CELEBRITIESSHOWBIZHello Europe. Tel Aviv is calling

Hello Europe. Tel Aviv is calling

Με τη συμμετοχή 41 χωρών πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη (14/5) και Πέμπτη (16/5) ο 1ος και ο 2ος Ημιτελικός της 64ης διοργάνωσης της Eurovision. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και θα δείτε σε απευθείας μετάδοση από την Expo Tel Aviv Arena, στις 10μ.μ.

Η Netta Barzilai, νικήτρια του περσινού διαγωνισμού με το τραγούδι «Toy», θ’ ανοίξει την παράσταση της φετινής διοργάνωσης την ερχόμενη Τρίτη (14/5).

Σαράντα μία χώρες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με τη Βουλγαρία και την Ουκρανία να απουσιάζουν.

Κάθε χώρα απονέμει δύο σετ των 12, 10, 8-1 βαθμών στα 10 αγαπημένα της τραγούδια: ένα από την κριτική επιτροπή κι ένα από το κοινό.

Λόγω του ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, αρκετοί υποστηρικτές του κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) κάλεσαν τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Ισραήλ για τρίτη φορά, μετά το 1979 και το 1999, έπειτα από τη νίκη της χώρας το 2018 με τη Netta Barzilai και το τραγούδι «Toy».

Οι τιμές των εισιτηρίων για τον φετινό διαγωνισμό προκάλεσαν έντονη κριτική, τόσο εντός του Ισραήλ όσο και εκτός, με τους The Times of Israel να κάνουν λόγο για την πιο ακριβή Eurovision. Ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν στην υψηλή τιμή των εισιτηρίων είναι το υψηλό κόστος ζωής στο Ισραήλ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν χρηματοδοτεί τον διαγωνισμό.

Στις 3 Μαρτίου 2019, η πώληση των εισιτηρίων σταμάτησε εξαιτίας ανωμαλιών που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα KAN. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως γινόταν παράνομη επαναπώληση εισιτηρίων για 2,5 φορές την αρχική τους τιμή.

 

 

Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος, πέντε καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετείχαν στο παρελθόν ως κύριοι τραγουδιστές για τις ίδιες χώρες. Δύο από αυτούς συμμετείχαν το 2016 – ο Sergey Lazarev εκπροσώπησε τη Ρωσία με το τραγούδι «You Are the Only One», ενώ ο Serhat εκπροσώπησε τον Άγιο Μαρίνο με το τραγούδι «I Didn’t Know». Ο Joci Pápai εκπροσώπησε την Ουγγαρία το 2017, με το τραγούδι «Origo». Η Tamara Todevska εκπροσώπησε τη Βόρεια Μακεδονία (τότε ΠΓΔΜ) το 2008, μαζί με τους Vrcak & Adrian και το τραγούδι «Let Me Love You». Επίσης, ήταν στα φωνητικά το 2004 και το 2014 για τον Tose Proeski και την Tijana Dapcevic, αντίστοιχα. Η Nevena Bozovic εκπροσώπησε τη Σερβία το 2013 ως μέλος των Moje 3 με το τραγούδι «Ljubav je svuda», το οποίο κατέληξε στην ενδέκατη θέση στον πρώτο ημιτελικό. Είχε, επίσης, εκπροσωπήσει τη χώρα στον Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2007 με το τραγούδι «Pisi mi», το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Sahlene, η οποία εκπροσώπησε την Εσθονία το 2002 θα είναι στα φωνητικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν, επίσης στα φωνητικά για τη Σουηδία το 1999, τη Μάλτα το 2000 και την Αυστραλία το 2016.

Η Κύπρος για πρώτη φορά στα 36 χρόνια παρουσίας της στον διαγωνισμό -συμπεριλαμβανομένης της φετινής- κληρώθηκε να κόψει την κορδέλα του 1ου ημιτελικού κι αν προκριθεί στον τελικό θα είναι η πρώτη χώρα που περνά από τη συγκεκριμένη θέση.

Τέσσερις θα είναι οι παρουσιαστές που θα ηγηθούν των τριών live σόου: Οι παρουσιαστές Erez Tal και Assi Azar, οι οποίοι εργάζονται στο ισραηλινό κανάλι Keshet 12, το supermodel Bar Refaeli και η παρουσιάστρια του KAN, Lucy Ayoub. Ο Tal και η Rafaeli θα είναι οι κύριοι παρουσιαστές, ενώ ο Azar και η Ayoub θα είναι παρουσιαστές στο green room.

Συνεχίζεται η παράδοση στην Κύπρο οι σχολιαστές στο booth να είναι δυο. Φέτος, για την Κύπρο, ταξίδεψαν στο Ισραήλ η Ευρυδίκη και ο Τάσος Τρύφωνος, ενώ την προηγούμενη χρόνια η μετάδοση γινόταν από τα στούντιο του ΡΙΚ.

Φέτος αλλάζει ο τρόπος όπου θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ενώ μέχρι πέρυσι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τηλεψηφοφορίας ξεκινούσε από τη χώρα που είχε ψηφιστεί λιγότερο από τους τηλεθεατές, τώρα θα ξεκινά από τη χώρα που τερμάτισε τελευταία (στην 26η θέση δηλαδή) στη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών. Αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς πολλές φορές επιτροπές και κοινό έχουν εντελώς αντίθετες προτιμήσεις και ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια.

Ο 1ος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2019 στις 10μ.μ και θα προβληθεί από το ΡΙΚ1. Δεκαεπτά χώρες θα συμμετέχουν στον 1ο Ημιτελικό. Η Γαλλία, η Ισπανία και το Ισραήλ θα ψηφίσουν σε αυτόν τον ημιτελικό.

01 Κύπρος Τάμτα «Replay»
02 Μαυροβούνιο D mol «Heaven»
03 Φινλανδία Darude ft. Sebastian Rejman «Look Away»
04 Πολωνία Tulia «Fire of Love (Pali się)»
05 Σλοβενία Zala Kralj & Gašper Šantl «Sebi»
06 Τσεχία Lake Malawi «Friend of a Friend»
07 Ουγγαρία Joci Pápai «Az én apám»
08 Λευκορωσία ZENA «Like It»
09 Σερβία Nevena Božović «Kruna»
10 Βέλγιο Eliot «Wake Up»
11 Γεωργία Oto Nemsadze «Keep on Going»
12 Αυστραλία Kate Miller-Heidke «Zero Gravity»
13 Ισλανδία Hatari «Hatrið mun sigra»
14 Εσθονία Victor Crone «Storm»
15 Πορτογαλία Conan Osíris «Telemóveis»
16 Ελλάδα Κατερίνα Ντούσκα «Better Love»
17 Άγιος Μαρίνος Serhat «Say Na Na Na»

Ο 2ος ημιτελικός θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (16/5), στις 10μ.μ. και θα προβληθεί από το ΡΙΚ1. Δεκαοκτώ χώρες θα συμμετέχουν στον 2ο Ημιτελικό. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα ψηφίσουν σε αυτόν τον ημιτελικό. Η Ελβετία θα συμμετέχει μετά από αίτημα του ελβετικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SRS.
01 Αρμενία Srbuk «Walking Out»
02 Ιρλανδία Sarah McTernan «22»
03 Μολδαβία Anna Odobescu «Stay»
04 Ελβετία Luca Hänni «She Got Me»
05 Λετονία Carousel «That Night»
06 Ρουμανία Ester Peony «On a Sunday»
07 Δανία Leonora «Love Is Forever»
08 Σουηδία John Lundvik «Too Late For Love»
09 Αυστρία PÆNDA «Limits»
10 Κροατία Roko «The Dream»
11 Μάλτα Michela «Chameleon»
12 Λιθουανία Jurij Veklenko «Run With The Lions»
13 Ρωσία Sergey Lazarev «Scream»
14 Αλβανία Jonida Maliqi «Ktheju tokës»
15 Νορβηγία KEiiNO «Spirit In The Sky»
16 Ολλανδία Duncan Laurence «Arcade»
17 Βόρεια Μακεδονία Tamara Todevska «Proud»
18 Αζερμπαϊτζάν Chingiz «Truth»

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS