GOOD LIFEΠώς θα απαλλαγείτε από τις τοξίνες - Το σωστό πρόγραμμα διατροφής

Πώς θα απαλλαγείτε από τις τοξίνες – Το σωστό πρόγραμμα διατροφής

Η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγείαουσιών, ονομάζεται τοξίνωση. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό, αλλά και σε όλους τους ιστούς. Η κακή διατροφή, η ρύπανση, το αυξημένο στρες, τα τοξικά στο περιβάλλον και η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση, επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες.

Της δρος Ελένης Π. Ανδρέου

Σε διατροφικό επίπεδο, «τοξίνες» μπορεί να θεωρούνται τα συντηρητικά, οι χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, οι ορμόνες που περιέχονται σε κρέατα και πουλερικά αλλά και παραπροϊόντα του ίδιου του μεταβολισμού. Ακόμα, πολλές φορές ο όρος αυτός αποδίδεται και σε αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και ξηροί καρποί. Επομένως, η έννοια της διατροφικής αποτοξίνωσης αφορά την απομάκρυνση των παραπάνω στοιχείων από τον οργανισμό διαμέσου της απομόνωσής τους.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΑΣ
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα μας μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση). Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης δεν είναι κατάλληλα για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, ανθρώπους που νιώθουν αδυναμία ή που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Το καθόλου ψωμί ή σοκολάτα ή πίτσα και σουβλάκι θα επιφέρει την ποθητή απώλεια βάρους μετά τις γιορτές και την προσωρινή ασυδοσία στο φαγητό; Εκτός από την ανισορροπία των θερμίδων (περισσότερες θερμίδες καταναλώνονται διαμέσου της τροφής από ότι σπαταλούνται με την άσκηση ή κίνηση), ο σημαντικός λόγος για τον οποίο το σώμα αρνείται να αποχωριστεί τα περιττά κιλά του είναι ίσως οι τοξίνες.Η συσσώρευσή τους στον οργανισμό, τείνει να τις αποθηκεύει στους λιπώδεις ιστούς. Καθώς αυτοί είναι λιγότερο ενεργοί μεταβολικά από άλλους ιστούς, οι τοξίνες μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό. Το πιο εμφανές αποτέλεσμα, για να καταλάβουμε την παρουσία τους, είναι τα ανεξήγητα φουσκώματα στο στομάχι ή η ανεξήγητη ακμή ή και η κυτταρίτιδα. Η όψη της φλούδας πορτοκαλιού οφείλεται στον επηρεασμένο λιπώδη ιστό, γεμάτο χημικά απόβλητα, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ο τρόπος για να απαλλάξουμε τον οργανισμό από αυτά τα χημικά απόβλητα είναι μια διατροφή που θα βοηθήσει στην «αποτοξίνωση» και να τον παρακινήσουμε να μπει σε διαδικασία αποκαθαρισμού. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να δοθούν κατάλληλες δίαιτες από εγγεγραμμένους διαιτολόγους και συστήνονται παράλληλα τεχνικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική και διακοπή του καπνίσματος. Στόχος τους είναι η ανακούφιση της λειτουργίας του ήπατος αφού εκεί μεταβολίζονται οι τοξίνες, της μικροκυκλοφορίας της λέμφου, μέσα από αυτή μεταφέρονται οι τοξίνες από και προς τα διάφορα όργανα, των νεφρών, που είναι υπεύθυνοι για την αποβολή τους από το σώμα, ακόμη και της εφίδρωσης που θεωρείται ένας ακόμη μηχανισμός καθαρισμού. Όταν οι τεχνικές της αποτοξίνωσης εφαρμόζονται, ο οργανισμός απαλλάσσεται από τις τοξίνες. Αυτό σημαίνει πως ο μεταβολισμός μπορεί να λειτουργήσει με τον κατάλληλο τρόπο, να κάνει καύσεις και να συμβάλει στην ισορρόπηση ή απώλεια βάρους. Τότε, όταν το σώμα είναι«καθαρό από τοξίνες», οι δίαιτες/διατροφές και οι άλλες προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα.

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε πολλαπλές χημικές ουσίες. Από τη μία, είναι οι τοξίνες που μας βομβαρδίζουν από το περιβάλλον: η υπεριώδης ακτινοβολία, η μόλυνση, το παθητικό κάπνισμα και οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Ακόμη περισσότερες έρχονται να εισβάλουν στο σώμα από τον καπνό του τσιγάρου, το αλκοόλ, τον καφέ, τα συντηρητικά, τη ζάχαρη, τα υδρογονωμένα λίπη, τα αντιβιοτικά του κρέατος και τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπροσθέτως, το στρες, η έλλειψη ύπνου και τα αρνητικά συναισθήματα ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών. Ο οργανισμός μας έχει έναν εγγενή μηχανισμό να μεταβολίζει τις τοξίνες και να τις αποβάλλει. Το ήπαρ τις επεξεργάζεται και στη συνέχεια τις διοχετεύει στο λεμφικό σύστημα για να απομακρυνθούν μέσω των νεφρών αλλά και μέσω των ιδρωτοποιών αδένων. Όμως αυτός ο φυσικός μηχανισμός της αποτοξίνωσης δεν καταφέρνει να διεκπεραιώσει αυτήν τη λειτουργία όταν τροφοδοτείται με περισσότερες τοξίνες απ’ όσες μπορεί να μεταβολίσει. Ως αποτέλεσμα, οι ανεπιθύμητες ουσίες δεν απομακρύνονται, αλλά συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα του σώματος. Συνοπτικά, ο ρόλος του ήπατος είναι να καθαρίζει το αίμα, ώστε να τροφοδοτούνται τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Ταυτόχρονα, εξουδετερώνει τα τοξικά απόβλητα και τα προωθεί στο επόμενο όργανο αποτοξίνωσης, τα νεφρά. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα φάρμακα, οι λιπαρές τροφές και μια πληθώρα από περιβαλλοντικές τοξίνες δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ήπατος και εμποδίζουν αυτή τη σημαντική εργασία. Έτσι, αντί να μεταβολίζει τις τοξίνες, τις κατευθύνει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και τις αφήνει να αποθηκευτούν στο σώμα.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μια διατροφή που μπορεί να συμβάλει στην αποτοξίνωση συνήθως διαρκεί 3 εβδομάδες και περιλαμβάνει:
• Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Έτσι, περιορίζεται η τροφοδοσία του οργανισμού σε βλαβερές ουσίες, ενώ ενδυναμώνονται οι λειτουργίες του.
• Συμπληρώματα διατροφής ή διατροφικές πηγές, όπως αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C και Ε) και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος), που επιταχύνουν τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
•Οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα, για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης.
•Αφεψήματα από βότανα, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, πράσινοτσάι, δεντρολίβανο,χαμομήλι και κυπαρίσσι που ενισχύουν τη διούρηση.
•Εμπλουτισμένες τροφές με φυτικές ίνες (όπως χυμοί ήφρούτα ή λαχανικά), που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια και να αφαιρεί τις άχρηστεςουσίες καθημερινά.
•Μισή ώρα αερόβιας γυμναστικής κάθε μέρα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι).

 

*ΣΗΠ της ΕΕ  ανά ημέρα ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Βιταμίνη C(ασκορβικό οξύ)

 


Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
60 mg
Εσπεριδοειδή, μούρα και λαχανικά- ειδικά πατάτες, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, κουνουπίδι και πιπεριές. Θυμάρι και μαϊντανός Σημαντικό για τη δομή των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση των τριχοειδών αγγείων και των ούλων και την απορρόφηση του σιδήρου.
Βιταμίνη E (τοκοφερόλη)

 

 

Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
10 mg
Εμπλουτισμένα και πολύσπορα δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι σιταριού, φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά,αβοκάντο. Προστατεύει τα αιματικά κύτταρα, τους σωματικούς ιστούς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τη βλαβερή καταστροφή τους στο σώμα.
Μαγνήσιο

 

 

Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω.Αποδεκτό εύρος πρόσληψης
150-500 mg
Δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά. Βοηθά το μεταβολισμό, τη συστολή των μυών και την ανάπτυξη των οστών. Ενεργοποιεί ένζυμα. Συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA.
Σελήνιο

 

Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 55 μg. Προϊόντα ζωικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, κ.ά.), θαλασσινά, συγκεκριμένα μανιτάρια και δημητριακά. Προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ψευδάργυρος

 

Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 9,5 mg. Θαλασσινά, κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, όσπρια. Εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα και για το ρόλο του στην ενζυμικήδραστηριότητα.

*ΣΗΠ της ΕΕ – Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές είναι οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τις βιταμίνες στις διατροφικές επισημάνσεις (ετικέτες) στα τρόφιμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
«Κακά» λίπη: Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς και τα κούκις, είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών. Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος λιπαρών που πρέπει να ενισχύσουμε: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεσταλιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο λάδι της ελιάς, τους ξηρούς καρπούς, τα αβοκάντο και τα ψάρια, γιατί είναι απαραίτητα για την καλή λίπανση του οργανισμού.
Ζάχαρη: Όταν τροφοδοτούμε με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης το σώμα, προκαλούμε μια χημική διεργασία η οποία ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Ηγλυκοζυλίωσημπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου και κατά συνέπεια στη χαλάρωση του δέρματος. Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Προτιμήστε την ακατέργαστη ζάχαρη ή αντικαταστήστε τη με φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης.
Τυποποιημένα τρόφιμα: Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα, οι τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να μειώσουν το ανοσοποιητικόσύστημα. Αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό. Επιπλέον, με την υπερβολική επεξεργασία έχει μειωθεί και η θρεπτική αξία και έχουν εξαφανιστεί οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Μια διατροφή πλούσια σε συντηρητικά μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, ακμή, ξηρότητα, απώλεια της ελαστικότητας και πρόωρη γήρανση.
Αλκοόλ:Από τη μια επιβαρύνει το ήπαρ, από την άλλη αφυδατώνει το σώμα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιούμε, καλό είναι να προτιμούμε κρασί και να μην υπερβαίνει τη μια μεζούρα (120ml ). Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ αφυδατώνει λιγότερο τον οργανισμό. Αν πίνουμε, καλό είναι να καταναλώνουμε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτό.

deto2

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ Ή ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Ουσιαστικά, η μέθοδος της αποτοξίνωσης περιορίζει σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη και οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους. Η παρατεταμένη στέρηση πρωτεΐνης και ενέργειας οδηγούν στον καταβολισμό των μυών του σώματος και στην παραγωγή κετονών που προκαλούν ναυτία, αδυναμία και εκνευρισμό, έλλειψη ενέργειας, ζαλάδες και κακή διάθεση. Επιπλέον το βάρος που χάνεται κατά την αποτοξίνωση δεν είναι λίπος αλλά υγρά, γλυκογόνο (η αποθήκη υδατανθράκων του σώματός μας) και μυς.
Παρόλα αυτά, ορισμένα χαρακτηριστικά της αποτοξίνωσης όπως η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η επαρκής πρόσληψη υγρών και η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη, αποτελούν στοιχεία αποδεκτά και επιθυμητά. Αν οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιορίζονται σ’αυτά μπορεί να συμβάλουν στην υγιεινή διατροφή χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και να βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει συμπεριφορά και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμα υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η χρήση καθαρτικών φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συστήνεται.

Η υγεία μας σε κίνδυνο
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακολουθώντας υποθερμιδικές, μονοφαγικές δίαιτες θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο με τα ακόλουθα μειονεκτήματα:
• Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου από την απουσία κόκκινου κρέατος.
• Έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης αμυλούχων τροφών (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά).
• Θαμπό δέρμα & μαλλιά: μειώνεται η πρόσληψη ελαιόλαδου, άρα και βιταμίνης Ε που είναι χαρακτηριστική για την υγεία της επιδερμίδας και την ανάπλαση της τρίχας.
Μην κουράσετε τον οργανισμό
Ο όρος αποτοξίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ουσίες τοξικές όπου υπάρχει εθισμός. Γι’ αυτό ας δανειστούμε τα σωστά στοιχεία της αποτοξίνωσης και ας τα προσαρμόσουμε στην υγιεινή διατροφή.Η αποτοξίνωση, ως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, αποτελεί μια σημαντικότατη και άκρως απαραίτητη διαδικασία. Το τι πρέπει να αποφεύγεται είναι η τεχνητή διαδικασία και όχι η οργανική. Η αποτοξίνωση που κάνουμε μέσω της διατροφής μας, ουσιαστικά βοηθά τον οργανισμό να πραγματοποιήσει τη δική του φυσική αποτοξίνωση.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια φυσική διατροφική αποτοξίνωση δεν πρέπει να τον κουράσουμε και να τον εξαντλήσουμε με απότομα και στερητικά προγράμματαδιατροφής που βασίζονται σε αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών για πολλές ημέρες. Τέτοια προγράμματα διατροφής μπορεί προσωρινά να βοηθήσουν, αλλά η πολυήμερη χρήση τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ποικιλία τροφίμων
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός προγραμματισμός, βασισμένος κυρίως σε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων που αποτοξινώνουν όπως:
* Τα φρέσκα φρούτα
* Τα φρέσκα λαχανικά
* Οι σπόροι δημητριακών είτε ως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είτε με τη μορφή αλεύρων ολικής άλεσης είτε ως συστατικά άλλων τροφίμων όπως το ψωμί.
* Όσπρια (όλα τα είδη φασολιών, οι φακές, η φάβα και τα ρεβίθια).
* Οι ξηροί καρποί σε ανάλατη μορφή
*Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών
* Το νερό
* Τα αφεψήματα όλων των ειδών (τσάι με προτίμηση στο πράσινο, φασκόμηλο, χαμομήλι).

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο διατροφικό μοντέλο φυσικής αποτοξίνωσης αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, με προτίμηση στα λευκά (ψάρι, κοτόπουλο, πουλερικά) από τα κόκκινα κρέατα, με προτίμηση του ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους, με μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS