CELEBRITIESSHOWBIZMelania Trump: «Θλιμμένη πριγκίπισσα» ή σύζυγος-τρόπαιο;

Melania Trump: «Θλιμμένη πριγκίπισσα» ή σύζυγος-τρόπαιο;

Αν η Μichelle Obama ήταν η μαμά όλης της Αμερικής, η 46χρονη Μelania Τrump είναι μάλλον η βασίλισσα των παραμυθιών της -μια FLOTUS, με πύργο και ιδιωτικό αεροπλάνο, πνιγμένη στο χρυσό, τα διαμάντια, τη χλιδή. Εκτός αν πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται ένα θλιμμένο, άτυχο κορίτσι. Μια Χιονάτη, που δάγκωσε το λάθος μήλο…

Της Κάλλιας Καστάνη

Όταν εμφανίστηκε, στο πλευρό του νέου προέδρου της Αμερικής, στην τελετή ορκωμοσίας -ψηλόλιγνη, με ‘κείνον τον μακρύ σαν του κύκνου λαιμό και αφάνταστα κομψή μες στο babyblue Ralph Lauren σύνολο με τα ασορτί σουέντ γάντια και τις handmade γόβες- τα social media πήραν φωτιά. «Έχει την εμφάνιση μιας πρώτης κυρίας!» «Είναι πολύ Jackie…». «Τόσο όμορφη, είμαι περήφανη για κείνη», «Βαρετή», «Πολύ καθώς πρέπει». «Τι να κρύβει άραγε πίσω απ’ αυτό το άδειο, γυάλινο βλέμμα;» «Η  FLOTUS δείχνει τρομοκρατημένη. Φώναξέ με, αν χρειάζεσαι βοήθεια!» – τα tweets ήταν ένα μικρό, αντιπροσωπευτικό δείγμα των αισθημάτων που τρέφουν οι Αμερικανοί για τη Melania Trump. Δηλαδή, κάτι ανάμεσα σε οργή, θαυμασμό, περιφρόνηση και οίκτο.

#FREEMELANIA

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ο οίκτος φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Αφορμή, στάθηκε ένα μικρό βιντεάκι που ανέβασε στο Τwitter ένας παρατηρητικός χρήστης με το όνομα (ή μήπως ψευδώνυμο;) «Mary»: μια σκηνή δευτερολέπτων από την προεδρική ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου – σταγόνα στον ωκεανό των ωρών του τελετουργικού. Ο Donald Trump, στρέφεται να μιλήσει στη σύζυγό του και ‘κείνη χαμογελά, με έναν αυτόματο, καλά προβαρισμένο μορφασμό. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο νέος πρόεδρος γυρίζει πάλι μπροστά και η Melania σκύβει το κεφάλι, γεμάτη θλίψη. Το χαμόγελο της χάνεται, σαν να πέφτει αυλαία βιαστικά, σε μια φωτισμένη σκηνή. Το post σχολιάζει «Ω Θεέ μου, τι της είπε;;; ΤΡΕΞΕ ΜΕΛΑΝΙΑ!!!»

Το βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου κι έγινε αφορμή να γεννηθούν τα hashtags #FreeMelania και #SadMelania, καθώς και μια ατέλειωτη παραφιλολογία για τις σχέσεις του νέου προεδρικού ζευγαριού. Είναι ευτυχισμένοι; Αγαπιούνται; Χωρίζουν; Ειδικοί κλήθηκαν να μιλήσουν, να εξηγήσουν, να αναλύσουν τη γλώσσα του σώματός τους. Οι δυο τους, λένε, στέκονται αλύγιστοι ο ένας δίπλα στον άλλο, τα χέρια τους αγγίζονται τυχαία ή δεν αγγίζονται καθόλου. Δεν γελούν, δεν μοιράζονται μυστικά ή αστεία, δεν έχουν καμία «ζευγαρίσια» σωματική οικειότητα. Φτάνοντας στον Λευκό Οίκο, ο Donald Trump, προπορεύτηκε, χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά στη γυναίκα του, που τον ακολουθούσε ασθμαίνοντας, αρκετά βήματα πίσω του. Και ο χορός τους στα gala της ορκωμοσίας ήταν ενδεικτικός του είδους της σχέσης τους: εκείνος «κολλάει» πάνω της σεξουαλικά, τραβώντας την κοντά του από τη λεκάνη και ‘κείνη γέρνει λίγο τον κορμό της προς τα πίσω, σαν να προσπαθεί να αποφύγει την επαφή με τον παρτενέρ της. Το πόρισμα είναι σαφές: «η Melania Trump πάσχει από κατάθλιψη». Ή «η Melania είναι μια κακοποιημένη γυναίκα – ο άντρας της, τη βλέπει σαν ακριβό αξεσουάρ». Την επόμενη μέρα, στις διαδηλώσεις των γυναικείων οργανώσεων κατά του Donald Trump, έκανε την εμφάνισή του το πανό: «Μelania, αν θες να σε σώσουμε, ανοιγόκλεισε τα μάτια σου δυο φορές» – μια φράση-κλισέ, στις αστυνομικές σειρές για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, στα χέρια παρανοϊκών serial killers. Μέσα σε ένα 24ωρο, τα μηνύματα συμπαράστασης πολλαπλασιάστηκαν – από τη Βασίλισσα των Πάγων, ως τη  Σοράγια ή τη lady Di, τίποτα δεν είναι πιο αγαπητό στο μεγάλο, ανώνυμο πλήθος από μια ωραία, «θλιμμένη πριγκίπισσα»…

MELANIA GO HOME!

Αυτό, κάνει κάποιους να λένε, πως ίσως η «εκστρατεία αγάπης προς τη Μelania», δεν είναι παρά κάποιο έξυπνο κολπάκι, ενός ευφυούς επικοινωνιολόγου. Είναι γεγονός πως (με εξαίρεση, ίσως, τη Hillary Clinton) ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Melania απολαμβάνει τη μικρότερη δημοφιλία απ’ όσες προηγήθηκαν. Oι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως δεν είναι Αμερικανίδα (σ.σ. είναι γνωστό πως γεννήθηκε στη Σλοβενία και απέκτησε την αμερικάνικη υπηκοότητα πριν από, μόλις 11 χρόνια), της καταλογίζουν έλλειψη ακαδημαϊκής μόρφωσης, την αποκαλούν «χρυσοθήρα» και «σύζυγο-τρόπαιο». Το παρελθόν της, ως μοντέλο, οι γυμνές της πόζες, η ζωή της, η ιστορία της οικογένειάς της, οι δηλώσεις της, οι σιωπές της, οι γκάφες της, είναι ένα δημοφιλές λαϊκό ανάγνωσμα, κρεμασμένο στα μανταλάκια. Το καθένα, της κόβει κι από ένα κομμάτι. «Ο πατέρας της, είχε έναν εξώγαμο γιο». «Πόζαρε γυμνή  στο εξώφυλλο του GQ». Δήλωσε πως «με τον Donald, κάνουμε σεξ κάθε μέρα». «Είναι ανόητη – δεν μιλά καν αγγλικά». «Ο Tom Ford αρνείται να ντύσει τη Melania». «100.000 Νεοϋορκέζοι φωνάζουν: Μelania go home!».

H Melania Trump -πρώην Knauss- είναι ίσως ένα τυπικό δείγμα του ανθρώπου, για τον οποίο θα ‘λεγες πως η ζωή έκανε πραγματικότητα όλα του τα όνειρα. Και με το παραπάνω. Δυστυχώς, αυτό το «λίγο παραπάνω» είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν η μαχητική δικηγόρος Michelle Obama, δεν ένιωθε αρκετά έξυπνη, άξια ή ικανή να γίνει πρώτη κυρία, η ντροπαλή Μelania, που δεν υπήρξε ποτέ «Princeton material», είναι σίγουρα ανέτοιμη να σταθεί κάτω από το μικροσκόπιο των media και να αναλάβει τον άτυπο θεσμικό της ρόλο. Μέχρι σήμερα, τίποτε δεν την είχε προετοιμάσει για να γίνει role model ενός ολόκληρου έθνους. Ακόμα και πίσω από τις αγιογραφίες-βιογραφίες της (αυτές που έχουν επιμεληθεί καλοπληρωμένοι γραφιάδες, για να «γυαλίσουν» το προφίλ της νέας FLOTUS), η αλήθεια «φωνάζει». Λέγεται π.χ. πως σπούδασε σχέδιο και αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Ψέμα. Τα ρεπορτάζ έρευνας αποκαλύπτουν πως στην πραγματικότητα παράτησε τις σπουδές της μετά τον πρώτο χρόνο και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Υποτίθεται πως είναι πολύγλωσση (σ.σ. τα bio της λένε πως μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σλοβένικα και σερβοκροάτικα), αλλά, πέρα από τη μητρική της, εκφράζεται με ευχέρεια μόνο στα αγγλικά. Κι εκεί, η βαριά προφορά της, δίνει υλικό για ανέκδοτα στα late night shows. Το φίνο γούστο της, φαίνεται πως εξαντλείται στην γκαρνταρόμπα της – το penthouse των Τrump, στο ρετιρέ του Trump Tower, είναι μια παράφορη, βασιλική ωδή στο κιτς, με επίχρυσες λεπτομέρειες. (Α propοs, το «άγγιγμα του Μίδα», η φαντεζί deco φιλοσοφία των Trump αλλάζει και τον Λευκό Οίκο – η πρόσφατη ανακαίνιση ξεκίνησε από το Οβάλ Γραφείο και περιλαμβάνει χρυσές ντραπέ κουρτίνες, χρυσά χαλιά, χρυσούς μπροκάρ καναπέδες…). Η ομορφιά της, γίνεται αντικείμενο σνομπισμού από τους φιλο-Δημοκρατικούς designers που δεν επιθυμούν να συνδέσουν το όνομά τους με τη σύζυγο ενός νταή-προέδρου, «ο οποίος επιδίδεται ξεδιάντροπα σε μια ρατσιστική, σεξιστική και ξενοφοβική ρητορική». Ακόμα και η απόφαση της Melania να μείνει στη Νέα Υόρκη, μέχρι να τελειώσει ο γιος της, Baron, τη σχολική χρονιά, έκανε έξαλλους τους Νεοϋορκέζους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό, σε φόρους για την ασφάλεια της νέας FLOTUS: σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα!

Παρά τις διαμαρτυρίες της («δεν είμαι ντροπαλή ή φοβισμένη, είμαι έξυπνη, έχω μυαλό και ξέρω ακριβώς τι θέλω»), η Melania δεν πείθει κανέναν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκφράσει καμία ισχυρή δημόσια άποψη για οτιδήποτε, εκτός ίσως από το διαδικτυακό bullying (με το οποίο, θεωρητικά θα ήθελε να ασχοληθεί στο μέλλον…) και όποτε το κάνει, ομολογουμένως, δυσκολεύεται να εμπνεύσει το ακροατήριό της. Όταν, δε, αποκαλύφθηκε πως στο πρόσφατο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το περασμένο καλοκαίρι, ο λόγος της περιείχε μεγάλα «κλεμμένα» αποσπάσματα από άλλη ομιλία της Michelle Obama, βούλιαξε στην ανυποληψία. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας του Trump την απέσυραν άρον-άρον από το προσκήνιο, για να δώσουν προβάδισμα στο άλλο του «υπερ-όπλο»: την κομψή, μαχητική  Ivanka Trump.

Η σχέση του Donald με την κόρη του -στενή και πασπαλισμένη με διάφορα αηδιαστικά σεξουαλικά innuendos, από την πλευρά του- θα προκαλούσε την αντίδραση οποιασδήποτε γυναίκας. Αλλά όχι της Melania, που όταν ακούει τον άντρα της να λέει πως η κόρη του είναι «ωραίο κομμάτι» (ή να κάνει κάποια άλλη, από τις ακραία σεξιστικές δηλώσεις του, που κάνουν τις γυναικείες οργανώσεις να εξεγείρονται), κουνάει το κεφάλι της με κατανόηση «Boys, will be boys…» – «οι άντρες είναι πάντα μεγάλα παιδιά». «Μόνο μια άβουλη σύζυγος θα αντιδρούσε έτσι», σχολιάζουν οι gossip στήλες. Ή ίσως μια έξυπνη trophy wife, που έχει ανταλλάξει την αξιοπρέπειά της με λίγη «χρυσή» σιωπή. Kαι κάμποση, πολύ βολική θλίψη…

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS