ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFE6+1 διατροφικοί μύθοι και η αλήθεια πίσω από αυτούς

6+1 διατροφικοί μύθοι και η αλήθεια πίσω από αυτούς

Πολλές φορές αναγάγουμε σε αξιώματα κάποιες απόψεις που ακούγονται κατά καιρούς για διάφορα τρόφιμα. Ας μάθουμε την πραγματική αλήθεια.

Από τη Νάταλυ Κυριακίδου

1. Το ελαιόλαδο είναι χαμηλό σε θερμίδες
Το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες αφού έχει την ίδια θερμιδική αξία με όλα τα λίπη που δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ευεργετική για την υγεία αλλά όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας πρέπει να προσέξουμε και την ποσότητα μας σε ελαιόλαδο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 100 θερμίδες.

2.Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από ότι το άσπρο
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο δεν έχουν λιγότερες θερμίδες αλλά τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα μία φέτα ψωμί μαύρο έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από ότι μία φέτα άσπρο ψωμί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι ψηλά σε φυτικές ίνες καθιστώντας τα σημαντικά για την υγεία του εντέρου. Επιπλέον οι περισσότερες φυτικές ίνες έχουν ως αποτέλεσμα την αίσθηση του κορεσμού.

3. Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο χαμηλή σε θερμίδες από ότι η άσπρη ζάχαρη
Η μαύρη ζάχαρη έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη ζάχαρη απλά μας προσφέρει κάποια ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο ενώ η άσπρη ζάχαρη προσφέρει κενές θερμίδες αφού δεν περιέχει ούτε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

4. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο ένα ποτήρι πλήρες γάλα παρά ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα

Ένας ισχυρός μύθος αφού οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα είναι φτωχό σε ασβέστιο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και το πλήρες αλλά και το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχουν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες σε ασβέστιο, με το αποβουτυρωμένο γάλα να υπερτερεί σε ασβέστιο.

5. Οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι) παχαίνουν
Πολλοί αφαιρούν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους πιστεύοντας ότι παχαίνουν και ότι θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Παρόλα αυτά, οι υδατάνθρακες περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό και όταν δεν τους συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (όπως και οι πρωτεΐνες) και δεν παχαίνουν εφόσον μαγειρεύονται υγιεινά (φούρνο, ατμό).

6. Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη
Το μέλι και η ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες. Το μέλι όμως είναι πιο υγιεινό από ότι η άσπρη ζάχαρη αφού περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά έχει και πολλές ευεργετικές ικανότητες.

7. Οι μπανάνες παχαίνουν
Μία μέτρια μπανάνα έχει περίπου 100 θερμίδες.Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και καλίου, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα οι μπανάνες περιέχουν Β6 που βελτιώνει τη διάθεσή μας και ταυτόχρονα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εναλλακτική μαγειρική
Μαγειρέψτε τα… πάντα υγιεινά και ακολουθήστε ένα ελαφρύ διαιτολόγιο για το Φεβρουάριο.

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΥΛΙΚΑ
Γλυκοπατάτες
Καρότα
Κολοκυθάκια
Μελιτζάνες
Πιπέρι
Αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε λεπτές φέτες και τα τοποθετείτε σε ταψί αφού βάλετε μια λαδόκολλα. Τα αλατοπιπερώνετε και τα αλείβετε με ένα βουρτσάκι με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τα ψήνετε σε ψηλό φούρνο μέχρι να κοκκινίσουν. Σερβίρονται με γιαούρτι.

ΣΟΥΦΛΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 0%
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. γλ. βανίλια
Λίγο βούτυρο για να αλείψετε τα σκεύη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου (στον αέρα ή μόνο κάτω θέρμανση). Βουτυρώνετε το εσωτερικό 6 πυρίμαχων μπολ τα γυρίζετε γύρω – γύρω να κολλήσει παντού (αφαιρείτε όση περισσεύει).
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι, τους κρόκους, το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Σε άλλο μπολ, χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια και το κρεμόριο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτετε τη μαρέγκα στο μίγμα του γιαουρτιού σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ανάλαφρα με μια κουτάλα. Μοιράζετετο μίγμα στα μπολάκια και ψήνετε για 15 λεπτά.
Σερβίρετε αμέσως (μετά από λίγη ώρα θα ξεφουσκώσει, αλλά παραμένει πολύ νόστιμο).

ΖΕΣΤΑ «ΚΑΝΑΠΕ» ΜΕ ΑΝΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΚΑΝΑΠΕ)
4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
4 ροδέλες ανανά (φρέσκες ή κονσέρβα χωρίς σιρόπι)
4 φέτες γαλοπούλα
4 φέτες τυρί διαίτης
4 κουταλάκια μαρμελάδα μούρου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετείτε 1 κουταλάκι μαρμελάδα, 1 φέτα γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί διαίτης και 1 ροδέλα ανανά σε κάθε φέτα ψωμιού. Ο ανανάς πρέπει να είναι στο πάνω μέρος του ψωμιού. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Από τη Νάταλυ Κυριακίδου

κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc)

www.natalykyriakidou.com, τηλ.22758158

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS