CELEBRITIESSHOWBIZEurovision 2019: Τα παρατράγουδα μιας φαντασμαγορικής διοργάνωσης

Eurovision 2019: Τα παρατράγουδα μιας φαντασμαγορικής διοργάνωσης

Όταν η Madonna αποφασίζει να σου κλείσει το μάτι και η Ελένη Φουρέιρα στέφεται… «νικήτρια» (και) της φετινής διοργάνωσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Eurovision στο Ισραήλ δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα κακέκτυπα των προηγούμενων χρόνων.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Ούτε το διάφανο κορμάκι των Mi-ro και της Αλεξάνδρας Κατσαΐτη με τις ψηλοτάκουνες γόβες, ούτε οι bed look ψιλοβρεγμένες περούκες της Τάμτα αλλά ούτε η περσινή θριαμβευτική 2η θέση της Ελένης Φουρέιρα κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους να μας χαρίσουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα του τελικού αφήνοντας την Τάμτα στη 15η θέση. Παρόλο που η Κύπρος ήταν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης, η περσινή εκπρόσωπός μας, κατάφερε να επισκιάσει την παρουσία της Τάμτα και να κλέψει για δεύτερη φορά την παράσταση. Σε μία διοργάνωση που πέτυχε όσο καμία άλλη διοργανώτρια χώρα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, η φετινή Eurovision απέδειξε για ακόμα μία χρονιά ότι μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα το κιτς με την γκλαμουριά αλλά και την απλότητα. Αν και η Madonna προσπάθησε να στρέψει όλα τα βλέμματα προς το μέρος της κατάφερε με την κακογουστιά στο ντύσιμο, τη μέτρια σκηνική παρουσία και την κακή ερμηνεία της να αποδείξει πόσο εύκολο μπορεί να σου βγει το όνομα αλλά και το… μάτι. Παρόλα αυτά, ο διαγωνισμός, κέντρισε το ενδιαφέρον 200 εκατομμυρίων φανατικών τηλεθεατών και να καταγράψει υψηλές τηλεθεάσεις που αγγίζουν το 90%.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Η Κύπρος, όσον αφορά τον πρώτο ημιτελικό προκρίθηκε χάρη στις ψήφους του Μαυροβούνιου, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Λευκορωσίας, της Σερβίας, του Βελγίου, της Γεωργίας, της Ισλανδίας, της Εσθονίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, του Άγιου Μαρίνου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ισραήλ. Καθοριστικό ρόλο στην πρόκρισή μας έπαιξε και το televoting καθώς η χώρα μας ψηφίστηκε από το Μαυροβούνιο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Γεωργία, την Αυστραλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τον Άγιο Μαρίνο, την Ισπανία και το Ισραήλ. Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, το ΡΙΚ, κατάφερε να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ετών. Να επαναπαυτεί, δηλαδή, στη θριαμβευτική 2η θέση της Ελένης Φουρέιρα και να χρησιμοποιήσει την ίδια συνταγή (συνθέτη-στιχουργό-χορογράφο) του «Fuego» ελπίζοντας ότι με την Τάμτα θα κατακτήσει τη νίκη. Ήταν, δυστυχώς, μία επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του ΡΙΚ που θύμισε εποχές Mike Connaris, που η διεύθυνση της δημόσιας τηλεόρασης προσκαλούσε επανειλημμένως το συνθέτη να γράφει για την Κύπρο. Εκείνο που μένει τώρα είναι η δημοσιοποίηση από το ΡΙΚ των εσόδων και -προπάντων- των εξόδων της συγκεκριμένης αποστολής σε μία χώρα που ο καφές έχει σχεδόν τη διπλάσια τιμή από την Κύπρο.

ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΦΟΥΡΕΪΡΑ
Ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτική της εμφάνιση στο διαγωνισμό και μία ημέρα αφότου κυκλοφόρησε, από την Panik Records, το πρώτο της διεθνές EP με τίτλο «Gypsy Woman», η Ελένη Φουρέιρα συμμετείχε σε ένα special interval act με τίτλο «θρύλοι της Eurovision». Φορώντας μία custommade δημιουργία Vrettos Vrettakos, του σχεδιαστή που την έντυσε και στον περσινό διαγωνισμό, κεντημένη με περισσότερα από 250.000 κρύσταλλα Swarovski και εμπνευσμένη από τα εμβληματικά shows των burlesque και follies bergeres του Παρισιού, άφησε τους πάντες άφωνους! Η «εκρηκτική» performer μοιράστηκε τη σκηνή με τους Conchita Wurst, Mans Zelmerlöw και Verka Serduchka και ξεσήκωσε το κοινό με το «Dancing Lasha Tumbai», το τραγούδι με το οποίο η Verka εκπροσώπησε την Ουκρανία το 2007 και είναι ένα από τα διαχρονικά hits της Eurovision. Η Ελένη Φουρέιρα, κατά κοινή ομολογία, ήταν η μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού αφού κατάφερε γι’ ακόμα μία χρονιά να στρέψει όλα τα βλέμματα προς το μέρος της.

ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΙ
Η κριτική επιτροπή της Λευκορωσίας αποβλήθηκε από το Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Έτσι επιβεβαίωσε η EBU μετά την αποκάλυψη ότι τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας αποκάλυψαν τις ψήφους τους στον Α’ ημιτελικό της Τρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Tut.by. Αυτό παραβιάζει τους κανόνες της Eurovision που προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα των ημιτελικών δεν θα αποκαλυφθούν παρά μόνο μετά τον Μεγάλο Τελικό. Εν τω μεταξύ, ο παραγωγός της συμμετοχής της Λευκορωσίας, πρόκειται να καταθέσει μήνυση εναντίον της EBU για το λάθος που έκανε στη βαθμολογία της επιτροπής. Όπως λέει ο ίδιος «Η EBU προκάλεσε τεράστια ζημιά στις σχέσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας, τόσο στον κόσμο και ειδικότερα σε μένα ξεχωριστά, που ξαφνικά γίναμε εχθροί του ρωσικού λαού μη παίρνοντας κανέναν βαθμό. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο κατέστησαν αδύνατη την ψηφοφορία, αλλά την τελευταία στιγμή έδωσαν ένα φάκελο και ανάγκασαν την επιτροπή να ανακοινώσει αποτελέσματα που τα έβγαλαν από το μυαλό τους. Δεν έχουν καμία σχέση με την απόφαση της επιτροπής και του κόσμου».

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια της Jury rehearsal του Μεγάλου Τελικού του 64ου Διαγωνισμού της Eurovision, η Νορβηγία αντιμετώπισε τεχνικές δυσκολίες κατά την εμφάνισή της. Συγκεκριμένα, δύο φορές έπεσε μαύρο στα τηλεοπτικά πλάνα, ενώ άλλη μια φορά ο κάμεραμαν που τραβούσε τα πλάνα της Alexandra έκανε την εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ο NRK, ο τηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας, έκανε αίτημα προς την EBU να επαναληφθεί η εμφάνιση των KEiiNO, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

«ΑΦΑΝΤΗ» Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Μετά το χάος που προκλήθηκε με την εμφάνιση της Madonna, στο Διαγωνισμό καμία φωτογραφία της, τουλάχιστον από την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision (eurovision.tv), δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Κι ενώ ο συγκεκριμένος ιστότοπος αποτελούσε πηγή ειδήσεων και φωτογραφιών, αφού κάλυπτε τη διοργάνωση 24 ώρες το 24ωρο, καμία φωτογραφία ή βίντεο της βασίλισσας της ποπ δεν κυκλοφόρησε, επίσημα, από τους διοργανωτές. Ό,τι κυκλοφορεί, μέχρι στιγμής στον Τύπο, είναι από στιγμιότυπα από τη live μετάδοση του Διαγωνισμού.

ΣΕ ΑΜΥΝΑ Η EBU
Η εμφάνιση της Madonna σαν… πειρατής δεν άρεσε καθόλου ούτε στους χρήστες του Twitter. Το στιγμιότυπο, όμως, που θα συζητηθεί και θα σχολιαστεί περισσότερο, είναι πως η Μαντόνα κατάφερε να εμφανίσει στη σκηνή τη σημαία της Παλαιστίνης καθώς στις πλάτες δύο χορευτών που ήταν αγκαλιασμένοι υπήρχαν οι σημαίες Ισραήλ και Παλαιστίνης. H EBU αντέδρασε άμεσα με δήλωση για την κίνηση της Μadonna. «Η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το γνώριζε αυτό», τονίζει η ανακοίνωση δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της διοργάνωσης. Η Μαντόνα με τη σειρά της απάντησε δημοσιεύοντας βίντεο με το απόσπασμα που δείχνει τους χορευτές. Η τραγουδίστρια γράφει πως είναι χαρούμενη επειδή έστειλε μήνυμα για ειρήνη και συμφιλίωση, ενώ η περφόρμανς τελείωσε με τη λέξη wake-up, δηλαδή «ξύπνα».

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η EBU ΑΠΟ ΤΟΥΣ HATARI
Οι εφημερίδες Ηaaretz και Times of Israel μεταδίδουν πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ενδέχεται να τιμωρήσουν την μπάντα Hatari από την Ισλανδία, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωση της ζωντανής μετάδοσης, μέλη της αποστολής σήκωσαν πανό και σημαίες της Παλαιστίνης, παραβιάζοντας τη ρητή απαγόρευση του μουσικού διαγωνισμού για την προώθηση πολιτικών θέσεων. Το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού θα συζητήσει «τις συνέπειες αυτής της δράσης», ενώ ένα μέλος των Hatari δημοσίευσε βίντεο στο Instagram όπου έδειχνε έναν οργισμένο υπάλληλο της διοργάνωσης να ζητά από το συγκρότημα να παραδώσει τα πανό. Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν επιτρέπεται η προβολή μηνυμάτων που προωθούν οποιονδήποτε Οργανισμό, θεσμό, πολιτική αιτία ή άλλη, εταιρεία, εμπορικό σήμα, προϊόντα ή υπηρεσίες και η παραβίαση του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
Ο Christer Björkman, παραγωγός του Melodifestivalen αλλά και της Eurovision, διεκομίσθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ αφού διεγνώσθη με θρόμβο στον λαιμό. Ο 61χρονος διέφυγε κάθε κίνδυνο, αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή έγκαιρα. Επίσης, ο ίδιος παρακολούθησε τον τελικό της 64ης Eurovision από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΜΟΥ
Παράπονα κατά των διοργανωτών έγιναν κι από την πλευρά της Εσθονίας. Οι υπεύθυνοι της επίσημης αποστολής της χώρας, με επιστολή τους προς την EBU, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους διοργανωτές καθώς την ώρα του μεγάλου τελικού, ο κινηματογραφιστής που χειριζόταν τη steadycam εμφανίστηκε για κάποια δευτερόλεπτα στα πλάνα τους αλλοιώνοντας τη σκηνική παρουσία του εκπροσώπου τους, Victor Crone. Παρά τις απολογίες των διοργανωτών η συμμετοχή δεν μπορούσε να επαναληφθεί καθώς ο μεγάλος τελικός ήταν ήδη στα μισά της διαδικασίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ BARBARA DEX
Ο διαγωνισμός όμως εκτός από μουσική είναι και θέαμα. Μια καλή και προσεγμένη εμφάνιση, τόσο χορογραφικά όσο και ενδυματολογικά πάντα ξεχωρίζει. Το ενδυματολογικό κομμάτι λοιπόν έχει αναλάβει η ιστοσελίδα songfestival.be η οποία είναι υπεύθυνη και φέτος για την απονομή του βραβείου Barbara Dex, δηλαδή ο καλλιτέχνης που είχε τη χειρότερη ενδυματολογική εμφάνιση στον φετινό διαγωνισμό. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τη Βελγίδα εκπρόσωπο του 1993, την Barbara Dex, η οποία κατέλαβε την τελευταία θέση με ένα -κατά πολλούς- κακόγουστο φόρεμα, το οποίο σχεδίασε η ίδια. Η εμφάνιση αυτή λοιπόν αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του βραβείου από το 1997. Οι περσινοί νικητές του βραβείου Barbara Dex ήταν οι Eye Cue από τη Βόρεια Μακεδονία (ως Π.Γ.Δ.Μ. μέχρι πέρσι). H Ελλάδα κατέκτησε το συγκεκριμένο βραβείο το 2002 με την εμφάνιση του Μιχάλη Ρακιντζή στο «S.A.G.A.P.O.». Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.

ΒΡΑΒΕΙΑ MARCEL BEZENÇON
Λίγο πριν τη διεξαγωγή του Μεγάλου Τελικού του 64ου Διαγωνισμού της Eurovision 2019, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της απονομής των Βραβείων Marcel Bezençon. Βραβεία που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: «Press Award» (δίνεται από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους), «Composer Award» (δίνεται από μία ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διάφορους συνθέτες που συμμετέχουν στην κάθε διοργάνωση στην πιο άρτια μουσικά συμμετοχή) και «Artistic Award» (δίνεται στον πιο συμπαθή καλλιτέχνη και ψηφίζεται από τους σχολιαστές των κρατικών φορέων της εκάστοτε διοργάνωσης * μέχρι και το 2009 το βραβείο αυτό ψηφιζόταν από προηγούμενους νικητές της Eurovision). Το «Press Award» δόθηκε φέτος στη συμμετοχή της Ολλανδίας, «Arcade» του Duncan Laurence. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ολλανδία κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο. Το «Composer Award» δόθηκε φέτος στη συμμετοχή της Ιταλίας, «Soldi» των Mahmood, Dardust και Charlie Charles. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιταλία κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο. Τέλος, το Artistic Award δόθηκε φέτος στη συμμετοχή της Αυστραλίας, «Zero Gravity» της Kate Miller-Heidke. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Αυστραλία κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS