CELEBRITIESSHOWBIZΟ κόσμος της Wargaming - Δείτε το εσωτερικό του εντυπωσιακού κτιρίου στη...

Ο κόσμος της Wargaming – Δείτε το εσωτερικό του εντυπωσιακού κτιρίου στη Δημοσθένη Σεβέρη

Τη σκηνή την έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες. Διάφανα γραφεία σε ουρανοξύστες και φόντο η πόλη που ξεπροβάλλει μέσα από τους γυάλινους τοίχους. Η σκηνή ζωντανεύει στα γραφεία της Wargaming στη Δημοσθένη Σεβέρη. Που δεν είναι ακριβώς σε ουρανοξύστη, αλλά από τα 67 μέτρα προσφέρουν την πιο πανοραμική θέα της Λευκωσίας. 

 Της Χρυστάλλας Χατζηδηµητρίου

Kατηφορίζοντας τη ∆ηµοσθένη Σεβέρη παρακολουθούσαµε την εξέλιξή του. Πρώτα ένας γιγαντιαίος µεταλλικός σκελετός. Έπειτα, ένα γυάλινο κτίριο φωταγωγηµένο σαν έναστρος ουρανός. Είναι το κτίριο της Wargaming, µιας εταιρείας που µπήκε στη ζωή µας µε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που παίζεται από 150 εκατοµµύρια ανθρώπους στον πλανήτη: Η τριλογία World of Tanks, World of warplanes, World of Warships.

Στο στρατηγείο των ηλεκτρονικών µαχών, το κλίµα κάθε άλλο παρά πολεµικό είναι. Φωτεινοί χώροι µε θέα από παντού, χώροι εργασίας σε απόλυτη τάξη, προηγµένη τεχνολογία κι ένα εργασιακό περιβάλλον που αναθεωρεί ό,τι ξέραµε µέχρι σήµερα. Αυτά είναι τα εµφανή χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά αθέατα στοιχεία που διασφαλίζουν την ασφάλεια του κτιρίου, την ανταπόκρισή του στις κλιµατικές συνθήκες, την ενεργειακή του απόδοση.

wargaming1

Φωτισµοί που αυξοµειώνονται αυτόµατα µε αισθητήρες ανάλογα µε τις ανάγκες, περσίδες που ανεβοκατεβαίνουν επίσης αυτόµατα, ηχητική µόνωση ώστε να υπάρχει σωστή ακουστική και να µη δηµιουργείται ανεπιθύµητη βαβούρα, ηλεκτρο-ακουστικά συστήµατα που παρέχουν ήχο µε ευκρίνεια και καθαρότητα, δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας µε µεγάφωνα, ηλεκτρικοί υποσταθµοί ώστε να µη νεκρώσει ποτέ το κτίριο, ρύθµιση του κλιµατισµού ανά περιοχή, εξελιγµένο σύστηµα ανίχνευσης κινδύνων και πυρόσβεσης και πολλά άλλα προηγµένης τεχνολογίας. Κι όλα αυτά ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστηµα διαχείρισης, το οποίο ανά πάσα στιγµή µπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο πρόβληµα, το οποίο προσδιορίζεται µε ακρίβεια.

wargaming4

Το κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ζήνωνα Ζήνωνος, προοριζόταν για ξεχωριστά γραφεία. Με την αγορά του από την Wargaming στην αρχιτεκτονική οµάδα προστέθηκε και ο Αλέξανδρας Λειβαδάς ο οποίος σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους σύµφωνα πλέον µε συγκεκριµένες ανάγκες και για να λειτουργεί ως ένα ενιαίο γραφείο.

wargaming10

Αποτελείται από σύνολο 17 ορόφων, εκ των οποίων οι τρεις είναι υπόγειοι και φιλοξενούν τους χώρους στάθµευσης και το γυµναστήριο, ενώ άλλος ένας φιλοξενεί τον µηχανολογικό εξοπλισµό που χρειάζεται για να λειτουργεί ένα κτίριο προηγµένης τεχνολογίας. Στον 12ο όροφο βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων, µε θέα 180 µοιρών και δυνατότητα τηλεδιασκέψεων µε τέσσερις κάµερες.

wargaming7

Το κτίριο διακρίνεται από την περίεργη γεωµετρία του, η οποία υπαγορεύτηκε από το οικόπεδο µε την πολύ µικρή πρόσοψη.Έτσι δηµιουργήθηκε ένα τόξο µε κατεύθυνση στο νότο, όπως επιβάλλεται και από τη στροφή του δρόµου. Η κατασκευή, από τη γέννηση της ιδέας, αποφασίστηκε να είναι µεταλλική, για δύο κυρίως λόγους: την ελεγχόµενη ποιότητα και την ταχύτητα υλοποίησης του έργου.

Το µεγαλύτερο µέρος του εξωτερικού κελύφους είναι επενδυµένο µε υαλοπέτασµα και ένα πιο µικρό µέρος µε αlucobond.Το γυαλί που χρησιµοποιήθηκε, τριπλό, κατασκευάστηκε από τη γαλλική Saint-Gobain, µία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσµο στον τοµέα αυτό. Το γυαλί δεν δίνει απλά µια ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά εξασφαλίζει παράλληλα υψηλές επιδόσεις σε θερµοµόνωση, µειώνοντας έτσι στο ελάχιστο την ενέργεια που χάνεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Η αντανάκλαση δε των ηλιακών ακτίνων στο γύρω περιβάλλον είναι µηδενική.

wargaming11

Στο σχεδιασµό και την κατασκευή του λήφθηκαν υπόψη η αντίστασή του στον αέρα και τη βροχή, η ταλάντωσή του λόγω του ανέµου ή σεισµικών δονήσεων, καθώς και το φορτίο του δικού του βάρους, η θερµική διαστολή και συστολή, καθώς και η θερµική απόδοση για αποδοτική θέρµανση, ψύξη και φωτισµό. Στα βιοκλιµατικά του χαρακτηριστικά περιλαµβάνονται και τα φωτοβολταϊκά πανέλα που τοποθετήθηκαν στην οροφή, που παράγουν 51,3 κιλοβάτ ηλεκτρισµού.

wargaming6

Η χρήση φωτοβολταϊκών, µαζί µε τα συστήµατα στο εσωτερικό, που οδηγούν σε µεγάλη µείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνέτειναν στο να χαρακτηριστεί κτίριο ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας. Α, και είναι το πρώτο στην Κύπρο που χαρακτηρίζεται έτσι.

Μια άλλη πρωτοτυπία είναι ο γερανός συντήρησης στην οροφή, ο οποίος είναι ενσωµατωµένος µε την αρχιτεκτονική του κτιρίου. O γερανός λειτουργεί σαν ένα ασφαλές µέσο τόσο για το καθάρισµα του εξωτερικού κελύφους, που λόγω γεωµετρίας θα ήτανε δύσκολο να καθαριστεί µε άλλο τρόπο, όσο και σαν ο πιο οικονοµικός –µακροπρόθεσµα– τρόπος συντήρησης για καθαρισµό του κτιρίου και ανύψωση βαριών αντικειµένων, χωρίς µάλιστα να χρειάζεται να εµποδιστεί στο ελάχιστο η κίνηση στους παρακείµενους δρόµους.

wargaming8

wargaming5

wargaming3

Wargaming14

Wargaming12

Wargaming13

wargaming9

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS