CELEBRITIESSHOWBIZEurovision 2019: Ταράμ ταράμ ταμ(τα)

Eurovision 2019: Ταράμ ταράμ ταμ(τα)

Τριάντα πέντε κυπριακές συμμετοχές στο διαγωνισμό της Eurovision κι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να δούμε πώς από τη Μόνικα φτάσαμε στην… Τάμτα. Στοιχήματα, προγνωστικά, παραλειπόμενα κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή 64η διοργάνωση.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1956 και οι ρίζες του βρίσκονται στο Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού του San Remo, έμπνευση του Γάλλου Marcel Baison, που είδε την εκδήλωση ως έναν τρόπο για να ενώσει τα έθνη της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1981. Ακριβώς το διάστημα που ο διαγωνισμός, μετεξελίσσεται από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο. Μέχρι σήμερα συμπληρώνουμε 36 χρόνια συμμετοχής, περιλαμβανομένης της φετινής. Με τρεις αποχωρήσεις (1988, 2001, 2014), πάρα πολλές βαθμολογικές αποτυχίες (1986, 1999, 2003, 2005, 2010, 2015, 2016, 2017), τρεις σημαντικές επιτυχίες (1982, 1997, 2004) – και μία την εκπληκτική 2η θέση που κατέκτησε πέρσι η Ελένη Φουρέιρα με το τραγούδι Fuego για λογαριασμό της Κύπρου, φέτος, διεκδικούμε άλλη μία σημαντική πρωτιά στο Ισραήλ. Με εκπρόσωπό μας την Τάμτα, η Κύπρος, ανοίγει φέτος την παράσταση του 64ου διαγωνισμού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στο Expo Tel Aviv και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 14 και 16 Μαΐου 2019 και τον τελικό στις 18 Μαΐου 2019. Σαράντα μία χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτόν με τη Βουλγαρία και την Ουκρανία να θέτουν από πολύ νωρίς τον εαυτό τους εκτός.

1981
Τραγούδι: Μόνικα
Ερμηνεία: Island
Θέση: 6η Βαθμοί: 69
Ο πρώτος διαγωνισμός της δεκαετίας του ’80 έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 20 συμμετοχές. Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός μεταδίδεται και στην Αίγυπτο. Το Μαρόκο και η Ιταλία αποφασίζουν να μην πάρουν μέρος ενώ επιστρέφουν το Ισραήλ και η Γιουγκοσλαβία. Αυτή η χρονιά θεωρείται σημαδιακή για την Κύπρο αφού κάνει την παρθενική της εμφάνιση με το τραγούδι «Μόνικα» που έγραψαν ο Σταύρος Σιδεράς και ο Δώρος Γεωργιάδης. Δύο φίλοι που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1948), στην ίδια πόλη, παντρεύτηκαν δύο αδελφές, έγιναν μπατζανάκηδες κι άρχισαν να γράφουν μουσική μαζί το 1975. Η πρώτη εμφάνιση της χώρας μας τραγουδήθηκε από το πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα «Iceland». Από 17 μέχρι 27 ετών, το τετραμελές συγκρότημα απαρτιζόταν από μία μαθήτρια, την Αλέξια Βασιλείου, μια νεαρή μητέρα, την Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, έναν αθλητή κάτοχο ρεκόρ, τον Ρότζερ Λι κι έναν ποπ μουσικό που σπούδασε κλασικό πιάνο τον Άριστο Μοσχοβάκη. Η σύνθεση του Γεωργιάδη μιλούσε για την παγκόσμια αγάπη και τα όμορφα συναισθήματα που προκύπτουν από τις καλές και τις κακές στιγμές που περνά κανείς έχοντας δίπλα του το αγαπημένο του πρόσωπο. Στην πραγματικότητα το μεταδοτικό ρεφρέν και ο τίτλος του τραγουδιού ήταν εμπνευσμένα από ένα επτάχρονο κοριτσάκι. Τη μικρότερη αδελφή των συζύγων τους, Μόνικα. Η επτάχρονη, τότε, Μόνικα γρατσούνιζε μια κιθάρα δίπλα από τους δύο μουσικούς και με την παιδική της αφέλεια -όπως συνήθως κάνουν τα παιδιά- έφτιαξε το ρυθμό και τραγούδησε «Μόνι, μόνι, μόνι, Μόνικα». «Αυτό είναι», είπε ο Δώρος. «Σταύρο σημείωσε τα λόγια, μόλις γράφτηκε η Μόνικα». Η «Μόνικα», λοιπόν, ήταν ένα από τα 24 τραγούδια που στάλθηκαν στην επιτροπή για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε, για πρώτη φορά, την Κύπρο στο διαγωνισμό κι αυτό που τελικά επιλέχθηκε. Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου κατέκτησε την τιμητική 6η θέση με 69 βαθμούς. Το διαγωνισμό εκείνο τον καιρό κέρδισε το Ηνωμένο Βασίλειο. Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονιά η επιτροπή «Καλλιτέχνες της Eurovision» απένειμε στην Κύπρο το βραβείο για το πιο «όμορφο» τραγούδι καθώς επίσης και το βραβείο «Ενθαρρύνσεως» για την πρώτη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

1982
Τραγούδι: Μόνο η Αγάπη
Ερμηνεία: Άννα Βίσση
Θέση: 5
Βαθμοί: 85
Είναι η χρονιά που καθιερώνεται το Σάββατο ως η επίσημη μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού που διοργανώνεται στο Ην. Βασίλειο με τη συμμετοχή 18 χωρών. Την Κύπρο εκπροσώπησε η τότε 25χρονη Άννα Βίσση. Τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική υπέγραψε η ίδια κατορθώνοντας με 85 ψήφους να κατατάξει τη χώρα μας στην 5η θέση. «Θέλω να κλάψω από χαρά» είπε, μόλις πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της επιτροπής. Εκείνη τη χρονιά το διαγωνισμό κέρδισε η Γερμανίδα Nicole με το τραγούδι «Ein Biichen Frieden».

1983
Τραγούδι: Η Αγάπη Ακόμα Ζει
Ερμηνεία: Σταύρος & Κωνσταντίνα
Θέση: 16
Βαθμοί: 26
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και συμμετείχαν 20 χώρες. Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία επιστρέφουν στη διοργάνωση ενώ η Ιρλανδία αποχώρησε. Η μακρινή Αυστραλία μεταδίδει το διαγωνισμό και πλέον γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Η 28η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 1983 και η Κύπρος συμμετείχε με το τραγούδι «Η Αγάπη Ακόμα Ζει» σε σύνθεση και στίχους του Σταύρου Σιδερά, το οποίος κατετάγη στη 16η θέση. Το τραγούδι ερμήνευσαν ο ίδιος και η Κωνσταντίνα με συνοδεία τετραμελούς χορωδίας που αποτελούσαν οι Στέλιος Κωνσταντίνου, Εύη Θεοκλέους, Έλενα Πατρόκλου και Τζων Βίκερς.

1984
Τραγούδι: Άννα Μαρία Λένα
Ερμηνεία: Andy Paul
Θέση: 15
Βαθμοί: 31
Η Κύπρος συμμετέχει για 4η χρονιά παρόλη την απογοητευτική 16η θέση που κατέκτησε στο Μόναχο. Ο Andy Paul παίρνει το εισιτήριο για το διαγωνισμό με το τραγούδι «Άννα Μαρία Λένα», το οποίο είχε γράψει και συνθέσει ο ίδιος. Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του ο 25χρονος, τότε, Andy δήλωνε πως μία θέση υπάρχει για τον ίδιο, η πρώτη! «Πηγαίνουμε για την πρώτη θέση με σιγουριά. Έχει μήπως άλλη θέση;», είπε στους δημοσιογράφους. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Λουξεμβούργο στις 5 Μαΐου. Με τον αέρα του νικητή ήταν γυρισμένο και το βίντεο κλιπ μας που θεωρήθηκε πολύ πρωτοποριακό για την εποχή καθώς συμπεριλάμβανε γυμνόστηθες Σουηδέζες οι οποίες πόζαραν ανάμεσα στα αξιοθέατά μας. Η υπεραισιοδοξία του Andy Paul, όμως, δεν έπιασε τόπο καθώς η Κύπρος αντίκρισε την κορυφή από τη 15η θέση, αφού πήρε μόνο 31 βαθμούς.

1985
Τραγούδι: Το Κατάλαβα Αργά
Ερμηνεία: Λία Βίσση
Θέση: 16
Βαθμοί: 15
Η Σουηδία διοργανώνει αυτή τη χρονιά το διαγωνισμό και η Κύπρος συμμετέχει με τη Λία Βίσση και το τραγούδι «Το Κατάλαβα Αργά», το οποίο, καλώς ή κακώς, μας κατατάσσει σε μία θέση που γευτήκαμε ξανά. Αυτή της 16ης, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μόνο 15 βαθμούς. Λόγω των οκτώ ψήφων που μας χάρισε η Ελλάδα γλιτώσαμε -παρά τρίχα- τον πάτο και το δημόσιο ρεζιλίκι. Ο ημερήσιος Τύπος, τότε, έγραφε «Ιδιαίτερα άσχημη παρουσίαση του τραγουδιού μας από την ερμηνεύτρια, η οποία σ’ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης στεκόταν σαν άγαλμα, προφανώς σοκαρισμένη από την απειρία της. Η όλη εικόνα χειροτέρευε από το σαφώς άσχημο λευκό φόρεμα που επέλεξε να φορέσει και το οποίο τόνιζε εκείνα ακριβώς τα μέρη του σώματος που έπρεπε επιμελώς να… κρυφτούν».

1986
Τραγούδι: Τώρα Ζω
Ερμηνεία: Ελπίδα
Θέση: 20
Βαθμοί: 4
Η Γιουροβίζιον γιορτάζει τα 30χρονά της και η Κύπρος θα δεχθεί το «τελειωτικό» της χτύπημα. Η πολυβραβευμένη και δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της χρονιάς όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από την ΕΡΤ, η Ελπίδα, αποδέχεται την πρόταση των Πέτρου Γιαννάκη και Φοίβου Γάβρη να ερμηνεύσει το τραγούδι «Τώρα Ζω». Η ελπίδα, όμως, για να πετύχουμε μια θέση στην πρώτη δεκάδα ήταν μια πιθανότητα πολύ απομακρυσμένη καθώς οι τέσσερις βαθμοί που μόλις καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μας τοποθέτησαν στην 20ή θέση. Η αποτυχία της Κύπρου μάλιστα, αποτέλεσε θέμα λαϊκής αναταραχής με την πλειοψηφία του κοινού να ζητά από το ΡΙΚ την απόσυρσή μας από το διαγωνισμό.

1987
Τραγούδι: Άσπρο-Μαύρο
Ερμηνεία: Αλέξια Βασιλείου
Θέση: 7
Βαθμοί: 80
Το 1987 ήταν μία χρονιά που όλοι έβαζαν το σταυρό τους κι εξυμνούσαν τον ύψιστο. Μετά από πολλά μποφόρια, έρχεται νηνεμία στο νησί. Όσο άσπρα και μαύρα κι αν φαινόντουσαν τα πράγματα, επιτέλους χαμογέλασε το μουτράκι μας. Με 80 βαθμούς πήραμε την 7η θέση μ’ ένα τραγούδι που είχε συνθέσει ο Ανδρέας Παπαπαύλου και η σύζυγός του, Μαρία, τους στίχους. Το τραγούδι ερμήνευσε η 23χρονη Αλέξια. Το «Άσπρο-Μαύρο» total look τόσο της ίδιας όσο και των φωνητικών ήταν το σημείο που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Στα φωνητικά για δεύτερη χρονιά ήταν η Έλενα Πατρόκλου, ενώ έκανε την παρθενική του εμφάνιση και ο Αναστάζιο ο οποίος εκπροσώπησε το νησί δύο χρόνια αργότερα.

1988
Τραγούδι: Θυμάμαι
Ερμηνεία: Γιάννης Δημητρίου & Scott Adams
Θέση: Αποκλεισμός
Βαθμοί: Αποκλεισμός
Όση χαρά κι αν εισπράξαμε από την 7η θέση του «Άσπρο-Μαύρο» στις Βρυξέλλες, τόση πίκρα και μαράζι μας χάρισαν οι υποψήφιοι που προσπάθησαν να μας εκπροσωπήσουν στο Δουβλίνο. Εκείνη τη χρονιά είχε επιλεγεί το τραγούδι «Θυμάμαι» των Άριστου Μοσχοβάκη και John Vickers. Η συμμετοχή αυτή είχε έρθει τρίτη στην ανοιχτή επιλογή του 1984, με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρίου, επομένως είχε ακουστεί δημοσίως. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και η Κύπρος αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό και δεν υπήρξε αντικατάσταση του τραγουδιού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ με άλλη χώρα.

1989
Τραγούδι: Απόψε ας Βρεθούμε
Ερμηνεία: Γιάννης Σαββιδάκης & Φανή Πολυμέρη
Θέση: 11
Βαθμοί: 51
Μετά το περσινό εγκεφαλικό η Κύπρος επιστρέφει στη διοργάνωση με εκπροσώπους μας τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Φανή Πολυμέρη και με το τραγούδι «Απόψε ας Βρεθούμε» σε σύνθεση του Μάριου Μελετίου και στίχους της συζύγου του Έφης. Είναι η δεύτερη χρονιά όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα εκπροσωπούν τη χώρα μας. Τέσσερις θέσεις πιο πάνω από την Ελπίδα, η Κύπρος, χάνει το δικαίωμα να γευτεί το δέκατο σκαλοπάτι της τελικής κατάταξης. Με 51 βαθμούς βρεθήκαμε στην 11 θέση. Για την Κύπρο, ο διαγωνισμός στη Λοζάνη της Ελβετίας, ήταν μία χρονιά που σημαδεύτηκε με δύο παρατράγουδα. Το πρώτο αφορούσε την κίνηση ενός από τους κιθαριστές της ορχήστρας ο οποίος ξεκίνησε με λάθος μελωδία τη συμμετοχή μας και το δεύτερο αφορούσε τη λευκή τουαλέτα της Φανής Πολυμέρη και το γαμπριάτικο κοστούμι του Σαββιδάκη, που προκάλεσε σύγχυση στους παρευρισκόμενους που διερωτόντουσαν κατά πόσο βρισκόντουσαν σε διαγωνισμό τραγουδιού ή σε ζωντανή μετάδοση γαμήλιας τελετής. Στα φωνητικά συμμετείχε για τρίτη χρονιά η Έλενα Πατρόκλου ενώ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του και ο Άλεξ Παναγή.

1990
Τραγούδι: Μιλάς Πολύ
Ερμηνεία: Χάρης Αναστασίου (Αναστάζιο)
Θέση: 14
Βαθμοί: 361
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας αποφασίζει να θέσει όριο ηλικίας στους καλλιτέχνες. Δικαίωμα συμμετοχής πλέον έχουν όλοι όσοι έχουν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Την Κύπρο, εκπροσωπεί ο Αναστάζιο, καλλιτεχνικό όνομα του Χάρη Αναστασίου, ο οποίος εμφανίζεται στη σκηνή ως ερμηνευτής αυτή τη φορά. Η συνεργασία του Αναστάζιο με τον Τζων Βίκερς άρχισε το 1988. Το τραγούδι «Μιλάς Πολύ» ηχογραφήθηκε στο Μόναχο. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αυτής της διοργάνωσης είναι η στυλιστική άποψη του ΡΙΚ που ήθελε τον τραγουδιστή και την ομάδα του να φορέσουν γιλέκα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μας παράδοση. Την τελευταία στιγμή, όμως, η ομάδα αρνήθηκε να φορέσει τα απείρου κάλλους δημιουργήματα της δημόσιας τηλεόρασης και μη έχοντας χρόνο να δημιουργήσει νέα κοστούμια, εμφανίστηκε με τζιν.

1991
Τραγούδι: SOS
Ερμηνεία: Έλενα Πατρόκλου
Θέση: 9
Βαθμοί: 60
Τρεις φορές συμμετείχε στο διαγωνισμό και τις τρεις από τη θέση των φωνητικών. Η Έλενα Πατρόκλου, αυτή τη χρονιά, αναλαμβάνει δράση και μας εκπροσωπεί με το τραγούδι «SOS» σε σύνθεση του Κύπρου Χαραλάμπους και στίχους του Ανδρέα Χρήστου. Ένα τραγούδι που κέρδισε την 9η θέση. Στα φωνητικά ήταν ο Άλεξ Παναγή, μαζί με τη Δαλιδά Μιτζή, τη Νάσια Τραχωνίτου και την Ελένη Σάββα.

1992
Τραγούδι: Ταιριάζουμε
Ερμηνεία: Ευρυδίκη Θεοκλέους
Θέση: 11
Βαθμοί: 57
Η Εύη Θεοκλέους «αλλάζει» και με το καλλιτεχνικό όνομα, Ευρυδίκη και με τον Γιώργο Θεοφάνους στο πλευρό της, ως συνθέτη, στιχουργό και σύζυγο, εκπροσωπεί την Κύπρο στο Μάλμοε της Σουηδίας με το τραγούδι «Ταιριάζουμε». Όσο κι αν προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε το ερωτικό στοιχείο με το διαγωνισμό δεν τα καταφέραμε. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 57 βαθμούς και την 11η θέση. Απ’ ό,τι φαίνεται το νυφικό κρεβάτι που στήθηκε στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού δεν έπεισε τους Ευρωπαίους για να μας χαρίσουν μια καλύτερη θέση όπως επίσης ευτυχώς για την Ευρυδίκη που το stand δεν έπεσε, όταν το χτύπησε από το άγχος της και έκανε ελεύθερη ταλάντωση. Να σημειωθεί επίσης ότι η Ευρυδίκη, όπως είχε καταγγελθεί, έπεσε θύμα κλοπής λίγο πριν από τη βραδιά του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στη σκηνή χωρίς τα σκουλαρίκια της.

1993
Τραγούδι: Μη Σταματάς
Ερμηνεία: Κυριάκος Ζυμπουλάκης & Δήμος Βαν Μπέκε
Θέση: 19
Βαθμοί: 17
Δωδέκατη συμμετοχή για την Κύπρο και το φλερτ με μία από τις τελευταίες θέσεις καλά κρατεί. Δήμος Βαν Μπέκε (τότε) και Κυριάκος Ζυμπουλάκης θέλησαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης με λάθος ίσως… τρόπο. Η μελωδία που συνέθεσε ο Άριστος Μοσχοβάκης κι έντυσε με στίχους η Ροδούλα Παπαλαμπριανού δεν έπεισε και πολύ -σχεδόν καθόλου- και το τραγούδι «Μη Σταματάς» κατέληξε στη 19η θέση. Εν τω μεταξύ η Eurovision, αυτή τη χρονιά, καλωσορίζει τρεις νέες χώρες, που προέκυψαν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σλοβενία. Ο διαγωνισμός για πρώτη φορά δεν γίνεται στην πρωτεύουσα ή έστω σε μια μεγάλη πόλη της χώρας που τον διοργανώνει. Η RTE αποφασίζει να τον διοργανώσει στα περίχωρα του Δουβλίνου, στην πόλη Mill Street, της κομητείας του Κορκ.

1994
Τραγούδι: Είμαι Άνθρωπος κι Εγώ
Ερμηνεία: Ευρυδίκη Θεοκλέους
Θέση: 11
Βαθμοί: 51
Ο Γιώργος Θεοφάνους και η Ευρυδίκη, επιμένουν για δεύτερη φορά. Αφού ανάσαναν για ένα χρόνο αποφάσισαν να πειραματιστούν στο Trie point theatre του Δουβλίνου με το τραγούδι «Είμαι Άνθρωπος κι Εγώ». Μαζί τους στα φωνητικά οι περσινοί εκπρόσωποί μας Δήμος Βαν Μπέκε και ο Κυριάκος Ζυμπουλάκης. Όσα περιστέρια, όμως, κι αν αφήσαμε να πετάξουν στο βίντεο κλιπ μας, εγκαταλελειμμένα σπίτια κι αν γυρίσαμε κι όσους καθρέφτες κι αν στήσαμε η αλήθεια ήταν μία και την είδαμε γι’ ακόμα μια χρονιά… κατάματα. Οι Ευρωπαίοι μας ψήφισαν στην 11η θέση παρόλο που το ΡΙΚ υπολόγιζε στην πεντάδα.

1995
Τραγούδι: Στη Φωτιά
Ερμηνεία: Άλεξ Παναγή
Θέση: 9
Βαθμοί: 79
Ήταν η χρονιά της «Φωτιάς». Ο Άλεξ Παναγή, επιτέλους, μετά από δύο συμμετοχές στα φωνητικά, αποφασίζει να πάρει το μικρόφωνο στα χέρια του και να κερδίσει την εκπροσώπησή μας στην Ιρλανδία με το τραγούδι του, «Στη Φωτιά». Με μία εντυπωσιακή παρουσία, μ’ ένα σεντόνι να δημιουργεί κύματα πάνω στη σκηνή, με ταμπούρλα, άψογα χορευτικά, εντυπωσιακές ενδυμασίες και φωνητικά, κατάφερε να πείσει τους τηλεθεατές να του χαρίσουν την 9η θέση με 79 βαθμούς.

1996
Τραγούδι: Μόνο για Μας
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Θέση: 9
Βαθμοί: 72
Είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν ξεπερνούν τις 30 αλλά η τρίωρη διάρκεια του διαγωνισμού αφήνει πολλές από αυτές απ’ έξω. Και για το λόγο αυτό η EBU αποφασίζει να θέσει όριο στις συμμετοχές με τον αριθμό να οριστικοποιείται στις 22 συν η διοργανώτρια χώρα 23. Πλέον όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες έπρεπε να περάσουν από μία φάση προεπιλογής του τραγουδιού της. Η Κύπρος παραδόξως, ενθουσίασε του διοργανωτές με τη συμμετοχή της κι έτσι ανάβει το πράσινο φως στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου να τραγουδήσει… «Μόνο για Μας». Ο Κωνσταντίνος, τότε, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και χρειάστηκε ειδική άδεια από τον στρατό για να μπορέσει να ταξιδέψει.

1997
Τραγούδι: Μάνα μου
Ερμηνεία: Ανδρέας και Χαρά Κωνσταντίνου
Θέση: 8
Βαθμοί: 98
Ήταν, ίσως, η καλύτερη χρονιά της Κύπρου. Το τραγούδι της Κωνσταντίνας, «Μάνα μου», με τα αδέλφια της Χαρά και Αντρέα Κωνσταντίνου, κατάφεραν να σπάσουν το μονοπώλιο των αδελφών Βίσση αλλά και να κερδίσουν για δεύτερη φορά την 5η θέση για την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κυπριακή συμμετοχή ψήφισαν οι 18 από τις 25 χώρες!

1998
Τραγούδι: Γένεσις
Ερμηνεία: Μιχάλης Χατζηγιάννης
Θέση: 11
Βαθμοί: 37
Η 5η θέση που χάρισε το «Μάνα μου» στην Κύπρο ήταν σαν booster στην ψυχολογία της κυπριακής συμμετοχής και δη για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Το τραγούδι «Γένεσις», ένα κομμάτι πολύ επηρεασμένο από την επιτυχία που έκανε εκείνη την περίοδο η Celine Dion με το «My Heart Will Go On», μας οδήγησε σ’ ένα ακόμα μικρό αδιέξοδο αφού δεν κατάφερε να μπει στη δεκάδα. Η σύνθεση του ίδιου του ερμηνευτή σε στίχους Ζήνωνα Ζηντίλη, ψηφίστηκε με 37 βαθμούς και πήρε την 11η θέση. Ο Μιχάλης εκείνο το διάστημα υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά και ταυτόχρονα προετοίμαζε το έδαφος για ν’ ανοίξει τα φτερά του στην ελληνική δισκογραφία.

1999
Τραγούδι: Θα ’ναι Έρωτας
Ερμηνεία: Μαρλέν Αγγελίδου
Θέση: 22
Βαθμοί: 2
Είχαμε την αίσθηση ότι με την Ελπίδα, το 1986, γευτήκαμε την αίσθηση του… πάτου. Η συμμετοχή της Μαρλέν Αγγελίδου, όμως, διέψευσε κάθε προσδοκία της κυπριακής αποστολής ότι κι αυτή τη χρονιά θα κερδίζαμε το διαγωνισμό. Η Κύπρος συμμετείχε με το τραγούδι «Θα ’ναι Έρωτας» σε σύνθεση του 25χρονου Γιώργου Καλλή και σε στίχους του Ανδρέα Καρανικόλα. Τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώνονται γι’ ακόμα μία χρονιά και η χώρα μας σημειώνει τη χειρότερη επίδοση που είχε κάνει μέχρι το 1999. Καταφέραμε να μαζέψουμε στο καλάθι μας μόλις δύο ψήφους κατακτώντας την προτελευταία θέση από τις 23 χώρες που συμμετείχαν. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας, μετά την εφαρμογή του televoting αποφασίζει την κατάργηση της ορχήστρας και την επαναφορά της ελευθερίας στην επιλογή της γλώσσας, κάτι που είχε καταργηθεί το 1977!

2000
Τραγούδι: Νόμιζα
Ερμηνεία: Voice (Άλεξ Παναγή/Χριστίνα Αργύρη)
Θέση: 21
Βαθμοί: 8
Μουδιασμένοι κι αυτή τη χρονιά και παρά τις εκκλήσεις να αποσυρθούμε από τη διοργάνωση, το ΡΙΚ, επιμένει και δίνει το εισιτήριο για την εκπροσώπησή μας στο συγκρότημα Voice -που συστάθηκε μόνο για τον διαγωνισμό- που αποτελούσαν ο Άλεξ Παναγή και η Χριστίνα Αργύρη. Με το τραγούδι «Νόμιζα», δεν νομίζαμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη όταν παρακολουθούσε το κυπριακό ντουέτο να ερμηνεύει τη συμμετοχή μας στο φαντασμαγορικό μουσικό θέατρο της Στοκχόλμης. Για πρώτη φορά, όμως μια κυπριακή συμμετοχή δεν είναι αμιγώς στα ελληνικά. Σαν έκπληξη της τελευταίας στιγμής το δεύτερο κουπλέ του τραγουδιού μας τραγουδήθηκε στα ιταλικά. Οι οκτώ βαθμοί που συγκέντρωσε η συμμετοχή μας ήταν αρκετοί να ψάχνουμε τι νόμιζε, τελικά, η Ευρώπη για μας. Η 21η θέση σήμαινε, ταυτόχρονα, και τον αποκλεισμό μας από το διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

2001
Τραγούδι: –
Ερμηνεία: –
Θέση: –
Βαθμοί: –
Είναι η δεύτερη φορά στα 24 χρόνια συμμετοχής μας που η Κύπρος δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό. Η πρώτη φορά ήταν το 1988.

2002
Τραγούδι: Gimme
Ερμηνεία: One
Θέση: 6
Βαθμοί: 85
Είναι η χρονιά που το ΡΙΚ ήθελε, αμέτι μουχαμέτι να σπάσει την γκίνια των προηγούμενων χρόνων κι έτσι ανέθεσε την εκπροσώπησή μας στον Γιώργο Θεοφάνους. Εκείνος, με τη σειρά του, πρότεινε το συγκρότημα των One – που δημιούργησε o ίδιος το 1999, για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Gimme» που έγραψε και συνέθεσε ο ίδιος. Το κομμάτι κατέλαβε την 6η θέση με 85 βαθμούς στο Ταλίν της Εσθονίας. Εκείνη τη χρονιά την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι, «S.A.G.A.P.O.».

2003
Τραγούδι: Feeling Alive
Ερμηνεία: Στέλιος Κωνσταντάς
Θέση: 20
Βαθμοί: 15
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Μαΐου 2003 στη Ρίγα της Λετονίας. Ήταν η 48η διοργάνωση του θεσμού και η τελευταία που διεξήχθη με το καθεστώς της μιας και μοναδικής βραδιάς, καθώς η EBU καθιέρωσε από την επόμενη χρονιά τη διαδικασία των ημιτελικών. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Στέλιος Κωνσταντάς. Μία συμμετοχή που προκάλεσε πανικό στο ΡΙΚ που αποφάσισε η επιλογή της να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Παρά το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση προσπάθησε να κρατήσει μυστική την ταυτότητα των κριτών, η διαρροή των ονομάτων τους σήμανε, ταυτόχρονα, και τα όργανα πολέμου μεταξύ των διοικούντων και όλων όσων έχουν απορριφθεί…. Είναι η χρονιά όπου η Τουρκία κέρδισε το διαγωνισμό με τη Σερτάμπ Ερενέρ και το «Everyway that I can» ενώ η χώρα μας, με 15 βαθμούς, βρέθηκε 3η από το τέλος (20ή θέση).

2004
Τραγούδι: Stronger Every Minute
Ερμηνεία: Lisa Andreas
Θέση: 5
Βαθμοί: 170
Ο φετινός διαγωνισμός ήταν ο πρώτος που διεξήχθη σε δύο ημέρες, με έναν ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και το μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Κάτω από αυτό το νέο σχήμα, απευθείας πρόκριση στον τελικό δόθηκαν στις «Μεγάλες 4: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (ως τους μεγαλύτερους οικονομικούς συντελεστές στην EBU) και τις χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη δεκάδα στο διαγωνισμό του 2003. Η Κύπρος, δυστυχώς, λόγω, της κακής βαθμολογικής κατάταξης της προηγούμενης χρονιάς έπρεπε να περάσει το λούκι του ημιτελικού μ’ ένα τραγούδι που δεν πίστεψε κανείς. Ερμηνεύτριά του η 16χρονη Lisa Andreas. Συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού, o Mike Connaris. Προς έκπληξη όλων, το κομμάτι κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και να κερδίσει την 5η θέση με 170 βαθμούς με όλα τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τη 16χρονη Barbara Streisand της Κύπρου. Ήταν μάλιστα και η νεαρότερη που συμμετείχε εκείνη τη χρονιά.

2005
Τραγούδι: Ela-ela, Come Βaby
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Θέση: 18
Βαθμοί: 46
Η 5η θέση που έλαβε την προηγούμενη χρονιά η Κύπρος, έβαλε τα πόδια του ΡΙΚ σε ένα παπούτσι κι έτσι επιλέγει τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, μετά τη διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού, να μας εκπροσωπήσει με το τραγούδι «Ela ela, Come Βaby». Η χώρα μας συμμετείχε απ’ ευθείας στον τελικό λόγω της άριστης θέσης που κατέλαβε την προηγούμενη χρονιά. Μια θέση που δυστυχώς, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, δεν κατάφερε να διατηρήσει καθώς τα ασημί βαρέλια, η χρυσόσκονη και οι λεκιασμένοι καθρέφτες δεν θάμπωσαν τους Ευρωπαίους. Με 46 βαθμούς, καταλήξαμε στην 18η θέση. Είναι η χρονιά που αρχίζει ο μεγάλος κατήφορος της Κύπρου αφού για τις τέσσερις επόμενες χρονιές η κυπριακή συμμετοχή απολαμβάνει το ταξίδι και την εμπειρία από τους ημιτελικούς. Να σημειωθεί ότι εκείνη η χρονιά στιγματίστηκε από την αποχώρηση της Έλενας Πατρόκλου από τα φωνητικά του τραγουδιού διαμαρτυρόμενη για τη μη προβολή του ονόματός της κατά τη διάρκεια της προώθησης του τραγουδιού και τη θέση της πήρε η Ελίνα Κωνσταντοπούλου. Το τρόπαιο εκείνη τη χρονιά σήκωσε η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου.

2006
Τραγούδι: Why Angels Cry
Ερμηνεία: Αννέτ Αρτάνι
Θέση: 15 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 57
Είναι η χρονιά που η Κύπρος αποφάσισε να διευρύνει το πρότζεκτ για την επιλογή του τραγουδιού μας κι έτσι ακολουθεί τα χνάρια του πανευρωπαϊκού θεσμού και χωρίζει όλες τις συμμετοχές που έλαβαν μέρος στη διαδικασία σε 1ο και 2ο ημιτελικό από τις οποίες θα πρoέκυπταν τα δέκα τραγούδια του τελικού. Ο καθένας χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα που διέθετε εκείνη την περίοδο για να προκριθεί στον 3ο γύρο, με την Αννέτ Αρτάνι, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Fame Story», να κερδίζει την πρόκριση και μαζί ν’ ακούει τα εξ αμάξης για τον τρόπο που το ΡΙΚ προωθούσε τη συμμετοχή της. «Why Angels Cry» που τραγούδησε στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας μ’ ένα κίτρινο φόρεμα που αγόρασε την τελευταία στιγμή από το Κολωνάκι, καθώς θεωρούσε ότι το πράσινο φόρεμα που ήταν προγραμματισμένο να φορέσει δεν αναδείκνυε το μαύρισμά της. Να σημειώσουμε ότι και τα φωνητικά αρνήθηκαν να φορέσουν την μπεζ γκόσπελ στολή τους κι έτσι εμφανίστηκαν με μαύρες περιβολές. Με 57 βαθμούς η Κύπρος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

2007
Τραγούδι: Comme Ci, Comme Ça
Ερμηνεία: Ευρυδίκη
Θέση: 15 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 65
Με το φινλανδικό συγκρότημα Lordi να κερδίζει το διαγωνισμό του 2006 στην Αθήνα, το ΡΙΚ, αποφασίζει να επιτάξει για πέμπτη φορά την Ευρυδίκη με συνοδοιπόρό της αυτή τη φορά τον σύντροφό της Δημήτρη Κοργιαλά. Σε στίχους Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος στέλνει τραγούδι στη γαλλική διάλεκτο. Μία συμμετοχή για την οποία μιλούσε ολόκληρη η Ευρώπη για την οποία θεωρούσε ότι θα την έβαζε στην πρώτη πεντάδα. Δυστυχώς, όμως, το σκανδιναβικό μπλοκ λειτούργησε ενάντια στην κυπριακή συμμετοχή η οποία έμεινε εκτός τελικού και το ΡΙΚ, έμεινε, για ακόμα μία χρονιά με δυο χείλη καμένα. Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας προώθησης του τραγουδιού μας ο Δημήτρης Κοργιαλάς κάηκε από λάδι, καθώς έφτιαχνε μια ομελέτα και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Όπως επίσης αναστάτωση προκλήθηκε, όταν ελληνικό ιδιωτικό κανάλι ανακοίνωσε λίγο πριν τον τελικό πως η Κύπρος είχε προκριθεί στον τελικό με την EBU να τους χαρακτηρίζει ως «αναξιόπιστους» και να τους κατηγορεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

2008
Τραγούδι: Femme Fatale
Ερμηνεία: Ευδοκία Καδή
Θέση: 15 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 36
Είναι αλήθεια πως μετά το πατατράκ του 2007 δεν μας ένοιαζε και πολύ τι τραγούδι θα στέλναμε στο διαγωνισμό. Μετά από την προκήρυξη διαγωνισμού και τη συμμετοχή 63 συμμετοχών αρχικά κι ακολούθως δέκα, μέσω τη ειδικής εκπομπής «Ένα Τραγούδι για την Ευρώπη», το κοινό της Κύπρου επέλεξε την Ευδοκία Καδή και το τραγούδι «Femme Fatale», σε μουσική και στίχους του Νίκου Ευαγγέλου να μας εκπροσωπήσει στο Βελιγράδι. Μια συμμετοχή που στιγματίστηκε με την απουσία μέρους του σκηνικού μας που ξεχάστηκε στον αεροδιάδρομο του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας κι έτσι χρησιμοποίησαν καρέκλες από γνωστή καφετερία της χώρας για να καλυφτεί το κενό. Έτσι κι αλλιώς όπως εμείς δεν πιστέψαμε τη συμμετοχή μας έτσι και οι Ευρωπαίοι που μας έδωσαν απλόχερα 36 πόντους αφήνοντάς μιας για ακόμα μία χρονιά εκτός τελικού.

2009
Τραγούδι: Firefly
Ερμηνεία: Χριστίνα Μεταξά
Θέση: 14 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 32
Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα… Κι επειδή εκείνη την περίοδο, ο Νικόλας Μεταξάς, ο οποίος συνέθεσε και έγραψε το τραγούδι για την 27η συμμετοχή μας στο θεσμό, ήταν πρώτο όνομα στην Κύπρο λόγω της πετυχημένης εμφάνισής του στο «Χ-Factor», το κοινό επιλέγει το τραγούδι του «Firefly», με ερμηνεύτρια την αδελφή του, Χριστίνα. Για την επιλογή της κυπριακής συμμετοχής υποψήφιος ήταν επίσης ο Άλεξ Παναγή («Στη Φωτιά» 1995, «Νόμιζα» 2000) όπως επίσης και η Μαρλέν Αγγελίδου. Παρόλα αυτά ταξιδέψαμε στη Μόσχα με μία πυγολαμπίδα που όχι απλά δεν μας χάρισε την πολυπόθητη πρόκριση αλλά μας έστειλε στη 14η θέση λόγω των πολλών ασταθειών που παρουσιάστηκαν στη φωνή της νεαρής Χριστίνας αλλά και του χαμηλού προφίλ που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στη Ρωσία.

2010
Τραγούδι: Life Looks Better in Spring
Ερμηνεία: Τζον Λίλιγκριν & The Islanders
Θέση: 21
Βαθμοί: 27
Η απογοήτευση στους κόλπους της κυπριακής αποστολής συνεχίζεται όπως επίσης και οι φωνές αποχώρησής μας από το διαγωνισμό. Για το γόητρο και μόνο, το ΡΙΚ, συνεχίζει ακάθεκτο τη συμμετοχή του και προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου ο οποίος είδε το κοινό να του γυρίζει την πλάτη που ψήφισε για νικητήριο τραγούδι το «Life looks better in Spring» σε ερμηνεία του Jon Lilygreen και του συγκροτήματος The Islanders, ένα κομμάτι σε μουσική Νάσου Λαμπριανίδη και Μελή Κωνσταντίνου και στίχους Νάσου Λαμπριανίδη. Με τρεμάμενα χέρια, τζιν παντελόνι, λευκό μπλουζάκι και την κιθάρα του αγκαλιά, ο Jon Lilygreen, παρόλο που δεν ήταν από τα φαβορί του διαγωνισμού κατάφερε στη σκηνή του «Telenor Arena», πλαισιωμένος από τους μαυροντυμένους Islanders, να προκρίνει την Κύπρο, μετά από τέσσερα χρόνια γουρσουζιάς στον τελικό. Για την κυπριακή αποστολή το σημαντικότερο ήταν η πρόκρισή μας κι όχι η 21η θέση που καταλάβαμε στο τέλος της βραδιάς.

2011
Τραγούδι: Σαν Άγγελος σ’ Αγάπησα
Ερμηνεία: Χρήστος Μυλόρδος
Θέση: 18 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 16
Εκείνη την περίοδο, το ΡΙΚ, αποφάσισε να ριχθεί στη μάχη των ριάλιτι κι έτσι διοργάνωσε το δικό του μουσικό παιχνίδι με τίτλο «Performance», ο νικητής του οποίου, μάλιστα, θα ήταν και ο εκπρόσωπός μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως οι ιθύνοντες ήθελαν κι έτσι το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Χρήστος Μυλόρδος. Μάλιστα, με εμπιστευτική επιστολή του -που επέδωσε στο Δ.Σ., ο τότε γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, υπογράμμιζε ότι ο καλλιτέχνης είχε φωνητικές αδυναμίες και παρουσιαστικό και ότι πρέπει να ενισχυθεί στα φωνητικά. Και ενώ η οικογένεια του Μυλόρδου ζητούσε εξηγήσεις, το ΡΙΚ, τους διαβεβαίωνε ότι τα περί επιστολής ήταν αποκυήματα δημοσιογραφικής φαντασίας. Το περιοδικό TV Μανία, όμως, δημοσίευσε την επιστολή, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ζητήθηκε από τον Γιώργο Θεοφάνους να γράψει το τραγούδι ο οποίος διαφώνησε με τον Χρίστο Μυλόρδο ως τραγουδιστή, λέγοντας πως δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό. Παρόλα αυτά ο Χρήστος Μυλόρδος ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας με το τραγούδι «Σαν Άγγελος σ’ Αγάπησα», χωρίς ωστόσο να κερδίσει την πρόκρισή μας στον τελικό καθώς ήταν μία από τις κακές παρουσιάσεις εκείνη τη βραδιά. Τόσο σε θέματα φωνής όσο και σκηνικής παρουσίασης.

2012
Τραγούδι: La la Love
Ερμηνεία: Ήβη Αδάμου
Θέση: 16
Βαθμοί: 65
Ο διαγωνισμός αυτή τη χρονιά διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το ΡΙΚ, μετά τα περσινά παρατράγουδα αποφασίζει να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε μία ερμηνεύτρια που διέπρεπε εκείνη την περίοδο στο «X-Factor». Η Ήβη Αδάμου αποδέχεται την πρόταση κι εκείνο που απέμενε ήταν να επιλέξει το κοινό ποιο από τα τρία τραγούδια που γράφτηκαν για εκείνη θα ήταν το επικρατέστερο να μας εκπροσωπήσει. Το «La La Love», κέρδισε τους πάντες, προκρίθηκε στον τελικό, έγινε hit, τραγουδήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τελικά κατάφερε να λάβει τη 16η θέση με 65 βαθμούς. Το τραγούδι, μάλιστα, έγινε διεθνής επιτυχία και κατέκτησε ακόμα και τα charts της Κίνας. Η κυπριακή αποστολή εκείνη την περίοδο συζητούσε το ενδεχόμενο να ζητούσε τα έγγραφα που σχετίζονται με την ψηφοφορία των χωρών αλλά και της κριτικής επιτροπής της κάθε ευρωπαϊκής πόλης, καθώς τους είχε προβληματίσει το φαινόμενο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδωσε ούτε ένα βαθμό στην εκπρόσωπο της Κύπρου, ενώ αρκετοί Κύπριοι και Έλληνες φοιτητές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω televoting. Κι από την άλλη η Βουλγαρία, χώρα καταγωγής της μητέρας της Ήβης, δεν έδωσε ούτε ένα βαθμό στην κυπριακή αποστολή. Σημειώνεται επίσης ότι η κριτική επιτροπή της Κύπρου, που ψήφισε στον μεγάλο τελικό της Eurovision, δεν έδωσε ούτε ένα βαθμό στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο στην τελική βαθμολογία η χώρα που φιλοξενούσε το διαγωνισμό πήρε 8 βαθμούς από την Κύπρο.

2013
Τραγούδι: Αν με Θυμάσαι
Ερμηνεία: Δέσποινα Ολυμπίου
Θέση: 15 (Δεν προκρίθηκε)
Βαθμοί: 11
Η αρχική δήλωση του προέδρου του ΡΙΚ, Μάκη Συμεού, ότι ενδεχόμενη συμμετοχή εν μέσω κρίσης θα προκαλούσε αντιδράσεις, πυροδότησε σωρεία δημοσιευμάτων περί αποχώρησης της Κύπρου, τελικά όμως το Δ. Σ., μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του καναλιού, αποφάσισε μια λιτή και ανέξοδη (μέχρι 100.000 ευρώ) εκπροσώπηση. Μετά από την ηχηρή άρνηση του Γιώργου Παπαδόπουλου να αποδεχτεί την ανάθεση του ΡΙΚ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και έλλειψη χρόνου, ακολούθησε κλειστή επιλογή. Έγινε γνωστό ότι η τετραμελής επιτροπή είχε επιλέξει εξαρχής τη Δέσποινα Ολυμπίου προκαλώντας σωρεία παραπόνων από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Δυστυχώς, όμως, η μπαλάντα του Ανδρέα Γιωργαλλή και του Ζήνωνα Ζηντίλη δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Διαγωνίστηκε στον α’ ημιτελικό, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας και κατέληξε προτελευταία θέση. Με άλλα λόγια, ο αποκλεισμός ήταν αναπόφευκτος. Τι έφταιξε; Από τη μία το dress rehearsal, όπου οι Σουηδοί ξέχασαν την εκπρόσωπό μας στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να μην κάνει πρόβα με το δαντελένιο φόρεμα της τελικής εμφάνισης, τις διαφωνίες που υπήρχαν στους κόλπους της αποστολής, τον κακό συντονισμό, κάποιες φωνητικές αστάθειες, αλλά και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία και δυσκολία να προωθηθεί το τραγούδι, λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος του κράτους. Δεν έγινε ούτε promo tour, ούτε πάρτι. Ήταν ουσιαστικά μόνη και αβοήθητη, όπως τόνισαν οι συντελεστές του τραγουδιού, διότι κανείς δεν κάλυψε τα έξοδα των δημιουργών, των παραγωγών και του υπεύθυνου επικοινωνίας.

Τραγούδι: –
Ερμηνεία: –
Θέση: –
Βαθμοί: –
Λίγο η οικονομική κρίση και λίγο η κοινή γνώμη, μετά τα περσινά «τραγικά» αποτελέσματα, το ΡΙΚ αποφασίζει την αποχώρηση μας από το διαγωνισμό. «Το ΡΙΚ ανακοινώνει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αποχή του Ιδρύματος από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον 2014. Το Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση αυτή, αφού προσμέτρησε και τα αισθήματα της κοινής γνώμης όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Έλαβε επίσης υπόψη την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2014 και την ανάγκη για δραστικές περικοπές στις δαπάνες για τα προγράμματα». Από το 1981 που η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision, το 2014 ήταν η τρίτη φορά που θα απουσιάσει από το διαγωνισμό, ύστερα από το 1988 και το 2001.

2015
Τραγούδι: One Thing I Should Have Done
Ερμηνεία: Γιάννης Καραγιάννης
Θέση: 22
Βαθμοί: 11
Η Κύπρος, επιστρέφει στον 60ό ετήσιο διαγωνισμό όπου πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία, μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βουρστ στην Κοπεγχάγη. Ο νεαρός Γιάννης Καραγιάννης που κατάφερε να διχάσει την επιτροπή και το τηλεοπτικό κοινό κέρδισε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς και τον τελικό της Βιένης. Ωστόσο, η 22η θέση (11 βαθμοί) έκλεισε σε πολλούς το στόμα που κατακλύζανε τα social media με βωμολοχίες εναντίον των άλλων χωρών που καταψήφισαν την κυπριακή αποστολή που στην ουσία ταξίδεψε στη χώρα χωρίς την ουσιαστική στήριξη του ΡΙΚ.

2016
Τραγούδι: Alter Ego
Ερμηνεία: Minus One
Θέση: 21
Βαθμοί:96
Το ΡΙΚ αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει κι αυτή τη χρονιά στο διαγωνισμό επιλέγει τον εκπρόσωπό μας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δίνοντας μικρόφωνο στο δημοφιλές συγκρότημα των Minus One που πέρσι διεκδικούσαν το εισιτήριο στο διαγωνισμό το οποίο κέρδισε ο Γιάννης Καραγιάννης. Συνθέτης του τραγουδιού μας, ήταν ο Σουηδός Thomas G:Son συνθέτης του τραγουδιού «Euphoria» που ερμήνευσε η Lorren και κέρδισε το διαγωνισμό το 2012 για χάρη της Σουηδίας. Με το τραγούδι τους «Alter Ego» και με ροκ διάθεση ξεσήκωσαν μεν τη σκηνή της Ericsson Globe Arena, αλλά όχι και την Ευρώπη που ψήφισε το τραγούδι της Κύπρου στην 21η θέση.

2017
Τραγούδι: Gravity
Ερμηνεία: Hoving
Θέση: 21
Βαθμοί: 68
Το θετικό με τη συμμετοχή της Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα καταφέρνει να προκριθεί στον τελικό. Ίσως κι αυτός να είναι ο κύριος στόχος του ΡΙΚ θέλοντας να αποφύγει τη ρετσινιά του… κοψίματος. Κι αυτή τη χρονιά ακόμα ένας παίχτης που διέπρεψε μέσω των ελληνικών ριάλιτι, κερδίζει την εκπροσώπηση της χώρας. Μετά το ελληνικό «X-Factor», ο Χόβιγκ Ντεμιρτζιάν, διαγωνίστηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό άλλες δύο φορές το 2010 (ήρθε τρίτος με το τραγούδι «Goodbye») και το 2015 (ήρθε τέταρτος με το τραγούδι «Stone in a River»). Η δημοφιλία που του χαρίζει το «X-Factor» του δίνει ταυτόχρονα και την εκπροσώπησή μας στο διαγωνισμό. Το τραγούδι του «Gravity», γράφτηκε -και πάλι- από τον Σουηδό συνθέτη Thomas Gison. Συμμετείχε στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού όπου κατετάγη 5ος και πέρασε στον τελικό όπου κατέλαβε την 21η θέση παίρνοντας από κοινό και επιτροπές μόλις 65 βαθμούς.

2018
Τραγούδι: Fuego
Ερμηνεία: Ελένη Φουρέιρα
Θέση: 2
Βαθμοί: 436
Η χρονιά της Κύπρου. Ο νέος γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, μεγάλος φαν του διαγωνισμού, αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και να χαρίσει στην Κύπρο μία θέση στην πρώτη δεκάδα. Αφού κατάφερε να υπογράψει συνεργασία με τον συνθέτη Alex P. (Άλεξ Παπακωνσταντίνου) βγήκε σ’ αναζήτηση για την ερμηνεύτρια. Με το «Fuego» στις αποσκευές του ταξιδεύει στην Αθήνα για να συζητήσει με την Έλενα Παπαρίζου το ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Το γεγονός και μόνο ότι επρόκειτο για ένα up tempo, dance/ethnic κομμάτι φόβισε την Ελληνίδα τραγουδίστρια που έδωσε αρνητική απάντηση στο ΡΙΚ, το οποίο απευθύνθηκε στην Τάμτα που για επαγγελματικούς λόγους απάντησε αρνητικά. Κι έτσι ο κλήρος έπεσε στην Ελένη Φουρέιρα, η οποία κατάφερε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και να εμφανίσει την Κύπρο και πάλι στο χάρτη. Από την 21η θέση της προηγούμενης χρονιάς, η εκπρόσωπος της χώρας μας κατάφερε να κερδίσει την Ευρώπη στη σκηνή της Altice Arena με το ταπεραμέντο, τη φωνή και τις χορευτικές ικανότητές της, αλλά όχι όμως και τις επιτροπές που δεν της επέτρεψαν να πάρει τον διαγωνισμό στην Κύπρο… παρόλα αυτά, η Κύπρος, κέρδισε τη δεύτερη θέση και 436 βαθμούς χάνοντας τη νίκη από την εκπρόσωπο του Ισραήλ, Netta. Η Η… Beyonce της Ευρώπης, όπως την έχουν χαρακτηρίσει κατάφερε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και να βγάλει την Κύπρο από την… αφάνεια.

2019
Τραγούδι: Replay
Ερμηνεία: Τάμτα
Θέση:
Βαθμοί:
Μετά την υπέρλαμπρη νίκη της Ελένης Φουρέιρα, η Τάμτα, που πέρσι αρνήθηκε την εκπροσώπησή μας, αποδέχεται την πρόταση του ΡΙΚ και με απευθείας ανάθεση ετοιμάζεται για την ερχόμενη Τρίτη (14/5) να ανοίξει την αυλαία του πρώτου ημιτελικού της Eurovision και να χαρίσει στην Κύπρο αφενός την πρόκρισή μας στον τελικό κι αφετέρου μια θέση στην πρώτη πεντάδα με το τραγούδι «Replay» μια δημιουργία του Ελληνοσουηδού συνθέτη Άλεξ Παπακωνσταντίνου και σε στίχους των Άλεξ Παπακωνσταντίνου, Τζεράλντο Σαντέλ Βίκτωρ Σβένσον Άλμπιν Νέντλερ και Κρίστοφερ Φόγκελμαρκ. Παρόλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα με τη μέση της γεγονός που την απομάκρυνε για αρκετό μεγάλο διάστημα από την πίστα. Μάλιστα, ο προσωπικός της γιατρός της συνέστηνε την αποφυγή των ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Με σκηνοθέτη και καλλιτεχνική επιμελήτρια την Sacha Jean Baptiste, η οποία κρύβεται πίσω και από την επιτυχία του περσινού «Fuego», η εκρηκτική χορογραφία της (ετοιμάστηκαν δύο χορογραφίες, μία με τακούνια και μία χωρίς και ανάλογα με την πορεία του προβλήματος υγείας θα δουν ποια από τις δύο θα ακολουθήσει) στην εμφάνιση της Τάμτα, αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό και τους τηλεθεατές της Eurovision. Χορογράφος είναι η Αμερικανίδα χορεύτρια/χορογράφος, Chali Jennings, η οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως η Ελένη Φουρέιρα και ο Σάκης Ρουβάς. Η Jennings είναι εκείνη που έδωσε την περσινή σέξι χορογραφία στην Ελένη Φουρέιρα. Το σκηνικό προβλέπεται φαντασμαγορικό με πολλές οθόνες και γραφικά να συνοδεύουν την Τάμτα στο τραγούδι. Δίπλα της επίσης θα βρίσκονται και τέσσερα αγόρια χορευτές, με καταγωγή από τη Σουηδία, που αναμένονται να ξετρελάνουν το κοινό με τις χορευτικές τους φιγούρες. Ο Lamin, o Kenny, o Nicklas και ο Benjamin ήδη έχουν τελειοποιήσει τη χορογραφία τους και μαζί με έναν ακόμα άνδρα στα φωνητικά είναι η τελική εξάδα της κυπριακής συμμετοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS