CELEBRITIESMUSICEurovision: Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade και η...

Eurovision: Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade και η EBU έκοψε την εμφάνισή του

Η αντίδραση της ΕBU. 

Με παλαιστινιακό keffiyeh ως ένδειξη αλληλεγγύης, εμφανίστηκε χθες στη σκηνή του Malmo Arena  ο Σουηδός καλλιτέχνης Eric Saade, ο οποίος ήταν καλεσμένος για το opening act του διαγωνισμού.

Ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης,τραγούδησε με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης όπου βομβαρδίζεται από ισραηλινά πυρά, αν και οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, της οποίας ο Α’ημιτελικός πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2024: Η Κύπρος πήρε το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό! Οι χώρες που προκρίθηκαν και η εκρηκτική Φουρέιρα

Η εμφάνισή του δεν ανέβηκε ποτέ στο επίσημο λογαριασμό της Eurovision

Ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram δεν δημοσίευσε την εμφάνιση του σε αντίθεση με τις άλλες εμφανίσεις. Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή η κίνηση του Saade προκάλεσε αντιδράσεις καθώς εκατομμύρια μάτια Ευρωπαίων παρακολούθησαν τον διαγωνισμό, τη στιγμή που απαγορεύεται από τη διοργάνωση να υπάρχει οτιδήποτε παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο.

Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι πρώτη φορά που καλλιτέχνης θέλησε να χρησιμοποιήσει τον διαγωνισμό για να περάσει πολιτικά μηνύματα.

Ο Eric έχει υποστηρίξει την αποβολή του Ισραήλ από το διαγωνισμό για την κατοχή στην Παλαιστίνη και την επίθεση στη Γάζα. Πάντως το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό, παρόλο που το τραγούδι του έχει χαρακτηριστεί πολιτικό. 

Ο Eric είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία το 2011, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση και επιλέχθηκε να ανοίξει μαζί με άλλους τον διαγωνισμό τραγουδιού. 

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2024: Σείστηκε το στάδιο με το μεγάλο φαβορί, την Κροατία!

Η ανακοίνωση της EBU

Η απάντηση της EBU για το ζήτημα που προέκυψε ήταν η εξής: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να συμβιβάσει τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».

Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS