CELEBRITIESTVΗ σειρά που κουνά το μαντήλι στην εποχή του Sex and the...

Η σειρά που κουνά το μαντήλι στην εποχή του Sex and the City

Από το Sex and the City μέχρι το The Bold Type και από την Carrie Bradshow στην Jane Sloan έχουν περάσει δυο δεκαετίες, κατά τις οποίες η βιομηχανία του θεάματος, ακόμα και στην πιο ανάλαφρη εκδοχή της, μοιάζει να έχει περάσει από ολικό make-over. Κόντρα στο ανελέητο fat-shaming, την ομοφοβία και τον σεξισμό του παρελθόντος, η fashion-oriented σειρά του Netflix εκτυλίσσεται σε έναν εκδοτικό οίκο, παρουσιάζει τον ακτιβισμό ως στάση ζωής των millennials και ρίχνει κριτικές ματιές στην κοινωνία.

Από την Νταϊάνα Αζά
Τρία κορίτσια στα early 20s βρίσκονται στον σταθμό του μετρό, ξεσπώντας σε μια δυνατή κραυγή καθώς περνάει το τρένο. Η πρώτη σκηνή θα μπορούσε να αποτελεί το opening για οποιαδήποτε σειρά που στοχεύει στο γυναικείο νεανικό κοινό. Το The Bold Type, όμως, δεν μοιάζει ούτε με το Younger, ούτε με το Gossip Girl ή το Sex and the City. Οι high-end οίκοι μόδας ντύνουν μεν το καστ, αλλά περιορίζονται στο φόντο, δίνοντας χώρο σε σημαντικά ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται το κάθε επεισόδιο – από τα όρια ανάμεσα στο φλερτ και την παρενόχληση μέχρι τον εργασιακό εκφοβισμό και από την οπλοκατοχή μέχρι τις φυλετικές διακρίσεις. Και όλα αυτά, μέσα την καθημερινότητα των τριών πρωταγωνιστριών που απολαμβάνουν τη ζωή στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, αλλά σε αντίθεση με την Carrie, τη Miranda, τη Charlotte και τη Samantha, βλέπουν τον κόσμο με μια εντελώς διαφορετική ματιά.

Cosmopolitan Rules
Η σειρά αντλεί έμπνευσή από τη ζωή και την καριέρα της πρώην πολυβραβευμένης αρχισυντάκτριας του περιοδικού Cosmopolitan Joanna Coles -που είναι και εκτελεστική παραγωγός-, με τις πολλές από τις ιστορίες να βασίζονται στην πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο των εκδόσεων, της δημοσιογραφίας και της μόδας. Παρόλο που η πρώτη σεζόν είχε προβληθεί το 2017 από το Amazon Prime (πλέον βρίσκεται στην τέταρτη, εξασφαλίζοντας το πράσινο φως για την πέμπτη και τελευταία), η πρόσφατη προσθήκη της στο Netflix εκτόξευσε τις «μετοχές» της, κερδίζοντας ξαφνική δημοσιότητα ως μια εξαιρετική παραγωγή που καταφέρνει να αγγίξει σε βάθος τα σύγχρονα προβλήματα των millennials. Κεντρική πρωταγωνίστρια είναι η Jane Sloan, μια νεαρή δημοσιογράφος που κάνει τα πρώτα της βήματα στο περιοδικό Scarlet. Μέσα από μία συνέντευξη για τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA που προκαλεί τον καρκίνο του μαστού, ξετυλίγει τη δική της τραυματική ιστορία, που επηρεάζει τη ζωή της μέχρι σήμερα. Συγκάτοικός της είναι η Sutton Brady, που δουλεύει ως γραμματέας μέχρι που καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στο Fashion Department και να ασχοληθεί πιο ενεργά με το πάθος της, τη μόδα.

Με αλκοολική μητέρα που στηριζόταν αποκλειστικά από την ίδια, διεκδικεί την ανεξαρτησία της και έρχεται σε σύγκρουση με τον μεγαλοαστό σύντροφό της που τη παρακολουθεί άναυδος να μοιράζει τα έξοδά τους στα δύο. Ο πιο επιδραστικός, ωστόσο, χαρακτήρας είναι η Kat Edison, που βρίσκεται στο πηδάλιο των κοινωνικών δικτύων του περιοδικού. Ως αφροαμερικανίδα, με έντονη προσωπικότητα και πολιτική άποψη, αναμειγνύεται στα κοινά και τονίζει τις ανισότητες και τον ρατσισμό που βιώνουν οι μαύροι στην Αμερική, ενώ παράλληλα, αναζητεί τη σεξουαλική της ταυτότητα. Και οι τρεις τους μοιάζουν να παλεύουν σε κάθε επεισόδιο με τις πατριαρχικές νοοτροπίες, ψάχνοντας τα όρια σε φιλίες, δεσμούς και εργασιακές σχέσεις, τις επαγγελματικές φιλοδοξίες και τον φεμινισμό που εξακολουθεί να πηγαίνει κόντρα στο σύστημα, ακόμα και στην εποχή μας.

Carrie who?
Ο εξεζητημένος τρόπος ζωής της Carrie, που ζει σε ένα ονειρικό διαμέρισμα του Manhattan, η γκαρνταρόμπα της κοστίζει εκατομμύρια και περνάει τις μέρες και τις νύχτες της σε high-end εστιατόρια της πόλης, προκαλούσε γέλια στους εκδοτικούς οίκους. Γιατί σε καμία εποχή, ούτε καν σε περιόδους ευμάρειας, η αμοιβή των αρθρογράφων εβδομαδιαίων περιοδικών δικαιολογούσε ένα lifestyle αντίστοιχο με αυτό της τηλεοπτικής fashionista. Το Bold Type, από την άλλη, καταφέρνει να πλησιάσει την (πικρή) αλήθεια, παρουσιάζοντας τις περικοπές στα budget των περιοδικών, το κλείσιμο εντύπων, τις απολύσεις προσωπικού και τον ηλικιακό ρατσισμό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο. Η Jane και η Sutton δανείζονται φορέματα από την γκαρνταρόμπα του Scarlet για τις εμφανίσεις τους, μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της πόλης και όταν η ανεργία τους χτυπά την πόρτα, δεν έχουν λεφτά ούτε για να πληρώσουν τον καφέ τους, ενώ η αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Jacqueline Carlyle, παραγκωνίζεται σταδιακά από τον νεαρό υπεύθυνο της ιστοσελίδας, παρουσιάζοντας με έξυπνο τρόπο τη μετάβαση του Τύπου από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό. Και το κυριότερο, η παραγωγή φαίνεται πως έχει λάβει σοβαρά υπόψην το ζήτημα της συμπεριληπτικότητας, με το καστ να αποτελείται από λευκούς και αφροαμερικανούς, χριστιανούς, μουσουλμάνους και άθεους, straight και queer χαρακτήρες, αφιερώνοντας αρκετά επεισόδια στα προβλήματα που απασχολούν την LGBT κοινότητα της Νέας Υόρκης. Το Sex and the City, από την άλλη, παρόλο που κατάφερε να σπάσει σεξουαλικά ταμπού της εποχής, οι αφροαμερικανοί και οι gay χαρακτήρες περιορίζονταν σε περιθωριακούς ρόλους, ενώ οι γυναίκες που επέλεγαν την καριέρα από την οικογένεια, τους πολλούς ερωτικούς συντρόφους από τις μονογαμικές σχέσεις, παρουσιάζονταν με μια, λίγο-πολύ, αρνητική προδιάθεση.

Τηλεοπτικός ακτιβισμός
Κουβαλώντας μαζί τους εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες που πηγάζουν από την οικογένεια και τις εμπειρίες τους, τα τρία κορίτσια αναπτύσσουν μια φιλία που τις βοηθά να εξελιχτούν, να κάνουν λάθη και να πάρουν σημαντικά μαθήματα, μέσα από την αλληλεπίδραση και τις συγκρούσεις τους, τονίζοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας την αλλαγή. Παρουσιάζοντας τις δύο όψεις του νομίσματος, αναδεικνύονται θέματα διαφορετικότητας, σεξουαλικότητας, ταυτότητας, φύλου και ίσης αντιπροσώπευσης στον επαγγελματικό χώρο, στην τηλεόραση και στην τέχνη, ενώ εγείρονται παράλληλα καίρια ερωτήματα. Γιατί η Jane απορρίπτει από το πρώτο ραντεβού έναν άντρα που είναι θρήσκος και γιατί η Sutton αρνείται πεισματικά να ξεφορτωθεί το όπλο απ’ το σπίτι τους; Πώς η Kat καταλήγει στη φυλακή για να υπερασπιστεί την μουσουλμάνα σύντροφό της μετά από μια ρατσιστική επίθεση και με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η κάθε μια όταν συνάδελφός τους αποκαλύψει πως υπήρξε θύτης σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης; Όλα αυτά τα υλικά, μαζί με μια γερή δόση από μόδα και δυο super hot άντρες για γαρνιτούρα, φτιάχνουν την τέλεια συνταγή για μια σειρά που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε – χωρίς ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε. Désolé, Emily (in Paris).

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS