CELEBRITIESSHOWBIZΤάσος Τρύφωνος: «Δεν είμαι άνθρωπος που ζει στην αμαρτία»

Τάσος Τρύφωνος: «Δεν είμαι άνθρωπος που ζει στην αμαρτία»

Τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή; Να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Και ως φύσει αισιόδοξος, πιστεύει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ο Τάσος Τρύφωνος σ’ αυτή τη συνέντευξη, επαναπροσδιορίζει και «συγυρίζει» όλα τα μέσα του.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη
Φωτογραφίες: Στέλιος Καλλινίκου
Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Τοξότη. Πρέπει να είναι συνεχώς σε επαφή με τον κόσμο για να βιώσει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες, είναι εξωστρεφής, αισιόδοξος, ενθουσιώδης, του αρέσουν οι αλλαγές, έχει την ικανότητα να μετατρέπει τις σκέψεις του σε συγκεκριμένες ενέργειες, λαχταρά την περιπέτεια και τον ενθουσιασμό και υποδέχεται κάθε είδους αλλαγή με ανοιχτές αγκάλες. Η ελευθερία είναι πολύ σημαντική για έναν Τοξότη.

Είναι πάντα αισιόδοξος και σκέφτεται ότι κάτι καλό θα του συμβεί την επόμενη μέρα. «Τελικά, υπέρτατό αγαθό η ελευθερία;» τον ρωτάω και χαμογελά διακριτικά. «Εννοείται… Είδες, τελικά, όταν μερικά πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα πως έρχεται κάτι αναπάντεχο- όπως τώρα αυτή η πανδημία του κορωνοϊού- και μας αφυπνίζει;».

Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σου, Τάσο;
Πολύ όπως όλους. Δεν νομίζω ότι έμεινε κάποιος που δεν επηρεάστηκε από τη νέα καθημερινότητα που επήλθε λόγω της πανδημίας.

Τι σου λείπει περισσότερο;
Τα απλά πράγματα που λέγαμε προηγουμένως, μια βόλτα, να βρεθείς με φίλους για φαγητό, να δεις μια ωραία παράσταση στο θέατρο ή μια ταινία στον κινηματογράφο. Πράγματα απλά που πολλοί ή σχεδόν όλοι τα είχαμε δεδομένα.

Αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής τώρα που είσαι στο σπίτι ή οι κάποιες ανασφάλειες και γενικά φοβίες σου, όπως πολλών άλλων άλλωστε, βγήκαν στην επιφάνεια;
Δεν θα το έλεγα. Δεν είμαι άνθρωπος που έχει φοβίες. Αισθάνομαι ασφαλής στο σπίτι και γενικότερα είμαι άνθρωπος λογικός που θα ακολουθήσω ή θα υπακούσω κάποιες εντολές όταν είναι για το γενικό καλό.

Η λέξη «τυχερός» θα ταίριαζε στην περίπτωσή σου;
Η μόνη «τύχη» μες τη γενική «ατυχία» όλων μας είναι ότι κάνουμε κανονικά τη ραδιοφωνική μας εκπομπή με τη Χριστιάνα Αρτεμίου που λειτουργεί ως ψυχανάλυση και «έξοδος» και για μας και για τους ακροατές. Πάντα με προφύλαξη φυσικά: γάντια, αντισηπτικά κ.τ.λ. Νομίζουμε ότι παίζουμε στο «Contagion». (γέλια)

Επαναπροσδιόρισες πράγματα για σένα;
Γενικά όλοι μας έχουμε επαναπροσδιορίσει πράγματα λόγω της κατάστασης. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν ο πρόωρος χαμός μιας αγαπημένης φίλης πριν λίγες μέρες. Προσπαθούσαμε εδώ και καιρό όλη η παρέα να βρεθούμε, να πούμε τα νέα μας, να γελάσουμε αλλά λόγω του πιεστικού μου προγράμματος δεν τα καταφέραμε. Όταν έμαθα την είδηση για το θάνατό της σοκαρίστηκα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα δεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο για τελευταία φορά. Είχα ενοχές για το ότι δεν κατάφερα να βρεθούμε. Δυστυχώς ούτε στην κηδεία δεν πήγα λόγω των μέτρων. Τίποτα δεν είναι δεδομένο τελικά και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. 

Ποιες σκέψεις έρχονται στο μυαλό σου κάθε φορά που κλείνεσαι στο σπίτι;
Να προλάβω να κάνω αυτά που θέλω και μόλις τελειώσει η καραντίνα να νιώθω έτοιμος για να προχωρήσω όπως και όλος ο κόσμος. Θέλω δηλαδή να «συγυρίσω τα μέσα μου» όπως έγραψε εύστοχα η Χάρις Αλεξίου στο ίνσταγκραμ της. Θέλω να φτιάξω τις ντουλάπες, τα συρτάρια, να κάνω ανακύκλωση τα περιοδικά και τις εφημερίδες που μαζεύω στο σπίτι, να πετάξω πράγματα που δεν μου χρειάζονται πλέον για να κάνω «χώρο» για τα «καινούρια» που θα έρθουν. Μιλώ συμβολικά. Θέλω, πάντως, να είμαι έτοιμος για τη νέα μετά την καραντίνα εποχή.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σου συνήθεια;
Καναπές, ταινίες και σειρές. Τώρα τελειώνω -επιτέλους- το «House of cards». Ήθελα χρόνια να το δω και δεν προλάβαινα. Στη λίστα μου έχω το «Downton Abbey» και το «Homeland». Επίσης διαβάζω βιβλία που ήθελα καιρό να διαβάσω, έχω ξεκινήσει το «Φοίνικα» του Χρήστου Χωμενίδη. Ένα πράγμα -από τα λίγα θετικά που μας έφερε αυτή η τραγική κατάσταση- είναι η συνειδητοποίηση ότι ο πραγματικά πλούσιος άνθρωπος είναι αυτός που έχει χρόνο για να κάνει αυτά που θέλει και που τον αισθάνεται ωραία όπως, για παράδειγμα, το να διαβάσει ένα βιβλίο.

Δεν μου λες, το ’ριξες κι εσύ στα junk food;
Δεν μου αρέσουν τα junk food. Τρώω κανονικά με παρασπονδίες -και λόγω καραντίνας- τις σοκολάτες. Θα μαγειρέψω κιόλας. Συνήθως φτιάχνω μακαρόνια με τόνο ή ρύζι με fish fingers. Αποφεύγω το κόκκινο κρέας όπως και πριν.

Γυμνάζεσαι;
Αααααχ αυτό είναι το επόμενο βήμα της κλεισούρας. Ελπίζω αυτές τις μέρες να ξεκινήσω και αυτή τη «ρουτίνα». Διάδρομο, τρέξιμο και πρόγραμμα από YouTube ή dvd.

Τι σε προβληματίζει περισσότερο για την επόμενη ημέρα ή θεωρείς ότι όλα σταμάτησαν αρχές Μαρτίου όταν έγινε το μεγάλο μπαμ;
Τίποτα δεν σταματά. Η ιστορία της ανθρωπότητας έδειξε ότι όλα είναι κύκλος με τα πάνω και τα κάτω. Η εποχή μετά τον κορωνοϊό, ευελπιστώ, ότι θα είναι καλύτερη ή έστω διαφορετική αφού όλοι μας «υποχρεωθήκαμε» σε μια επαναξιολόγηση αξιών και πραγμάτων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Ποια είναι η θετική πλευρά μέσα σε αυτήν την κατάσταση;
Αυτή η αναθεώρηση και η συνειδητοποίηση ότι το ανθρώπινο είδος -που τις τελευταίες δεκαετίες είναι τόσο αχόρταγο και επιζήμιο για όλα τα άλλα πλάσματα του πλανήτη αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη, είναι ταυτόχρονα τόσο ευάλωτο. Ήταν ένα «χαστούκι» στην ανθρωπότητα που δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Μας προειδοποιούσαν ότι με όλα αυτά που κάνουμε στη γη και στο περιβάλλον δεν θα καταστραφεί ή γη αλλά οι άνθρωποι. Ο πλανήτης έχει επιβιώσει από πολλά άλλα πράγματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, το θέμα τώρα είναι να καταφέρει να επιβιώσει η ανθρωπότητα.

Δεν μου λες, συμμερίζεσαι την άποψη της εκκλησίας ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι συνέπεια των αμαρτιών μας;
Όχι, δεν είμαι αυτής της φιλοσοφίας ίσως γιατί είμαι άνθρωπος που του αρέσει πολύ η ιστορία κι αν κάποιος δει πίσω από αυτή θα διαπιστώσει ότι οι διάφορες καταστροφές, πανδημίες, πόλεμοι, σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι ένας κύκλος όλα αυτά.

Κάνεις αμαρτίες;
Ουδείς αναμάρτητος αλλά γενικά δεν θα έλεγα ότι είμαι άνθρωπος που ζει στην αμαρτία αν και δεν πιστεύω σε αμαρτίες και τέτοια. Πιστεύω στο καλό και στο κακό. Θέλω το καλό να είναι αυτό στο οποίο γέρνει η «ζυγαριά».

Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο; Πώς βλέπεις το μέλλον σου στην τηλεόραση; Τι συνεχίζει και τι σταματά για σένα;
Εάν αυτή η συνέντευξη γινόταν υπό άλλες συνθήκες ίσως να είχα κάποια απάντηση. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος της τηλεόρασης σε Ελλάδα και Κύπρο ίσως και διεθνώς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε σχέση με το μέλλον του. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο «Πιο αδύναμος κρίκος» παρά τη μεγάλη επιτυχία που είχε και στην 3η σεζόν προβολής του, δεν θα συνεχίσει. Ήταν μια συνειδητή απόφαση αυτή. Πιστεύω ότι τρία χρόνια ήταν αρκετά. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια προσέγγιση από το ΡΙΚ για να δούμε τι καινούριο θα κάναμε την επόμενη σεζόν αλλά όλα αυτά «πάγωσαν» λόγω της κατάστασης. Ίδωμεν. Υγεία και όλα γίνονται.

Να υποθέσω ότι ολοκληρώθηκε για φέτος η σεζόν ή υπάρχει ένα μικρό ανοικτό παραθυράκι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει;
Κανείς δεν ξέρει. Για τον «Πιο αδύναμο κρίκο» έχουμε γύρω στα 40 επεισόδια να γυρίσουμε ακόμη και για το «Τετ-Α-Τετ» ακόμη 6. Εξαρτάται μέχρι πόσο θα κρατήσει η καραντίνα. Μην ξεχνάμε -και αυτό πάει στα κανάλια και τους ιθύνοντες των καναλιών σε Ελλάδα και Κύπρο- ότι λόγω αυτής της ιδιόρρυθμης κατάστασης ο κόσμος χρειάζεται εκπομπές και προγράμματα περισσότερο από πριν. Καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι ότι για τα ιδιωτικά κανάλια λόγω της δραματικής μείωσης της διαφήμισης υπάρχει η θεωρία να μην «κάψουν» τα προγράμματά τους (κάτι για το οποίο διαφωνώ) αλλά η δημόσια τηλεόραση που δεν εξαρτάται από τη διαφήμιση μπορεί να προσφέρει προγράμματα στον κόσμο μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν τα ασφαλή γυρίσματα. Με δεδομένο ότι το EURO 2020 και οι Ολυμπιακοί αναβλήθηκαν πιστεύω ότι θα πρέπει η τηλεοπτική σεζόν να επιμηκυνθεί μέχρι αρχές-μέσα Ιουλίου.

Για του χρόνου, έγιναν, κάποιες συζητήσεις ή ούτε καν λόγος;
Να τελειώσει όλο αυτό και βλέπουμε. Δεν είναι η ζωή μας η τηλεόραση. Το βασικό είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα και τα υπόλοιπα έπονται.

Σε ένα φανταστικό σενάριο, ποια εκπομπή θα ήθελες να παρουσιάσεις;
Θα ήθελα να βρω ένα τηλεπαιχνίδι που να με ιντριγκάρει κι εμένα και το κοινό όσο ο «Πιο αδύναμος κρίκος». Ίσως κι ένα χαλαρό late night show…

Στην πραγματικότητα; Ποια ήταν τα σχέδια σου για τη νέα σεζόν;
Έτρεχα τόσο πολύ που δεν πρόλαβα να κάνω σχέδια. Ήξερα από το Σκάι ότι ο «Πιο αδύναμος κρίκος» θα συνέχιζε και την επόμενη σεζόν στην Ελλάδα και σκεφτόμουν να «ελαφρύνω» κάπως το πρόγραμμά μου σε σχέση με την Κύπρο αλλά δεν πρόλαβα. Τώρα ούτε αυτό ξέρω εάν θα ισχύσει με την κατάσταση των ελληνικών καναλιών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, διάβασα ότι το όνομά σου έπεσε στο τραπέζι για την παρουσίαση της εκπομπής «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;». Ισχύει;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε αυτή η σκέψη αλλά μετά την επέλαση του κορωνοϊού ήταν φυσικό να μην υπάρχει εξέλιξη στο θέμα.

Θα μετακόμιζες ξανά πίσω στην Ελλάδα να συνεχίσεις την καριέρα σου στην τηλεόραση ή θεωρείς ότι έπιασες λιμάνι;
Ποτέ μη λες ποτέ . Είδαμε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη για όλους μας.

Τι θεωρείς σημαντικό στη ζωή;
Το να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Νιώθεις, με όλο αυτό που συμβαίνει, ότι λάβαμε ένα μάθημα ή «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»;
Θα δείξει… Είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεχνά εύκολα και γρήγορα. Ίσως αυτό πρέπει να κάνει -είναι κάτι σαν άμυνα. Θα δείξει το μέλλον εάν πήραμε το μάθημά μας ή εάν θα τα ξεχάσουμε.

Θυμάσαι κάποιο όνειρο που είδες πρόσφατα;
Βλέπω συνήθως συναρπαστικά όνειρα που όταν ξυπνάω λέω ότι πρέπει να τα γράψω γιατί θα έκαναν μια συναρπαστική ταινία. Δεν το κάνω όμως και μετά τα ξεχνάω.

Κάποιο στόχο που έχεις θέσει;
Να είμαι διαχρονικός σ’ αυτή τη δουλειά και να μην επαναπαύομαι ποτέ.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να διατηρείς τις ελπίδες σου για ένα καλύτερο αύριο;
Είμαι Τοξότης και φύσει αισιόδοξος και όπως είπαμε έτσι είναι ο κύκλος της ανθρώπινης ιστορίας, μια πάνω, μια κάτω. Τώρα είμαστε στα «κάτω» άρα θα έρθουν και τα «πάνω», ελπίζω σύντομα.

Θα γυρίσει η κλεψύδρα; Θα ξεκινήσει εκ νέου να κυλά ο χρόνος;
Εννοείται αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το θέμα είναι να ξεκινήσει με περισσότερη σύνεση και να μάθουμε από τα λάθη μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS