CELEBRITIESSHOWBIZΈδωσαν Οσκαρ σε λάθος ταινία! Το πήρε τελικά το Moonlight

Έδωσαν Οσκαρ σε λάθος ταινία! Το πήρε τελικά το Moonlight

Με ενα ασύλληπτο λάθος που δεν έχει ξαναγίνει σε τελετή απονομής βραβείων έκλεισε η 89η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας πάει στο φαβορί La La Land τελικά στη συνέχεια είπαν ότι έγινε λάθος και το βραβείο ανήκει στην ταινία Moonlight.

Νικητής της βραδιάς η ταινία La la land με έξι Οσκαρ

Moonlight με τρία Οσκαρ
Hacksaw Ridge δύο Οσκαρ
Manchester by the sea δύο Οσκαρ

Το Moonlight κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας αφού πρώτα εκτυλίχθηκαν πρωτόγνωρες σκηνές καθώς κατά λάθος οι παρουσιαστές Faye Dunaway and Warren Beatty ανακοίνωσαν ότι το Οσκαρ έπαιρνε το La La Land.

Ο Κέισι Αφλεκ κέρδισε το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου για την ταινία Manchester by the sea ενώ η Εμα Στόουν το Οσκαρ Α γυναικείου ρόλου για το La La Land.

Ο Κέισι ‘Αφλεκ που βγαίνει έτσι από τη σκιά του αδελφού του Μπεν, διεδικούσε το ‘Οσκαρ α΄ανδρικού ρόλου μαζί με τους ‘Αντριου Γκάρφιλντ (“Αντιρρησίας συνείδησης”), Ράιαν Γκόσλινγκ (“La La Land”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Captain Fantastic”) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (“Fences”).

Η μόλις 28 ετών Στόουν διεκδικούσε το βραβείο αυτό μαζί με τις Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία “Εκείνη” (Elle), Ρουθ Νέγκ στην ταινία “Loving”, Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία “Jackie” και Μέριλ Στριπ στην ταινία “Florence: Φάλτσο Σοπράνο” (Florence Foster Jenkins).

Η Βαϊόλα Ντέιβις έλαβε το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον. Η Ντέιβις, η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατάφερε να είναι τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ, ήταν αντιμέτωπη με τη Νεϊόμι Χάρις (Moonlight), τη Νικόλ Κίντμαν (Lion), την Οκτάβια Σπένσερ (Αφανείς Ηρωίδες/Hidden Figures) και τη Μισέλ Ουίλιαμς (Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα/Manchester by the Sea).

Στον 43χρονο Μαχέρσαλα Αλί απονεμήθηκε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight του Μπάρι Τζένκινς, όπου παίζει τον διακινητή ναρκωτικών που γίνεται μέντορας ενός φτωχού μικρού αγοριού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Αλί ήταν υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο. Είχε ήδη αποσπάσει κι άλλα βραβεία για την ερμηνεία του. Ο Αλί, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον δίδαξαν: «ένα πράγμα που μου έλεγαν συνεχώς (…) είναι πως (η υποκριτική) δεν αφορά εσένα. Δεν αφορά εσένα, αφορά τους χαρακτήρες. Υπηρετείς τις ιστορίες και τους χαρακτήρες». Ο Αλί, από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, υποδύθηκε τον άνθρωπο των λόμπι Ρέμι Ντάντον στη σειρά House of Cards του Netflix. Έχει παίξει επίσης σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, αλλά και στο θέατρο.

Bραβείο σκηνοθεσίας στον Ντέμιεν Σαζέλ, σκηνοθέτη του La La Land. Ο Ντέιμιεν Σαζέλ έλαβε το βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας για το μιούζικαλ La La Land, και έγινε στα 32 του χρόνια ο νεότερος σκηνοθέτης που το έχει επιτύχει ποτέ. Οι άλλοι υποψήφιοι ήταν ο Ντενί Βιλνέβ (Η Άφιξη), ο Μελ Γκίμπσον (Αντιρρησίας Συνείδησης), ο Κένεθ Λόνεργκαν (Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα) και ο Μπάρι Τζένκινς (Moonlight).

Στο δράμα Ο εμποράκος (Le client/The Salesman) του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο σκηνοθέτης της ταινίας γαλλικής συμπαραγωγής ήταν απών στον θρίαμβο του έργου του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μια ιρανοαμερικανή, η Ανουσέχ Ανσάρι, διάβασε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του σκηνοθέτη, με την οποία εξήγησε ότι απουσίασε σε ένδειξη «σεβασμού προς τους συμπολίτες μου και τους πολίτες άλλων έξι χωρών» αλλά και μετά το «απάνθρωπο (μέτρο) που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ».

Η Ζωούπολη (Zootopia) σε σκηνοθεσία των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ, μια αλληγορία για τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιστέφοντας μια χρονιά ρεκόρ για τον κολοσσό της Disney, στην οποία το συγκεκριμένο φιλμ είχε ρόλο, αφού τα έσοδα της εταιρείας από τα εισιτήρια ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.Η Ντίσνεϊ είχε προσθέσει το ίδιο βραβείο στην τροπαιοθήκη της τόσο το 2014 (με το Frozen) όσο και το 2015 (με το Big Hero Six).

Η ταινία που είναι αφιερωμένη στον έκπτωτο αστέρα του αμερικάνικου φούτμπολ Όου Τζέι Σίμσον, το O.J.: Made in America του σκηνοθέτη Έζρα Έντελμαν, έλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια (7 ώρες και 47 λεπτά) και είναι χωρισμένο σε πέντε επεισόδια. Κάτι επίσης περίεργο είναι ότι είχε παραγγελθεί από το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN (θυγατρική της Disney), για τη σειρά ντοκιμαντέρ “30 for 30” που προβάλλει.

Ο Τζάστιν Χόρβιτς έλαβε δύο βραβεία Όσκαρ, του καλύτερου σάουντρακ και του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, όπως αναμενόταν από πολλούς ότι θα κατάφερνε ο συνθέτης της μουσικής μιας ταινίας που θεωρείται πως αναγεννά το είδος των μιούζικαλ, του La La Land. Η ταινία είχε συγκεντρώσει εξάλλου τις περισσότερες υποψηφιότητες (14) για τα πιο περίβλεπτα κινηματογραφικά βραβεία, κυρίως χάρη στη δουλειά του Χόρβιτς. Ο συνθέτης ευχαρίστησε παραλαμβάνοντας τα αγαλματίδια τον «υπέροχο φίλο του Ντέιμιεν» Σαζέλ, τον σκηνοθέτη της ταινίας, καθώς και «όλους τους μουσικούς του Λος Άντζελες» που συμμετείχαν στην εκτέλεση της δουλειάς του.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα:

Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Χάζελ (La La Land)

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Κέισι Αφλεκ (Manchester by the sea)

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Εμμα Στόουν

Καλύτερη Ταινία: Moonlight

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λάινους Σάντγκρεν (La La Land)

Πρωτότυπη Μουσική: Τζάστιν Χαρτγουιτζ (La La Land)

Πρωτότυπο Τραγούδι: «City of Stars» (La La Land)

Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester by the sea)

Διασκευασμένο Σενάριο: Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Άλβιν Μακράνι (Moonlight)

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Mαχέρσαλα Αλι (Moonlight)

Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Αλεσάντορ Μπερτολάτσι, Τζόρτζιο Γκρεκορίνι Κρίστοφερ Νέλσον (Suicide Squad)

Κοστούμια: Κόλιν Ατγουντ (Fantastic Beasts and where to find them)

Ντοκιμαντέρ: «O.J. Made in America»

Ηχητικό Μοντάζ: Σιλβάν Μπελμερ (Arrival)

Mίξη Ήχου: Κέβιν ο Κονελ, Αντι Ράιτ, Ρόμπερτ ΜακΚένζι, Πίτερ Γκρέις (Hacksaw Ridge)

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Βαιόλα Ντέιβις (Fences)

Ξένη Ταινία: «The Salesman»

Ταινία Kινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: «Piper»

Κινουμένων Σχεδίων: «Zootopia»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντέιβιντ Γουάσκο, Σάντι Ρέινολτς Γουάσκο (La La Land)

Οπτικά Εφέ: Ρομπέρτο Λεγκάτο, Ανταμ Βαλντεζ, Αντριου Τζοουνς, Νταν Λέμον (Jungle Book)

Μοντάζ: Τζον Γκιλμπερτ (Hacksaw Ridge)

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «The White Helmets»

Ταινία Μικρού Μήκους: «Sing»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS