CELEBRITIESSHOWBIZΌλες οι επικείμενες αλλαγές στο ΡΙΚ τη νέα σεζόν

Όλες οι επικείμενες αλλαγές στο ΡΙΚ τη νέα σεζόν

Του Μαρίνου Νομικού

Ή τουλάχιστον τι θα προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν. Μπορεί η λέξη “ανανέωση” για το ΡΙΚ να ακούγεται τόσο σύγχρονη όσο και η επιγραφή “Νεωτερισμοί” ενός καταστήματος, όμως πιστώνουμε στη νέα διοίκηση, αν μη τι άλλο, την επιθυμία να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές στο πρόγραμμα, τη δομή, την εικόνα και τη νοοτροπία του Ιδρύματος. Όμως επειδή μιλάμε για ένα πολύ ειδικό καθεστώς, τύπου Υπερδνειστερίας, όπου ναι μεν δεν αναγνωρίζεται επίσημα αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει και δρα αυτόνομα, γνωρίζουμε πως είναι πιθανότερο να κερδίσει η Εθνική Κύπρου 4-0 τη Βραζιλία και να πάρει το Μουντιάλ παρά να ξηλωθούν από το ΡΙΚ καθεστώτα και νοοτροπίες δεκαετιών. Επειδή όμως από τη μέρα που ανέλαβε ο νέος γενικός διευθυντής Μιχάλης Μαραθεύτης (γιατί Μιχάλη μου, γιατί;) ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις τελευταίες πληροφορίες (επιβεβαιωμένες και μη) που διέρρευσαν από τους διαδρόμους και τα γραφεία του Ιδρύματος. Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η κυπριακή τηλεόραση (και δη η κρατική) δεν είναι αμερικανική για να σου έχει έτοιμο τον προγραμματισμό του φθινοπώρου από το Μάιο, οπότε λάβετε υπόψη πως τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν πολλές φορές μέχρι το Σεπτέμβριο. Άλλωστε μιλάμε για το ΡΙΚ όπου αυτό που θέλει ο γενικός, αυτό που θέλουν οι υπάλληλοι και εκείνο που θέλει το ΔΣ δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα…

Τα δύο κανάλια αποκτούν ξεχωριστές ταυτότητες (στ΄αλήθεια αυτή τη φορά)

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το ΡΙΚ ΕΝΑ είναι για τις ειδήσεις και το original περιεχόμενο του ΡΙΚ ενώ το ΡΙΚ ΔΥΟ κάτι σαν τον τηλεοπτικό Κοτσιάτη όπου πέταγαν μέσα από παιδικά κι αθλητικά μέχρι docs, ταινίες, επαναλήψεις και live μεταδόσεις κάθε τριτοκοσμικής κυβερνητικής φιέστας. Στόχος της νέας διεύθυνσης είναι όχι μόνο ν’ αποκτήσει το κάθε κανάλι τη δική του διακριτή ταυτότητα, αλλά και να παραμείνει μ’ αυτή χωρίς τη λογική “δεν κολλάει πουθενά; Ρίξτο στο ΡΙΚ ΔΥΟ” που ισχύει μέχρι τώρα. Έτσι το πρώτο κανάλι θα είναι αφιερωμένο στο δίπτυχο ενημέρωση και ψυχαγωγία με τα δελτία, τις επικαιρικές εκπομπές και τις τοπικές παραγωγές (σειρές, παιχνίδια κλπ) απευθυνόμενο -κυρίως- στις μεγάλες και μεγαλύτερες ηλικίες ενώ το ΔΥΟ θα επιχειρήσει να προσελκύσει, εκτός από τα παιδιά και τους φιλάθλους, κι ένα ενδιάμεσο νεανικό κοινό με τη στρατολόγηση δυνατών νεανικών σειρών που σκίζουν στο εξωτερικό. Την prime time του ΡΙΚ ΕΝΑ θα ενισχύσουν και πρόσφατες ξένες σειρές όπως το “Taboo” του FX με τον Tom Hardy που ήδη εξασφαλίστηκε ενώ lead in στο δελτίο θα δίνει η κυπριακή εκδοχή του “Πιο Αδύναμου Κρίκου” με παρουσιαστή τον Τάσο Τρύφωνος.

Επιστρέφει η Κενεβέζου (αλλά όχι κι ο μισθός της)

Το γιατί και (κυρίως) το πώς έφυγε η Αιμιλία Κενεβέζου από το ΡΙΚ θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για τηλεταινία του Hallmark σαν αυτές που μεταδίδει κατά κόρον το Ίδρυμα (και να την υποδυθεί η Mare Winningham που παίζει στις μισές απ’ αυτές – βλ. φωτό δίπλα) οπότε η είδηση της επιστροφής της αντιμετωπίστηκε με το απαραίτητο WTF? που συνοδεύει κάθε τι που φωνάζει “faaaaaake” από μακριά. Έλα όμως που είναι αλήθεια. Η Αιμιλία κινήθηκε νομικά εναντίον των πρώην εργοδοτών της για παράνομη απόλυση και διεκδικεί εκτός από την επιστροφή της στο πόστο της κεντρικής παρουσιάστριας (σίγουρα όχι πάντως με τον ίδιο μισθό που την οδήγησε εξαρχής στην έξοδο) κι επιπλέον ένα σεβαστό ποσό ως αποζημίωση. Αυτή την περίοδο η παρουσιάστρια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΡΙΚ έτσι ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν εάν είναι εφικτό σε εξώδικο συμβιβασμό (το ημικρατικό μας θέλει βασικά να αποφύγει την αποζημίωση). Εάν υπάρξει αίσιο τέλος, τότε είναι πολύ πιθανό να ξαναδούμε την Αιμιλία στα παλιά της λημέρια σε δελτίο και εβδομαδιαίο talk show, ενώ η τωρινή παρουσιάστρια Βίβιαν Κανάρη (η οποία κράτησε το δελτίο στα ίδια υψηλά επίπεδα) θα αξιοποιηθεί πιθανότατα στα δελτία του Σαββατοκύριακου. Πάντως η λύση της εξωτερικής μετεγγραφής για το δελτίο (όπως ακούστηκε) δεν φαίνεται να ευσταθεί καθώς το ΡΙΚ δεν έχει ουσιαστικό πάτημα για κάτι τέτοιο (το ημικρατικό μας βρίθει πολλών και ικανών δημοσιογράφων που μπορούν να αναλάβουν το δελτίο) και μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε έντονες (και εύλογες) αντιδράσεις εντός κι εκτός του Ιδρύματος.

Η “Καλή (σας) μέρα” των αλλαγών απ’ το πρωί φαίνεται

Το “Καλή σας μέρα” είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση. Η εκπομπή-δεινόσαυρος τα πηγαίνει καλά από τηλεθέαση, άσχετα εάν το κοινό σε πραγματικούς αριθμούς είναι αμελητέα ποσότητα κι επίσης παίζει στην ουσία χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό, όμως σαν εικόνα είναι πιο αταίριαστη στον 21ο αιώνα κι από τις ενδυματολογικές επιλογές του παρουσιαστή της Λουκά Χάματσου. Οι ιθύνοντες θέλουν να προβούν σε ραγδαίες αλλαγές στα πάντα όλα (παρουσίαση, concept, σκηνικά, θεματολογία) όμως γνωρίζουν ότι α) κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί απαγορευτικό λόγω περιορισμένου budget και β) ειδικά στην παρουσίαση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ο Χάματσος φέρει ήδη βαρέως το κόψιμό του από την ανακοίνωση της βαθμολογίας της Eurovision (ναι, για εκείνα τα 30 δευτερόλεπτα στον αέρα της Ευρώπης) και η νέα διεύθυνση θα μπορούσε άνετα χωρίς το επιπρόσθετο δράμα. Ακούστηκαν βέβαια τα ονόματα της Αλεξίας Καρακάννα (εντονότερα) και της Ελπίδας Ιακωβίδου, είτε solo, είτε μαζί, είτε ως συμπαρουσιάστριες του Λουκά όμως ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Ελπίδα και Αλεξία παρουσίασαν μαζί στο παρελθόν ένα πασχαλινό εορταστικό (και θύμιζαν είναι η αλήθεια αναγκαστική συγκατοίκηση νύφης-πεθεράς όπου φαινομενικά ανέχεται η μία την άλλη αλλά ξέρεις πως είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει η κόλαση) ενώ Ελπίδα και Λουκάς ήταν οι συμπαρουσιαστές του αλήστου μνήμης “4U2”, ένα μηδενικής χημείας ζευγάρωμα εξίσου ακατανόητο με τον τίτλο της εκπομπής.

Η Ελίτα αποκτά παρέα (κι επιτέλους ίσως και ενδιαφέρον!)

Το είδος της κοινωνικής εκπομπής που υπηρέτησε για πολλά χρόνια η ΕλίταΜιχαηλίδου (πιθανόν και περισσότερα απ’ όσο αντέχει και αντέχεται η ίδια) αρκετά από αυτά μπορείς να πεις και πετυχημένα, έχει πλέον παρηκμάσει. Το “Μαζί” μοιάζει περισσότερο με απομεινάρι τηλεόρασης του ‘90 (όπως κακά τα ψέματα οι περισσότερες εκπομπές του ΡΙΚ) παρά με σχετικά νεόκοπη εκπομπή της ψηφιακής εκπομπής. Στα σχέδια λοιπόν της νέας διεύθυνσης είναι η εκ βάθρων ανανέωση του concept και μετατροπής της απαρχαιωμένης εκπομπής σε ένα γυναικείο μαγκαζίνο στα πρότυπα του βρετανικού “LooseWomen” και των αμερικανικών “TheTalk” και “TheView” όπου ισάξιες παρουσιάστριες από διαφορετικά backgrounds (δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, mediaπερσόνες) θα σχολιάζουν -όσο πιο έντονα και καυστικά επιτρέπεται- επί παντός επιστητού. Γι’ αυτό το λόγο αναζητούνται τουλάχιστον δύο γυναίκες που να πληρούν τα κριτήρια (να είναι δηλαδή εύστροφες, εξωστρεφείς, πληθωρικές, με έντονη άποψη, με σφαιρικές γνώσεις και εξοικειωμένες με την επικαιρότητα) που θα πλαισιώσουν σε μόνιμη βάση την Ελίτα ενώ θα υπάρχει και μία τέταρτη που θα εναλλάσσεται καθημερινά ανάλογα με την ειδικότητα (ήδη έχει γίνει κρούση σε γνωστή δημοσιογράφο περιοδικών με ειδίκευση στο καλλιτεχνικό και κοσμικό ρεπορτάζ). Δύσκολο εγχείρημα όμως εάν βρεθούν οι κατάλληλες και δέσουν ως ομάδα, τότε ενδεχομένως οι κραταιές κυρίες της απογευματινής ζώνης να αποκτήσουν σοβαρό ανταγωνισμό.

Ακόμα περισσότερες σειρές εποχής (χωρίς βιασμούς στα στάχυα ελπίζουμε)

Φαίνεται πως το πάθημα του “Οσα δεν ξέρεις” έγινε μάθημα και το ΡΙΚ δεν αγγίζει ξανά σειρά μυθοπλασίας με πλοκή που να διαδραματίζεται σ’ αυτόν τον αιώνα – σου λέει ας μείνουμε σ’ αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, σωστά; Δύο σειρές εποχής λοιπόν από το φθινόπωρο και μαζί με τα “Καμώματα τζι αρώματα” που συνεχίζουν με ριζική ανανέωση του καστ (έφυγαν περίπου οι μισοί) και σε νέα ώρα (στις 6 μετά το σύντομο δελτίο) είναι εμφανής η προσήλωση του ημικρατικού στη βράκα και τα πετρόχτιστα. Η πρώτη, τα “Χάλκινα χρόνια” θα είναι καθημερινή και θα μεταδίδεται στις 9 μμ. Θα τη σκηνοθετούν η Κόριννα Αβρααμίδου και ο Χρίστος Νικολάου σε σενάριο Δέσποινας Πυρκετή και Σοφίας Σοφοκλέους ενώ θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Λένια Σορόκου, Αντρέας Τσέλεπος, Κύνθια Παυλίδου, Άννα Γιαγκιόζη, Γιάννα Λευκάτη, Νίκη Δραγούμη, Σοφοκλής Κασκαούνιας και ΠανίκοςΠιλάλης. Σκηνοθεσία Κόριννα Αβρααμίδου. Η δεύτερη φέρει τον τίτλο “Η κυρά του μεταξιού” και η πλοκή της διαδραματίζεται την περίοδο της Αγγλοκρατίας, περί τα 1922 και συνεχίζει μια πορεία μέσα από τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής και φτάνει μέχρι τα οκτωβριανά. Θα προβάλλεται τα Σαββατοκύριακα πριν το δελτίο και τα γυρίσματα ξεκίνησαν ήδη στο Φικάρδου (η goto τοποθεσία για σειρές εποχής) ενώ εκείνα για τα “Χάλκινα χρόνια” αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

Τι κόβεται, τι μένει ως έχει, τι συνεχίζει με αλλαγές

“Σάββατο κι απόβραδο”, “Ταξίδι στο χρόνο” και “Σκοτεινά μονοπάτια” ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, το Biz – Εμείς” αλλάζει νοοτροπία καταγράφοντας τις σχέσεις  Ε/κ – Τ/κ όπως είναι πραγματικά σήμερα κι όχι πριν 60 χρόνια (φτάνει, το εμπεδώσαμε αυτό) πάντα με γνώμονα την επαναπροσέγγιση και το “Αμύνεσθαι περί πάτρης” διευρύνει τη θεματολογία του και προς τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας ενώ αλλάζει πιθανότατα και τίτλο (ο Πέτρος Κωνσταντίνου παραμένει στο πόστο του). Εννοείται πως παραμένουν ως έχουν οι εκπομπές “Πρώτη ενημέρωση” (το δίδυμο Σταύρος Κυπριανού – Σταυριανή Κωνσταντίνου κρίνεται ως άκρως πετυχημένο), “Από μέρα σε μέρα”,“Χωρίς αποσκευές” (ο Σάββας Πούμπουρας είναι η αλήθεια πως διεύρυνε ακόμα περισσότερο την ήδη μεγάλη fanbase της εκπομπής), “Τετ α Τετ” (που πάει Δευτέρα βράδυ κι ελπίζουμε να μείνει εκεί) και “Μάθε τέχνη κι άστηνε” (πολύ καλή η Μαρία Παπακώστα στην παρουσίαση) ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το μέλλον των “Εντέχνως”,Με οδηγό την Ελπίδα” και “Ταξίδι στη γεύση” (το τελευταίο ίσως ενταχθεί ως μαγειρικό ένθετο στο ανανεωμένο πρωινό).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS