CELEBRITIESTVΑυτά είναι τα πιο ακραία realities στον κόσμο! To show που δώριζε......

Αυτά είναι τα πιο ακραία realities στον κόσμο! To show που δώριζε… παιδιά

Παιδιά -έπαθλα, παιδιά- παίκτες, extreme makeovers, εξαγριωμένοι και απατημένοι εραστές, παράτολμες γεννήσεις. Κι όμως, η πείνα, οι καυγάδες και ο εγκλεισμός, δεν είναι η πιο «ακραία συνθήκη» των realities. Μεσα στα χρόνια, η φαντασία των παραγωγών και η τυφλή «πείνα» των παικτών για χρήμα και προβολή έχουν οδηγήσει το είδος σε ακρότητες. Πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

«AMAAN RAMAZAN» – ΤΟ SHOW ΠΟΥ ΔΩΡΙΖΕ ΠΑΙΔΙΑ!

«Αmaan Ramazan» ή «Αmaan Ramadan», ήταν το όνομα ενός live show, του Geo TV – το 2013, θεωρούνταν το πιο δημοφιλές reality πρόγραμμα στο Πακιστάν. Μεταξύ άλλων, ο οικοδεσπότης του, Αamir Liaquat Hussain, συνήθιζε να προσφέρει μοτοσικλέτες, τηλέφωνα και laptop, ως δώρα στους τηλεθεατές του που απαντούσαν σωστά σε ερωτήσεις για το Ισλάμ, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας, της μεγαλύτερης εορτής των μουσουλμάνων. Στο τέλος, όμως, ξεπέρασε κάθε όριο όταν αποφάσισε να δώσει ορφανά παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια – μάλιστα, τα παιδιά, παραδίνονταν στους υποψήφιους γονείς live, στη διάρκεια του show, εν είδει «επάθλου»!

Amaan

«KID NATION» – ΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» ΑΝΤΕΞΕ 13 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Έτσι λεγόταν το reality πρόγραμμα με οικοδεσπότη τον Jonathan Karsh που έκανε πρεμιέρα στο CBS τον Σεπτέμβριο του 2007. Σύμφωνα με το format του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες (που ήταν 40 παιδιά, ηλικίας 8- 15 ετών), έπρεπε, να «στήσουν», μια λειτουργική μικρή κοινωνία σε μια πόλη-σκηνικό, στις ερημιές του New Mexico, να εκλέξουν κυβέρνηση, να κατανείμουν εργασίες, να βρουν τροφή κ.λπ και να επιβιώσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία ενήλικη επίβλεψη ή βοήθεια – μάλιστα, οι γονείς των παικτών είχαν υπογράψει ότι οι ιθύνοντες του «Kid Nation» δεν έφεραν καμιά ευθύνη, αν τα παιδιά τους τραυματίζονταν ή πέθαιναν κατά τη διάρκεια του show. To «Kid Nation» ακυρώθηκε τον Μάιο του 2008, μετά το τέλος της πρώτης του σεζόν.

Kidd

«ADAM ZKT EVA» – ΕΝΑ «ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΓΑΠΗΣ»

Το ολλανδικό reality με τίτλο «Αδάμ ψάχνει Εύα» που πρωτοπροβλήθηκε το 2014 στο RTL 5, παρακολουθούσε τη συνύπαρξη ενός άνδρα και μιας γυναίκας οι οποίοι έπρεπε να είναι εντελώς γυμνοί, σαν τους πρωτόπλαστους  (σ.σ. το reality γυριζόταν σε ένα παραδεισένιο εξωτικό νησί, το Mogo Mogo Island στον Ειρηνικό) για να δουν οι τηλεθεατές αν τελικά θα υπερίσχυε ο νόμος της φυσικής έλξης σε αυτό το «μοναδικό πείραμα αγάπης». Η ανατροπή ερχόταν, όταν στο show εισέβαλε ένα τρίτο άτομο, διαφορετικού φύλου κάθε φορά, που έφερνε τα πάνω κάτω στο ζευγάρι, προκαλώντας ζήλιες και αμφιβολίες. Παρά το τολμηρό του περιεχόμενο, το συγκεκριμένο format μοσχοπουλήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία, ακόμα και στη «συντηρητική» Ιταλία!

Adam Ev

«THE SWAN» – ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟΥ

Πολυσυζητημένο και άκρως αμφιλεγόμενο, το reality που φιλοξενήθηκε 2 σεζόν (από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2004) στο Fox Channel ήταν η -μάλλον διεστραμμένη- εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Andersen. Ουσιαστικά, η κάμερα παρακολουθούσε 16 «ασχημόπαπα»  (2 σε κάθε επεισόδιο) τα οποία επί 3 μήνες  υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε ένα extreme make over («ενορχηστρωμένο» από ένα team γιατρών, πλαστικών χειρουργών, γυμναστών, οδοντιάτρων κ.λπ) προκειμένου να γίνουν «κύκνοι». Όποια από τις παίκτριες τα κατάφερνε καλύτερα, προχωρούσε στην επόμενη φάση. Τα καλλιστεία που γίνονταν στο τελευταίο γκράντε επεισόδιο κάθε κύκλου, για να αναδειχθεί «ο Κύκνος» ήταν το κερασάκι στην τούρτα αυτού του ανεκδιήγητου show, που προκάλεσε πολλά ψυχολογικά προβλήματα στις συμμετέχουσές του.

Swan

«SASUKE» – ΤΟ REALITY TΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ

O «πρόγονος» του -πολύ δημοφιλούς- «American Ninja Warrior» είναι αυτό το ιαπωνικό sports entertainment reality ανταγωνισμού που προβάλλεται αδιάκοπα από το 1997 (!). Στο Sasuke, οι 100 διαγωνιζόμενοι υποβάλλονται σε ακραία τεστ σωματικής και ψυχολογικής αντοχής μέγιστης διάρκειας έως και 18 ωρών, στο διάστημα μιας ημέρας. Εξαιτίας της μεγάλης δυσκολίας των δοκιμασιών, μόνο 4 από τους συμμετέχοντες (οι 2 από αυτούς, 2 φορές!), στις 40, συνολικά, σεζόν του show κατάφεραν να αντέξουν και να πάρουν στα χέρια τους το έπαθλο.

Sasuke

«CHEATERS» – ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΩ

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του show, σκοπός του ήταν το επεισοδιακό «ξεμπρόστιασμα» των απανταχού μοιχών μπροστά στα μάτια των – διψασμένων για σκάνδαλα κλειδαρότρυπας – τηλεθεατών, από ένα συνεργείο με κάμερες σε ρόλο ιδιωτικού ντετέκτιβ (σ.σ. το περίφημο «Cheaters Detective Agency»), το οποίο αναλάμβανε να καταγράψει το «έγκλημα». Παρά τις αντιρρήσεις, τα λογύδρια περί «καταπάτησης της ιδιωτικότητας», κάποιες υποψίες πως ορισμένοι συμμετέχοντες ήταν πληρωμένοι ηθοποιοί κ.λπ. το show ολοκληρώθηκε πανηγυρικά μετά από 21 σεζόν. Η επίθεση με μαχαίρι στον – μακροβιότερο –  παρουσιαστή Joey Greco το 2003 θεωρήθηκε «εμβληματική στιγμή της αμερικάνικης τηλεόρασης»,  μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι, κι αυτή, ήταν στημένη.

Cheaters

«SPACE CADETS» – ΟΙ  ΠΑΡ’ΟΛΙΓΟΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Αν και πολλά realities ακολουθούν ακραίες τακτικές για να προσελκύσουν τους τηλεθεατές, η απόφαση του βρετανικού Channel 4 να «κατασκευάσει» ένα ψεύτικο ρωσικό διαστημικό λεωφορείο με παίκτες- επιβάτες που  πίστευαν πραγματικά ότι ταξίδευαν στο διάστημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του επιθετικού marketing. Το show του 2005, που διαφημίστηκε ως «ένα κοινωνικό πείραμα για την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα» (και τελικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια τολμηρή, κακόβουλη φάρσα) δεν ξετρέλανε, τελικά, το κοινό, παρά το τεράστιο κόστος του, που έφτασε τα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Space

«MURDER IN SMALL TOWN X» – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ

Το show που φιλοξένησε το FOX, το 2001, ήταν ένα μοναδικό «υβρίδιο» reality, τηλεπαιχνιδιού και αστυνομικού γρίφου που απευθυνόταν σε όσους λατρεύουν τα μυστήρια. Σε αυτό συμμετείχαν 10 άτομα που δέχτηκαν να παίξουν τους κατοίκους μιας μικρής πόλης στο αμερικανικό πουθενά, όπου ένας δολοφόνος τους εκτελούσε έναν – έναν, αργά και βασανιστικά. Στόχος του παιχνιδιού ήταν να τον βρουν πρώτοι εκείνοι -ακολουθώντας τα στοιχεία, ανακρίνοντας υπόπτους, κ.λπ.- και να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο. Παρά το ενδιαφέρον concept, δυστυχώς, οι φτωχές αστυνομικές ικανότητες των επίδοξων Sherlock δεν κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού – μετά την πρώτη του σεζόν, το show δεν ανανεώθηκε. Τραγική λεπτομέρεια : ο νικητής του MISTX, ένας Νεοϋορκέζος πυροσβέστης ονόματι Angel Juarbe Jr, σκοτώθηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ακριβώς μια βδομάδα μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου…

Murder

«SHATTERED» – Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ

Το 2004, 10 νέοι άνθρωποι 19 -33 χρονών συγκεντρώθηκαν από το βρετανικό Channel 4 σε ένα έρημο σπίτι, με σκοπό να μείνουν ξύπνιοι για 7 συνεχείς ημέρες (και νύχτες), στη διάρκεια των οποίων θα καλούνταν να ανταποκριθούν σε κάποιες «προκλήσεις» . Όλες οι αντιδράσεις τους καταγράφονταν συστηματικά – κάθε φορά που τους έπαιρνε ο ύπνος, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, έχαναν ένα τμήμα από τις 100.000 λίρες που προορίζονταν για τον μεγάλο νικητή. Στο τέλος, η  νικήτρια, Clare Southern κέρδισε 97.000, μετά από 178 επώδυνες ώρες στέρησης ύπνου. Αφού χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» από τη Βρετανική Ένωση Ψυχοθεραπευτών, το σαδιστικό reality αϋπνίας «κοιμήθηκε» δια παντός μετά την προβολή του πρώτου κύκλου.

Shatt

«BORN IN THE WILD» –  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΑΣ (!)

Διαφημίστηκε ως μια σειρά, όπου οι «οικογένειες έπαιρναν τη γενναία απόφαση να βιώσουν τη γέννηση του παιδιού τους, στην αγκαλιά της φύσης», ένα show που αποθέωνε το θαύμα της γέννησης. Στην πραγματικότητα, αυτό που παρουσίαζε ήταν έγκυες γυναίκες που γεννούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ιατρική βοήθεια. Eπιπλέον, το πρόγραμμα αυτό του Prime κατηγορήθηκε ότι παρουσίαζε διαστρεβλωμένη την εικόνα της φυσικής γέννας «στο σπίτι», παρασύροντας αφελείς γυναίκες σε ανάλογες ενέργειες με επικίνδυνα αποτελέσματα. Προβλήθηκαν μόνο 6 επεισόδια.

Born

Περιοδικό Down Town

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS