CELEBRITIESSHOWBIZΧριστόφορος Παπακαλιάτης: Από τον «Άλλο Κόσμο» στον Νέο Κόσμο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Από τον «Άλλο Κόσμο» στον Νέο Κόσμο

Η προβολή και η βράβευση της πρόσφατης ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο πλαίσιο του Los Angeles Greek Film Festival ήταν η πρώτη νίκη του στην κινηματογραφική μάχη που δίνει τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Του Κώστα Μπουρούση

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Δυτικό Χόλιγουντ, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε οιωνεί εστία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, δεσπόζει ένα μεσαίου μεγέθους άγαλμα του Βούδα. Τα φώτα, αν και χαμηλωμένα, μένουν αναμμένα μέχρι τις μικρές ώρες της μέρας, ένα κερί προσφέρει τη δέουσα ατμοσφαιρικότητα και θαλπωρή στο εκ προοιμίου εφήμερο αίσθημα του χώρου, ενώ το Macbook του αεικίνητου δημιουργού παραμένει σχεδόν μονότονα ανοιχτό, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσει τις σκέψεις, τα γραπτά, τις νέες αναζητήσεις του. Μολονότι οι συνεργάτες του στην Ελλάδα επιμένουν να χαρακτηρίζουν τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη τη δεδομένη περίοδο χρησιμοποιώντας τον επιθετικό προσδιορισμό «τρελαμένος», τα στιγμιότυπα που ο ίδιος επιλέγει να μοιράζεται σχεδόν καθημερινά από τον λογαριασμό του στο Instagram αποπνέεουν μια αίσθηση ελευθερίας και αμεριμνησίας. Από τα τέλη Μαρτίου ο ίδιος έχει πολιτογραφηθεί κάτοικος των ΗΠΑ, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Ανατολικής και -κυρίως- Δυτικής Ακτής.

Δεν πρόκειται για απομάκρυση από τα εν Ελλάδι εγκόσμια εν είδει αποτοξίνωσης μετά το πέρας της επιτυχημένης προβολής της δεύτερης ταινίας του «Ένας άλλος κόσμος» -ο ίδιος βέβαια έχει πολλάκις δηλώσει ανάγλυφα πως μόλις ολοκληρώνει μια δουλειά, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εκδίδει ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φεύγει- αλλά για μια συνειδητή και πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια να προωθήσει το φιλμ εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Εξάλλου, η βασική θεματική της ταινίας, η μεταναστευτική κρίση, εξελίσσεται καθημερινά σε ένα ζήτημα παγκόσμιο. Ακόμη και όσοι τον αρνούνται -μάλλον στενόμυαλα- οφείλουν να του αναγνωρίσουν το εξαιρετικό ένστικτο και τα ανακλαστικά που επέδειξε.

 papakaliatis3

Από το Βερολίνο στο LAGFF

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο κι ενώ η ταινία «Ένας άλλος κόσμος» κάλπαζε εισπρακτικά στις ελληνικές αίθουσες, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξεκινούσε τη διεθνή προσπάθεια. Ο ίδιος ταξίδεψε στο Βερολίνο, όπου στο πλαίσιο της Μπερλινάλε είχε ενδιαφέρουσες επαφές με παράγοντες του ευρωπαϊκού σινεμά, οι οποίες στο άμεσο μέλλον μπορούν να αποδειχτούν παραπάνω από χρήσιμες και γόνιμες. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προσοχή του ήταν εξαρχής εστιασμένη στο lobbying που θα μπορούσε να κάνει για λογαριασμό του φιλμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που είχε προσπαθήσει και για το ντεμπούτο του στο σινεμά με την ταινία «Αν». Φαίνεται, όμως, πως αυτή τη φορά ο Παπακαλιάτης παίρνει πιο σοβαρά τον εαυτό του όχι μόνο σε ό,τι αφορά το δημιουργικό και το καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειάς, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή και τη δημοσιότητα εκτός συνόρων. Κορύφωση της επίμονης και μεθοδικής προσπάθειάς του ήταν η προβολή του φιλμ του στο φινάλε του LA Greek Film Festival την προηγούμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου. Η ταινία «Ένας άλλος κόσμος» μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, αφού απέσπασε τόσο το βραβείο κοινού όσο και εκείνο της ερμηνείας, το οποίο απονεμήθηκε στην Μαρία Καβογιάννη.

Το καλό τρίτωσε με το τιμητικό βραβείο στον J.K.Simmons, τον οσκαρικό πρωταγωνιστή του Παπακαλιάτη. Τόσο η Καβογιάννη όσο και ο Simmons ταξίδεψαν στο Λος Άντζελες και έδωσαν το παρών τους στην τελετή απονομής, ενώ κοντά τους βρέθηκε και η έτερη πρωταγωνίστρια της ταινίας η ουγγρικής καταγωγής Αντρέα Όσβαρτ. Μπορεί το συγκεκριμένο κινηματογραιφκό φεστιβάλ να μην είναι το σημαντικότερο ή το πιο επιδραστικό στις ΗΠΑ, ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα ένα πρώτης τάξεως εφαλτήριο για το κυνήγι της διανομής της ταινίας στη δύσκολη αμερικανική αγορά. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο του LAGFF προβλήθηκαν ακόμη οι ταινίες «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη Τσαγγάρη, «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου αλλά και το «Short Fuse» σε παραγωγή της εταιρίας του 1821 του Πάρι Κασσιδόκωστα.

 papakaliatis6

Ποιος Μποντ και ποιο Star Wars;

Την αναπόδραστη γοητεία που ασκεί στο κοινό το σινεματικό σύμπαν του Παπακαλιάτη επαληθεύουν με τον πιο απτό τρόπο οι εισπράξεις της ταινίας «Ένας άλλος κόσμος» στις ελληνικές αίθουσες. Τα 700.000 εισιτήρια αλλά και το γεγονός ότι το φιλμ κατάφερε να ξεπεράσει τόσο την τελευταία ταινία Μποντ, το «Spectre» όσο και το «Star Wars: Episode VII», δηλαδή δύο μπλοκμπαστερικά μεγαθήρια που προβάλλονταν την ίδια περίοδο είναι ενδεικτικά της δυναμικής που κατέγραψε η δεύτερη κινηματογραφική προσπάθεια του Παπακαλιάτη. Το εξαιρετικό καστ, το twist της πλοκής, η οικουμενικότητα της θεματικής που επέλεξε αλλά και ο κομψός και στιλάτος τρόπος με τον οποίο αποτύπωσε τη σκληρή πραγματικότητα έγιναν τα υλικά μιας κινηματογραφικής επιτυχίας που τελικά αναβάθμισε το σκηνοθετικό status του ούτως ή άλλως ταλαντούχου και σταθερά πολυπράγμονος Παπακαλιάτη. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την ορμή που του δίνει η βράβευσή του σε ένα ελληνοκεντρικό μεν, αλλά με διεθνή ακτινοβολία φεστιβάλ – το παρών του δίνει κάθε χρόνο και ο πανίσχυρος άνδρας της Fox Τζιμ Γιαννόπουλος- το «Ένας άλλος κόσμος» συγκεντρώνει παραπάνω από καλές πιθανότητες για διεθνή πορεία.

 papakaliatis4

Μπόουλινγκ, βόλτες και ψηφιακές «καρτ-ποστάλ»

Εκτός, πάντως, από αγωνία, συναντήσεις, ραντεβού και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς επί χάρτου, η ημερήσια διάταξη του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο Λος Άντζελες έχει και τις ξέγνοιαστες στιγμές της. Τουλάχιστον, αυτό αφήνει ο ίδιος να διαφανεί από τις ανελλιπείς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βόλτες σε ηλιόλουστα, καταπράσινα πάρκα, στιγμιότυπα από σημεία της πόλης που τον εντυπωσιάζουν ή τον γοητεύουν, περάσματα από τηλεοπτικά στούντιο (όπως το περίφημο καφέ της σειράς «Friends» ή η πατρογονική οικία της οικογένειας Walsh από τα «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»), η περίφημη Venice Beach και οι ετερόκλητοι επισκέπτες της και φυσικά οι εμβληματικοί κοκοφοίνικες της μητρόπολης της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας διυλίζονται και αποτυπώνονται από τον πάντα ετοιμοπόλεμο φακό του κινητού τηλεφώνου του. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ίδιο.

papakaliatis

Οι ακόλουθοί του -ανάμεσα στους πλέον πιστούς είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη- σχολιάζουν ενθουσιώδεις. Στα τέλη Μαΐου ο ίδιος παραβρέθηκε στο secret concert της τραγουδοποιού Monika στο Petit Hermitage του Λος Άντζελες, ενώ συχνά πυκνά φαίνεται πως εξασκείται στις τεχνικές του μπόουλινγκ. Στην πραγματικότητα, μοιάζει αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το δεύτερο κινηματογραφικό πόνημά του που τόσο αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό να κάνει ένα μεγαλοπρεπές strike στην αληθινή ζωή, εξασφαλίζοντας τη διανομή του «Άλλου Κόσμου» στις αίθουσες του Νέου Κόσμου. Φιλόδοξο; Μπορεί. Ανέφικτο; Όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS