CELEBRITIESSHOWBIZΤο Lilas Pavilion της Zaha Hadid στήθηκε στο Chatsworth House της Βρετανίας...

Το Lilas Pavilion της Zaha Hadid στήθηκε στο Chatsworth House της Βρετανίας και διατίθεται προς πώληση

Ένα τεράστιο υπόστεγο, με καμπύλες και σχέδιο που παραπέμπει σε υπερμεγέθες μανιτάρι, σχεδιασμένο από την Zaha Hadid στήθηκε σε ένα από τα μεγαλοπρεπή και αρχοντικά σπίτια της Μεγάλης Βρετανίας, την κατοικία του Δούκα και της Δούκισσας του Ντέβονσαϊρ στο Ντέρμπισαϊρ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εργάτες δούλευαν πυρετωδώς για την ανέγερση της συγκεκριμένης κατασκευής με έκταση 23 τ.μ. που ονομάζεται Lilas και τοποθετήθηκε στο νότιο τμήμα του τεράστιου κήπου του διάσημου Chatsworth House.

Η κατασκευή δεν αποτελεί μέρος της νέας διακόσμησης του περιβάλλοντα χώρου, αλλά βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης γλυπτών “Beyond Limits” που διοργανώνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s και είναι προς πώληση.

zaha1

Ο Simon Stock, που επιμελείται την έκθεση, λέει πως το υπόστεγο και το ιστορικό φόντο σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και είναι πολύ διαφορετικά αλλά “δεν συγκρούονται, δένονται με έναν τρόπο όπως η πυραμίδα με το Μουσείο του Λούβρου”. “Είναι μια σαγηνευτική κατασκευή, ένα εντυπωσιακό έργο” προσθέτει.

Σύμφωνα με την Guardian το υπόστεγο ήταν αναπάντεχη προσθήκη στην αντίστοιχη λίστα που παραγγέλνει κάθε χρόνο η Serpentine Gallery του Λονδίνου. Το υπόστεγο αρχικά ήταν να φτιαχτεί από τον καλλιτέχνη Olafur Eliasson και τον αρχιτέκτονα Kjetil Thorsen αλλά καθυστερούσαν, οπότε η Hadid προσφέρθηκε να βοηθήσει. «Ήταν ένα μικρό θαύμα/ Ήμουν σε πολύ δύσκολη θέση που δεν είχα υπόστεγο εκείνη τη χρονιά. Τελικά όμως καταλήξαμε με αυτό το υπέροχο project, κάτι τελείως αναπάντεχο, ένα διαμάντι, τόσο χαρακτηριστικό για την απλότητά του και τόσο σχετικό με τη δουλειά της» λέει η πρώην διευθύντρια της Serpentine, Julia Peyton-Jones.

zaha
Το υπόστεγο σχεδιάστηκε, χτίστηκε και σηκώθηκε πάρα πολύ γρήγορα για να φιλοξενήσει το καλοκαιρινό πάρτι της γκαλερί και μέσα στις επόμενες εβδομάδες πουλήθηκε σε έναν ιδιώτη που τώρα το διέθεσε στη δημοπρασία. Μέχρι στιγμής ο οίκος Sotheby’s δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως την τιμή πώλησης του Lilas, αλλά οι εκτιμήσεις το θέλουν να κοστολογείται μέχρι και 500.000 λίρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS