GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΒόλτες στη γιορταστική Ευρώπη

Βόλτες στη γιορταστική Ευρώπη

Παρίσι
Περίπου 15 με 20 χριστουγεννιάτικες αγορές κάνουν την εμφάνισή τους στην «Πόλη του Φωτός» αν δεν συμπεριλάβουμε και κάποιες αυθόρμητες αγορές που ξεπετάγονται σαν εορταστικά μανιτάρια μες τα Σαββατοκύριακα. Η πιο μεγάλη αγορά στην πόλη είναι η Canopee des Halles Christmas Market (στο Fontaine des Innocents) με λαβύρινθο από χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωταγωγημένους ταράνδους και τα γνωστά παραδοσιακά σπιτάκια που πουλούν παραδοσιακά εργόχειρα και γκουρμέ γαλλικές λιχουδιές όπως εγχώρια λουκάνικα, foies gras, τερίνες, εξαιρετικά τυριά, raclette (λιωμένο τυρί που ρέει απ’ το κεφάλι τυριού), κρέπες, ψητά κάστανα και vin chaud (ζεστό κρασί). Η πιο εντυπωσιακή όμως αγορά που αξίζει την αμέριστη προσοχή σου είναι η La Magie de Noel (στον κήπο Tuileries) κοντά στο Λούβρο (με ένα σμπάρο δυο γαλλικά τρυγόνια), με παγοδρόμιο, καρουζέλ και τακτικές επισκέψεις από τον Άγιο Βασίλη.

Christmas Market Trocadero Paris

Τα μαγευτικά Ηλύσια Πεδία φωτισμένα σε όλη τους τη λαμπρότητα, βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών, όπου μπορεί κανείς να κάνει τη ρομαντική του παριζιάνικη σουλατσάδα, να θαυμάσει τις εντυπωσιακές βιτρίνες ή και να ψωνίσει από τα εκατοντάδες διαλεκτά μαγαζιά της θρυλικής λεωφόρου. Το Παρίσι δεν χρειάζεται συστάσεις φυσικά αλλά ας κάνουμε μια μικρή υπενθύμιση ότι ο ολόφωτος πύργος του Άιφελ περιμένει αγέρωχος την επίσκεψή σου, όπου μπορείς να κάνεις και παγοδρομίες στη διπλανή αγορά, Champs de Mars.

Montmartre Christmas Gettyimages 140357930

Αξίζει να ελέγξεις και το εντυπωσιακό παγοδρόμιο στην οροφή του εμπορικού κέντρου Galeries Lafayette έχοντας ταυτόχρονα και μια σπουδαία πανοραμική θέα του Παρισιού. Παρακολούθησε ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής στο μαγευτικό εσωτερικό του γοτθικού παρεκκλησιού του Sainte-Chapelle, το οποίο είναι φτιαγμένο από 16 τεράστια παράθυρα βιτρό και καλύπτουν 600 τετραγωνικά μέτρα.

Paris2

Δεν γίνεται να φύγεις από το Παρίσι και να μη φας στο -πιο όμορφο πεθαίνεις- Beefbar Paris για μια δόση από κλασική παριζιανική Art Nouveau γκλαμουριά ή στο Girafe (με τον πύργο του Άιφελ κυριολεκτικά φάτσα κάρτα). Για brunch, καφέ και διάβασμα κατευθύνσου στο γλυκούλι Merci Used Book Cafe.

Paris1

Στρασβούργο
Το Στρασβούργο επάξια βαφτίστηκε ως «Χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ευρώπης» με το θρυλικό Christkindelsmärik να κλείνει φέτος 449 χρόνια αφού ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 1570 Αποτελείται από 300 σπιτάκια τοποθετημένα σε 11 σημεία στην πόλη, ενώ όπου σταθείς κι όπου βρεθείς θα βρεις συναυλίες, χορωδίες και διάφορα θεματικά events που μαγεύουν τους επισκέπτες. Στην πλατεία Kléber θα βάλεις τα παγοπέδιλά σου και θα κάνεις τη βόλτα σου στον πάγο, χαζεύοντας το φωταγωγημένο δέντρο του Στρασβούργου (τουλάχιστον 30 μέτρα ύψος ντυμένο με θεαματικά λαμπιόνια μήκους 7 χιλιομέτρων) χωρίς να είναι τα μόνα λαμπιόνια που θα απολαύσετε μιας και εδώ παίρνουν τον φωτισμό πολύ, πολύ στα σοβαρά, στολίζοντας εκκλησίες, μαγαζιά, βιτρίνες, παράθυρα σπιτιών, οροφές και ό,τι άλλο μπορεί να φωταγωγηθεί.

Colmar Christmas

Η πρώτη γευστική δοκιμή στην αγορά επιβάλλεται να είναι το Bretzel, σήμα κατατεθέν της αλσατικής κουλτούρας, μετά ακολουθεί η Tarte flambée, η αλσατική εκδοχή της πίτσας, με τραγανό λεπτό φύλλο και γέμιση από κρέμα γάλακτος, τυρί, κρεμμύδια και τσιγαρισμένο λαρδί.

France Food Amusement Park Fresh Market Christmas 1343631 Pxhere.com

Θα προχωρήσεις στο Choucroute, ξινισμένο λάχανο σε κρασί με λουκάνικα και αργοψημένο χοιρινό. Για το τέλος θα φυλάξεις χώρο για την ντόπια σπεσιαλιτέ, το kugelhopf, κάτι ανάμεσα σε κέικ, ψωμί και τσουρέκι, με αμύγδαλα και σταφίδες (το καλύτερο θα το βρεις στη Boulangerie Westermann). Θαύμασε από κοντά τον 142 μέτρων γοτθικό Καθεδρικό Ναό Notre-Dame, το στολίδι και σύμβολο της πόλης, που ολοκληρώθηκε το 1439 και ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο από το 1625 έως το 1847.

Strasvourgo

Αν ανεβείς τον πανύψηλο πύργο μπορείς να απολαύσεις μια υπέροχη θέα μέχρι 30 χιλιομέτρων. Για ρομαντζάδα και σέλφις να κάνεις τη σουλατσάδα ή τη βαρκάδα σου στην παραμυθένια συνοικία του κέντρου, την Petite France (Μικρή Γαλλία) με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια, τις φωτισμένες σκεπαστές γέφυρες που κάνουν τα νερά να λαμπυρίζουν και τα κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS