CELEBRITIESSHOWBIZΧωρίζουν οι δρόμοι Ελλάδας Κύπρου στη Eurovision

Χωρίζουν οι δρόμοι Ελλάδας Κύπρου στη Eurovision

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των χωρών στους δυο ημιτελικούς που θα λάβουν χώρα στο Rotterdam Ahoy, στις 12 και 14 και τον τελικό στις 16 Μαΐου. Σαράντα μία χώρες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με τη Βουλγαρία και την Ουκρανία να  επιστρέφουν, ενώ το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία αποχώρησαν.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision μετρά αισίως 16 χρονιές ημιτελικών, αφού η πρώτη χρονιά που διεξήχθησαν επίσημα ημιτελικοί ήταν το 2004. Από τους 16 μέχρι στιγμής ημιτελικούς, η Ελλάδα έχει συναντηθεί με την Κύπρο στον ίδιο συνολικά επτά φορές: το 2004, το 2009, το 2012, το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019. Η όγδοη φορά σίγουρα δεν θα είναι η φετινή, καθότι η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη τοποθέτησε Ελλάδα και Κύπρο σε διαφορετικούς ημιτελικούς. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κληρώθηκε να διαγωνισθεί στον δεύτερο ημιτελικό (14 Μαΐου) με θέση εμφάνισης στο πρώτο μισό της διαγωνιστικής βραδιάς (Θέσεις 1-9), ενώ η Κύπρος κληρώθηκε να διαγωνισθεί στον πρώτο ημιτελικό (12 Μαΐου) με θέση εμφάνισης στο δεύτερο μισό της διαγωνιστικής βραδιάς (Θέσεις 9-17). Στατιστικά, τέσσερις χρονιές τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος κατάφεραν να προκριθούν από τον ίδιο ημιτελικό στον τελικό γύρο της Eurovision. Αυτές ήταν το 2004, το 2012, το 2017 και το 2019. Κατά τις υπόλοιπες τρεις χρονιές οι προκρίσεις είχαν ως εξής: 2009 μόνο η Ελλάδα, 2016 μόνο η Κύπρος, 2018 μόνο η Κύπρος.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Δημαρχείο του Ρότερνταμ, η κλήρωση των ημιτελικών της 65ης διοργάνωσης. Η Ελλάδα, όπως έχει προαναφερθεί,  θα συμμετάσχει στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού ενώ η Κύπρος αντίστοιχα θα συμμετάσχει στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού, που θα γίνει στις 12 Μαΐου.

Στη φετινή Eurovision λαμβάνουν μέρος 41 χώρες κι οι 35 από αυτές καλούνται να ξεπεράσουν τον σκόπελο των ημιτελικών. Για να περιοριστεί η ανταλλαγή ψήφων μεταξύ γειτονικών κρατών, όπως ανακοινώθηκε στις 25/01, τα κράτη χωρίστηκαν σε πέντε γκρουπ βάσει των βαθμολογιών τους στους τελευταίους διαγωνισμούς. Η Ελλάδα, τοποθετήθηκε στο τέταρτο γκρουπ μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τον Άγιο Μαρίνο.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ

Από την κλήρωση προέκυψαν τα εξής: Α’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (12 ΜΑΪΟΥ) – ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ: Βόρεια Μακεδονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Σουηδία, Σλοβενία, Αυστραλία, Ιρλανδία και Ρωσία. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ: Νορβηγία, Κύπρος, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Ισραήλ, Ουκρανία, Ρουμανία και Βέλγιο. Β’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (14 ΜΑΪΟΥ) – ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΌ: Αυστρία, Μολδαβία, Πολωνία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Ισλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Εσθονία, ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ: Δανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Φινλανδία, Αρμενία, Λετονία, Γεωργία, Πορτογαλία και Αλβανία. Η ακριβής σειρά εμφάνισης θα καθοριστεί από τους παραγωγούς της φετινής διοργάνωσης γύρω στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σε κάθε έναν ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν και τρεις από τις έξι χώρες που έχουν ήδη προκριθεί στον τελικό (16 Μαΐου) της Eurovision, δηλαδή εκ των «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία) και της Ολλανδίας. Ως εκ τούτου, στον πρώτο ημιτελικό (12 Μαΐου) θα ψηφίσουν η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία και στον δεύτερο ημιτελικό (14 Μαΐου) η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Από κάθε ημιτελικό θα προκριθούν οι δέκα χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία ύστερα από ψηφοφορία εθνικών επιτροπών (50%) και τηλεοπτικού κοινού (50%).

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS