GOOD LIFEΠοιες τροφές μάς γερνάνε;

Ποιες τροφές μάς γερνάνε;

Αν θέλουμε, να καθυστερήσουμε το πέρασμα των χρόνων από το πρόσωπο και το σώμα μας, καλό είναι να αλλάξουμε τρόπους, όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στο τραπέζι μας. Ποιες τροφές λοιπόν μας γερνάνε;

Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την επίδραση του περιβάλλοντος, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του. Ωστόσο, οι καθημερινές μας συνήθειες, όπως το κάπνισμα και οι τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας, μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την πορεία αυτή, που τα σημάδια της φαίνονται πρώτα από όλα στο δέρμα μας.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα σημάδια της γήρανσης, πέρα από ρυτίδες, δημιουργούν και άλλα προβλήματα, όπως μειωμένη φυσική αντοχή, μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, απώλεια μνήμης, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση).

 

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

  1. Τη ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση η οποία με τη σειρά της διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς. Η γλυκοζυλίωση προκαλείται από μια χημική αντίδραση της γλυκόζης που βρίσκεται στον οργανισμό και των ινών του δέρματος. Τα καινούρια μόρια που σχηματίζονται «κολλάνε» στις πρωτεΐνες και το στηρικτικό ιστό του κολλαγόνου και της ελαστίνης και έτσι δημιουργούνται μοριακοί δεσμοί που επιταχύνουν τη γήρανση.

  1. Το αλκοόλ

Μελέτες δείχνουν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης, ενώ θεωρείται πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Το αλκοόλ φαίνεται να προκαλεί στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, τα λεγόμενα τελομερή. Τα τελομερή είναι αυτά που, με απλά λόγια, ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων.

  1. Το αλάτι

Ακόμα και αν είστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν ήδη πολύ αλάτι. Για παράδειγμα, οι κονσερβοποιημένες τροφές, οι έτοιμες σάλτσες, τα δημητριακά, το ψωμί και φυσικά τα «fast food» έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου.

Μπορεί το αλάτι να μη μας παχαίνει, ωστόσο είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια συμβάλλει στην κυτταρίτιδα, το θαμπό δέρμα, την αφυδάτωση.

alati

  1. Το «καρβουνιασμένο» κρέας

Όταν το κρέας ψήνεται πάρα πολύ και δημιουργείται μια καμένη, σχεδόν καρβουνιασμένη, επιφάνεια σε αυτό, τότε μπορεί να περιέχει υδρογονάνθρακες, που ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονής. Η φλεγμονή διασπάει το κολλαγόνο στην επιδερμίδα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ψήσετε κρέας στα κάρβουνα, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα μαύρα σημεία στην επιφάνεια του κρέατος (αυτά που έχουν ψηθεί πάρα πολύ) προτού το καταναλώσετε.

  1. Καφεΐνη

Φυσικά και δεν χρειάζεται να κόψετε το πρωινό σας καφεδάκι! Αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να περιορίσετε τα ροφήματα (καφέδες, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά) που περιέχουν καφεΐνη, επειδή είναι συστατικό που προκαλεί αφυδάτωση.

Οι τροφές-φάρμακο

Πέρα από τις τροφές «φαρμάκι», υπάρχουν και οι τροφές «φάρμακο», που μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες των κακών συνηθειών μας. Οι τροφές που ωφελούν είναι όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά), οι ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο (πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά), τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός (για τα ευεργετικά ω3 λιπαρά) και τα γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για βιταμίνη Α).

elies

Q & A

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ;

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταστολή οποιασδήποτε φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αναστείλει το οξειδωτικό στρες και όποια φλεγμονή  μπορεί να προκύψει από αυτό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ;

Τα ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να προστατεύουν από τη φθορά. Επίσης, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών έχει φανεί ότι σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την ταχύτητα καταστροφής των τελομερών.

ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΑΝΟΙΑ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυσικά νιτρικά άλατα, τα οποία – σε αντίθεση με τα ανθυγιεινά τεχνητά νιτρικά στο επεξεργασμένο κρέας, μπορούν να είναι ευεργετικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα σημειώνουν αύξηση της ροής του αίματος στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου -μια περιοχή που συνήθως σχετίζεται με τη γεροντική άνοια- μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισής της.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ;

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από εκείνους με υψηλότερα επίπεδα. Η  βιταμίνη C -η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού- είναι ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι της νόσου. Παρόλο που δεν είναι εντελώς σαφές πώς τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μάτια μας, φαίνεται ότι συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, όπου μπορούν να εκκαθαρίσουν τις ελεύθερες ρίζες.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΧΡΩΜΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ;

Είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο επιταχύνουν ή δημιουργούν τη γήρανση και οι αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν τα κύτταρα να προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της φθοράς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS