CELEBRITIESSHOWBIZΗ καμπάνια των celebrities για την προσφυγική κρίση

Η καμπάνια των celebrities για την προσφυγική κρίση

Στο πλαίσιο της Καμπάνια Υποδοχής Προσφύγων του Independent, από την Τζολί ως τον Κάμπερμπατς μίλησαν για το σοβαρότερο ανθρωπιστικό ζήτημα της εποχής.

Η σημερινή προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει προκύψει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 59,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, λόγω πολέμων, τυραννικών καθεστώτων και τρομοκρατίας. Μέσα στο 2015, ένα εκατομμύριο ταξίδεψε στην Ευρώπη, ψάχνοντας καταφύγιο εκεί και, από αυτούς, περίπου 800.000 διέσχισαν την Μεσόγειο, ενώ 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διαδρομή με τις βάρκες ή ακόμα αγνοούνται. Η κατάσταση, μάλιστα, δεν δείχνει να βελτιώνεται, εφόσον ο αριθμός όσων ζητούν καταφύγιο αυξάνεται σταθερά μέρα με τη μέρα. Με αφορμή αυτή την κατάσταση, λοιπόν, 387.000 άνθρωποι υπέγραψαν την καμπάνια Υποδοχής Προσφύγων της εφημερίδας Independent. Ανάμεσα σε αυτούς, και αρκετοί σελέμπριτι που είχαν ήδη μιλήσει ανοιχτά και αναλάβει δράση για το ζήτημα:

Μπομπ Γκέλντοφ

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής είχε μια από τις πιο αξιέπαινες αντιδράσεις απέναντι στην προσφυγική κρίση, εφόσον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τέσσερις πρόσφυγες στο σπίτι του. Επιπλέον, δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά το θυμό του απέναντι στο γεγονός ότι στη σημερινή εποχή τόσα εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν: «Είναι μια τεράστια προδοσία τού ποιοι είμαστε και ποιοι θα θέλαμε να είμαστε», δήλωσε. «Δεν αντέχω αυτό που συμβαίνει. Και φταίει η αποτυχία των πολιτικών που οδήγησε σε αυτό τον εξευτελισμό μας. Σε αυτό τον απόλυτο, αρρωστημένο εξευτελισμό μας».

Αντζελίνα Τζολί

Η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μαζί με την Αρμίνκα Χέλιτς, πρώην πρόσφυγα από τη Βοσνία και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ζήτησαν, σε άρθρο τους στους «Times», να δοθεί πιο άμεσα προσοχή στους πρόσφυγες που απειλείται η ζωή τους έναντι των οικονομικών μεταναστών. Επίσης, κάλεσαν επιτακτικά τους ηγέτες να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους απέναντι σε αυτό το σοβαρό, ανθρωπιστικό ζήτημα και να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσουν. «Τίποτα δεν μας λέει περισσότερα για την κατάσταση στο κόσμο από αυτή τη μετακίνηση ανθρώπων διαμέσου των συνόρων», έγραψαν. «Έχει έρθει η ώρα να ψάξουμε μακροπρόθεσμες λύσεις και να παραδεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις – και όχι οι ίδιοι οι πρόσφυγες – πρέπει να δώσουν την απάντηση».

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Ο Κάμπερμπατς αξιοποίησε την παράσταση Άμλετ που ανέβασε στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου για να καλέσει ανοιχτά για δράση απέναντι στην προσφυγική κρίση. Ο ηθοποιός έχει εκφράσει πολλές φορές και στο παρελθόν την απογοήτευσή του από τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα και τον αριθμό των προσφύγων που έχει αποφασίσει να δεχτεί.«Πώς λέμε ότι δεχόμαστε 20.000 πρόσφυγες ανά πενταετία, όταν φθάνουν εδώ 5.000 σε μία μέρα; Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει», είχε τονίσει.

Φράνκι Μπόιλ

Ο κωμικός απηύθυνε μια σειρά από δριμύτατα σχόλια απέναντι στη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και κυρίως απέναντι στην απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να χρησιμοποιήσει τη φράση «σμήνη προσφύγων» για να περιγράψει το μεγάλο αριθμό που φθάνει στη Βρετανία. Επίσης, μίλησε αρνητικά για τους πολίτες που εναντιώθηκαν στη φιλοξενία των προσφύγων στη χώρα τους. «Περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού παρακολουθώντας Σύριους να φθάνουν νεκροί στις ακτές και ανησυχούσαμε μόνο για το αν αυτό θα σήμαινε ότι οι παραλίες θα έμεναν κλειστές στις καλοκαιρινιές διακοπές», έγραψε καυστικά στον Guardian.

Άντι Μάρεϊ

Ο άσος του τένις επέλεξε να βοηθήσει οικονομικά στο ζήτημα, συνδυάζοντάς το με την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, δεσμεύτηκε να δώσει 50 δολάρια στη Unicef για κάθε «καρφί» που θα πετύχαινε στο τένις. «Έχοντας παρακολουθήσει τις εικόνες που μεταδίδονται από τα δελτία ειδήσεων διεθνώς, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να βοηθήσω τα εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και είδαν στις ζωές τους να έρχονται τα πάνω κάτω», δήλωσε.

Ντέιβιντ Μόρισεϊ

IFrame

Ο ηθοποιός του Walking Dead συνειδητοποίησε σαστισμένος το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, όταν, τον Ιούλιο, πήγε στη Λέσβο για να βοηθήσει τα παιδιά των προσφύγων που έφταναν με βάρκες. Ο Μόρισεϊ, ως υποστηρικτής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περιέγραψε τις τραγικές σκηνές που είδε ως «την πρόκληση της εποχής μας» και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν «ουσιώδεις λύσεις» όπως να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα τους.

Πηγή: womantoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS