με τα περισσότερα καφέ ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη και έχει καταταγεί ανάμεσα στις «Top 10 Nightlife Cities» για το 2015 όπως και στα «Best Trips 2013» στο National Geographic. Καθόλου τυχαία, αφού η πόλη σφύζει από ζωή, χάρη στον φοιτητόκοσμο που την κατακλύζει. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη φοιτητική πόλη της Ελλάδας και το κύριο πανεπιστήμιο της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είναι το πιο μεγάλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για βόλτα. Και ο καλύτερος τρόπος για να την γνωρίσει κανείς είναι να την περπατήσει. Ψάξτε λοιπόν για τα 12 θεματικά πάρκα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου απόστασης 5 χιλιομέτρων, το Ιστορικό Κέντρο, τη Νέα παραλία με τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, τα γραφικά στενά της Άνω Πόλης, τη συνοικία Ουζιέλ και κάντε στάσεις σε ένα από τα 22 Μουσεία που διαθέτει.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανείς που να αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη χωρίς να πάει κατευθείαν το μυαλό του στα Λαδάδικα, μια από τις πιο όμορφες και ζωντανές περιοχές της πόλης. Η φημισμένη περιοχή προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η Θεσσαλονίκη ούτως ή άλλως αποτελεί ένα δημοφιλή διεθνή προορισμό καλού φαγητού κι αυτό γιατί σεφ και μάγειρες έχουν βρει το γευστικό σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής με ένα μίγμα υλικών και αρωμάτων με σύγχρονες πινελιές αλλά και παραδοσιακών συνταγών που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Αν ψάχνετε για αυθεντικές ταβέρνες που σερβίρουν ελληνικά πιάτα μπορείτε να τα βρείτε κυρίως σε περιοχές όπως η Πλατεία Άθωνος και η Άνω Πόλη. Στα Λαδάδικα θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές φαγητού, ενώ σε άλλες περιοχές όπως στην Καλαμαριά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά όπως επίσης και διεθνή κουζίνα.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της πόλης που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο κυκλικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, μνημείο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Η Αψίδα Γαλέριου (Καμάρα) που ανυψώθηκε το 298 π.Χ. για να τιμήσει τις νίκες του Καίσαρα του Ανατολικού τμήματος της Μακεδονίας Γαλέριου, εναντίον των Περσών.

Η Ρωμαϊκή Αγορά ένα μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO που αποτέλεσε εμπορικό και διοικητικό κέντρο του τέλους του 2ου μ.Χ. αιώνα μαζί με τη Στοά των Ειδώλων, ως είσοδος στη Ρωμαϊκή Αγορά, γνωστή με την ονομασία «Las incantadas», που δόθηκε αργότερα από τους Ισπανοεβραίους. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα Κάστρα. Αλλά και στα Μουσεία: από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (οι Συλλογές του περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μακεδονία από το 1912), μέχρι το Μουσείο Κινηματογράφου, Φωτογραφίας και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα.

Σημειώστε πως η Πολιτιστική Γραμμή του ΟΑΣΘ προσφέρει διαδρομή σε ορισμένα από τα ποιο ωραία αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη.
Αν θέλετε να κινηθείτε σε πιο mainstream επιλογές τότε ακολουθήστε την Παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και το Λιμάνι με τις πολλές καφετερίες, τα μπαρ και τα κλαμπ. Το βράδυ θα κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Βαλαωρίτου με τα μπαράκια που γίνονται club μετά τα μεσάνυχτα και τις πολλές εναλλακτικές μουσικές τους.

Πριν φύγετε από την πόλη θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα δημοφιλή τρίγωνα πανοράματος, τις απολαυστικές μπουγάτσες, τους μπακλαβάδες και φυσικά το γνωστό υπέροχο τσουρέκι.

Είναι καλό να γνωρίζετε πως λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, ήταν από παλιά πόλη του εμπορίου, καθώς το λιμάνι της πόλης ήταν πέρασμα που σύνδεε την Ανατολή με τη Δύση. Διάσημες αγορές του ιστορικού κέντρου είναι οι αγορές Μοδιάνο, Καπάνι και αυτή στην πλατεία Άθωνος. Περπατώντας στο κέντρο της πόλης θα βρείτε τις οδούς Δημητρίου, Ερμού, Τσιμισκή, Μητροπόλεως και την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης καθώς και τις κάθετους σε αυτές οδούς όπως την Αγίας Σοφίας, την Αριστοτέλους, τη Βενιζέλου και την Παλαιών Πατρών Γερμανού. Δρόμοι που προσφέρονται για ψώνια αλλά και ψυχαγωγία με αμέτρητα καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS