CELEBRITIESSHOWBIZWanna be on top - Η νέα μούσα του GNTM, Ισμήνη Παπαβλασοπούλου

Wanna be on top – Η νέα μούσα του GNTM, Ισμήνη Παπαβλασοπούλου

Νέα, ωραία, με καριέρα στο εξωτερικό και περιεχόμενο. Η νέα κριτής του τηλεοπτικού διαγωνισμού μοντέλων μπορεί να μην πρόλαβε τη «χρυσή» για το modeling δεκαετία του ‘90, όμως μοιάζει με τον κατάλληλο άνθρωπο, αν όχι για να αναπληρώσει μέχρι κεραίας το κενό της Βίκυς Καγιά, τουλάχιστον για να φέρει καινούργια, σύγχρονη πνοή στην πολύ επιτυχημένη εκπομπή του Star Ελλάδος. 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: IG Iσμήνη Παπαβλασοπούλου

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα την τοποθετούσαν ως αουτσάιντερ στην κούρσα της διαδοχής της Βίκυς Καγιά στο θώκο της ελλανόδικου επιτροπής του GNTM. Ελάχιστα αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα, παντελώς άγνωστη στην τηλεοπτική πιάτσα, με καριέρα –αληθινή καριέρα!– στις πασαρέλες και στα περιοδικά μόδας του εξωτερικού, καθόλου «κλασική ελληνική ομορφιά» και μια δράκα followers –σε σχέση με το σύνηθες και το αναμενόμενο– στο Instagram. Κι όμως, όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την Ισμήνη Παπαβλασοπούλου ουραγό στον αγώνα δρόμου για μια θέση στον λαοπρόβλητο διαγωνισμό μοντέλων, λειτούργησαν τελικά υπέρ της. Η επιλογή της, αν και αρχικά εξέπληξε πολλούς, μοιάζει τελικά σοφή και καλά μελετημένη. Μια γυναίκα «αμόλυντη» από την πολλή συνάφεια και την καθημερινή τριβή της ντόπιας showbiz είναι το ιδανικό «αντίδοτο» για τον larger than life τηλεοπτικό χαρακτήρα της Καγιά που –κακά τα ψέματα– έσυρε το άρμα του GNTM από την πρώτη εμφάνιση του show στην ελληνική τηλεόραση προ αμνημονεύτων ετών έως και την επιτυχημένη αναβίωση του από το Star τις τελευταίες τρεις σεζόν.

Η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου έχει ήδη ριχτεί στην αρένα του διαγωνισμού μοντέλων του Star, όπως πληροφόρησε πρόσφατη ανάρτηση του Άγγελου Μπράτη στα κοινωνικά δίκτυα. Πάντως, οι 9.000 followers της στο Instagram μαρτυρούν πως το κοινό δεν έχει ακόμα «χωνέψει» το νέο της ρόλο ως αντίπαλον δέος της Καγιά που αποφάσισε να κρεμάσει τις ατάκες της –με τον τρόπο που οι ποδοσφαιριστές κρεμούν τα παπούτσια τους– και να «συνταξιοδοτηθεί» ως ναυαρχίδα των κριτών του GNTM. Λογικά αυτή η περίοδος θα είναι ταυτισμένη με την προσαρμογή για την Παπαβλασοπούλου που αν και μαθημένη στα φώτα και στην προβολή παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο μεγεθυντικό φακό της τηλεόρασης.

Ακόμα και το γεγονός ότι αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει προσωρινά τη μόνιμη κατοικία της στο Λος Άντζελες και να μετοικήσει στην Ελλάδα, συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στην καθημερινότητά της. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ανάμεσα στα castings, τα πολύωρα γυρίσματα και στις δοκιμασίες των εκκολαπτόμενων συναδέλφων της, το 33χρονο μοντέλο λογικά θα βρει λίγο χρόνο για ξεκούραση και διακοπές σε ένα από τα αγαπημένα της ελληνικά νησιά, την Πάρο, όπου άλλωστε έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια η οικογένειά της.

Δεν πέρασε από κάποιο reality show, δεν διεκδίκησε τη βούλα της ομορφιάς σε κάποιο διαγωνισμό καλλιστείων, δεν προσπάθησε να γίνει με το στανιό διάσημη και περιζήτητη μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η νέα κριτής του GNTM προτίμησε να ιχνηλατήσει σε έναν πιο πατροπαράδοτο δρόμο και να χαράξει την πορεία της στο modeling με τα δοκιμασμένα –για κάποιους ξεπερασμένα– μέσα. Τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της μόδας τα έκανε μαθήτρια ακόμα. Η ομορφιά της, αν και αυταπόδεικτη, δεν την κατέταξε ποτέ στις καλλονές πρώτης ανάγνωσης, εκείνες που άμα τη εμφανίσει τους σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και χωρίς ανάσα. Το εξωτερικό περίβλημα της Ισμήνης επιδεχόταν πολλαπλών αναγνώσεων, είχε την αναπόδραστη γοητεία του χαμαιλεοντισμού, ένα λεπτό και υγιές σώμα και φυσικά ένα εντυπωσιακό ύψος 180 εκατοστών.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν περνούσε απαρατήρητη. Η πρώτη επαφή της με τον κόσμο της μόδας είχε γίνει μέσω των γονιών της και της επιχείρησης ενδυμάτων που έτρεχαν. Τα περιοδικά αγάπησαν τη νέας κοπής ομορφιά της, μα πιο πολύ κι από αυτά αγάπησε η ίδια τον εαυτό της κι αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία στο εξωτερικό. Άλλωστε, τι καριέρα στο modeling μπορεί να επιδιώξει κανείς στις εσχατιές των νοτίων Βαλκανίων; Οι άνθρωποι που συνεργάζονταν τότε μαζί της ανακαλούν την ωριμότητα που επιδείκνυε για την ηλικία της και περιγράφουν πως η νοοτροπία της απείχε παρασάγγας από το δίπτυχο της γρήγορης καταξίωσης και της εφήμερης δόξας.

Περπάτησε στα fashion weeks του Μιλάνου και του Παρισιού, φωτογραφήθηκε για τις εκδόσεις των πιο βαρύτιμων περιοδικών μόδας, το 2012, έμπειρη πια, υπηρέτησε το ρόλο της μούσας του Jean Paul Gaultier, κυρίως μάζεψε μια πολύτιμη προίκα από εικόνες και εμπειρίες ζωής. «Γνωρίζω ότι πολλοί θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά φοβούνται τις αλλαγές που θα επέλθουν με αυτήν την απόφαση. Η συμβουλή μου είναι να το προσπαθήσουν και να το επιδιώξουν, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από το να μετανιώνεις για κάτι που δεν έκανες.

Πρώτα, όμως, να σκεφτούν τι είναι αυτό που θέλουν, να μιλήσουν με ανθρώπους του χώρου που ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό, να κάνουν μία έρευνα για το τι αρέσει στις άλλες αγορές, τι «πουλάει», τι είναι νέο και μοντέρνο και, τέλος, να πάνε στο μέρος που πιστεύουν ότι θα τους ταίριαζε ως αγορά και να μείνουν δοκιμαστικά για μερικές εβδομάδες, όχι ως τουρίστες, αλλά όσο πιο local γίνεται να νιώσουν.

Να νιώσουν τους ρυθμούς της πόλης και την ανθρώπινη κουλτούρα αυτού του νέου τόπου», έλεγε σε μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού συνεντεύξεις που έχει δώσει σε ελληνικά μέσα. Η ίδια επέλεξε να πολιτογραφηθεί αρχικά μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες. Ναι, μπορεί η πόλη να είναι αχανής και συχνά απρόσωπη, όμως η Ισμήνη εκτιμά τις μικρές χαρές που της δίνει, όπως το να τα μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τον ανθρώπινο πολιτισμό και να απολαμβάνει τη φύση.

Τη φυσιολατρία της επαληθεύει και η αγάπη της για την Αυστραλία, την οποία επισκέπτεται –ή τέλος πάντων επισκεπτόταν πριν την πανδημία και πριν την απόφασή της να βρέξει τα πόδια της στην εγχώρια showbiz– συχνά. Η Ισμήνη αγαπά τα ζώα και ακόμα και στον Instagram λογαριασμό της μπορεί κανείς να βρει όχι φλύαρα αυτοαναφορικά στιγμιότυπα αυτοαποθέωσης, αλλά ιστορίες αδέσποτων ζώων που η ίδια έχει κατά καιρούς βοηθήσει. Γίνεται, γίνεται τα μοντέλα να έχουν παραπάνω ανησυχίες από την εξωτερική καλλονή, τη διατροφή και τη γυμναστική τους; Φυσικά και γίνεται, εάν πρώτα τα ίδια έχουν αποφασίσει να αποταχθούν το ρόλο της «κρεμάστρας». Και η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου δεν τον πρόκρινε ποτέ για τον εαυτό της. Είναι μια νέα γυναίκα, σύγχρονη και δραστήρια που δεν διστάζει να διατυμπανίσει τους κοινωνικούς προβληματισμούς της ή ακόμα και να διαδηλώσει γι’ αυτούς.

Πέρσι, τέτοιες ημέρες, για παράδειγμα, κατέβηκε στους δρόμους του Λος Άντζελες για να διαδηλώσει υπέρ του κινήματος Black Lives Matters που αναθερμάνθηκε στις ΗΠΑ έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd. «Πιστεύω πως μετά από όλα αυτά θα δούμε κάποια αλλαγή προς το καλύτερο. Ήδη έχει φανεί στο (φυλετικό) diversity που βλέπεις στις πορείες. Βλέπεις από λευκούς ηλικιωμένους, μέχρι οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και σκύλους. Είμαι hopeful και παρακολουθώ καθημερινά τις εξελίξεις. Υπάρχει πλάνο, ιδέες, λύσεις που θέλει το black community να θέσει σε εφαρμογή αλλά χρειάζεται και το κατάλληλο funding. Και όλοι πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, γιατί ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», έλεγε τότε σε μια άτυπη ανταπόκριση που έστελνε από τη δεύτερη πατρίδα της. Ναι, μπορεί η ζωή να τα έφερε έτσι ώστε η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου να αναπληρώσει τη θέση που άφησε κενή η Βίκυ Καγιά, όμως στην πραγματικότητα είναι το μοντέλο εκείνο που θα έκανε την παλαίμαχη κριτή να αναφωνήσει «ουάου» και «συγκλό all the way» χάρη στην ομορφιά αλλά, κυρίως, εξαιτίας της προσωπικότητάς της που καταρρίπτει τα κλισέ και τα στερεότυπα που κατατρύχουν δεκαετίες τώρα τα μοντέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS