CELEBRITIESSHOWBIZΤα 4 μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας τηλεοπτικής σεζόν

Τα 4 μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας τηλεοπτικής σεζόν

Με το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος να έχει εγκριθεί και δρομολογηθεί ας δούμε ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα των καναλιών για τη νέα σεζόν

Από τον Μαρίνο Νομικό

Θα πετύχει ο Τσιάκκας το πολυπόθητο comeback;

Στον Alpha το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας σεζόν δεν είναι ούτε στο κόκκινο, ούτε στο μαύρο αλλά στο «Μπλε» και πάνω του ποντάρουν ότι έχουν και δεν έχουν προκειμένου ο Γιώργος Τσιάκκας να επαναλάβει έστω τη μισή από την επιτυχία των «Βουράτε γειτόνοι» και «Μίλα μου» στην πολύπαθη ζώνη πριν το δελτίο. Τα οφέλη από μια επιτυχία της τάξεως του 20-25% όχι μόνο θα δυναμώσει τη ραχοκοκαλιά του καναλιού που πάσχει από δισκοπάθεια από την πρώτη μέρα λειτουργίας του αλλά θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στο δελτίο της Κενεβέζου (που ανανέωσε για ακόμα μία σεζόν) όσο και στην prime time. Ακόμα κι αν κυμανθεί στα 10άρια (15-18%), σίγουρα, θα είναι κατώτερο των προσδοκιών (και η φθηνότερη δουλειά του Τσιάκκα κοστίζει αρκετά), όμως, σαφώς προτιμότερο από τα μονοψήφια που συχνάζουν στη ζώνη (αν και τελευταία γνωρίζει δόξες με το «Σόι σου» που πετάει). Πάντως ,όλοι παραδέχονται πως η ζώνη των 19.30 είναι άγνωστο τερέν για τον Τσιάκκα, οι δραματικές σειρές του οποίου ταιριάζουν περισσότερο στο κοινό της prime time. Μία φορά μόνο έπαιξε σ’ αυτή τη ζώνη, με την κομεντί «Λύκε λύκε» και με όχι ιδιαίτερα πετυχημένα αποτελέσματα. Το ενδεχόμενο αποτυχίας πάντως δεν θέλει κανείς να το σκέφτεται γιατί παραείναι τρομακτικό: Όχι μόνο θα σπάσει ένα καλό σερί που θα ξεκινάει το απόγευμα με την Αριστοτέλους (που παίζει να μετακινηθεί στις 16.00) και θα συνεχιστεί με το «Deal» αλλά θα πάρει μαζί του στον γκρεμό το δελτίο και (σε μικρότερο βαθμό) ό,τι το ακολουθεί. Επίσης θα καταρρακώσει το ηθικό του Γιώργου Τσιάκκα που επιστρέφει στην TV μετά από μια πενταετία και με τις τελευταίες του δουλειές στον ΑΝΤ1 («Λύκε λύκε είσαι εδώ;», «Εκείνο το καλοκαίρι») να έχουν κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χρυσή περίοδο του δημιουργού στο Σίγμα. Αφήστε δε που τυχόν ηχηρή αποτυχία ίσως επηρεάσει αρνητικά και την εμπορική πορεία της ταινίας «Βουράτε γειτόνοι» που αναμένεται στις αίθουσες τον Δεκέμβριο – μια παραγωγή στην οποία ο Γιώργος έχει επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα. Συνεπώς η επιτυχία για το «Μπλε»  (έστω και περιορισμένη) θεωρείται μονόδρομος.

Karma is a bitch: Υπάρχει κοινό για εβδομαδιαία σειρά και δη για μία με αληθινά εγκλήματα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το «Κάρμα» δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε κυπριακή true crime σειρά τύπου «10η εντολή» (το κοντινότερο που έρχεται στο μυαλό είναι το docudrama του Βάσου Βάσου «Στιγμές ζωής» στο Σίγμα το 2009 αλλά κι εκείνο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο) αλλά στο γεγονός ότι το εγχώριο κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με το format της εβδομαδιαίας σειράς. Και ειδικά στην εποχή του binge-watching όπου το κοινό καταβροχθίζει περιεχόμενο στο Netflix και στο Kodi με ρυθμό δύο και τρία επεισόδια στην καθισιά του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδεθεί με μία σειρά περιμένοντας καρτερικά από βδομάδα σε βδομάδα (τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν με το «Νησί»). Επιπρόσθετα η Χριστιάνα Αρτεμίου παραμένει από τις πιο hot και περιζήτητες σεναριογράφους κωμωδίας του νησιού, όμως, στο δράμα θα δοκιμαστεί πρώτη φορά -και μάλιστα στο δύσκολο είδος που καταλήγει σε φόνο. Κι αυτό το είδος είναι δίκοπο μαχαίρι, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο να σου βγει «10η εντολή» ή «Νόμος της εκδίκησης» είναι πολύ λεπτή και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πάντως από το υλικό που έχουν δει στα Λατσιά (η σειρά έχει προχωρήσει πολύ στα γυρίσματα γιατί η Χριστιάνα θα πρέπει ν’ αρχίσει να γράφει τη «Μουρμούρα») λένε πως δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι ανησυχίας, η σειρά διαθέτει υψηλή αισθητική και πειστικές ερμηνείες από ένα αξιόλογο ρόστερ ηθοποιών. Όμως ο προβληματισμός τόσο για τη θεματολογία (μήπως τα εγκλήματα αποδειχθούν too much για τον Κύπριο τηλεθεατή;) όσο και για το εβδομαδιαίο φορμάτ, παραμένουν.

Είναι η Χαριτίνη Ηλίαδου η αντι-Αριστοτέλους που χρόνια τώρα ψάχνει το TV One;

Στο τοίχο του σαλονιού της Χριστιάνας Αριστοτέλους, πάνω από το τζάκι φιγουράρουν τα ταριχευμένα κεφάλια όσων βρέθηκαν απέναντί της την τελευταία δεκαετία, με τελευταίες προσθήκες εκείνα της Ελίτας και της Ευριπίδου. Πριν αρχίσει να ξεμένει από χώρο, υπάρχει κρατημένη ακόμα μία θέση – θα τη διακοσμήσει άραγε το όμορφο κεφαλάκι της νεοφώτιστης Χαριτίνης Ηλιάδου; Η νηπιαγωγός και μουσική παραγωγός υπέγραψε πρόσφατα ως η νέα παρουσιάστρια του «Όλα για σένα» και το μεγάλο στοίχημα του TV One παραμένει εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει επιτέλους την απώλεια της Χριστιάνας Αριστοτέλους η οποία και χρεώνεται στους λανθασμένους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης. Η Χαριτίνη είναι φρέσκο, άφθαρτο πρόσωπο και ο παράγοντας της περιέργειας θα είναι ισχυρός αυτή τη φορά, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν όπου όλοι θα γυρίσουν εκεί (κι εγώ φυσικά) για να δουν αν η όμορφη Θεσσαλονικιά τα λέει επίσης τόσο καλά όσο ωραία γράφει στον φακό (και γράφει απίστευτα η άτιμη). To κανάλι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι ώρα θα μεταδίδεται το «Όλα για σένα», όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, η τοποθέτηση σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Χριστιάνα μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην πρωτοεμφανιζόμενη παρουσιάστρια στην οποία πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος να αναπνεύσει.

Θα περάσει η κυπριακή κωμωδία -επιτέλους- στην αντεπίθεση;

Κάποτε ήταν το είδος που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, κυρίως χάρη στην κυριαρχία σειρών όπως το «Βουράτε γειτόνοι», οι «Τάκκοι», οι «Ιστορίες του χωρκού» και η «Αίγια Fuxia» – μέχρι που ο Τσιάκκας το γύρισε στο δράμα με τη «Βασιλική» και αργότερα οι Ανδρέας Γεωργίου – Κούλλης Νικολάου λάνσαραν με το «Βαλς με δώδεκα θεούς» τη χαλουμόπερα. Από τότε το σαπούνι πλημμύρισε την prime time και η κωμωδία περιορίστηκε στις απέλπιδες προσπάθειες του ΑΝΤ1 να του κάτσει το είδος στη ζώνη των 19.30 – πρώτα με το «Mamma mia» και φέτος με το «Ο κόσμος να χαλάσει». Αμφότερα ξεκίνησαν καλά, όμως, δεν είχαν την προσδοκώμενη συνέχεια και αν δεν ήταν τα νεανικά κοινά θα είχαν κοπεί από τα μέσα της σεζόν. Το φθινόπωρο το κανάλι και ο Ντίνος Οδυσσέως (ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας) θα επιχειρήσουν για τρίτη φορά στο είδος και τη ζώνη με το «Εσύ στον κόσμο σου» μια «κοινωνική κομεντί με κωμικά στοιχεία» (hint: όταν περιγράφουν το είδος μιας σειράς με περισσότερες από δύο λέξεις, σπάνια αποτελεί καλό σημάδι) εγκαταλείποντας οριστικά το concept του καθαρόαιμου sitcom με τις αυτοτελείς ιστορίες για κάτι με πλοκή συνέχειας που θα εμπλέκει περισσότερο τον θεατή ώστε να παρακολουθεί καθημερινά και όχι αποσπασματικά τη σειρά. Τρίτη και φαρμακερή; Θα δείξει. Αλλαγή concept έχουμε και στο «Παντρεμένοι κι οι δυο» του Σίγμα που αφήνει κι αυτό το φορμάτ της κωμωδίας καταστάσεων με αυτοτελή storylines για χάρη της τυπικής κυπριακής κωμωδίας όπου μαζεύεται όλο το καστ σε ένα σαλόνι όπου φωνάζουν και χειρονομούν. Τα ζευγάρια θα έχουν πλέον επαφή μεταξύ τους, προστίθενται οι Σοφοκλής Κασκαούνιας και Ελένη Σιδερά στην κυπριακή εκδοχή του «Will & Grace» αφού, ο χαρακτήρας του πρώτου θα είναι gay ενώ ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή της Άννας Μονογιού η οποία αποχώρησε από τη σειρά (έκλεισε στη δραματική «Πεταλούδα» του ΡΙΚ) έχοντας συμφωνήσει να γυρίσει μερικά επεισόδια της νέας σεζόν μέχρι να βρουν πως θα αντικαταστήσουν τον χαρακτήρα της (υπάρχει μία σκέψη για μια αλά- «Κωνσταντίνου και Ελένης» κληρονομιά που θα βρουν στον Τόνυ Δημητρίου μία απρόσμενη συγκάτοικο). Τέλος, γρίφος για δυνατούς λύτες αποτελεί το «La Familia» του Alpha, ένα sitcom ισραηλινής προέλευσης που ήδη συγκεντρώνει αρκετό buzz καθώς αποτελεί πείραμα για δύο λόγους: ο ένας αφορά την επίσημη απόδοση ξένων format στην κυπριακή, κάτι που δεν δούλεψε ιδιαίτερα στο παρελθόν («Η ζωή είναι ωραία», «Εγώ κι εσύ», «Το πρόβλημά μου με τις γυναίκες») και ο δεύτερος αν θα τα καταφέρει μία σειρά με ιδιόμορφο και ολίγον dark χιούμορ στην πιο «εύπεπτη» ζώνη πριν το δελτίο. Πάντως και με την (εν μέρει κυπριακή) «Μουρμούρα» και τα «Καμώματα» θα έχουμε φέτος πέντε κωμικές σειρές που θα επιχειρήσουν να επανακτήσουν τη χαμένη κυριαρχία του είδους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS