CELEBRITIESSHOWBIZΦαίη Σκορδά: Είναι η νέα «βασίλισσα» της TV;

Φαίη Σκορδά: Είναι η νέα «βασίλισσα» της TV;

Το νέο πρότυπο της εθνικής τηλεπαρουσιάστριας έχει σπουδές με τη βούλα του Umberto Eco, προϋπηρεσία σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, θητεία στην gossip μεσημεριανή ζώνη, σύζυγο τον Γιώργο Λιάγκα, ατελείωτα καλλίγραμμα πόδια και μια ολόδική της εκπομπή στην πρωινή ψυχαγωγική ζώνη, η οποία έφτασε σε μέσο όρο την πρώτη βδομάδα προβολής της στο 29% και στο νεανικό κοινό στο 30,7%, όταν η «αιώνια βασίλισσα», Ελένη Μενεγάκη, δεν ξεπερνούσε το 25%. Το 2017 θα είναι η χρονιά της Φαίης Σκορδά;

Του Κώστα Μπουρούση

Η φετινή πρεμιέρα της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης του Antenna δεν είχε πομπώδη μουσικοχορευτικά νούμερα και μεγαλόστομα καλωσορίσματα στον τηλεθεατή, δεν είχε ποτάμια δακρύων συγκίνησης και αναφιλητά ενθουσιασμού – κυρίως δεν είχε τον Γιώργο Λιάγκα. Μετά από πέντε χρόνια τηλεοπτικής συμπόρευσης με τον σύζυγό της -και πατέρα των δύο παιδιών της- η Φαίη Σκορδά κλήθηκε να κοιτάξει μόνη στα μάτια τον τηλεθεατή – είχε να το πράξει από την εποχή του τηλεοπτικού σταθμού Alter, όταν έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στους σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (και στο ντόπιο star system) με όχημα την εκπομπή με τον εύγλωττο τίτλο «Πολύ Μπλα Μπλα».

Ήταν μια διαφορετική ημέρα εκείνη της 3ης Οκτωβρίου – σίγουρα για τη λαοφιλή τηλεπαρουσιάστρια, μάλλον και για το τηλεοπτικό κοινό που είδε την κλισέ απειλή του Γιώργου Λιάγκα, πως δηλαδή θα αποχωρήσει από την παρουσίαση της πρωινής εκπομπής, να μετατρέπεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Παρά την αμηχανία και το τρακ της πρεμιέρας, παρά τα αναμενόμενα λάθη και τον χρόνο που χρειάζεται η νέα ομάδα του «Πρωινού» για να αναπτύξει τη δυναμική της, η ετυμηγορία της τηλεθέασης ήταν κατάφορα υπέρ της Φαίης Σκορδά. Αν πιστέψει κανείς πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τα τηλεμερίδια της πρεμιέρας -39,9% στο γενικό σύνολο και 36,6% στο δυναμικό κοινό- δίνουν στο κορίτσι της διπλανής πόρτας, που μέρα με τη μέρα διεκδικεί ολοένα και με μεγαλύτερες αξιώσεις τον τίτλο της «βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης» τον αέρα της νίκης. Παρά τον εξορθολογισμό -προς τα κάτω- της τηλεθέασης τις επόμενες ημέρες της πρώτης εβδομάδας του «Πρωινού» οι αριθμοί μαρτυρούν πως η Φαίη, ακόμη και χωρίς το σύζυγό της στο τηλεοπτικό πλευρό της, παραμένει μια σταθερή τηλεοπτική αξία που μπορεί να αποδίδει ολοένα και περισσότερα σε όσους την εμπιστεύονται και επενδύουν σ’ εκείνη.

 liagkas-skorda

Η σημειολογία μιας TV persona

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά και τίποτα δεν ήταν προδιαγεγραμμένο στη ζωή και την καριέρα της Φαίης Σκορδά. Μολονότι από παιδί ακόμη το θέαμα -η μουσική, ο χορός, το θέατρο- τής ασκούσαν μια ακατανίκητη γοητεία, ποτέ δεν είχε βάλει με το νου της πως θα ερχόταν η μέρα που θα διεκδικούσε δάφνες εθνικής τηλεπαρουσιάστριας. Δεύτερο παιδί του Δημήτρη Σκορδά και της Εύας Αλεξανδρίδη -έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό- η μικρή Σοφία, την οποία λίγα χρόνια αργότερα όλοι θα αποκαλούσαν με το υποκοριστικό όνομα «Φαίη», ήρθε στον κόσμο στις 9 Φεβρουαρίου του 1980. Τα παιδικά χρόνια της στο Κιλκίς ήταν ήρεμα, σχεδόν ειδυλλιακά. Καλή, επιμελής και τυπική μαθήτρια -εντάξει, βοηθούσε κατά τι και η δαμόκλειος σπάθη της επιμονής της μητέρας της- η Φαίη κατάφερνε να μοιράσει ακριβοδίκαια τοn χρόνο της ανάμεσα στη φιλομάθειά της και στις καλλιτεχνικές ανησυχίες της. Έτσι, εκτός από μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και ιταλικών, έδινε πάντα το «παρών» στην τάξη του μπαλέτου. Ήταν, μάλιστα, ιδιαίτερα επιδέξια στο χορό, πράγμα που μπορούσαν να διαπιστώσουν όσοι παρακολουθούσαν τις σχολικές γιορτές, στις οποίες η μαθήτρια Φαίη συμμετείχε ανελλιπώς -είχε μάλιστα, λέγεται, ιδιαίτερη έφεση στην απαγγελία. Κοινωνική και δημοφιλής στη σχολική αλλά και στην τοπική κοινωνία, μάλλον ξάφνιασε τους συμμαθητές της με την επιλογή της να μην τους ακολουθήσει στην πενθήμερη εκδρομή της τελευταίας τάξης του Λυκείου. Η Φαίη ήθελε να τα κάνει όλα με τοn δικό της τρόπο, επειδή το ήθελε και το ένιωθε, όχι γιατί έπρεπε. Λίγους μήνες μετά από τη σχολική αποφοίτηση, όλα ήταν έτοιμα για τη μετοίκησή της για σπουδές στην Ιταλία. Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Τεχνών και Μουσικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια που είχε ιδρύσει στη δεκαετία του ‘70 ο αείμνηστος Umberto Eco από τον τίτλο του και μόνο ακουγόταν τουλάχιστον συναρπαστικό στα αυτιά της έφηβης Φαίης.

skorda1

Η πραγματικότητα, βέβαια, που αντιμετώπισε, την πρώτη κιόλας ημέρα που πέρασε το κατώφλι του αμφιθεάτρου, δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμενε. Τηλεφώνησε αμέσως στη μητέρα της για να παραπονεθεί πως η σχολή πόρρω απείχε απ’ όσα είχε φανταστεί, πως δεν ήταν ένα σχολείο Τέχνης σαν κι εκείνα που είχαν εντυπωθεί στο νου της από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες της εποχής, αλλά ένα τμήμα που έδινε έμφαση στο νόημα των πραγμάτων, των λέξεων, τελικά της ζωής. Παρά την αρχική άσχημη εντύπωση και τον πανικό, η φοιτήτρια Φαίη βρήκε γρήγορα το νόημα. Με επιμονή και κυρίως πείσμα στρώθηκε στο διάβασμα και εγκλιματίστηκε τόσο ώστε μετά την απόκτηση του πτυχίου της συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία. Στα χρόνια της Ιταλίας το κορίτσι από το Κιλκίς εκτός από περισπούδαστες, περίπλοκες θεωρίες έμαθε να αφουγκράζεται – λέγεται πως στην καθημερινή διαδρομή της με το τρένο προς το Πανεπιστήμιο άκουγε με στωικότητα τους συνεπιβάτες της να της διηγούνται ιστορίες από την προσωπική ζωή τους. Αυτή η υπομονή ήταν το καλύτερο εφόδιο για την καριέρα της στην Ελλάδα που θα ξεκινούσε με τον «πατροπαράδοτο» τρόπο.

 skorda2

Μια θεατρολόγος στην ελληνική TV

Σπουδαγμένη στο εξωτερικό, πολύγλωσση και εντυπωσιακή στην όψη, η Φαίη Σκορδά ήταν φτιαγμένη για την ελληνική τηλεόραση. Μόνο που στις αρχές του 2004, όταν ξεκινούσε την αναζήτηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, αυτό δεν το γνώριζε ούτε η ίδια, ούτε πολύ περισσότερο η ελληνική τηλεόραση. Έπειτα από μια επίμονη, πλην παντελώς αποτυχημένη απόπειρα να ξεκινήσει τη μαθητεία της στην τότε ΕΡΤ-3, εντάχθηκε τελικά στις τάξεις της δημοτικής τηλεόρασης TV 100 – εννοείται χωρίς μισθό και χωρίς χειροπιαστό αντικείμενο εργασίας. Ήταν η εποχή που έμαθε την τηλεόραση εκ των έσω, ενσαρκώνοντας τον ανθρωπότυπο του παιδιού για όλες τις δουλειές. Έκανε κοσμικό ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, μπήκε για πρώτη φορά σε δωμάτιο μοντάζ, αν χρειαζόταν βοηθούσε ακόμη και τους στιλίστες να επιστρέψουν τα ρούχα των παρουσιαστών στα καταστήματα. Η τηλεόραση ήταν μια άγνωστη γη για τη θεατρολόγο με το ακαδημαϊκό background, όμως τη γοήτευε όσο τίποτα στη ζωή της μέχρι τότε. Μέσα σε δύο χρόνια η καλλίγραμμη δημοσιογράφος είχε γίνει παραπάνω από γνωστή στους κύκλους της Θεσσαλονίκης, είχε νοικιάσει το δικό της διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και παρουσίαζε πλέον τη δική της εκπομπή στη συχνότητα του Μακεδονία TV. Ήταν με δυο λόγια στην καλύτερη φάση της. Γι’ αυτό και μάλλον αντιμετώπισε με καχυποψία και κάπως αδιάφορα την πρόταση που ήρθε τότε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Η Φαίη δεν ήθελε με τίποτα να αφήσει μια λίγο πολύ στρωμένη καθημερινότητα, για την οποία είχε μοχθήσει, και να αναμετρηθεί με το αθηνοκεντρικό σύστημα των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Τελικά, η φιλοδοξία της, ίσως και η πειθώ της τηλεοπτικής μέντορά της, Ζήνας Κουτσελίνη, αποδείχθηκαν ισχυρότερες από τις όποιες επιφυλάξεις της. Το 2006 με αβυσαλλέο μίνι και ενδυματολογικό κώδικα τον οποίο ενδεχομένως σήμερα να έχει διαγράψει από τη μνήμη της, η Φαίη Σκορδά έκανε το ντεμπούτο της στη μεσημεριανή, τη λεγόμενη και κουτσομπολίστικη, ζώνη. Μέσα σε τρία χρόνια το αμήχανο κορίτσι, το οποίο στους πρώτους μήνες του τηλεοπτικού αέρα δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν, θα έβλεπε τον γάμο του να αναμεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση και το όνομά του να λαμβάνει θέση μήλου της Έριδος μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών.

 skorda3

Ο παράγοντας Λιάγκας

Ο καθοριστικός άνθρωπος για τη ζωή αλλά και την καριέρα της Φαίης Σκορδά δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Λιάγκα. Γνωρίστηκαν στη διάρκεια του γυρίσματος της τότε lifestyle τηλεοπτικής εκπομπής της Μαρίας Σταματέρη, συμφώνησαν ότι διαφωνούν και κατόπιν ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Εκείνος προερχόμενος από τη hardcore ενημέρωση -είχε μάλιστα θέσει και υποψηφιότητα για βουλευτής Λάρισας με το Πα.Σο.Κ.- εκείνη βγαλμένη από τα σπλάχνα της σκληροπυρηνικής ψυχαγωγίας έμοιαζαν τόσο αταίριαστοι που τελικά θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν το ιδανικό ζευγάρι. Όχι μόνο στη ζωή αλλά και στην TV, όπως σοφά είχε διαβλέψει ο τότε διευθυντής προγράμματος του Mega Ελλάδος, Πέτρος Μπούτος. Εκείνος ήταν που λίγους μήνες μετά από τον θρησκευτικό γάμο τούς τους «πάντρεψε» τηλεοπτικά, δημιουργώντας μια αχτύπητη φόρμουλα πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής. Πλάι στον Γιώργο Λιάγκα, η Φαίη ένιωσε ασφαλής, σίγουρη, πιο δυνατή. Όχι μόνο ως σύντροφος, αλλά και ως τηλεοπτικό έτερον ήμισυ. Αλλά κι εκείνος, χάρη στη Φαίη, κατάφερε να κάνει πιο ομαλό το πέρασμά του από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία. Χάρη στον Λιάγκα η έως τη γνωριμία τους στραμμένη απολύτως στη δουλειά Φαίη, μια και δεν είχε φίλους ή κοινωνικό κύκλο στην Αθήνα, άρχισε να κυκλοφορεί στην πόλη, να βγαίνει από το καβούκι της, να ανοίγεται και να απολαμβάνει τη ζωή. Τα δύο παιδιά που έχουν αποκτήσει προφανώς και είναι το επιστέγασμα μιας ζωής που για τους δυο τους τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

skorda4

Αναβαπτισμένη αισθητικά και στιλιστικά, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, πιο έμπειρη και σίγουρα περισσότερο ώριμη η Φαίη Σκορδά μοιάζει φέτος να ενηλικιώνεται τηλεοπτικά, παίρνοντας μόνη στα χέρια της τα ηνία του «Πρωινού» του Antenna – στην πραγματικότητα καλείται να αποδειχτεί καλύτερη του τηλεοπτικού προϊόντος που «έχτιζαν» από το 2010 μαζί με τον Γιώργο Λιάγκα. Μάλιστα, κάποιοι σπεύδουν ήδη να της αποδώσουν τον τίτλο και τις τιμές της «βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης», αφού τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν πως είναι απολύτως ικανή να συντηρήσει και μόνη της την επιτυχία της ναυαρχίδας των πρωινών ψυχαγωγικών εκπομπών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Φαίη Σκορδά περισσότερο με Αμαζόνα μοιάζει, αφού έχει μάθει να επιμένει, να προσπαθεί και να πολεμά με τις δικές της δυνάμεις για να τα καταφέρει. Το γεγονός ότι μπορεί ταυτόχρονα να κρατά αλώβητη και την περσόνα του κοριτσιού της διπλανής πόρτας είναι μάλλον που την κάνει ακαταμάχητη. Και όχι μόνο για νοικοκυρές τηλεθεάτριες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS