CELEBRITIESSHOWBIZΜιχάλης Χατζηγιάννης: Οι δικαστικές του περιπέτειες με την Εφορία

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Οι δικαστικές του περιπέτειες με την Εφορία

Πώς έφτασε ένας απλός φορολογικός έλεγχος του τραγουδιστή μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας και πώς μία δίκη γίνεται «πιλότος» για χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους;

Του Νάσου Σιδέρη

Η 6η Απριλίου 2016 δεν ήταν μία καλή ημέρα για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, αφού ήταν μία από τις ελάχιστες φορές στη 17χρονη πορεία του στην Ελλάδα, που ο δημοφιλής καλλιτέχνης δεν απασχόλησε τα media με τη δουλειά του, με κάποια δισκογραφική ή ραδιοφωνική του επιτυχία, αλλά με μία μεγάλη δικαστική περιπέτεια. Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ πως το ίδιο βράδυ στα ελλαδικά δελτία ειδήσεων η Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1, η Όλγα Τρέμη από το Mega και αρκετοί ακόμη δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, θα εκφωνούσαν το όνομα του μουσικού σε ένα θέμα που δεν αφορούσε σε κάποια νέα του συνεργασία, αλλά σε οικονομικά σκάνδαλα, στην εφορία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πώς ξεκίνησαν, όμως, όλα; Πριν από δύο χρόνια, ο Κύπριος τραγουδιστής ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους καταθετικών λογαριασμών του και των κινήσεών τους από την Εφορία, εντοπίστηκε να έχει «βγάλει» στο εξωτερικό τη διετία 2010-2011 -και συγκεκριμένα, στην Κύπρο- το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, ο τραγουδιστής μετέφερε στην Κύπρο χρηματικά εμβάσματα και συγκεκριμένα «κατά το έτος 2010 από την τράπεζα Marfin τα ποσά των 2.415.000 ευρώ και 600.000 ευρώ και από την Τράπεζα Κύπρου το ποσό των 1.940.643 ευρώ, και κατά το έτος 2011 το ποσό των 330.000 ευρώ από τη Marfin». Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας αναζήτησαν τις δηλώσεις εισοδήματος (και τις συμπληρωματικές) των επίμαχων ετών που είχαν υποβληθεί από τον τραγουδιστή, ενώ κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις για την προέλευση των εισοδημάτων του. Ωστόσο, οι ελεγκτές «σκόνταψαν» στη συμπληρωματική δήλωση του 2010, όπου γινόταν αναφορά σε εισόδημα 1.200.000 ευρώ από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων αλλοδαπής, δάνεια, δωρεές κλπ. Για να δικαιολογήσει το ποσό αυτό ο τραγουδιστής προσκόμισε σύμβαση με την οποία μια κυπριακή εταιρία τού έδωσε το ποσό αυτό για να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ κατέθεσε και σχετική τραπεζική βεβαίωση εισαγωγής κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Στις συμπληρωματικές δηλώσεις των ετών 2008 και 2009 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε δηλώσει τα ποσά των 1.317.000 και 1.400.000 ευρώ ως εισαγωγή κεφαλαίων και πάλι από την Κύπρο με σκοπό επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές, όμως, θεώρησαν «μη επαρκή» τα δικαιολογητικά που υπέβαλε ο τραγουδιστής και αφού έλαβαν υπόψη τους τα εισοδήματά του από το έτος 2000, αφαίρεσαν την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης των ετών αυτών και βρήκαν «μαύρες τρύπες».

xatzigiannis

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα ποσά των εμβασμάτων του 2010 και του 2011 δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που είχαν φορολογηθεί και αποφάνθηκαν ότι πρέπει να φορολογηθούν ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων. Αφού πέρασαν κάποιοι μήνες όλοι θεώρησαν ότι το θέμα ξεχάστηκε, ότι ο τραγουδιστής έκανε κάποιο διακανονισμό και όλα φαινόταν πως είχαν πάρει το δρόμο τους. Φευ. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε…

Σύμφωνα με πρόσφατες ρυθμίσεις (που αφορούν κάθε φορολογούμενο με «φορολογική κατοικία» την Ελλάδα), οι Αρχές κάλεσαν τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να καταβάλει αναδρομικά χρήματα για φόρους ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αφορά μόνο στα έτη 2011-2012. Το θέμα πήρε στη συνέχεια τεράστια έκταση και προβολή, αλλά μάλλον αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί τις φορολογικές και δικαστικές ελληνικές Αρχές, αφού η εν λόγω ιστορία έμελλε να γίνει «πιλότος» για πολλές παρεμφερείς υποθέσεις. Γιατί έγινε όμως αυτό; Επειδή, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, «αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που επέτρεψαν στις φορολογικές Αρχές να “ξεσκονίσουν” τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου, επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις αλλά και το βάρος να αποδείξει ο ίδιος ο φορολογούμενος πως τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων δεν αφορούν “αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη”».

xatzigiannis1

Πριν από λίγες μέρες, η πολύκροτη υπόθεση του Μιχάλη Χατζηγιάννη οδηγήθηκε σε πιλοτική δίκη, στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Αθήνα. Τα ερωτήματα που προέκυψαν και κλήθηκε να απαντήσει το Συμβούλιο, όμως, ήταν πολλά, ενώ αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση, ακυρώνοντας ελέγχους και μεγάλα πρόστιμα, ενώ άλλες δέχθηκαν ως συνταγματικό το νόμο και επικύρωσαν τις φορολογήσεις. Η απόφαση εκδόθηκε σε απάντηση προδικαστικού ερωτήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο οποίο είχε προσφύγει ο Μιχάλης, ενώ την οριστική απόφαση για το θέμα θα λάβει εκ νέου το Διοικητικό Εφετείο.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση αυτή, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας για τα οικονομικά έτη 2011-2012 και ο τραγουδιστής θα ελαφρυνθεί αρκετά. Αν, όμως, δεν συμβεί κάτι τέτοιο και η δικαιοσύνη φανεί αμείλικτη με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τότε μεγάλο μέρος από όσα κέρδισε οικονομικά από τη χρυσή περίοδο της καριέρας του, κινδυνεύουν να χαθούν.

xatzigiannis

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Ο τραγουδιστής έχει ολοκληρώσει πριν από λίγες μέρες τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Μάνο Πυροβολάκη και τον Γιώργο Καραδήμο, κυκλοφόρησε το νέο του single «Θα χαθώ πριν φύγω» και περνάει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του στο στούντιο, όπου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το νέο του cd, στο οποίο θα γράψει στίχους και η στιχουργός-ορόσημο στο ελληνικό τραγούδι, Λίνα Νικολακοπούλου. Αυτό είναι το επόμενο βήμα του τραγουδιστή, που μοιάζει να τον απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, αφού θέλει να επιστρέψει δυναμικά στη δισκογραφία και να κάνει αλλαγές που θεωρεί σημαντικές στην καριέρα του. Επίσης, όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε πως έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αλλά και στην υπεράσπισή του από έμπειρους και καταξιωμένους δικηγόρους. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή του όμως, δεν λείπει από το πλευρό του, η επί 6 χρόνια σύντροφός του, Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία του συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο. Ο Μιχάλης, για όσους τον ξέρουν, είναι ένας βαθιά εσωστρεφής και ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος ξέρει να αντιμετωπίζει την κάθε κατάσταση που του τυχαίνει μόνος του. Ειδικά αυτή την περίοδο, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, όπως είναι λογικό, αφού πάντα έτσι λειτουργούσε σε δύσκολες στιγμές του, ενώ αρνείται κάθε είδους προβολή που τον υποχρεώνει να δώσει κάποια συνέντευξη σε κάποιο Μέσο, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, επιμένοντας στην άποψή του πως σε τέτοιες καταστάσεις «η σιωπή είναι χρυσός».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS